.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Εθνικιστικό κρεσέντο Καμμένου στα Ψαρά: Δεν είναι γραφικότητα…

Δεν ξέρουμε αν το έχετε πληροφορηθεί, αλλά το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει αναθεωρηθεί! Δεν το λέμε εμείς, το λέει ο συγκυβερνών εταίρος και  υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Το άρθρο 45 που προβλέπει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, που τη διοίκησή τους ασκεί η Κυβέρνηση» έχει αναθεωρηθεί ως εξής: «Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας»!

Η φιέστα που οργάνωσε ο Καμμένος στα Ψαρά είχε όλη τη… λαμπρότητα των αντίστοιχων τελετών με τις οποίες η χούντα γιόρταζε την «πολεμική αρετή των Ελλήνων». Η «ατραξιόν» ήταν η καρδιά του Μιαούλη, η καρδιά του Κανάρη και τα οστά της Μπουμπουλίνας, που τα κουβαλούσαν αξιωματικοί του ναυτικού, όπως ακριβώς γίνεται στις λιτανείες με την «αγία κάρα» του τάδε αγίου και την «αγία ζώνη» της τάδε οσίας. Εννοείται πως ο Καμμένος τους προσφωνούσε με τους στρατιωτικούς τους τίτλους: «Τιμούμε τους Ναυάρχους Κανάρη και Μιαούλη και την Υποναύαρχο Μπουμπουλίνα» (αντιλαμβάνεστε γιατί απονεμήθηκε πρόσφατα ο… βαθμός της υποναυάρχου στη Μπουμπουλίνα, δύο αιώνες μετά το θάνατό της).


Ενα μικρό «ποτ πουρί» με αποσπάσματα από την εθνικιστική παραληρηματική ομιλία του Καμμένου θα σας δώσει μια ιδέα (ολόκληρη η ομιλία, φωτογραφίες και βίντεο περίπου 21 λεπτών μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΕΘΑ): «Εχω συμπληρώσει 30 χρόνια στην πολιτική ζωή με τη βοήθεια της Παναγίας και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Μπορώ να σας πω ότι αν σταματούσε σήμερα η πολιτική μου καριέρα θα ήμουν ευτυχής για αυτή εδώ την εκδήλωση - οι Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας έχουν την καρδιά του Μιαούλη, έχουν την ψυχή του Κανάρη, έχουν τη δύναμη της Μπουμπουλίνας (…) έχουν την ευλογία της Ορθοδόξου Πίστεως - Παρουσία της καρδιάς του Κανάρη, της καρδιάς του Μιαούλη και των οστών της Μπουμπουλίνας είχαμε σιωπήσει όλοι. Είχαμε σιωπήσει κάτω από το βάρος της συγκέντρωσης αυτής της τεράστιας δύναμης - Η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων αντλείται από την αγάπη του λαού προς τις Ενοπλες Δυνάμεις και την ευλογία της Ορθοδόξου πίστεως - Η ιστορία, η θρησκεία, τα σύμβολα, οι αξίες μας ως έθνος ενδυναμώνουν την πίστη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο»! Εννοείται πως προανήγγειλε ότι «παρόμοιες εκδηλώσεις θα κάνουμε ως οφείλουμε στην Υδρα και στις Σπέτσες»! Μεγαλεία…

Ο κυρ-Φώτης ο Κουβέλης την «ανθίστηκε» τη δουλειά και δεν πήγε στα Ψαρά. Το ίδιο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη πολιτική παρουσία -πέραν του Καμμένου- ήταν αυτή του νεοδημοκράτη Νότη Μηταράκη, που κυνηγάει τα «ψηφαλάκια» σε κάθε άκρη της εκλογικής του περιφέρειας (ο Καμμένος, πάντως, απέφυγε να αναφέρει το όνομά του).

Ως εδώ έχουμε να κάνουμε με το γνωστό εθνικιστικοθρησκευτικό παροξυσμό, βασικό χαρακτηριστικό της ακροδεξιάς που εκπροσωπεί ο Καμμένος. Πολλοί μιλούν για γραφικότητα και κάπως έτσι αντιμετωπίζουν αυτές τις ανατριχιαστικές φιέστες και οι συριζαίοι. Αν τις γραφικότητες τις πλήρωνε από την τσέπη του ο Καμμένος και δεν ήταν επίσημες εκδηλώσεις του ελληνικού κράτους, θα συμφωνούσαμε. Ομως τις πληρώνει ο ελληνικός λαός και παράγουν συγκεκριμένα πολιτικά και ιδεολογικά μηνύματα. Γι' αυτό και παύουν να είναι γραφικότητες, αλλά συνιστούν παραγωγή πολιτικής.

Πέρα από την «πολεμική αρετή των Ελλήνων», όμως, από μεριάς Καμμένου τέθηκαν και άλλα ζητήματα, περισσότερο σοβαρά. «Βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και παράλληλα η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα παραγωγό φυσικού αερίου και ίσως αργότερα και πετρελαίου», είπε, προκαλώντας γέλωτες, καθώς η Ελλάδα δεν παράγει ούτε ίχνη φυσικού αερίου. Και συνέχισε: «Αυτό συμβαίνει χάρη στο γεγονός ότι κράτησαν γερά οι Ενοπλές μας Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό»! Ακούγεται ακατανόητο: η Ελλάδα γίνεται παραγωγός φυσικού αερίου (που δε γίνεται), επειδή «κράτησαν γερά» τα… στρατά και ιδιαίτερα το Ναυτικό! Τι δουλειά έχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις με την ανάπτυξη της οικονομίας; Ακόμα κι έναν πρωτοετή οικονομικής σχολής να ρωτήσεις, θα σου απαντήσει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες δεν έχουν αναπτυξιακό πρόσημο και πως όσο περισσότερα διαθέτει ένα κράτος για στρατιωτικές δαπάνες τόσο λιγότερα μπορεί να διαθέσει για δημόσιες επενδύσεις.

 Πίσω από την καμένη λογική, όμως υπάρχει κάτι άλλο, που ο Καμμένος το έχει πει και παλιότερα: πρέπει να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία σε θάλασσες έξω από το Αιγαίο. Αυτό εννοούσε με μια φράση του που επισημάνθηκε (χωρίς να σχολιαστεί αρνητικά) και από τον αστικό Τύπο. Είπε: «Είμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας του έθνους που η πατρίδα μας μεγαλώνει. Πολύ σύντομα θα “επεκταθούν“ τα χωρικά μας ύδατα, με την αναγνώριση της ΑΟΖ, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και η πατρίδα μας θα περάσει σε μια καινούργια εποχή»!

Η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) δεν ταυτίζεται με τα χωρικά ύδατα μιας χώρας. Αυτά, βέβαια, είναι ψιλά γράμματα για τον Καμμένο (ο οποίος, όμως, είναι υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα). Από την άλλη, τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο είναι καθορισμένα στα έξι μίλια και από τουρκικής πλευράς έχει δηλωθεί εδώ και πολλά χρόνια ότι τυχόν επέκτασή τους στα δώδεκα μίλια θα θεωρηθεί casus belli, γιατί το Αιγαίο θα μετατραπεί σε ελληνική λίμνη. Ούτε η υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών έχει οριοθετηθεί, γιατί η τουρκική πλευρά δε δέχεται την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που είχαν προτείνει παλαιότερες ελληνικές κυβερνήσεις (από τη δεκαετία του '70). Η Τουρκία προτιμά να προβάλλει τη γραμμή των «γκρίζων ζωνών», αφήνοντας το ζήτημα σε εκκρεμότητα. Γι' αυτό και στο Αιγαίο δεν μπορεί να οριστεί (και ούτε έχει οριστεί) ΑΟΖ, η οποία είναι επέκταση της υφαλοκρηπίδας κάθε χώρας και δεν μπορεί να οριστεί μονομερώς. Ελληνική ΑΟΖ έχει οριστεί στο Ιόνιο (εκκρεμούν κάποιες τελευταίες διευθετήσεις με την Αλβανία) και νότια της Κρήτης, όπου δεν εμπλέκεται η Τουρκία.

Τι είχε πει ο Καμμένος τον περασμένο Απρίλη, μιλώντας στη διάρκεια άσκησης στην Ικαρία; «Οι ημέρες που έρχονται για την πατρίδα μας είναι πολύ σημαντικές. Μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για την άμυνα της πατρίδας μας επεκτείνεται στα όρια της οικονομικής ζώνης, επεκτείνεται δηλαδή αρκετές εκατοντάδες μίλια προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει αναδιοργάνωση, σημαίνει περισσότερα μέσα, τα οποία παρά την κρίση θα καταφέρουμε να τα έχουμε».

Δεν είπε τίποτα καινούργιο, από άποψη ουσίας στα Ψαρά. Βάφτισε την ΑΟΖ επέκταση των χωρικών υδάτων και αύξηση της επικράτειας («η πατρίδα μας μεγαλώνει») για να στηρίξει σ' αυτό το ιδεολόγημα την ανάγκη για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Γι' αυτό και συνέδεσε την -κατ' αυτόν- έξοδο από την κρίση με το ότι «κράτησαν γερά οι Ενοπλες Δυνάμεις»! Ολα αυτά τα ιδεολογήματα, ικανά μόνο προς κατανάλωση από στρατόγκαβλους και εθνοκάπηλους, καταλήγουν σε έναν τομέα πρακτικής πολιτικής: αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών και μεγαλύτερη πρόσδεση στο άρμα των ιμπεριαλιστικών χωρών που «κάνουν παιχνίδι» στη Μεσόγειο, πρωτίστως των ΗΠΑ, και στη στρατηγική συνεργασία με του σιωναζιστές του Ισραήλ.

Οπως γράφαμε στο φύλλο μας της 21ης του Απρίλη, ο Καμμένος εξαγγέλλει νέο αμυντικό δόγμα. Τα ελληνικά στρατεύματα θα πρέπει να εξαπλωθούν εκατοντάδες μίλια μακριά από τα σημερινά σύνορα, στα όρια της ΑΟΖ. Και βέβαια, η χωρική επέκταση της ευθύνης του ελληνικού στρατεύματος απαιτεί περισσότερους μισθοφόρους και περισσότερα οπλικά συστήματα. «Θα καταφέρουμε να τα έχουμε» λέει ο Καμμένος! Μπορεί ο ελληνικός λαός να είναι καταδικασμένος στην πιο σκληρή λιτότητα, μπορεί η Παιδεία, η Υγεία και άλλοι κοινωφελείς τομείς να εξαθλιώνονται κάθε μέρα και περισσότερο, μπορεί ακόμα και η κρατική προνοιακή πολιτική να έχει μετατραπεί σε αισχρή φιλανθρωπία, όμως λεφτά για να παίζει ο ελληνικός στρατός ρόλο χωροφύλακα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν. Ηδη η Βουλή έχει εγκρίνει δαπάνες για εκσυγχρονισμό πολεμικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, καθώς και για τον «εκσυγχρονισμό» των F-16, που συμφώνησε ο Τσίπρας με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον.



ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 9 ΙΟΥΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου