.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΙΛΑΝΕ;

Του ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΛΥΒΗ

Επί πέντε χρόνια και τι δεν ακούσαμε για τους τεμπέληδες Έλληνες που ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους,για τους βορειοευρωπαίους που βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτούν την ασωτεία των ελλήνων και άλλα συναφή. Βομβαρδιστήκαμε με δηλώσεις επί δηλώσεων για την αλληλλεγγύη της ευρώπης για την οποία εμείς οι έλληνες πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.

Η πραγματικότητα είναι ριζικά διαφορετική.Η αλληλλεγγύη της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα είναι μια παραμυθία η οποία έχει καταρριφθεί. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία φυσικά πέρασαν μόνο σε κάποια μονόστηλα,οι Ιρλανδοί, οι Έλληνες και οι Ισπανοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι στα χρόνια της κρίσης, καθώς βλέπουν τον πλούτο τους να μειώνεται, ενώ αντίθετα, την ίδια περίοδο οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί βγαίνουν κερδισμένοι!

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύει το Reuters, τα στοιχεία μεταξύ του 2009 και 2013, δείχνουν πως ο κάθε Ιρλανδός έχασε 18.000 ευρώ το χρόνο, οι Έλληνες σχεδόν 17.000 ευρώ και οι Ισπανοί περίπου 13.000 ευρώ, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.
 
Αντιθέτως, στην Ολλανδία και στη Γερμανία ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, εν μέρει λόγω της αύξησης των οικονομιών επενδύσεων στο διάστημα αυτό. 

Επίσης πριν λίγο διάστημα δημοσιεύτηκε έρευνα που καταδείχνει ότι η Γερμανία έχει εξοικονομήσει100 δισ. ευρώ χάρη στην κρίση χρέους γενικότερα της Ευρωζώνης αλλά κυρίως της Ελλάδας και το οποίο υπερβαίνει το όποιο κόστος κατέβαλε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Χάλε (IWI), μέλος της ένωσης ινστιτούτων Λάιμπνιτζ, που επισημαίνει πως η κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στον ισοσκελισμό του γερμανικού προϋπολογισμού.

Οπως επισημαίνει, εξαιτίας της ανησυχίας που ενέσπειρε μεταξύ των επενδυτών η κρίση χρέους, οι αποδόσεις των ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου υποχώρησαν κατά περίπου 300 μονάδες βάσης και η χώρα εξοικονόμησε έτσι πάνω από 100 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το 3% του γερμανικού ΑΕΠ στην περίοδο 2010-2015. Το IWI υποστηρίζει μάλιστα πως σε μεγάλο βαθμό η μείωση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων οφείλεται αποκλειστικά στην κρίση της Ελλάδας.

Η Ευρωζώνη λοιπόν δεν είναι ένας χώρος συγκλίσεων και αλληλεγγύης αλλά αντίθετα είναι μια ζώνη τεράστιων ανισοτήτων σε βάρος των εργαζομένων και των υποτελών τάξεων ,η οποία δεν έχει μέλλον. Το ΕΥΡΩ δεν είναι ένα κοινό νόμισμα αλλά ένας μηχανισμός διαχωρισμού σε χώρες ηγέτιδες και σε χώρες -παρίες .

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά ,αφού ενυπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στα συστήματα διαμόρφωσης τιμών, στους μισθούς ,στη ρευστότητα και στα επιτόκια δανεισμού ,στις επενδύσεις και εφόσον δεν υπάρχουν μεταβιβαστικές πληρωμές τέτοιου ύψους που να εξισσοροπούν τα εμπορικά πλεονάσματα και ελλείμματα.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά , αφού δεν υπάρχει μια κανονική κεντρική τράπεζα η οποία να μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας τις ανάγκες της ανάπτυξης και της απασχόλησης αντί να ασχολείται μόνο με τον πληθωρισμό ,ενώ δεν υφίσταται ενιαίος μηχανισμός κάλυψης των κρατών για τις δανειακές τους ανάγκες και η ευθύνη ανήκει στο κάθε κράτος -μέλος.

Όσο λοιπόν συνεχίζεται αυτή η κατάσταση η χώρα μας θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο . Η θηλειά θα σφίγγει και η Ελλάδα θα μαραζώνει .

Η αντίσταση των εργαζομένων και των λαΪκών στρωμάτων πρέπει να ενταθεί με στόχο την ανατροπή των πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης ,της λιτότητας και των μνημονίων . Ταυτόχρονα,όμως,χρειάζεται να ανοίξουμε την "απαγορευμένη συζήτηση" για το νόμισμα ώστε μέσα από επιχειρήματα να πεισθεί ο ελληνικός λαός ότι υπάρχει μια πραγματική εναλλακτική λύση και για την χώρα μας και συνολικά για την Ευρώπη.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου