.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ενέργεια: χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται σε Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία


Κρισιακά φαινόμενα στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας.



Το μεγαλύτερο deal της προηγούμενης χρονιάς στο χώρο της ενέργειας ήταν αναμφισβήτητα η εξαγορά του ενεργειακού τομέα της γαλλικής ALSTOM από την General Electric έναντι περίπου 10 δισ. δολαρίων. Η αμερικανική πολυεθνική πάτησε για τα καλά πόδι στην Ευρώπη, εδραιώνοντας την παρουσία της και εξαγοράζοντας έναν (μικρότερο) ανταγωνιστή της, βάζοντας στο χαρτοφυλάκιό της εγκαταστάσεις, πελατολόγιο, ερευνητικά κέντρα, τεχνογνωσία, κτλ. Στην κούρσα της εξαγοράς είχαν μπει η SIEMENS και η MITSUBISHI, αλλά τελικά επικράτησε η GE, που ενσωμάτωσε στον όμιλό της την οικονομικά ασθμαίνουσα ALSTOM.
Όλοι διαβεβαίωναν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (ιδιαίτερα στη Γαλλία) μέχρι που έσκασε σαν βόμβα την προηγούμενη εβδομάδα η κατάργηση 6.500 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, εκ των οποίων 765 στη Γαλλία. H General Electric στην προσπάθεια "αναδιάρθρωσης" των δραστηριοτήτων της ALSTOM, θα "εξοικονομήσει" από τις σχεδιαζόμενες απολύσεις άμεσα περίπου 1 δισ.  δολάρια και άλλα 3 δισ. μέχρι το 2020. 
Ακόμα μεγαλύτεροι είναι οι αριθμοί των απολύσεων στη Γερμανία (1.700) και στην Ελβετία (1.300). Συγκεκριμένα, στο Μανχάιμ, το γερμανικό κέντρο παραγωγής αεριοστρόβιλων της εταιρίας, θα απολυθούν 1.000 εκ των 1.800 εργαζομένων! Σε κινητοποίηση πήραν μέρος πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι που διαδήλωσαν στο Μανχάιμ ενάντια στους σχεδιασμούς της αμερικανικής πολυεθνικής. Στο Μπάντεν της Ελβετίας, αντίστοιχα, όπου βρίσκονται γραφεία μελετών, τεχνικής υποστήριξης, R&D, καθώς και μεγάλα κέντρα δοκιμών, θα απολυθούν οι 1.300 από τους 6.000 εργαζόμενους.
Πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο Μανχάιμ της Γερμανίας ενάντια στους σχεδιασμούς της αμερικανικής πολυεθνικής General Electric.
Τα σημάδια από τη βιομηχανία της ενέργειας είναι οπωσδήποτε αρνητικά. Και άλλες εταιρίες του κλάδου έχουν ακολουθήσει παρόμοια πολιτική (όπως η ΑΒΒ που εξήγγειλε πέρυσι παρόμοια "αναδιάρθρωση", χωρίς ωστόσο να δημοσιεύει νούμερα απολύσεων). Και η τάση αυτή μεγαλώνει συνέχεια, αν ληφθούν υπόψη και οι σημαντικές μειώσεις προσωπικού στις εταιρείες που σχετίζονται με την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου (η ΒP ανακοίνωσε ήδη περικοπές 4.000 θέσεων στον τομέα εξόρυξης και παραγωγής).
Τα πολλαπλά σημάδια της κρίσης έχουν αρχίσει να χτυπούν τις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών του καπιταλισμού και είμαστε ακόμα στην αρχή... Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και να απαντήσει;
Κ. Μο.

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου