.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Χαμένοι στη μετάφραση…



  Πάνος Κατηφόρης

 Η συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με το θέμα της ανέγερσης του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, κάθε άλλο παρά σοφότερο έκανε τον κόσμο της Ένωσης.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους κατοίκους της Φιλαδέλφειας, που εναντιώνονται στο ρυθμιστικό που αφορά μεταξύ άλλων και την απαλλοτρίωση μέρους του – εγκαταλελειμμένου στο έλεος της φύσης και του ανθρώπου – άλσους της περιοχής. Παθητική παραμένει και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατάει αποστάσεις από το θέμα.
Παρότι σύσσωμος ο (αθλητικός) Τύπος της χώρας, ειδικότερα ο οπαδικός, παρουσίασε τη συνέντευξη ως «κίνηση ματ» από τον ισχυρό άνδρα της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, υποστηρίζοντας πως έβγαλε στη σέντρα τους αντιφρονούντες, το τέλος της άφησε αναπάντητα κάποια πολύ βασικά ζητήματα. Και μάλιστα εκατέρωθεν, καθώς και η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πήρε ποτέ θέση στα όσα της καταλογίστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όσο και τις επόμενες (αλλά και προηγούμενες) ημέρες.

Τα «θέλω» της ΑΕΚ

Από την πλευρά του Μελισσανίδη, τα πράγματα ήταν απολύτως ξεκάθαρα ως προς ένα βασικό πράγμα. Η ΑΕΚ θέλει την εκχώρηση 2,2 στρεμμάτων από το άλσος, που συνεπάγεται την κοπή περίπου 50 δέντρων, για να προχωρήσει στην επέκταση και ανέγερση του νέου της γηπέδου, χωρητικότητας 32.000 θέσεων. Χωρίς εμπορικές χρήσεις, χωρίς να υπερβεί τον ισχύον συντελεστή δόμησης της περιοχής και χωρίς να ζητήσει την παραχώρηση κυριότητας του οικοπέδου, που ανήκει έτσι κι αλλιώς στην Ερασιτεχνική.
 gipedoaek2

Παράλληλα, δεσμεύτηκε την αντιπαροχή αναδάσωσης περίπου 1.000 δέντρων με δικά της έξοδα, σε σημείο που θα της υποδείξει η τοπική αρχή, αλλά και την αποκατάσταση των σημείων του άλσους που υπήρχε πράσινο, αλλά πλέον σαπίζει. Την ίδια ώρα βέβαια, ζητά και το κονδύλι των 20 εκ. ευρώ που δεσμεύτηκε ο προηγούμενος περιφερειάρχης να της παραχωρήσει, όπως συμφωνήθηκε να πράξει και για άλλες ομάδες (Παναθηναϊκός, Πανιώνιος κ.ο.κ.) και αφορά την τόνωση των αθλητικών υποδομών σε περιοχές που έχουν ανάγκη.

Τώρα σε ό,τι έχει να κάνει με τις αντιδράσεις, ο Μελισσανίδης δεν μπήκε στη διαδικασία να κατονομάσει εχθρούς, ούτε βέβαια και ανοίξει μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όνομα της Ρένας Δούρου, αναφέρθηκε μόνον όταν τέθηκε σχετική ερώτηση.

Τι δεν είπε

Ερώτηση που πάντως δεν απαντήθηκε. Κι αυτό γιατί μπορεί ο πανίσχυρος επιχειρηματίας να τόνισε πως «αν η κυρία Δούρου δεν μας δώσει τα 20 εκ. ευρώ, σημαίνει πως δεν θέλει το γήπεδο», ωστόσο η ερώτηση ήταν άλλη.
Αν υπάρχει εναλλακτική λύση στην περίπτωση που η Περιφέρεια δεν τηρήσει τη δέσμευσή της και βέβαια αν αυτά τα 20 εκ. είναι μέρος του 85% της εξασφαλισμένης – κατά τα λεγόμενα του Μελισσανίδη – χρηματοδότησης που ήδη υπάρχει.
 newego_LARGE_t_1101_54269929

Την ίδια στιγμή, ασαφές παρέμεινε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου, καθώς το οικόπεδο είναι δεδομένο ότι θα παραμείνει στην κυριότητα της Ερασιτεχνικής, αλλά το γήπεδο θεωρητικά θα ανήκει στην Δικέφαλος ΑΕ, εταιρία που συστήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την περάτωση του έργου. Και όπως είναι γνωστό, η Ερασιτεχνική – όπως και κάθε ερασιτεχνικό σωματείο –δεν μπορεί βάσει νόμου να κατέχει εταιρίες, ή οργανώσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι οι Ανώνυμες Εταιρίες.

Τέλος, ουδείς εκ του πάνελ αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντί τους στο σχέδιο για επιστροφή της ΑΕΚ στη φυσική της έδρα. Σε αυτό το σημείο βέβαια, σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι εκπρόσωποι του Τύπου, που αναλώθηκαν σε γέλια, χειροκροτήματα και πικάντικα σχόλια, σε εύστοχες ατάκες του Μελισσανίδη, όταν η στιγμή έδωσε χώρο για να ακουστούν.

Η αλλαγή ρότας…

Στην άλλη πλευρά τώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς έχει πάρει θέση για τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και για τη στάση που κρατάει η παράταξη, απέναντι στο θέμα του γηπέδου. Εξάλλου, όταν το νομοσχέδιο κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι θα το καταψηφίσει μεν, ωστόσο θα ψηφίσει υπέρ στο κομμάτι που αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ. Κάπως έτσι ήρθε άλλωστε και η συμφωνία της αντιπαροχής.
 strougga

Λίγες ημέρες αργότερα και με τα γεγονότα που μεσολάβησαν και έλαβαν χώρα στην «Στρούγκα», η στάση άλλαξε άρδην και αποφασίστηκε – όχι πάντως ομόφωνα – να καταψηφίσει όλο το άρθρο. Και πλέον πρέπει να στηρίξει και να στοιχειοθετήσει ξεκάθαρα τη στάση του απέναντι στο γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί και τον θέλει απέναντι στην ΑΕΚ, λόγω προσωπικής κόντρας με τον Μελισσανίδη. Ο τελευταίος άλλωστε μίλησε για «διεστραμμένα μυαλά», χωρίς πάντως να φωτογραφίσει κάποιον μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σιγή ασυρμάτου από ΣΥΡΙΖΑ

Από το ρεπορτάζ πάντως, τα πράγματα είναι λίγο συγκεχυμένα. Κι αυτό γιατί τόσο ο Άρης Βασιλόπουλος που θα είναι η νέα δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν έχει βγει να μιλήσει ξεκάθαρα για το τι θέλει και πού αποσκοπεί η στάση του ίδιου αλλά και των δημοτών που συντάσσονται με αυτόν, ενώ το ίδιο ισχύει και από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Εκεί όπου οι μισοί αρνούνται να κάνουν κάποιο σχόλιο και οι υπόλοιποι παραπέμπουν σε όσα έχουν γραφτεί ή κυκλοφορήσει, χωρίς να παίρνουν κάποια συγκεκριμένη θέση για το κομμάτι που αφορά το γήπεδο.

vasilop

Κάποιοι μάλιστα και αυτό βγαίνει ξεκάθαρα από το ρεπορτάζ, δεν έχουν… ασχοληθεί και ιδιαίτερα με το θέμα, αρκούμενοι στο να ακολουθήσουν τη γραμμή της πλειοψηφίας.
Είναι χαρακτηριστικό, πως συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τα αθλητικά θέματα μέσα στην παράταξη, δεν έχουν καν τη στοιχειώδη γνώση για τις τελευταίες εξελίξεις, πριν από τη συνέντευξη Τύπου της ΑΕΚ, αλλά ούτε και ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την αντίθεσή τους προς το έργο.
Σημαντική απόσταση

Αυτό που συνεχίζουν να υποστηρίζουν είναι ότι το πρόβλημα είναι το ρυθμιστικό και όχι το γήπεδο, ενώ φαίνεται πως υπάρχει και διάθεση διαπραγμάτευσης για να βρεθεί η χρυσή τομή με τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Ωστόσο δύσκολα θα υπάρξει υποχώρηση σε ό,τι αφορά το άλσος, ενώ ερωτηματικό παραμένει και το τι θα γίνει και με τα 20 εκ. ευρώ της Περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι αρκετά μπλεγμένη και δεν έχει μπει ακόμα στη μέση και το… ΣτΕ. Κάτι που μπορεί να προκύψει ακόμα και αν υπάρξει τελικά απόλυτη σύμπνοια απόψεων μεταξύ ΑΕΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Περιφέρειας, εκταμιευτούν τα 20 εκ. ευρώ, βρεθεί και το άλλο 15% που λείπει από τη χρηματοδότηση και ξεκινήσουν κανονικά τα έργα, στον ιστορικό χώρο που βρισκόταν το «Νίκος Γκούμας», μέχρι το 2003.

πηγή: 3pointmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου