.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Εκεχειρία μόνο να ικανοποιηθούν οι όροι μας, διαμηνύει ο αρχηγός της Χαμάς

Πάνω από 1.190 οι νεκροί μετά από 22 μέρες κρίσης.

Μήνυμα πως η Χαμάς δεν πρόκειται να δεχτεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έως ότου γίνουν δεκτά τα αιτήματά της έστειλε με ηχογραφημένη δήλωσή του ο επικεφαλής της οργάνωσης Μοχάμεντ Ντέιφ.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, η Χαμάς είχε θέσει ως προϋποθέσεις για την επίτευξη μακρόπνοης εκεχειρίας την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και την άρση του 7ετούς οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας από το Ισραήλ. Ο Ντέιφ παραμένει στις «σκιές» επί χρόνια και έχει επιβιώσει σειράς ισραηλινών επιθέσεων.

Το μήνυμα Ντέιφ φαίνεται πως θέτει τέλος στις προσπάθειες αναθέρμανσης των διπλωματικών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός, μετά από 22 ημέρες βομβαρδισμών και συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.191 Παλαιστίνιων, σύμφωνα με τον απολογισμό των παλαιστινιακών υπηρεσιών Υγείας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από την Ουάσιγκτον να διαμεσολάβηση για την επίτευξη διμερούς εκεχειρίας στη Γάζα.

Ο κ. Νετανιάχου έθεσε ως προϋπόθέσεις η εκεχειρία να μην σταματήσει το έργο καταστροφής των σηράγγων που χρησιμοποιούν οι παλαιστίνιοι αντάρτες για να εισχωρήσουν στο Ισραήλ και να μην χαθεί η «μεγάλη θυσία που έχει κάνει ως τώρα» το Ισραήλ.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίσημη πρόταση για εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα το Channel 2 της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδιδε πως είχε επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία, είδηση που στη συνέχεια απέσυρε.

Εν τω μεταξύ, μεγαλώνει ο φόρος αίματος που πληρώνει ο ισραηλινός στρατός, καθώς 53 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, στις 17 Ιουλίου. Νεκροί έχουν πέσει επίσης δύο ισραηλινοί άμαχοι και ένας ταϊλανδός εργάτης.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου