.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Κρατούν κρυφά τα στοιχεία για τις αποσπάσεις υπαλλήλων σε βουλευτές, ευρωβουλευτές και αστικά κόμματα

Από το διαχρονικό σκάνδαλο επωφελούνται και οι νεοναζιστές της ΧΑ


Οι αποσπάσεις υπαλλήλων του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για «γραμματειακή υποστήριξη» των βουλευτών είναι ένα διαρκές πολιτικό σκάνδαλο, που έχει απασχολήσει πολλές φορές τη δημόσια συζήτηση στο παρελθόν. Θυμόμαστε να δημοσιεύονται ακόμα και σπαρταριστά φωτογραφικά ενσταντανέ με τον υπάλληλο της «γραμματειακής υποστήριξης» να κουβαλάει τις σακούλες με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Οπως επίσης θυμόμαστε διάφορους πολιτικούς αρχηγούς να δίνουν κατά καιρούς υποσχέσεις ότι θα βάλουν τέρμα σ’ αυτό το σκάνδαλο. Αυτές οι υποσχέσεις περνούσαν σύντομα στη λήθη, γιατί υπάρχει διακομματική συμπαιγνία σ’ αυτό το ζήτημα.

Οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων συνέχιζαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις προκλητικές αποφάσεις για τον αριθμό και τη δραστηριότητα αυτών των υπαλλήλων, ενώ σκεπάζουν με ένα πέπλο απορρήτου το σκάνδαλο, αρνούμενες πεισματικά την ανάρτηση στο ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ) των αποφάσεων με τις οποίες οι συναρμόδιοι υπουργοί εγκρίνουν τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων στα γραφεία των βουλευτών, δήθεν για γραμματειακή υποστήριξη.


Και βέβαια, από το σκάνδαλο επωφελήθηκαν και οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, που απέσπασαν δεκάδες υπάλληλους στους βουλευτές τους. Οχι φυσικά για γραμματειακή υποστήριξη, αλλά για κάθε είδους δουλειά, ακόμα και για… μπάρμαν στα γραφεία τους. Πρόσφατα, εξετάστηκε ως μάρτυρας στη δίκη των νεοναζιστών, κατόπιν αιτήματος των υπερασπιστών τους, ο οδηγός της ΟΣΥ ΑΕ (Οδικές Συγκοινωνίες, η παλιά ΕΘΕΛ) Χρυσάφης Γουγουσάκης. Κλήθηκε από τους υπερασπιστές της ΧΑ, επειδή ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ είχε καταθέσει στο δικαστήριο, ότι οδηγός του ΟΑΣΑ που έχει αποσπαστεί στην ΧΑ (μάλλον ο μάρτυρας δε γνωρίζει ότι ο ΟΑΣΑ είναι μόνο ο εποπτεύων οργανισμός των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας) του είχε εκμυστηρευθεί ότι είναι οδηγός του Κασιδιάρη και ότι τις βραδινές ώρες βουλευτές της ΧΑ επισκέπτονται «απόκρυφα μέρη». Εδώ δε θα μας απασχολήσουν η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα και οι απαντήσεις που έδωσε ο Γουγουσάκης, αλλά οι απαντήσεις που έδωσε ο τελευταίος αναφορικά με την απόσπασή του στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων και με τις ασχολίες του.

Ο Γουγουσάκης κατέθεσε ότι από τον Αύγουστο του 2012 και μέχρι τώρα έχει αποσπαστεί στα γραφεία της ΧΑ και εργάζεται σ’ αυτά έξι ώρες την ημέρα εναλλάξ σε δύο βάρδιες (9 το πρωί με 3 το απόγευμα ή 3 με 9 το βράδυ). Αυτή την περίοδο εργάζεται μόνο τρία  εξάωρα την εβδομάδα! Οπως είπε, η δουλειά του είναι να καταγράφει (μαζί με άλλους δέκα) στην είσοδο του κτιρίου ποιοι μπαίνουν και ποιοι φεύγουν. Δήλωσε ότι στη ΧΑ είναι αποσπασμένοι τρεις ακόμα οδηγοί της ΟΣΥ ΑΕ, ένας από τους οποίους κρατάει το μπαρ που υπάρχει στην είσοδο! Προσπάθησε να αποκρύψει τις σχέσεις του με τη ΧΑ, λέγοντας πως έμαθε ότι η ΧΑ ζητάει άτομα, έκανε μια αίτηση και τον πήραν! Στη συνέχεια, μετά από ερωτήσεις συνηγόρου της πολιτικής αγωγής,  αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είναι «υποστηρικτής» της νεοναζιστικής συμμορίας και ότι κατέβηκε ως υποψήφιός της στις δημοτικές εκλογές στο δήμο της Αθήνας! Ο «άσχετος» που απλά έμαθε ότι ζητούν κόσμο και έκανε μια αίτηση, βρέθηκε «υποστηρικτής» και μετά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι είναι πάγια τακτική των Χρυσαυγιτών να εμφανίζονται σαν υποστηρικτές και όχι ως μέλη της συμμορίας.

Ο Γουγουσάκης εμφανίστηκε να μη γνωρίζει ότι οι αποσπάσεις υπαλλήλων δε γίνονται γενικά στα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά στους βουλευτές για γραμματειακή υποστήριξη. Αυτό το ανέφερε κάποια στιγμή συνήγορος υπεράσπισης, που επιχειρηματολογούσε ότι το δικαστήριο έπρεπε να τον εξετάσει, προκειμένου να ελέγξει τους ψευδείς -κατά την κρίση του- ισχυρισμούς του προστατευόμενου μάρτυρα Γ. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του Γουγουσάκη, όμως, ο υπερασπιστής των χρυσαυγιτών δεν ανέφερε καθόλου ότι ο Γουγουσάκης αποσπάστηκε για γραμματειακή υποστήριξη κάποιου βουλευτή της ΧΑ.  Τι να πει, ότι ο «πορτιέρης» πρόσφερε γραμματειακή υποστήριξη σε βουλευτή; Θα ξεφτιλιζόταν. Ηταν βλέπετε και η εμφάνιση. Ο άνθρωπος, με το παρουσιαστικό του και τον σωματότυπό του «φώναζε» ότι έχει έντονη δραστηριότητα στα γυμναστήρια. Είναι γνωστές οι γραμματικές γνώσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών και βουλευτών της ΧΑ και η προηγούμενη ενασχόλησή τους, αλλά όχι και να μας ταΐζουν με την «παραμύθα» ότι οι τέσσερις οδηγοί της ΟΣΥ ΑΕ προσφέρουν με την εξάωρη ημερήσια εργασία τους γραμματειακή υποστήριξη σε βουλευτές της ΧΑ.

Είναι τόσο μπάχαλο οι μεγαλόσχημοι της ΧΑ, στελέχη και συνήγοροι υπεράσπισης, που δε φρόντισαν να συμβουλέψουν σχετικά τον Γουγουσάκη, ώστε αυτός να μην καταθέσει ότι οι αποσπάσεις γίνονται στο κόμμα, που μπορεί να τους απασχολεί όπου θέλει, αλλά να πει ότι οι αποσπάσεις γίνονται σε βουλευτές. Αναρωτιέται κανείς, αν είναι δυνατόν τέτοιου επιπέδου μάρτυρες, που έρχονται να καταθέσουν καθ’ υπαγόρευση και παρά ταύτα τα κάνουν θάλασσα, να θεωρηθούν αξιόπιστοι.

Το θέμα μας εδώ, όπως προείπαμε, δεν είναι τα λεχθέντα από τον Γουγουσάκη για τον προστατευόμενο μάρτυρα Γ, αλλά η ιδιότητά του σε μια επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η απόσπασή του για να προσφέρει υποτίθεται γραμματειακή υποστήριξη σε βουλευτές. Δεν είναι μάγκες οι χρυσαυγίτες και ξεγέλασαν τις αρμόδιες υπηρεσίες δύο υπουργείων, καταφέρνοντας να αποσπάσουν τέσσερις οδηγούς για να προσφέρουν υποτίθεται γραμματειακή υποστήριξη σε βουλευτές τους, προκειμένου αυτοί να καταθέτουν ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις, να παρίστανται ως ειδικοί αγορητές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι στις αρμόδιες επιτροπές και στην ολομέλεια της Βουλής στις συζητήσεις νομοσχεδίων και επίκαιρων ερωτήσεων. Παραπλήσια με την εικόνα των τεσσάρων οδηγών που αποσπάστηκαν στη ΧΑ είναι η εικόνα των περισσοτέρων αποσπασμένων υπαλλήλων στους βουλευτές των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών αστικών κομμάτων.

Γι’ αυτό και το σύστημα επιλογής των αποσπασμένων υπαλλήλων  του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι απόκρυφο, ώστε να μην μπορεί να διενεργηθεί ουσιαστικός έλεγχος ακόμα και από δημοσιογράφους που θέλουν να κάνουν τέτοιον έλεγχο. Είναι τόσο απόκρυφη η διαδικασία επιλογής των αποσπασμένων υπαλλήλων, που δεν τη γνωρίζουν ακόμα και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μέχρι τις αρχές Νοέμβρη του 2016, που στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο Π. Σκουρλέτης, αυτό ήταν ενιαίο με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ενόψει της τοποθέτησής του, αποσπάστηκε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και σ’ αυτό τοποθετήθηκε ως υπουργός η Ολ. Γεροβασίλη. Μέχρι τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές δεν μπορέσαμε να βρούμε ποια Διεύθυνση και ποια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι αρμόδια για τη σύνταξη και δημοσίευση στο ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ) αυτών των αποφάσεων, μολονότι επικοινωνήσαμε με πολλές Διευθύνσεις! Ούτε στα απόρρητα των υπηρεσιών του Βατικανού να ψάχναμε!

Πόσοι υπάλληλοι από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορούν να αποσπαστούν σε βουλευτές και ευρωβουλευτές; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε κάθε βουλευτή μπορεί να αποσπαστούν τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι για την υποτιθέμενη γραμματειακή υποστήριξη (η οποία μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα καθήκοντα «πορτιέρη» ή μπάρμαν στα γραφεία των νεοναζιστών ή και μέλους τάγματος εφόδου που λιντσάρει φοιτητές επειδή δεν τους αρέσει η εμφάνισή τους, είτε «ντελίβερι» για τα ψώνια από τον ψαρά, τον χασάπη και το σούπερ μάρκετ σε άλλους βουλευτές). Οι υπάλληλοι αυτοί πληρώνονται από τις δημόσιες υπηρεσίες ή επιχειρήσεις στις οποίες έχουν την οργανική τους θέση.

Οι βουλευτές  έχουν το δικαίωμα να προσλάβουν και μέχρι δύο επιστημονικούς συνεργάτες. Αυτοί πληρώνονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Αν προσλάβουν και τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες, τότε οι υπάλληλοι που μπορούν να αποσπάσουν μειώνονται σε τρεις. Συνολικά δηλαδή ο κάθε βουλευτής έχει πέντε άτομα.

Ο νόμος 2026/1992, στο άρθρο 20 προβλέπει και τη χορήγηση οδοιπορικών στους αποσπασμένους δημόσιους υπάλληλους. Προβλέπει συγκεκριμένα: «3. Στους υπαλλήλους (…) διατίθενται, για την γραμματειακή υποστήριξη των βουλευτών και των Ελλήνων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και στους υπαλλήλους και αστυνομικούς που διατίθενται στα γραφεία των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, καταβάλλεται μηνιαία  αποζημίωση για οδοιπορικά έξοδα ίση με το ήμισυ του κατώτατου ορίου μηνιαίων αποδοχών που προβλέπεται κάθε φορά για τους κατόχους απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης. (…) Η ανωτέρω αποζημίωση σε ουδεμία κράτηση υπόκειται».

Ψάξαμε να βρούμε τη διάταξη που προβλέπει το ύψος της αποζημίωσης για υπερωρίες, αλλά δεν μπορέσαμε ακόμα να τη βρούμε. Είναι πάντως βέβαιο ότι προβλέπεται και αποζημίωση για υπερωρίες. Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Π.Σκουρλέτη (με αριθμό πρωτοκόλλου 727/16-01-2017) αναφέρει: «Εχοντας υπόψη: (…) 3. Το υπ’ αριθ.126/11-01-2017 τεκμηριωμένο αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών περί της αναγκαιότητας καταβολής αποζημίωσης για  απασχόληση πέραν του ωραρίου, των υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι ή διατίθενται στα γραφεία των Ελλήνων Βουλευτών και των Πολιτικών Κομμάτων, για το έτος 2017…».

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και βάσει του αριθμού των βουλευτών που έχει κάθε κόμμα, διαθέτουν τους εξής αποσπασμένους υπάλληλους (δεν υπολογίζουμε τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν ή διαγράφηκαν):

ΣΥΡΙΖΑ: 145 Χ 4= 580 υπάλληλοι
ΝΔ: 75 Χ 4= 300 υπάλληλοι
ΠΑΣΟΚ: 18 Χ 4 =72 υπάλληλοι
ΧΑ: 18 Χ 4 =72 υπάλληλοι
ΚΚΕ: 15 Χ 4= 60 υπάλληλοι
ΕΝ. ΚΕΝΤΡ.: 11 Χ 4= 44 υπάλληλοι
ΠΟΤΑΜΙ: 10 Χ 4= 40 υπάλληλοι
ΑΝΕΛ: 10 Χ 4= 40 υπάλληλοι

Σύμφωνα με μια άλλη διάταξη προβλέπεται το εξής σύνολο δημοσίων υπαλλήλων που μπορεί να αποσπάσει κάθε κόμμα (πέρα από αυτούς που αποσπούνται στους βουλευτές):

ΣΥΡΙΖΑ: 101
ΝΔ: 86
ΧΑ: 47
ΠΑΣΟΚ: 46
ΚΚΕ: 45
ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝ. ΚΕΝΤΡ. και ΑΝΕΛ: από 44

Μιλάμε για ένα σύνολο περίπου 1.700 υπαλλήλων. Κι όμως, επειδή όλες οι κυβερνήσεις –μπλε, πράσινες, ροζ- εντελώς παράνομα δε δημοσιεύουν στο ΦΕΚ τις αποφάσεις για τις αποσπάσεις αυτών των υπαλλήλων, δε γνωρίζουμε ούτε το συνολικό αριθμό των αποσπασθέντων ανά κόμμα, ούτε τις υπηρεσίες από τις οποίες αποσπάστηκαν, ούτε τα ονόματα και τις ιδιότητές τους.

Στο νόμο 3469/2006, «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 28 Ιούνη του 2006, στην παράγραφο 6 του άρθρου 7 προβλέπεται ανάμεσα στ’ άλλα: «Στο τεύχος ΥΟΔΔ δημοσιεύονται: (…) ε) οι περιλήψεις  των πράξεων διορισμού, αποδοχής παραίτησης, ανάκλησης διορισμού και παύσης (…) των επιστημονικών συνεργατών των μελών της Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των αποσπάσεων και ανακλήσεων αποσπάσεων υπαλλήλων (…) στα μέλη  της Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η διάταξη αυτή εξακολουθεί και ισχύει. Παράνομα, λοιπόν, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εκδίδει τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων σε βουλευτές, δεν τις δημοσιεύει στο ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ).

Με το νόμο 4440/2016, για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, που ψήφισαν οι Τσιπροκαμμένοι, έγιναν και ρυθμίσεις για τις αποσπάσεις. Ομως από τις αλλαγές που θεσπίστηκαν με το άρθρο 19 παράγραφος 1 αυτού του νόμου εξαιρέθηκαν οι αποσπάσεις των υπαλλήλων στα γραφεία των βουλευτών. Παραθέτουμε τη σχετική διάταξη: «Αρθρο 19 - Τελικές-καταργούμενες διατάξεις: Κάθε γενική ή ειδική διάταξη για την διενέργεια απόσπασης (…) που αντίκειται στις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το ΕΣΚ (Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας) καταργείται (…) με εξαίρεση τις ειδικές διατάξεις για τις αποσπάσεις: α) σε πολιτικά γραφεία (πδ 63/2005), σε γραφεία αιρετών σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, σε γραφεία βουλευτών, σε κόμματα, στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Οι Τσιπροκαμμένοι, με το νόμο για το περιβόητο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, φρόντισαν να μην καταργήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις για τις αποσπάσεις υπαλλήλων του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στους βουλευτές και στα κόμματα. Ομως, δεν έχει καταργηθεί ούτε η διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική δημοσίευση στο ΦΕΚ των αποφάσεων των αρμόδιων υπουργών για τις αποσπάσεις υπαλλήλων σε βουλευτές, ευρωβουλευτές και κόμματα (Ν. 3469/2006, άρθρο 7, παρ. 6).

Παρεμπιπτόντως σημειώνουμε, ότι και ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα πάντα με την παράγραφο 6 του άρθρου 7 του νόμου 3469/2006, είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια και στο ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ) τις αποφάσεις για τους επιστημονικούς συνεργάτες που προσλαμβάνουν οι βουλευτές και τους πληρώνει η Βουλή (όπως είπαμε, μπορούν να προσλάβουν μέχρι δύο).

Μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν μετά την κατάθεση του χρυσαυγίτη Γουγουσάκη στη δίκη των νεοναζιστών, για το είδος της «εργασίας» που παρείχαν οι αποσπασμένοι υπάλληλοι, οι υπουργοί Γεροβασίλη και Χουλιαράκης αναγκάστηκαν να εκδώσουν εγκύκλιο, στην οποία προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τη χρόνια παρανομία όλων των κυβερνήσεων να μη δημοσιεύουν τις αποφάσεις για τις αποσπάσεις των υπαλλήλων σε βουλευτές και κόμματα. Με το γνωστό συριζαίικο θράσος, οι δύο υπουργοί ισχυρίζονται ότι και στο παρελθόν δεν επιτρεπόταν η δημοσίευση αυτών των αποφάσεων. Οπως αποδείξαμε παραπάνω, παραθέτοντας τη σχετική διάταξη νόμου, αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Δε φτάνει που στο όνομα της γραμματειακής υποστήριξης βουλευτών, αποσπώνται εκατοντάδες υπάλληλοι του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και χρησιμοποιούνται (αν όχι στο σύνολό τους, σίγουρα σε μεγάλο εύρος) ακόμα και ως πορτιέρηδες και μπάρμαν στα κομματικά γραφεία της ΧΑ, είτε ως υπηρετικό προσωπικό των βουλευτών των άλλων αστικών κομμάτων, έχουν και το θράσος να βγάζουν πολυσέλιδες αποφάσεις, με τις οποίες υποτίθεται ότι υποχρεώθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων να… αξιολογήσουν τους αποσπασμένους υπάλληλους για την εργασία που προσφέρουν! Να αξιολογήσουν πορτιέρηδες, μπάρμαν, ντελίβερι μπόις και υπηρετικό προσωπικό! Η υπουργική απόφαση βγήκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούνη του 2014 και συνοδευόταν από τετρασέλιδο έντυπο αξιολόγησης (δείτε το εδώ). Εννοείται ότι ποτέ δεν έγινε τέτοια αξιολόγηση, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν και ανακοινώσεις από το 2014 μέχρι σήμερα για τα αποτελέσματα της… αξιολόγησης.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου