.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Το σχέδιο Μελισσανίδη σε εξέλιξη

Alexandros Michailidis / SOOC
Την Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Δικέφαλος ΑΕ» για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ . Ή αλλιώς, την Πέμπτη θα γίνει ένα ακόμα βήμα στο σχέδιο του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη να εκμεταλλευτεί οικονομικά την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, με δημόσια και κοινοτικά έξοδα που εκτιμώνται σε τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ

του Θάνου Καμήλαλη

Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με φωτογραφικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου και συνεχίζεται, παρά τις αντιδράσεις, μέχρι σήμερα. Μια προσπάθεια επίσης που λίγο έχει να κάνει με το αίτημα ενός ιστορικού αθλητικού σωματείου να αποκτήσει «το δικό του σπίτι», όπως αναφέρεται συχνά, αλλά με σκοπούς λιγότερο ευγενείς.

Η υπόθεση της ΜΠΕ


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την… αντίστροφή σειρά. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εισάγεται την Πέμπτη είναι η ίδια που απορρίφθηκε από τον δήμο Ν.Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας στις αρχές Νοεμβρίου. Η διοίκηση της Περιφέρειας όμως πρόκειται να εισηγηθεί θετικά, αφήνοντας βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει καποιους όρους ε επιμέρους θέματα. «Υπομονή μέχρι αύριο» μας συνέστησε ο εισηγητής της περιφερειακής αρχής, Νάσος Αναγνωστόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες του TPP η συζήτηση για τους όρους που θα θέσει η Περιφέρεια συνεχίζονταν μέχρι και την Τετάρτη

Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά όμως είναι η ξαφνική κίνηση της Περιφέρειας να θέσει προς έγκριση τη Μελέτη, όταν οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφέρεια και Δικέφαλος ΑΕ) δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Άλλωστε είχε γίνει σαφές ότι η σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καθυστερούσε γι αυτόν ακριβώς το λόγο. «Η διαβούλευση συνεχίζεται από τη συντεταγμένη πολιτεία εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος και ΑΕΚ βρίσκονται σε διαδικασία συσκέψεων» είχε δηλώσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του TPP  τον Δεκέμβριο η Αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου, όταν είχαμε ρωτήσει για τους λόγους της καθυστέρησης. Οι συζητήσεις μεταξύ των φορέων δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, ;οπότε η έγκριση της ΜΠΕ είναι αντίθετη με την προηγούμενη θέση της Περιφέρειας.

«Έχουν γίνει δύο συναντήσεις, μέχρι στιγμής χωρίς κάποιο αποτέλεσμα», τονίζει ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, που προσθέτει ωστόσο ότι παρά τις διαφωνίες «εκκρεμεί μία συνάντηση ακόμα». Προκύπτει λοιπον το ερώτημα, γιατί η Περιφέρεια βιάζεται; «Είχε έρθει η ώρα της», αρκέστηκε να σχολιάσει ο κ.Αναγνωστόπουλος. Όσον αφορά το γιατί απορρίφθηκε η ΜΠΕ από τον Δήμο, ο κ.Βασιλόπουλος αφού τονίζει ότι δεν είναι αντίθετος στην κατασκευή γηπέδου για την ΑΕΚ, θέτει τους παρακάτω όρους:
  • Δημιουργία εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση και άλλων τμημάτων  της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, οι οποίες υπήρχαν στο κατεδαφισμένο στάδιο.
  • Τροποποίηση του ύψους του γηπέδου ώστε να εξασφαλίζεται η αρμονική γειτνίαση με τον προσφυγικό συνοικισμό. 
  • Μέτρα πυροπροστασίας και ηχοπροστασίας του οικισμού και του Άλσους, καθώς και προστασίας από άλλους κινδύνους (βανδαλισμούς, ατυχήματα, εκτεταμέρνη ρύπανση κα.)
  • Μέτρα, έργα και παρεμβάσεις που θα εκτονώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επίσπευση της κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό και της επέκτασής της ως τον Περισσό. Βελτίωση των υπόλοιπων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των θεατών μετά από σχετική μελέτη. 
  • Εξασφάλιση και χωροθέτηση επαρκούς αριθμού θέσεων στάθμευσης για τη μείωση της άναρχης και παράνομης στάθμευσης στην πόλη.
  • Συμπλήρωση άλλων σοβαρών τυπικών και ουσιαστικών ελλείψεων που εμφανίζονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. 
;Όλα αυτά, σύμφωνα με το Δήμο, δεν ικανοποιούνται από το υπάρχον σχέδιο. «Η “Δικέφαλος” εμφανίζεται αρνητική σε όλα αυτά και ανυποχώρητη από τις θέσεις της, που συνάδουν με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής που ψηφίστηκε το 2014» εξηγεί ο δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Με τις διατάξεις του εν λόγω Σχεδίου θα ασχοληθούμε στη συνέχεια.

Χρήματα από Περιφέρεια και ΕΣΠΑ


Έχει γίνει ξανά λόγος για το ενδεχόμενο χορήγησης 20 εκατ ευρώ από τα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής στη «Δικέφαλος ΑΕ» για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Η υπόσχεση δόθηκε από τον πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρό και το ποσό εισήχθη στον προϋπολογισμό του 2014, ενώ στη συνέχεια η διοίκηση της Ρένας Δούρου έχει κρατήσει αυτήν την δέσμευση, με το επιχείρημα ότι μπορεί η ενίσχυση να αναθεωρηθεί. Τα 20 εκατ όμως βρίσκονται κανονικά εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2016.

Αυτό που έρχεται τώρα στην επιφάνεια μέσω της ΜΠΕ είναι η προσπάθεια της «Δικέφαλος ΑΕ» να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση, αυτήν την φορά μέσω του ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρεται στη  Μελέτη, για την κατασκευή του γηπέδου είναι απαραίτητη η υπογειοποίηση δρόμων περιμετρικά του γηπέδου, όπως η Πατριάρχου Κωνσταντίνου, ένα «έργο αστικής ανάπλασης», που τίθεται ως προαπαιτούμενο του γηπέδου, όχι συνοδευτικό όπως θα περίμενε κανεις. Για τη χρηματοδότηση του έργου η εταιρεία θα ζητήσει χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας, τα έξοδα θα είναι επιπλέον 15 εκατ. Ευρώ.

«Ο σκοπός είναι: Να δοθούν πρώτα τα λεφτά από το ΕΣΠΑ, μετά να δοθούν τα 20 εκ. της Περιφέρειας Αττικής και μετά, αν χρειαστεί κάτι ακόμη, θα βάλει και ο Μελισσανίδης το χέρι στην τσέπη. Μέσα από τα παραπάνω αλλά και τις υπερκοστολογήσεις θα φαίνεται ότι η “Δικέφαλος” θα βάζει λεφτά, ενώ στην πραγματικότητα απλά θα εισπράττει» τονιζει η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής με την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», Δέσποινα Κουτσούμπα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ.Βασιλόπουλος, που επισημαίνει ότι «στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε η συγκεκριμένη υπογειοποιηση συνιστά μια μεγάλη δημόσια επιδότηση ενός αμφιβόλου χρησιμότητας έργου για την πόλη, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως της ανάγκες του γηπέδου.»

Αξίζει να υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα αυτά δεν θα καταλήξουν στην ΑΕΚ, αλλά στη «Δικέφαλος», που έχει αναλάβει εξολοκλήρου την κατασκευή του γηπέδου καιτο σημαντικότερο, την εκμετάλλευση του για τα επόμενα 49 χρόνια.

 Ο φωτογραφικός νόμος για την Ν.Φιλαδέλφεια


Όπως προαναφέρθηκε, η θέσεις της “Δικέφαλος” είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το «Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική», η αλλιώς τον Ν.4277/2014. Θα μπορούσε κανείς μάλιστα να υποστηρίξει ότι η εταιρεία υπακούει με ζήλο στη νομιμότητα. Το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής», όμως υπερψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2014 περιλαμβάνει μια σειρά «φωτογραφικών» διατάξεων για την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και τα σχέδια του Μελισσανίδη στην περιοχή.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ 1. παραχωρεί «κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση» στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο «ΑΕΚ», έκταση 29 περίπου στρεμμάτων, για την εκπλήρωση του καταστατικού του σκοπού και την ανέγερση στην έκταση αυτή, Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού με την επωνυμία «Αγία Σοφία – Ν. Φιλαδέλφεια». Μέχρι εδώ οι ενέργειες δικαιολογούνται, δεδομένου ότι πρόκειται για την έκταση του παλιού γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας που κατεδαφίστηκε. Όμως:
  • Στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου προβλέπεται ακριβώς αυτό που έγινε στη συνέχεια, δηλαδή η παραχώρηση της έκτασης από την ΑΕΚ στην «Δικέφαλος ΑΕ». Συγκεκριμένα «δύναται να εκχωρεί δικαιώματα και υποχρεώσεις σε τρίτους» στα πλαίσια του σκοπού της παραχώρησης.
  • Το πρόβλημα μέχρι εδώ είναι ότι τα 29 στρέμματα  που παραχωρήθηκαν στην ΑΕΚ είναι έκταση μεγαλύτερη κατά 3 στρέμματα από αυτήν που προβλεπόταν αρχικά, το 1934. Αυτά τα 3 στρέμματα είχαν κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα οπότε με την παράγραφο 4 αποχαρακτηρίστηκε ο δασικός χαρακτήρας αυτής της έκτασης, ώστε να μπορέσει να οικοδομηθεί.
  • Τέλος, με το άρθρο 43 τροποποιήθηκε ένας προηγούμενος νόμος, του 1979 και αποφασίστηκε ότι «η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος άλσους ή πάρκου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενα από αυτή νομικά πρόσωπα». Κάτι που σημαίνει ότι στην ΑΕΚ θα μπορούσε να παραχωρηθεί επιπλέον τμήμα του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, από κάποιο νομικό πρόσωπο εποπτευόμενο από την Γ.Γ. Αθλητισμού. Όπως για παράδειγμα, τον ΟΠΑΠ… 
Μετά την ψήφιση του «Ρυθμιστικού σχεδίου» τα κομμάτια του παζλ άρχισαν να ενώνονται. Το Δημόσιο προσέφερε την έκταση αυτήν στην ΑΕΚ, η οποία με τη σειρά της παραχώρησε στην «Δικέφαλος ΑΕ» το έργο της κατασκευής του γηπέδου και της οικονομικής εκμετάλλευσης για 49 χρόνια. Κάπως έτσι μια ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε, χωρίς κανένα κόστος, την εκμετάλλευση  τουλάχιστον 29 στρεμμάτων δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα η «Δικέφαλος» έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την παραχωρούμενη έκταση από τα 26 στρέμματα στα οποία εκτεινόταν το προηγούμενο γήπεδο σε αρκετά περισσότερα, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κι όλα αυτά, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, με χρηματοδότηση 35 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αυτός άλλωστε είναι και ο τελικός στόχος: Η δημιουργία ενός χώρου που θα μεγιστοποιεί τα έσοδα και θα ελαχιστοποιεί τα προσωπικά έξοδα, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και την υπόλοιπη ΑΕΚ, εκτός δηλαδή του επαγγελματικού ποδοσφαιρικού τμήματος. Η εικόνα του «ευεργέτη« θα είναι επίσης καλοδεχούμενη. Προς το παρόν βλεπουμε το σχέδιο αυτό να εξελίσσεται και τα εμπόδια να λιγοστεύουν.
 πηγή: thepressproject.gr

3 σχόλια:

  1. Καμπούρη μπας και ξέρεις τι έγινε σήμερα με την ψηφοφορία της ΜΠΕ; Χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. re malakismeno mono malakies anevazis, To gipedo tha ginei kai olo to alsos an xriasti na kopei. Mexri tote anevaze oti mpourdes sou pei i axristos dimarxos p exeis vlaka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περαστικάααααααααααα !!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή