.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ (ΜΗΠΩΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ «ΔΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ;)

Μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών σχεδίων την Χώρα μας βολοδέρνει στα δικαστήρια όπου κάθε φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο που θεωρεί ότι τα δικαιώματα του καταπατούνται έχει δικαίωμα να προσφύγει. Κάτι οι ελλείψεις στην οργάνωση και λειτουργία τους, κάτι οι αποχές και οι απεργίες των δικηγόρων κάτι οι «βόμβες» που κάθε τόσο τοποθετούνται η οριστική δικαστική κρίση αργεί και σε κάποιες περιπτώσεις (εκτροπή Αχελώου) αργεί απελπιστικά. Συνεπώς πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας μάλλον τυχερούς όταν αποφάσεις βγαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι στην επικαιρότητα σχεδόν σε καθημερινή βάση.


Η εμπειρία της Α.Ε.Κ. με τα δικαστήρια είναι πικρή και ξεκινά με το ΣτΕ και την προσφυγή των «131» για το πρώτο Σχέδιο Γρανίτσα για γήπεδο στην Ν. Φιλαδέλφεια και συνεχίζεται με τις πρόσφατες προσφυγές τόσο των «17» όσο και του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας. Εσχάτως η Α.Ε.Κ. ενδιαφέρεται για το σκεπτικό των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου γιατί ενδέχεται να επηρεάσουν και την χρηματοδότηση της «Αγιά Σοφιάς» από την Περιφέρεια Αττικής (την οποία χρηματοδότηση είχε «τάξει» ο πρώην Περιφερειάρχης Σγουρός και η οποία προέρχεται από το πλεόνασμα της).

Οι φόβοι για εμπλοκή (μέσω της δικαστικής οδού, γιατί μπορεί να προέλθει και από αλλού) της χρηματοδότησης της «Αγιά Σοφιάς» ξεκίνησαν όταν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ένας από τους απορριπτικούς λόγους που αναφερόταν στο σκεπτικό της απόφασης ήταν η μη μεταβίβαση από το Κράτος στις Περιφέρειες των αναγκαίων πιστώσεων μαζί με την μεταβίβαση της δυνατότητας για την χρηματοδότηση κατασκευής ή επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων. Πρόσφατα μάθαμε ότι άλλο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε διαφορετική ως προς τον παραπάνω απορριπτικό λόγο απόφαση. Σύμφωνα με όσα αναπαρήγαγαν τα ΑΕΚτζήδικα site (ενδεικτικά δείτε εδώ & εδώ) μετά από αυτή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «ο δρόμος για τα 20 εκατομμύρια της Περιφέρειας Αττικής είναι ανοιχτός». Αφήνοντας στην άκρη τα «πανηγύρια» (αν και συγκρατημένα) στο ΑΕΚ365 για την δικαίωση του Κ.Κ. ο οποίος με άρθρο του (βλέπε εδώ τον σχετικό μας σχολιασμό) είχε επισημάνει την αντίφαση της προηγούμενης απόφασης με τον Ν. 4258/2014 (άρθρο 25), ας δούμε την ουσία του ζητήματος. 

Το Ελεγκτικό Συνέδριο με την τελευταία του απόφαση δέχεται την δυνατότητα (και όχι υποχρέωση) οι Περιφέρειες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργα αθλητικών εγκαταστάσεων μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου. Στην περίπτωση μας υπάρχει δεσμευμένο το ποσό των 20 εκ. στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Εξ’ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να δεσμεύει την Περιφέρεια για την χρηματοδότηση (αν υπάρχει ας μας το υποδείξουν).

Είναι προφανές πως μετά την απόφαση αυτή το ζήτημα της χρηματοδότησης της «Αγιά Σοφιάς» καθίσταται πρώτα και κύρια πολιτικό. Το θέμα είναι αν θέλει η Δούρου να δώσει τα λεφτά. Θυμόμαστε όλοι μας τις προεκλογικές της δηλώσεις στις οποίες επέκρινε τον Σγουρό γιατί δεν χρησιμοποίησε αλλίως τα χρήματα που είχε δεσμεύσει για το γήπεδο της Α.Ε.Κ. Το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δηλώνει πως «θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου» δεν σημαίνει πώς θα δώσει τα 20 εκ. Το μόνο που σημαίνει είναι ότι μέχρι ν’ αναγκαστεί (αν και όταν) να τα δώσει θα «κερδίζει χρόνο» καλυπτόμενη πίσω από τα προβλήματα (πραγματικά και φανταστικά) που έχει η κατασκευή του γηπέδου. Όσο δεν εκδίδεται η άδεια από την Δ.Ο.Κ.Κ. (για την οποία δεν απαιτούνται τα υψομετρικά) και όσο ο «κακός» της υπόθεσης είναι το «κωλόπαιδο ο Βασιλόπουλος» (που είναι και Γαύρος όπως λένε)η Δούρου δεν έχει λόγο να τραβά την προσοχή πάνω της. Αν και όταν ξεμπλέξει η Α.Ε.Κ. με την άδεια τότε και μόνον τότε θα φανεί πραγματικά αν η Δούρου επιθυμεί πράγματι να δώσει τα λεφτά. Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι η χρηματοδότηση του γηπέδου περνά και από τις φιλοδοξίες ενός στελέχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. οι οποίες (φιλοδοξίες) ενδέχεται ν’ αυξηθούν κατακόρυφα σε περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (έστω και με ισχνή πλειοψηφία). 

Για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι η Α.Ε.Κ. θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για γήπεδο στην Ν. Φιλαδέλφεια και αναλόγως του αποτελέσματος να προχωρήσει βρίσκοντας την καλύτερη λύση. Ωστόσο πρέπει οι «παρατηρητές» να παραδεχτούμε ότι κάθε μέρα που περνά το κείμενο με τίτλο που και εμείς δημοσιεύσαμε ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ… ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ! (και για το οποίο διατηρούσαμε επιφυλάξεις) ολοένα και επιβεβαιώνεται δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με όσους χειρίστηκαν από την αρχή (και συνεχίζουν να χειρίζονται) την υπόθεση. Κάθε μέρα που περνά αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιστορικός του μέλλοντος να θεωρήσει το κείμενο αυτό προφητικό, του οποίου οι προφητείες επιβεβαιώθηκαν όπως οι Σιβυλλικοί Χρησμοί.

13 Γενάρη 2015.
παρατηρητήριο.
πηγή: aek-watch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου