.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ιωνικός Σύνδεσμος και σκάνδαλο: Τι συμβαίνει εκεί κάτω;


ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Ένα βιβλιάριο η αιτία της καταστροφής

Του Χρήστου Μακαρώνη, μέλους “Ιωνικού Συνδέσμου”

Επισκέφθηκα σήμερα, 25 Οκτωβρίου 2015, την έκτακτη Γενική Συνέλευση για το γνωστό πλέον σε όλους πρόβλημα με την κατάχρηση χρημάτων του ταμείου του από την ταμία τα τελευταία έτη. Η συνέλευση μεταφέρθηκε την επομένη εβδομάδα, λόγω μη απαρτίας. Συνηθισμένο σε Συλλόγους με πολλά μέλη όπως ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ, που ουσιαστικά είναι ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος πολιτιστικός σύλλογος της Νέας Ιωνίας Αττικής.

Στις συζητήσεις που έκανα βιαστικά, όσο περίμενα την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης και την προσέλευση μελών της, έγινε αναφορά στο βιβλιάριο τραπέζης και ότι μετά δυσκολία έγινε η παράδοσή του στο Διοικητικό Συμβούλιο από τη σημερινή Ταμία του, που είναι και η καταχράστρια του ταμείου του Συλλόγου.

Μετά από κάποια ώρα και αφού επεξεργάστηκα τις συζητήσεις κατέληξα ότι η αιτία του προβλήματος ήταν το βιβλιάριο. Βιβλιάριο σε Σύλλογο; Τα τελευταία χρόνια όσοι Σύλλογοι, Σωματεία, μη Κυβερνητικές οργανώσεις έχουν λογαριασμό σε τράπεζα είναι λογαριασμός όψεως και μάλιστα για να τον αποκτήσεις χρειάζεται ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας – και καλώς- ώστε το νομικό και οικονομικό τμήμα της τράπεζας να δώσει την έγκριση. Αλλά και για να δίνει το οποιοδήποτε ποσό, πάλι χρειάζεται αυστηρή διαδικασία που εμπλέκει τον/ την Πρόεδρο και τον/ την Γεν. Γραμματέα σε αυτή τη διαδικασία, είτε με μορφή εντάλματος προς την τράπεζα, είτε με μπλοκ επιταγών που εμπεριέχει την υπογραφή και των δύο, είτε με άλλα προστατευτικά μέτρα για το ταμείο του Συλλόγου, Σωματείου, μη Κυβερνητικής οργάνωσης.  Εδώ είχαμε και συζητούσαμε για βιβλιάριο... Κάτι που σημαίνει ότι αυτό βγήκε σε πρόσωπα, κοινός λογαριασμός και όχι φυσικά στον Σύλλογο. Αυτά τα πρόσωπα πιθανόν αν όχι σίγουρο συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ. Εάν όντως έγινε αυτό, θα έπρεπε να υπήρχε και να υπάρχει ένα πρακτικό με το γνήσιο των υπογραφών τους, ότι το βιβλιάριο φέρει χρήματα μόνο του Συλλόγου και όχι των ιδιωτών που το έχουν ανοίξει. Αυτό υπάρχει;  Και εάν ναι, σε τι η χρησιμότητα αυτού του βιβλιαρίου; Θα μπορούσα να συμπεράνω για κάποιους τόκους, κάτι που δεν δίνεται σε ένα λογαριασμό όψεως. Αν όντως έγινε για αυτό, πόσοι τόκοι δόθηκαν στον ΙΩΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ από τη δημιουργία - άνοιγμα του βιβλιαρίου; Και σε ποια ποσά καταθέσεων; Γιατί όταν λαμβάνεις τους τόκους θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο ποσό που τσεκάρεται μέσα από το ίδιο βιβλιάριο. Αυτό έγινε από τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, περισσότερο από τον εκάστοτε Πρόεδρο και Γεν. Γραμματέα; Εάν έγινε και δεν υπήρχαν τόκοι, γιατί δεν μετέφεραν τα χρήματα σε ένα ασφαλή λογαριασμό όψεως; Ίσως από επιπολαιότητα, αδιαφορία ή και από εμπιστοσύνη να μην έγινε κάτι. Αλλά αυτό δεν μειώνει τις ηθικές ευθύνες τους απέναντι σε όλα τα μέλη. Έστω και τώρα, αφού διαπιστώθηκε το πρόβλημα, έγιναν ενέργειες για δημιουργία ενός λογαριασμού όψεως για το παραπέρα; Δεν περιμένω απαντήσεις, απλά θέτω το κείμενό μου στην κοινωνία της Νέας Ιωνίας Αττικής, αλλά και στην επόμενη Γενική Συνέλευση για ανάγνωση, προβληματισμό και καταμερισμό των ανάλογων ευθυνών που δεν ειναι απαραίτητα συνδεδεμένες με το πρόβλημα στα οικονομικά του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου