.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

«Η άγνωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση»

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Ο Παναγιώτης Λ. Παπαγαρυφάλλου έχει το πάθος της γνώσης περί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια ακόμη απόδειξη του πάθους αυτού είναι και το βιβλίο του με τίτλο «Η άγνωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση» (γραμμένο ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Μαΐου 2014), που προστέθηκε στις δεκάδες των σχετικών εργασιών του και την πλούσια σχετική αρθρογραφία του σε εφημερίδες και περιοδικά, προκειμένου να βοηθήσει στον κατατοπισμό των ενδιαφερόμενων για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματά του.

Στην «Άγνωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση» ο Παναγιώτης Λ. Παπαγαρυφάλλου αναφέρεται με συνοπτικό τρόπο στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις διάφορες φάσεις της Ελληνικής ιστορίας, παραπέμπει δε σε έργα των Γ. Βλάχου, Κ. Παπαρρηγόπουλου, Α. Αντωνακόπουλου, L. Morgan, Ν. Πανταζόπουλου, Μ. Σακελλαρίου, Χ. Κλειώση, Αριστοτέλη, Δ. Γληνού, Δ. Κυριαζή-Γουβέλη, Β. Ανδρονόπουλου-Μ. Μαθιουδάκη, Σ. Λάμπρου, Γ. Δασκαλάκη, Δ. Ζακυθηνού, Ν. Σβορώνου, Μ. Στασινόπουλου, Γ. Φαρδή, Π. Αργυρόπουλου, Χ. Παμφίλη, Γιαν. Κορδάτου, Γ. Ναύτη, Κ. Κούμα, Κ. Μοσκώφ, Γ. Φιλάρετου, Ε. Πρωτοψάλτη, Κ. Μένδελσων, Κ. Καραβίδα, Περικλή Γιαννόπουλου, Ίωνος Δραγούμη, Κ. Γεραγά, Τ. Βουρνά, Φ. Βεγλερή, Δ. Ψαρού, Μ.Μ. Ρόζενταλ, Τ. Τρίκκα, Επ. Πανά, ΚΕΠΕ, Ακαδημίας Αθηνών, ΚΕΔΚΕ, ΕΕΤΑΑ.


Στην «Άγνωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση» ο Παναγιώτης Λ. Παπαγαρυφάλλου παραπέμπει και σε σειρά όλη δικών του εργασιών, αλλά και άρθρων, ενώ σε παράρτημά της καταχωρεί έγγραφα και διακρίσεις που τον αφορούν – καταχωρεί και τις εργασίες του, που από το 2000 και μετά υπερβαίνουν την αυτοδιοικητική θεματολογία, εκείνη των γεωργικών συνεταιρισμών και της δημόσιας διοίκησης και απλώνονται και σε άλλα θέματα του εθνικού, κοινωνικού, πολιτικού και ιδεολογικού βίου.

Στην «Άγνωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση» ξεχειλίζει η πίκρα και η οργή του συγγραφέα για την κομματοκρατία των ιδιοτελών και των μετρίων, που και στον ίδιο στέρησε τη δυνατότητα να προσφέρει στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη θέση του Καθηγητή Ανώτατης Σχολής, του Διευθυντή της ΚΕΔΚΕ, του Προέδρου της ΕΕΤΑΑ, του Διευθύνοντος το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά του αρμόδιου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι 170 σελίδες της «Άγνωστης Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Παναγιώτη Λ. Παπαγαρυφάλλου (Εκδόσεις Πελασγός) ανοίγουν και νέα πεδία σπουδής και έρευνας στους ενδιαφερόμενους, παραπέμποντας σε έργα σημαντικών διανοητών, αλλά και στο πλήθος των εργασιών και άρθρων του συγγραφέα, εργασιών και άρθρων εδραζόμενων σε εκτεταμένη και υψηλής στάθμης αυτοδιοικητική και άλλη βιβλιογραφία.

Ας μου επιτραπεί ωστόσο να σημειώσω πως στην «Άγνωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση» χωρούσαν -όλως ενδεικτικά- και οι: Αριστείδης Οικονόμου, Χρήστος Οικονομόπουλος, Γεώργιος Χαριτάκης, Ντίνος Μαλούχος, Αλέξανδρος Σβώλος, Στρατής Παπαϊωάννου, Παναγιώτης Δερτιλής, Άγγελος Αγγελόπουλος, Μιχαήλ Δένδιας, Κώστας Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Κατσαδώρος, Δημήτριος Ζέπος, Αντώνης Καστρινός, Χρήστος Καλατζής, Γεωργούλας Μπέικος…

Όπως χωρούσαν και Δήμαρχοι, οι Δήμαρχοι Αθηναίων Τιμολέων Φιλήμων και Σπύρος Μερκούρης κά.

Στην «Άγνωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση» ο Παναγιώτης Λ. Παπαγαρυφάλλου αναφέρεται και σε προσπάθειές του προς Δήμους και Δημάρχους, προς ΚΕΔΚΕ και διευθύνοντες αυτήν, προς Υπουργεία και Υπουργούς, και την κατάληξη αυτών – την κακή κατάληξη προς απογοήτευσή του τα χρόνια της μεταπολίτευσης και μάλιστα εκείνα της πασοκοκρατίας.

Σημειώνω ακόμη πως τα περί Δημοτικής Τραπέζης δεν πρωτοείδαν το φως της δημοσιότητας από τον Χ. Θεοδωρόπουλο το 1923, όπως γράφεται και στην «Άγνωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση» (βλ. σελ. 100), αλλά από τον Αριστείδη Οικονόμου τον 19ο αιώνα, όπως αποδεικνύω σε σχετική εργασία μου.

Στην «Άγνωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση» ο Παναγιώτης Λ. Παπαγαρυφάλλου αναφέρεται και στα Προγράμματα «Ιωάννης Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», σε σχέση με τη μελέτη του «Η συγχώνευση των Κοινοτήτων εν Ελλάδι» και σχετικά υπερασπιστικά κείμενά του – αντίθετη υπήρξε η δική μου γνώμη, που τη δικαιολόγησα επαρκώς στη σειρά φυλλαδίων «Δημοτικά Ζητήματα», τα οποία συντάσσω από το 1978 μέχρι των ημερών μας.

Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω πως μέχρι τώρα, εκτός από την «Άγνωστη Τοπική Αυτοδιοίκηση» του Παναγιώτη Λ. Παπαγαρυφάλλου, έχω αναφερθεί σε δύο ακόμη εργασίες του – η πρώτη είναι η με τίτλο «Η μεταπολεμική εξέλιξις και διάρθρωσις των Οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως στην Ελλάδα» (βλ. Δημοτικά Ζητήματα, Εκδόσεις Παντελόγλου, φυλλάδιο 72, 1 Σεπτεμβρίου 2003, σελ. 13-17) και η δεύτερη είναι η με τίτλο «Ιδέες Προτάσεις Προβληματισμοί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπου και η εκ μέρους μου αναλυτικοβιβλιογραφική παρουσίαση 22 ακόμη εργασιών του αυτοδιοικητικού περιεχομένου (βλ. Δελτίο 2 της Μονάδας Τεκμηρίωσης και Μελέτης Ζητημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκδόσεις Παντελόγλου, 30 Αυγούστου 2004, σελ. 14-29).

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου