.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Τριμερής συνάντηση για το Ποδονίφτη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπείες των Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας –Ν. Χαλκηδόνας  & Αθηναίων σε συνάντηση εργασίας με την Περιφέρεια Αττικής για την σωτηρία του Ποδονίφτη

Αντιπροσωπείες των Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας –Ν. Χαλκηδόνας  & Αθηναίων, συναντήθηκαν με αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής με θέμα ένα έργο της Περιφέρειας που αφορά το τμήμα του Ποδονίφτη που αποτελεί φυσικό όριο ανάμεσα στους δύο Δήμους.

Την συνάντηση συγκάλεσε η Περιφέρεια Αττικής, αρκετούς μήνες αφότου τα Δημοτικά Συμβούλια και των δύο Δήμων απέρριψαν κατηγορηματικά, την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Περιφέρειας που αφορά την πλήρη μετατροπή του ποταμού σε ανοιχτό τσιμεντένιο αγωγό απορροής ομβρίων.  Πρόκειται για ένα τμήμα του ποταμού που παραμένει σήμερα στη φυσική του κοίτη, διασώθηκε από την εξαφάνιση στην οποία καταδικάστηκαν τα ποτάμια και τα ρέματα της Αθήνας  και αποτελεί ένα μοναδικό ποτάμιο οικοσύστημα, με αναντικατάστατη βιοποικιλότητα. 


Όπως τόνισαν αντιδήμαρχοι των δύο Δήμων αλλά και εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων, κοινή τους πρόταση  προς την Περιφέρεια, αποτελεί να μελετηθούν εναλλακτικοί τρόποι για την αντιπλημμυρική προστασία ώστε το ποτάμι να παραμείνει σε φυσική μορφή να αναδειχθεί σε τόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σε χώρο αναψυχής για όλους.  Αναφέρθηκε μάλιστα πως έχουν καταγραφεί ήδη ανθρωπογενείς επεμβάσεις και αυθαίρετες κατασκευές που πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο από την κοίτη του ποταμού. 

Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα της Αθήνας, Ερμίνα Κυπριανίδου, κλείνοντας την συνάντηση ανέφερε ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος τον οποίο δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας που θα συζητήσει για το έργο.

Οι δύο Δήμοι, συνεχίζοντας την συνεργασία τους για την διάσωση και ανάδειξη του Ποδονίφτη, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας εναλλακτικής λύσης σύμφωνης με τις σύγχρονες παγκόσμιες κατευθύνσεις και τεχνικές καθώς και την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, που διαφυλάσσουν τα ποτάμια αναγνωρίζοντας τον αναντικατάστατο ρόλο τους για την αντιπλημμυρική προστασία και το αστικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου