.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Σκάνδαλο Στέγγου: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης επιβεβαιώνει την «Κόντρα»


Με προχτεσινό (19.10.2015) έγγραφο του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ της «Κόντρας» και τερματίζεται η νέα φάση του διαχρονικού σκανδάλου Στέγγου στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Το δάσος του Νέου Μαρμαρά θα μείνει άθικτο από νέες παρεμβάσεις τσιμεντοποίησης εκ μέρους του ιδιοκτήτη του «Πόρτο Καρράς». Τυπικά η υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί, επί της ουσίας όμως όλα έχουν τελειώσει για τον μεγαλοκαπιταλιστή.

Θυμίζουμε εν τάχει το σκάνδαλο, που κρατάει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.


Ο ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς» Κ. Στέγγος προσπαθεί να χτίσει 586 πολυτελείς βίλες (με πισίνες κτλ.) σε δάσος 17.630 στρεμμάτων. Η γνωστή (ν)τροπολογία Πάχτακατατέθηκε από τον τότε υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ στις αρχές Γενάρη του 2004, προκειμένου να αποχαρακτηριστεί το δάσος των 17.630 στρεμμάτων και ν’ ανοίξει ο δρόμος της τσιμεντοποίησής του. Το δάσος αυτό είχε δοθεί στον Καρρά το 1968 από τη στρατιωτικοφασιστική χούντα, με μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, η οποία όμως έληξε το 1987, χωρίς να προλάβει ο Στέγγος να χτίσει τις βίλες. Ετσι, ο αποχαρακτηρισμός του δάσους έπαψε να ισχύει.

Παρά την αποτυχία της με τη (ν)τροπολογία Πάχτα, η εταιρία «Πόρτο Καρράς ΑΕ» συνέχισε τις προσπάθειες. Ετσι, το 2010, με διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην νομάρχη Χαλκιδικής Β. Βασιλάκη και με τη βοήθεια ενός άλλου πρώην νομάρχη και τότε δημάρχου Πολυγύρου, του Α. Ζωγράφου, κατόρθωσε να εκδώσει από την Πολεοδομία Πολυγύρου μια παράνομη άδεια (199/2010) για την οικοδόμηση των πολυτελών βιλών στο δάσος. Η άδεια αυτή ανακλήθηκε στη συνέχεια τρεις φορές από τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα της Πολεοδομίας Πολυγύρου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» και ο υπάλληλος της Πολεοδομίας που εξέδωσε την άδεια έχουν παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα να δικαστούν με βαρύτατες κατηγορίες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Ο Κ. Στέγγος, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Με δόγμα του το δόγμα όλων των αρπακτικών του κεφαλαίου και παρά την εκκρεμούσα ποινική δίκη, ακολούθησε άλλο δρόμο νομιμοποίησης της παράνομης άδειάς του. Προσέφυγε στο ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, ο πρόεδρος του οποίου Ι. Λανταβός, αγνοώντας προκλητικά την εκκρεμούσα ποινική δίκη, διαστρεβλώνοντας έγγραφα άλλων υπηρεσιών (όπως του Δασαρχείου Πολυγύρου) και παραβλέποντας το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, αποφάσισε ότι η άδεια 199/2010 για τις βίλες του Στέγγου είναι νόμιμη!

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ πάρθηκε στις 4 του περασμένου Αυγούστου. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Καλοκαίρι, με ολόκληρη τη χώρα να ασχολείται με το επικείμενο Μνημόνιο-3, υπολόγιζαν ότι η απόφαση θα περάσει στο ντούκου και ο Στέγγος θα μπορέσει να προχωρήσει, χρησιμοποιώντας τη νεοσύστατη Πολεοδομία του δήμου Σιθωνίας, η οποία είναι πλέον αρμόδια για την υπόθεσή του.
Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Τόσα χρόνια αγώνες για την προστασία του συγκεκριμένου δάσους, έχουν επιτρέψει στην «Κόντρα» να έχει καλό ρεπορτάζ και να μαθαίνει τα πάντα. Ετσι, στις 16 Αυγούστου, με θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας (δείτε εδώ) καταγγείλαμε τη νέα φάση του σκανδάλου.

Τα γεγονότα άρχισαν πλέον να παίρνουν μορφή καταιγίδας που έπνιξε ξανά τους δασοκτόνους. Η αποκάλυψη της «Κόντρας» αναπαρήχθη από πολλά Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά), κάποιοι έκλεψαν το ρεπορτάζ σαν κοινοί κλέφτες (όπως ο εν Θεσσαλονίκη συντάκτης της ΕφΣυν), η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης διέταξε να γίνει προκαταρκτική εξέταση, μετά από δική μας αναφορά, ενώ η υπόθεση έφτασε στις αρμόδιες υπηρεσίες (στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στο υπουργείο), πάλι μετά από δικές μας αναφορές. Ολα αυτά τα έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά (δείτε εδώ και εδώ), ενώ παράλληλα «τσακώσαμε» την «Πόρτο Καρράς» και το Δήμο Σιθωνίας και για άλλο σκάνδαλο (δείτε εδώ).

Ετσι, φτάνουμε στο έγγραφο του ασκούντος καθήκοντα γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Νικήτα Φραγκισκάκη, που απευθύνεται στον δήμαρχο Σιθωνίας Ι. Τζίτζιο και στην Υπηρεσία Δόμησης του δήμου (προϊστάμενος ο Αρ. Παπαζαχαρίας). Οπως αναφέρει, στις 7 Οκτώβρη έλαβε –μετά από έγγραφο αίτημά του- την απόφαση και τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΣΥΠΟΘΑ, που αφορούν την άδεια 199/2010 για τις βίλες του Στέγγου. Και συνεχίζει:

«Η ως άνω απόφαση (σ.σ. του ΣΥΠΟΘΑ) είχε ήδη γίνει ευρέως γνωστή με δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο και λόγω του γεγονότος ότι, κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας η ως άνω απόφαση εξεδόθη αναρμοδίως και κατά παράβαση νόμου, έχουμε ασκήσει κατ’ αυτής αίτηση θεραπείας προς το ΣΥΠΟΘΑ Ν. Χαλκιδικής με το υπ’ αριθμ. 18086/31-8-2015 έγγραφο του Δασάρχη Πολυγύρου και το υπ’ αριθμ. 66901/7-9-2015 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Α.Δ.Μ.Θ. σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 2690/99.

Εξάλλου, έχουμε ήδη ασκήσει και την ιεραρχική προσφυγή του άρθρου 24 του Ν. 2690/99, ενώπιον του Υπουργού Ενέργειας και Τεχνολογίας (σ.σ. προφανώς εννοεί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού, ενώ παράλληλα έχουμε υποβάλει έγγραφο αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την άσκηση ενδίκων μέσων ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων κατά της ως άνω απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, για την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου, ήτοι την προστασία του περιβάλλοντος».

Τα πράγματα από πλευράς αποκεντρωμένης διοίκησης πήραν το δρόμο τους. Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ, στους Π. Σκουρλέτη και Ι. Τσιρώνη. Μολονότι είναι από καιρό ενήμεροι από εμάς (υποβάλαμε εξαρχής αναφορά και στη γενική γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ε. Κλαμπατσέα, που είναι και πρόεδρος του Κεντρικού ΣΥΠΟΘΑ) , δεν έχουν κάνει τις κινήσεις που έπρεπε να κάνουν, για να βάλουν οριστικά τέρμα σ’ αυτό το σκάνδαλο.

Ο γενικός γραμματέας Α.Δ.Μ.Θ. απευθύνεται με χαρακτηριστικό τρόπο στο δήμο Σιθωνίας και στην Υπηρεσία Δόμησης, τελειώνοντας το έγγραφό του με την εξής παράγραφο:

«Κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, θα έπρεπε να λάβετε γνώση των ενεργειών μας αυτών, ενώ θα παρακαλούσαμε να μας γνωστοποιήσετε τυχόν ενέργειές σας, μετά την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 2684/12/29-4-2013 απόφασης του προϊσταμένου του ΤΟΑΕΚ της Υπηρεσίας Δόμησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Πολυγύρου (σ.σ. πρόκειται για την απόφαση που μπλοκάρισε την παράνομη άδεια του Στέγγου, την οποία ανακάλεσε το ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, «βολεύοντας» τον Στέγγο), καθόσον οι επίμαχες εκτάσεις για τις οποίες εκδόθηκε η επίμαχη 199/2010 οικοδομική άδεια ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας».

Επειδή τον Αύγουστο, εκτός από τις μύγες που είναι παχιές και τους κολιούς που γεμίζουν τα δίχτυα των ελλήνων ψαράδων, διεκπεραιώνονται σε πρακτικό επίπεδο και διάφορα σκάνδαλα, περιμένουμε να δούμε τι θα απαντήσει ο δήμος Σιθωνίας. Εκανε ενέργειες υπέρ του Στέγγου, βάσει της παράνομης απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ, ή «δεν πρόκανε»;

Για την «Κόντρα» οι εξελίξεις αυτές είναι μια ακόμα δικαίωση. Περιμένουμε τώρα να ολοκληρωθούν τάχιστα όλες οι εκκρεμούσες ενέργειες. Δε χρειάζεται η υπόθεσηνα φτάσει να κριθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια. Οφείλει να την τελειώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αν ο Ι. Λανταβός δεν βάλει την ουρά στα σκέλια και δε συγκαλέσει το ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής για να πάρει απόφαση ανάκλησης της παράνομης απόφασης της 4ης Αυγούστου.

Χρειάζεται, όμως, η υπόθεση να φτάσει σε άλλα δικαστήρια: στα ποινικά δικαστήρια. Να σταματήσει ο ρυθμός χελώνας στη διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης που διεξάγει το Ειρηνοδικείο Πολυγύρου. Η προκαταρκτική εξέταση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα και οι ένοχοι να καθήσουν στο σκαμνί. Για να κοπεί η όρεξη σε τυχόν άλλους να επαναλάβουν τα ίδια.





πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου