.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΑΝ ΑΓΚΙΣΤΡΩΜΕΝΟ ΨΑΡΙ- ΑΝΘΡΑΚΕΣ Η «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ» ΟΛΑΝΤ  


Παίρνοντας για άλλη μια φορά τις προσδοκίες της για πραγματικότητα, η κυβέρνηση Τσίπρα ευελπιστούσε ότι η επίσκεψη Ολάντ θα ενίσχυε, κατά κάποιο τρόπο, τη θέση της έναντι του Βερολίνου, με χειρονομίες γαλλικής υποστήριξης αναφορικά με τη χαλάρωση των ασφυκτικών όρων του τρίτου Μνημονίου και με την ποθητή «αναδιάρθρωση» του δημόσιου χρέους.  


Αντί γι αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε στα κρύα του λουτρού την ελληνική κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου αποτελεί αναπόδραστο όρο για να αρχίσει η «συζήτηση» για το χρέος. Ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε ως πλασιέ των γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων που εποφθαλμιούν «φιλέτα» από το μεγάλο φαγοπότι των ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο στους παραδοσιακούς τομείς που ενδιαφέρουν τη Γαλλία (ενέργεια, σιδηρόδρομοι, λιμάνι Θεσσαλονίκης, οπλικά συστήματα), αλλά και σε αυτό το δίκτυο ύδρευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των επιχειρηματιών που τον συνόδευαν ήταν εκπρόσωπος του ομίλου Suez, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΕΘ, σε πείσμα της σχετικής, απαγορευτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην κυριολεξία, οι «σύμμαχοι» και «προστάτες» μας ζητούν «γην και ύδωρ», με μοναδικό αντάλλαγμα ρητορικές πομφόλυγες συμπάθειας και «στήριξης» χωρίς το παραμικρό, πρακτικό αντίκρισμα.  


Το κυριότερο, η επίσκεψη Ολάντ επισκιάστηκε από την γκανγκστερική κίνηση της τρόικα να αναβάλει την εκταμίευση της υποδόσης των δύο δις ευρώ, αξιώνοντας και νέα, σφαγιαστικά για τη λαϊκή πλειονότητα και ταπεινωτικά για την ελληνική κυβέρνηση μέτρα, προτού καν ολοκληρωθούν τα 49 μέτρα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων. Γεγονός που επανέφερε στην ημερήσια διάταξη το φάντασμα του Grexit, το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα βαυκαλιζόταν ότι είχε αφήσει οριστικά πίσω της.  


Οι εκπρόσωποι των διεθνών τοκογλύφων απαίτησαν ωμά την ταχύτατη προώθηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με εξωφρενικούς όρους αναφορικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και το εισόδημα των νοικοκυριών που θα χάσουν τα σπίτια τους. Έβαλαν βέτο στη ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση απαιτώντας να εξισωθούν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα ΙΕΚ με τα ιδιωτικά σχολεία. Πρόβαλαν εξοργιστικές απαιτήσεις για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το ενεργειακό- θέματα καυτά για τις λαϊκές οικογένειες και την ανάπτυξη της χώρας. Όλα αυτά ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να διαρρήξει τα ιμάτιά του, διακηρύσσοντας ότι «δεν είμαστε κατάδικοι, αλλά ισότιμοι εταίροι» (τρομάρα μας…) κι ότι «η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της». Τι κρίμα που οι ισχυροί εταίροι του τον αντιμετωπίζουν σαν αγκιστρωμένο ψάρι και δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις ρητορικές του εκρήξεις, έχοντας διαπιστώσει, στις 13 Ιουλίου, τι πρακτική αξία έχουν όλα αυτά στο τέλος της ημέρας…  


Μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το κοινωνικά εξοντωτικά πρόγραμμα του τρίτου Μνημονίου οδηγείται ταχύτατα σε πλήρες αδιέξοδο. Η μαύρη τρύπα των δημοσίων εσόδων διογκώνεται με εκθετικούς ρυθμούς και επιτρέπει στους δανειστές να αξιώνουν και νέα μέτρα, που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ύφεση και θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό πρόβλημα. Φαύλος κύκλος, χωρίς καμία προοπτική εξόδου, όσο η Ελλάδα παραμένει «κατάδικος», με ισόβια δεσμά, στη νομισματική φυλακή της ευρωζώνης.  


Με αυτούς τους όρους, το φάντασμα του Grexit επανέρχεται με δραματικό τρόπο στην ημερήσια διάταξη, όσο κι αν το ξορκίζουν η κυβέρνηση Τσίπρα και η ελληνική ολιγαρχία. Τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και η ωμή αδιαλλαξία των δανειστών θα πείθουν ολοένα και περισσότερους για την ανάγκη μια αριστερής, φιλολαϊκής εξόδου από την ευρωζώνη στους επόμενους, πολύ σκληρούς μήνες που βρίσκονται μπροστά μας.



ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου