.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ: Ας μιλήσουμε επιτέλους ανοιχτά για το γήπεδο Μελισσανίδη


Πέρασαν δύο χρόνια από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 2/10/2013, η οποία ενέκρινε επί της αρχής το σχέδιο Μελισσανίδη για ανέγερση εμπορικού ποδοσφαιρικού γηπέδου και άλλων εμπορικών χώρων στο οικόπεδο που το 1934 είχε παραχωρηθεί στην ερασιτεχνική ΑΕΚ για τις ανάγκες των αθλητών της.


Από τότε η πόλη μας βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό και δυσλειτουργία. Ο δημόσιος διάλογος γύρω από τη σκοπιμότητα κατασκευής του γηπέδου επιδιώχθηκε να μονοπωληθεί από αυτούς που στηρίζουν το σχέδιο, καταπνίγοντας ταυτόχρονα με όλα τα μέσα κάθε άλλη φωνή. Οι πρωτοβουλίες που διαμορφώθηκαν μέσα στην πόλη και έθεταν σε κριτική το σχέδιο, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν ομαλά και στα πλαίσια των στοιχειωδών έστω δημοκρατικών κανόνων: δημόσιες εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν ή διακόπηκαν βίαια (Πρωτοβουλία Κατοίκων, Συντονιστικό Κατοίκων, Δύναμη Πολιτών, Δημοτικό Συμβούλιο κλπ.), η χρήση των ένδικων μέσων λοιδωρήθηκε (αιτήσεις ακυρώσεως των “17” και του δήμου στο ΣτΕ), η κριτική δια του τύπου έγινε επικίνδυνη υπόθεση (ξυλοδαρμοί, απειλές, αποσιωπήσεις κλπ.). Ζήσαμε μια σκοτεινή περίοδο.

Το σχέδιο Μελισσανίδη εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, αν και πρόκειται για ένα σχέδιο αμφίβολης νομιμότητας και αμφίβολης χρησιμότητας για τη Νέα Φιλαδέλφεια, την Αττική γενικότερα και την ΑΕΚ ειδικότερα.

Για τη Νέα Φιλαδέλφεια, το σχέδιο Μελισσανίδη σημαίνει κυρίως την άλωση της πόλης και του πνεύμονά της, του δάσους της, από τα μεγάλα και μικρότερα επιχειρηματικά συμφέροντα, την επιδείνωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση, τη γενικότερη υποταγή των πολλών στα συμφέροντα του Μελισσανίδη και λίγων επιχειρηματιών της εστίασης. Σημαίνει μια αβίωτη καθημερινότητα στη διάρκεια της κατασκευής του έργου, χωρίς ωστόσο να έχει να προσμένει κανείς κάτι θετικό από τη λειτουργία του.

Για την Αττική, το σχέδιο Μελισσανίδη έρχεται να προστεθεί σ' εκείνα τα μεγαλεπήβολα σχέδια που μας κληροδότησαν τα κουφάρια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και 15 δις ευρώ χρεών, χωρίς το λεκανοπέδιο και οι κάτοικοί του να ωφεληθούν σε τίποτα. Έρχεται να βάλει ευθέως το χέρι στην τσέπη των κατοίκων της ταλαιπωρημένης Αττικής για να επωφεληθεί ένας αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας με την άμεση δημόσια χρηματοδότηση του κερδοσκοπικού του σχεδίου.

Για την ΑΕΚ, το σχέδιο Μελισσανίδη δεν είναι “η επιστροφή στα πάτρια εδάφη”. Είναι η αφαίρεση για πενήντα χρόνια του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του ερασιτεχνικού σωματείου και το οριστικό ξεσπίτωμα όλων των τμημάτων της, πλην του ποδοσφαιρικού.

Τη Δευτέρα 2/11/2015, δύο χρόνια μετά την επί της αρχής έγκριση του σχεδίου Μελισσανίδη, το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ξανά για να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Αυτή τη φορά το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά, με σεβασμό στη διαδικασία, και να απορρίψει εμπεριστατωμένα τη μελέτη. Το γήπεδο Μελισσανίδη δεν είναι αυτονόητα θετικό για την πόλη. Τα όσα επισήμανε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και η ομάδα των ειδικών επιστημόνων, όπως επίσης και τα επιχειρήματα κατά της κατασκευής που έχουν διατυπωθεί όλο αυτό το διάστημα στην πόλη μας επαρκούν για να σκεφτεί και να κρίνει το ανώτατο όργανο του δήμου με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και μόνον αυτό. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που σκοπεύουν να στηρίξουν τη μελέτη και το έργο αναλαμβάνουν και την ευθύνη της επερχόμενης καταστροφής.

Δεν αρκεί όμως μόνο μια αρνητική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία εξάλλου δεν είναι δεσμευτική για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα εκδώσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Ο δήμος πρέπει ενεργητικά να επιδιώξει την κατάργηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) και των υπόλοιπων διατάξεων του Ν. 4277/14, να αποτρέψει τον ακρωτηριασμό της πόλης κατά τα 500 περίπου στρέμματα του δάσους που επιφέρει το ΡΣΑ και να ασκήσει τις εξουσίες του για την προστασία και βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του προσφυγικού συνοικισμού και του Άλσους. Η δημοτική αρχή πρέπει να πάψει να συνομιλεί με εξευτελιστικούς όρους με το Μελισσανίδη και τους ανθρώπους του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, πριν να είναι αργά. Πρέπει να εξαντλήσει τα πολιτικά και νομικά μέσα που διαθέτει για να επιβάλλει την τροποποίηση της μελέτης του έργου προς όφελος της πόλης, κατ' ελάχιστον στη βάση των πορισμάτων του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και της ομάδας ειδικών επιστημόνων.

Δεν έχει, όμως, μόνο ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας ευθύνες για την πορεία των πραγμάτων.

Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να απορρίψει με τη σειρά της τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου Μελισσανίδη και να αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό της τη χρηματοδότησή του με 20 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι δεσμεύτηκαν κατά την ψήφιση του περσινού προϋπολογισμού της περιφέρειας η Ρένα Δούρου και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης οικονομικών, αν και δεν υλοποίησαν ως τώρα τη δέσμευσή τους. Η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να σταματήσει να μεταχειρίζεται προνομιακά το Μελισσανίδη και να αξιοποιήσει τους πόρους της εκεί που πράγματι χρειάζονται: στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε συνθήκες σκληρής οικονομικής κρίσης. Είναι απαραίτητο με το ζήτημα να ασχοληθεί το περιφερειακό συμβούλιο για να ακουστούν οι θέσεις των συμβούλων, των παρατάξεων και της περιφερειακής αρχής έναντι του σχεδίου Μελισσανίδη.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, αντί να χαριεντίζεται μπροστά στις κάμερες με το Μελισσανίδη και τα άλλα παιδιά, ζηλεύοντας τη δόξα του Γιάννη Μανιάτη, πρέπει να προωθήσει στη βουλή την κατάργηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής και των υπόλοιπων διατάξεων του Ν. 4277/14, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί από τη θέση της αντιπολίτευσης το καλοκαίρι του 2014.

Άλλη λύση δεν υπάρχει. Το σχέδιο Μελισσανίδη είναι επιβαρυντικό για τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Αττική, κοστίζει πολλά λεφτά στο ελληνικό δημόσιο και στην τσέπη του καθενός μας, δεν καλύπτει τις ανάγκες της ΑΕΚ και έχει ήδη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα μπορούσε να λύσει, σε όλα τα επίπεδα.

Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της Νέας Φιλαδέλφειας από τα μεγάλα και μικρότερα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να την αλλάξουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των κατοίκων και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, ειδικά στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ

Επικοινωνία: kypalnf@gmail.com
Σύντομα θα λειτουργήσει το μπλογκ της ΚΥΠΑΛ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://kypalnf.wordpress.com

1 σχόλιο: