.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Γήπεδο Μελισσανίδη (ΑΕΚ): Η εισήγηση της Περιφέρειας για τη ΜΠΕ, μνημείο πολιτικής και αυτοδιοικητικής υποτέλειας στα μεγάλα συμφέροντα (2ο μέρος της εισήγησης)


Μετά την αρχική δημοσίευση αναρτούμε το δεύτερο μέρος της εισήγησης που για τεχνικούς λόγους δεν ήταν δυνατό να ανέβει όλο μαζί.





10.5 ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

10.5.1 ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

Χωροταξικές επιπτώσεις.


Η λειτουργία του έργου αναμένεται να επιφέρει θετικές επιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αφενός, θα ενισχύσει την αθλητική υποδομή διεθνούς εμβέλειας σύμφωνα με τις σχετικές κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού εθνικού επιπέδου (Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό). Αφετέρου, το έργο (Κέντρο και συνοδά έργα) θα συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση του προβλεπόμενου από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας «Μητροπολιτικού Πάρκου Νέας Φιλαδέλφειας», του οποίου αποτελεί σύμφωνα με το ίδιο το ΡΣΑ συνιστώσα, η ανάδειξη του άλσους Φιλαδέλφειας σε Μητροπολιτικό Πάρκο και συνδυάζεται με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ, καθώς και τις αναγκαίες και προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους και υποδομές στάθμευσης αλλά και την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής. Η συμβολή αυτή δευτερογενώς λειτουργεί θετικά για την επίτευξη γενικότερων στόχων του Ρ.Σ.Α. που συνδέονται με τα Μητροπολιτικά Πάρκα.

Χρήσεις γης Η δημιουργία του Κέντρου είναι συμβατή λειτουργικά με τις υπάρχουσες χρήσεις γης στην άμεση και ευρύτερη περιοχή και δεν δημιουργεί συγκρούσεις, ενώ αναβαθμίζει το επίπεδο των αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, με εξυπηρέτηση τόσο σε τοπική όσο και σε ευρύτερή γεωγραφική κλίμακα. Επίσης είναι συμβατή με τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης.


Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, δεν αναμένεται ότι θα υποκινήσει αλλαγές χρήσεων γης παρά περιορισμένης κλίμακας και συμβατές ούτως ή άλλως με τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Ο αθλητικός κατά κύριο λόγο χαρακτήρας, οι επικουρικές πολιτιστικές χρήσεις και η ελαχιστοποίηση των εμπορικών χρήσεων οδηγούν σε αυτή την εκτίμηση. Στο οικοδομικό τετράγωνο όπου χωροθετείται το έργο θα υπάρξει σαφής βελτίωση, αφού τη θέση του σημερινού υποβαθμισμένου τοπίου θα καταλάβει ένα αρχιτεκτόνημα ποιότητας και με ρόλο τοποσήμου.


10.5.2 ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι επιπτώσεις στις λειτουργίες του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος κατά βάση ταυτίζονται με τις προαναφερόμενες στη χωροταξική οργάνωση και τις χρήσεις γης. Ειδικότερη επίπτωση στις λειτουργίες αυτές είναι η βελτίωση της αθλητικής υποδομής σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση.


10.5.3 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Αναμένονται επιπτώσεις (θετικές) μόνο κατά τη φάση της λειτουργίας, δεδομένου ότι το έργο έχει με βάση το χαρακτήρα και το σχεδιασμό του ιστορικο - πολιτισμική διάσταση που συνδέεται με την ιστορία της ΑΕΚ.



10.6 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

10.6.1 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Φάση κατασκευής

Δεν αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις αρνητικές, ενώ θα υπάρξει θετική επίδραση (πτωτική) στο ποσοστό ανεργίας, δεδομένου ότι ένα τμήμα του εργατικού δυναμικού που θα απασχοληθεί θα προέρχεται από την περιοχή [πρόσκαιρη επίδραση].

Φάση λειτουργίας

Θα υπάρξει δημιουργία ορισμένων θέσεων εργασίας, πρωτογενώς στο Κέντρο και δευτερογενώς μέσω πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων σε δραστηριότητες της περιοχής που περιβάλλει το έργο, που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ανεργίας και επίσης στη διαφοροποίηση της οικονομικής βάσης με λειτουργίες υψηλής σχετικά βαθμίδας. Συνεπώς το έργο θα επιφέρει μικρής έντασης θετικές επιπτώσεις στον πληθυσμό.


10.6.2 ΑΞΙΕΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η δημιουργία του Κέντρου μεσοπρόθεσμα και σταδιακά θα έχει αυξητική επίδραση στις αξίες γης με θετικές συνέπειες στις ιδιωτικές περιουσίες.


10.6.3 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Το Κέντρο θα προωθήσει την κοινωνική συνοχή, σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι ο συνδεόμενος με την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και τη δημιουργία νέων τοπικών εισοδημάτων (απασχόληση, αξίες γης, ζήτηση σε τοπικά καταστήματα). Ο δεύτερος είναι μέσω της επίδρασης που θα έχει στην επιβίωση της ιστορικής μνήμης, του ρόλου του ως συμβόλου και σημείου αναφοράς για τον προσφυγικό πληθυσμό της Νέας Φιλαδέλφειας και επίσης μέσω του ρόλου του αθλητισμού.


10.6.4 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το Κέντρο θα λειτουργήσει ως πηγή εσόδων (μέσω της αύξησης των διαθέσιμων θέσεων για τους αγώνες της ΑΕΚ, συμπεριλαμβανόμενων και των διεθνών), θα συμβάλλει στην ανάπτυξη μορφής τουρισμού που ανήκει στις προτεραιότητες της χώρας σήμερα (αθλητικός τουρισμός) και του εξ αυτού ακαθάριστου εισοδήματος (ΑΕΠ), καθώς και στα δημοσιονομικά έσοδα από την αυξημένη απόδοση της φορολογίας. Όλα τα ανωτέρω προωθούνται μέσω δραστηριοτήτων που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εντάσσονται στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.



10.7 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΔΙΚΤΥΑ ΟΚΩ

10.7.1 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Φάση κατασκευής

Θα υπάρξει μια αύξηση της κίνησης οχημάτων μεταφοράς κατασκευαστικών υλικών, εξοπλισμού και εργαζομένων. Η πρόσβαση στο εργοτάξιο κατά τη διάρκεια των εργασιών θα γίνεται από τους υπάρχοντες δρόμους, ενώ η στάθμευση μπορεί να γίνεται κυρίως εντός του εργοταξίου που καλύπτει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Φάση λειτουργίας

Ως προς τη στάθμευση, η βασική επιλογή είναι η χρήση ΜΜΜ και η αποφυγή προσφοράς μαζικών θέσεων στάθμευσης εντός του Κέντρου. Το γεγονός αυτό (σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημαντικής υποδομής ΜΜΜ) θα αποθαρρύνει την προσέλευση με ΙΧ.

Σημειώνεται ότι η χωροθέτηση και άλλων διακοσίων θέσεων στάθμευσης σε ιδιόκτητο ακίνητο εκτός των ορίων του άλσους και σε απόσταση μικρότερη των χιλίων μέτρων από τις εγκαταστάσεις, που θα εξασφαλιστεί κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων (άρθρο 42 του Ν. 4277/2014), δεν μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις τεχνικές υποδομές, την ατμόσφαιρα, το ακουστικό περιβάλλον και τη λειτουργία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αντίθετα θα επιφέρουν διευκόλυνση της λειτουργίας της πόλης. Βεβαίως οι εγκαταστάσεις αυτές δεν θα πρέπει να δημιουργούν σημαντικό περιβαλλοντικό θόρυβο ή ατμοσφαιρική ρύπανση ή κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη. Η θέση και οι επιπτώσεις των εγκαταστάσεων από το τεχνικό σχεδιασμό των χώρων ή του χώρου τοποθέτησης των διακοσίων θέσεων θα εξεταστεί μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του.


10.7.2 ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΟΜΒΡΙΑ

Φάση κατασκευής

Οι ανάγκες σε νερό κατά την κατασκευή του έργου είναι μικρές και μπορούν να καλυφθούν από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Τα παραγόμενα υγρά απόβλητα κατά την κατασκευή του έργου είναι αστικού τύπου και προέρχονται από το προσωπικό του εργοταξίου. Για το σκοπό αυτό θα γίνει χρήση χημικών τουαλετών. Κατά συνέπεια δεν αναμένονται επιπτώσεις στο δίκτυο ακαθάρτων.

Φάση λειτουργίας

Τόσο οι ανάγκες σε νερό ύδρευσης και όσο και μέρος των αναγκών σε νερό άρδευσης καλύπτονται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Δεν αναμένονται επιπτώσεις στο δίκτυο ομβρίων της περιοχής, αφού το μεγαλύτερο μέρος των ομβρίων υδάτων θα συλλέγεται σε υπόγεια δεξαμενή και θα χρησιμοποιείται για άρδευση, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος της απορροής θα καταλήγει στο δίκτυο ομβρίων.
Τα παραγόμενα υγρά απόβλητα θα είναι αστικού τύπου και θα αποχετεύονται στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.



10.7.3 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Φάση κατασκευής

Στη φάση αυτή, αναμένεται να δημιουργηθούν ποσότητες απορριμμάτων που είναι δυνατόν να επηρεάσουν το περιβάλλον. Τα απορρίμματα αυτά προέρχονται κυρίως από τις οικοδομικές εργασίες και θα είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αδρανή υλικά. Επίσης αφορούν συσκευασίες υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί κ.λπ.).

Κατά τη φάση κατασκευής ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διάθεση των υπολειμμάτων χρωμάτων, στεγανοποιητικών και μονωτικών υλικών, αφού η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους είναι δυνατό να προκαλέσει ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζόμενων. Επίσης τα διάφορα υλικά από την συντήρηση και λειτουργία των οχημάτων του εργοταξίου (συσκευασίες λαδιών, καυσίμων, ανταλλακτικά, μπαταρίες κ.λπ.)) θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στο έδαφος και τα νερά του έργου αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα.

Φάση λειτουργίας

Τα απορρίμματα που παράγονται από το έργο θα είναι γενικά αστικού τύπου (απόβλητα κουζίνας και χώρων εστίασης, χώρων υγιεινής) ενώ θα υπάρχουν επίσης απορρίμματα από το χλοοτάπητα και τους χώρους πρασίνου (κλαδέματα).


10.7.4 ΔΙΚΤΥΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κατά την φάση κατασκευής του έργου αναμένονται μικρές επιπτώσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα πρέπει να εκτελεστούν εργασίες επέκτασης και ενίσχυσής του. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το υπ. αριθμ' ΔΠΑ/53814/9-9-2014 έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ καθώς και το είδος του έργου εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μικρής έντασης. Όσον αφορά στη λειτουργία του έργου δεν αναμένεται καμία επίπτωση.


10.7.5 ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Κατά την κατασκευή του έργου θα εκτελεστούν εργασίες επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου. Οι εργασίες αυτές είναι μικρής έκτασης και επομένως οι επιπτώσεις που θα προκληθούν χαρακτηρίζονται ως μη σημαντικές. Κατά τη λειτουργία του έργου δεν αναμένεται καμία επίπτωση.


10.7.6 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Το προτεινόμενο έργο λόγω του φύσης του δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγές στα συστήματα επικοινωνιών.



10.8 ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το εξεταζόμενο έργο δεν έχει άμεση συσχέτιση με τις υφιστάμενες ανθρωπογενείς πιέσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής ή με την υποκίνηση νέων. Η πολύ μικρή παρουσία εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς και η περιστασιακή λειτουργία του έργου (όταν θα έχει αγώνες ποδοσφαίρου, δηλ. σε όχι καθημερινή βάση και ενίοτε χωρίς τέτοιους για μεγάλα χρονικά διαστήματα) αποτελούν επίσης παράγοντα μείωσης των ανθρωπογενών πιέσεων με αφετηρία το έργο. Κατά συνέπεια δεν ενισχύονται οι ανθρωπογενείς πιέσεις ούτε δημιουργούνται νέες πιέσεις στο περιβάλλον, σε αισθητή κλίμακα.


10.9 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Φάση κατασκευής
Οι αναμενόμενες εκπομπές στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον κατά τη φάση κατασκευής του έργου περιλαμβάνουν:
 

   Σκόνη από την κίνηση των οχημάτων και τη διαχείριση των υλικών και χωματουργικών προϊόντων (εργασίες εκσκαφής, εκχερσώσεις, φορτοεκφορτώσεις χωματισμών και αδρανών κ.λπ.)
  Καυσαέρια από τις μετακινήσεις των φορτηγών και των μηχανημάτων κατασκευής στο χώρο του.
  Καυσαέρια από τα μεταφορικά μέσα που θα μεταφέρουν τα υλικά κατασκευής από και προς το εργοτάξιο.

Φάση λειτουργίας
Κατά τη φάση λειτουργίας του έργου αναμένονται εκπομπές αέριων ρύπων που προέρχονται κυρίως από:
        την κυκλοφορία των οχημάτων
        την καύση φυσικού αερίου για τη θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού.



10.10 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΟΡΥΒΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ

Φάση κατασκευής

Ο θόρυβος κατά την κατασκευή ενός έργου προέρχεται από τρεις κυρίως πηγές:

   πρώτη και κυριότερη πηγή θορύβου είναι τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στο εργοτάξιο, κινητά και ακίνητα, όπως μηχανήματα εκσκαφής ή χαλάρωσης εδαφών, φόρτωσης προϊόντων εκσκαφής, διάστρωσης και συμπίεσης υλικών, διατρητικά μηχανήματα και μηχανήματα παραγωγής αδρανών, σκυροδέματος ή ασφαλτοσκυροδέματος.

   δεύτερη πηγή είναι η τυχόν χρήση εκρηκτικών για τη χαλάρωση εδαφών, εάν αυτά είναι βραχώδη ή πολύ συνεκτικά. Οι ανατινάξεις προκαλούν ισχυρό κρότο, αλλά και δόνηση του εδάφους. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο έργο δεν θα χρησιμοποιηθούν εκρηκτικά.

   τρίτη πηγή είναι ο θόρυβος από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που μεταφέρουν τα υλικά εκσκαφών προς τους χώρους απόθεσης (είτε εντός του χώρου του έργου αν κατασκευάζονται επιχώματα, είτε σε περιοχές απόρριψης εκτός του εργοταξίου). Επίσης από τα οχήματα που μεταφέρουν αδρανή υλικά από λατομεία, έτοιμο σκυρόδεμα ή ασφαλτοσκυρόδεμα από τα εργοστάσια παραγωγής και κάθε άλλο υλικό που χρειάζεται για την κατασκευή του έργου. Ο θόρυβος από τα οχήματα αυτά μπορεί να επιβαρύνει και περιοχές μακριά από το εργοτάξιο, όπως για παράδειγμα κατά μήκος των οδών που ακολουθούν τα οχήματα αυτά από και προς το εργοτάξιο.

Όσον αφορά στις δονήσεις, ενδεχόμενη χρήση εκρηκτικών για εκβραχισμούς και τη διάνοιξη σηράγγων, η χρήση πασσαλοπηκτών και βαρέων μηχανημάτων προκαλούν μηχανικά κύματα που διαδίδονται στο έδαφος και προκαλούν δονήσεις και θόρυβο. Ανάλογα με το μέσο μετάδοσης, οι δονήσεις διακρίνονται (και έτσι διαχωρίζονται κατά την καταγραφή τους) σε:

  δονήσεις εδάφους (ή εδαφικές δονήσεις)
  δονήσεις αέρος, που μπορεί όμως να αναφέρονται και ως θόρυβος ή πίεση αέρος από την ανατίναξη.
Οι δονήσεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον εξοπλισμό, στις δομικές κατασκευές και στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, δεν αναμένονται σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις κατοικίες που γειτνιάζουν με το έργο ακόμη και στην περίπτωση που εκτελούνται εργασίες σε απόσταση 20 m από αυτές.


Φάση λειτουργίας
Α. Αερόφερτος θόρυβος από τη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, κατά τη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα οι σημαντικότερες πιέσεις στο ακουστικό περιβάλλον προέρχονται από τις φωνές των θεατών και δευτερευόντως από τις ανακοινώσεις των μεγαφώνων. Ως πηγή θορύβου ένας αθλητικός αγώνας είναι εξαιρετικά δυναμικός με διακυμάνσεις στην ένταση χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ή συχνότητα. Φυσικά η ηχητική στάθμη που φθάνει σε αποδέκτες στην άμεση περιοχή του γηπέδου εξαρτάται από παραμέτρους όπως ο αριθμός των θεατών (προφανώς όσο μεγαλύτερος τόσο μεγαλύτερη και η ένταση), ο τρόπος και το υλικό κατασκευής των κερκίδων και των στεγάστρων (τα οποία λειτουργούν ως ηχοπετάσματα που απορροφούν ή/και αντανακλούν το θόρυβο) και η διεύθυνση του ανέμου. Ακόμη, η χρονική διάρκεια του θορύβου από τις φωνές των φιλάθλων δεν περιορίζεται


μόνο στην αυτή καθαυτή διάρκεια του αγώνα αλλά συνήθως ξεκινά περίπου μία ώρα νωρίτερα από την έναρξη του αγώνα (που έχουν ήδη ανοίξει οι θύρες του γηπέδου) και διαρκούν για περίπου μισή ώρα μετά.

Επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα από μετρήσεις στην Ελλάδα για την ηχητική στάθμη που παράγεται κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, αναζητήθηκαν στοιχεία από μετρήσεις στο διεθνή χώρο. Έτσι, στα πλαίσια της εκπόνησης της ΜΠΕ του σταδίου Lansdowne Road, στην Ιρλανδία, χωρητικότητας 50.000 θέσεων, μετρήθηκε η ηχητική στάθμη που παράγεται σε διάφορες στιγμές του αγώνα. Η καταγραφή της ηχητικής στάθμης έγινε στο υψηλότερο σημείο της κερκίδας, στον πύργο που είναι τοποθετημένη η κάμερα της τηλεόρασης.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η ηχητική στάθμη σε dB(A) όπως μετρήθηκε σε διάφορες στιγμές κατά τη διάρκεια του αγώνα Ιρλανδία - Γαλλία.
Υπολογίζεται ότι η μέση ισοδύναμη ηχητική στάθμη σε όλη τη διάρκεια της καταγραφής (140 min) για το παράδειγμα του σταδίου Lansdowne Road ισούται με 75,9 dB(A).

Επειδή το υπό μελέτη γήπεδο είναι μικρότερο του σταδίου Lansdowne Road, θεωρήθηκε ότι η μέση ισοδύναμη ηχητική στάθμη κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ενός ποδοσφαιρικού αγώνα είναι περίπου 70,0 dB(A).

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, η μέγιστη τιμή της ισοδύναμης ηχητικής στάθμης (Leq) κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα στις πλησιέστερες προς το έργο κατοικίες ανέρχεται σε 60 dB(A) περίπου, όσο δηλαδή και ο θόρυβος βάθους που μετρήθηκε κατά την καταγραφή του ακουστικού περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια η επιβάρυνση του ακουστικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα είναι μικρή και μη σημαντική. Κατά συνέπεια δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο ακουστικό περιβάλλον της περιοχής.

Β. Αερόφερτος θόρυβος από την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Το υπό μελέτη έργο κατά τη φάση λειτουργίας του, λόγω της προσέλκυσης θεατών θα αυξήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στους οδικούς άξονες της περιοχής και επομένως θα επιβαρύνει κατά ένα μέρος την ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο ακουστικό περιβάλλον καθώς σκοπός είναι η αποτροπή της χρήσης ΙΧ αυτοκινήτων για την προσέλευση στο χώρο του Κέντρου και η ενθάρρυνση της χρήσης των ΜΜΜ που προσφέρονται στην περιοχή (λεωφορεία, τρόλεϋ, ΗΣΑΠ).



10.11 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Φάση κατασκευής

Δεν αναμένονται επιπτώσεις από ακτινοβολίες και ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αφού δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μηχανήματα που εκπέμπουν ακτινοβολίες. Όσον αφορά στα ηλεκτροκίνητα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή αυτά αφενός δημιουργούν πεδία αντίστοιχα με αυτά που δημιουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές των κατοικιών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ακτινοβολία μειώνεται σημαντικά με την απόσταση εκτιμάται τελικά ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στον πληθυσμό από ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Φάση λειτουργίας

Οι πιθανές πηγές εκπομπής ακτινοβολιών είναι ο Υποσταθμός Μέσης Τάσης (ΜΤ) 20 KV για τη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και τα δίκτυα ισχυρών-ασθενών ρευμάτων και τηλεπικοινωνίας.

Τα δίκτυα ασθενών και ισχυρών ρευμάτων εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλών συχνοτήτων (50 Hz). Οι ακτινοβολίες αυτές χαρακτηρίζονται ως μη-ιοντίζουσες, σε αντιδιαστολή με τις ιοντίζουσες όπως οι ακτίνες Χ και γ, οι οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου. Δεδομένου ότι στην περίπτωση του υπό μελέτη έργου θα χρησιμοποιηθεί υπόγειο δίκτυο ηλεκτροδότησης ισχυρών και ασθενών ρευμάτων και δίκτυο τηλεπικοινωνιών δεν θα προκαλέσουν ηλεκτρικό πεδίο, ενώ το μαγνητικό που δημιουργείται είναι πιο ασθενές από ότι την περίπτωση των εναέριων δικτύων, οπότε δεν εμφανίζονται επιπτώσεις.

Στη Ελλάδα έχει εκδοθεί η ΚΥΑ 3060 (ΦΟΡ) 238 (ΦΕΚ 512/Β/2002) με θέμα "Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία διατάξεων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων χαμηλών συχνοτήτων". Σε αυτήν προσδιορίζονται τα επίπεδα αναφοράς και οι βασικοί περιορισμοί για την προστασία του κοινού από στατικά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας όπως ακριβώς αυτά καθορίστηκαν στη σχετική Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα όρια ασφαλούς έκθεσης για τη συχνότητα των 50 Hz στην Ελληνική νομοθεσία είναι για τη Μαγνητική Επαγωγή (Β) τα 100 μΤ και για την Ένταση ηλεκτρικού πεδίου (Ε) τα 5 kV/m.

Όσον αφορά στον Υποσταθμό ΜΤ του έργου, στους χώρους εκτός των υποσταθμών τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία δημιουργούνται κυρίως από τις γραμμές που συνδέονται με αυτούς και όχι από τον εξοπλισμό τους. Συγκεκριμένα, από μετρήσεις που έχει διεξάγει το Γραφείο Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) προέκυψε ότι στις εξωτερικές πλευρές των υποσταθμών Υψηλής Τάσης όπου δεν διέρχονται γραμμές, τα επίπεδα των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων είναι πρακτικά τα ίδια με αυτά που θα υπήρχαν και χωρίς την παρουσία του υποσταθμού (ακόμα και πολύ κοντά στην περίφραξή του). Στις άλλες πλευρές των υποσταθμών που διέρχονται γραμμές, υπάρχουν οι τυπικές τιμές των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στο περιβάλλον των γραμμών αυτών. Με δεδομένο, λοιπόν, το γεγονός ότι πρόκειται για Υποσταθμό Μέσης Τάσης χαμηλής ακτινοβολίας (50 Hz), ο οποίος θα εγκατασταθεί σε υπόγειο χώρο του κτιρίου υποστήριξης γηπέδου, οι επιπτώσεις θα είναι αμελητέες.

Καταλήγοντας λοιπόν με βάση την παραπάνω ανάλυση, εκτιμάται ότι δεν αναμένονται επιπτώσεις από ακτινοβολίες κατά τη λειτουργία των συνοδών έργων υποδομής ισχυρών-ασθενών ρευμάτων και τηλεπικοινωνιών (Υποσταθμός ΜΤ και δίκτυα), αλλά ούτε και σωρευτικές με τα υφιστάμενα δίκτυα της άμεσης περιοχής του γηπέδου. Λόγω της εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας τους (50 Ηz), τα πεδία αυτά μεταφέρουν πολύ μικρή ενέργεια, που δεν είναι ικανή να προκαλέσει βλαπτικά θερμικά ή γενετικά φαινόμενα στους ζώντες οργανισμούς. Η ένταση αυτών των πεδίων εξασθενεί ραγδαία, όσο αυξάνεται η απόσταση από την πηγή που τα δημιουργεί. Επιπλέον, με την οπτική και μονωμένη θέση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του γηπέδου, όπως προβλέπεται να γίνει από τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας, συνεπάγεται ότι δεν αναμένεται καμία απολύτως επιβάρυνση από ηλεκτρικό ή μαγνητικό πεδίο στον ανθρώπινο οργανισμό.


10.12 ΥΔΑΤΑ

Φάση κατασκευής

Τα ύδατα, τόσο τα επιφανειακά όσο και τα υπόγεια μπορούν δυνητικά να επηρεαστούν από τις παρακάτω πηγές: Α) Από τα υγρά απόβλητα (λύματα) που θα προκύψουν κατά τις εργασίες κατασκευής Β) Από την απόπλυση σωρών χωματισμών σε περιόδους βροχοπτώσεων.

Γ) Από τα απόβλητα έλαια και από τη διαρροή καυσίμων των εργοταξιακών οχημάτων.

Φάση λειτουργίας

Επιπτώσεις στα νερά μπορούν να προέλθουν δυνητικά από τα υγρά απόβλητα (κυρίως λύματα) και από τις επιφανειακές απορροές και αφορούν τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα ή υδραυλική δίαιτα των νερών. Τα υγρά απόβλητα προέρχονται κυρίως τόσο από τους εργαζομένους των εγκαταστάσεων όσο και τους επισκέπτες – θεατές και θα είναι αστικού τύπου, καθώς θα προέρχονται κυρίως από τους χώρους υγιεινής, τους χώρους εστίασης, τα μαγειρεία κ.λπ. Ωστόσο, τα υγρά αυτά απόβλητα θα συλλέγονται και θα οδηγούνται στο δίκτυο ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ και θα επεξεργάζονται από κοινού με τα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβάρυνσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής από τα λύματα.

Επιπτώσεις μπορούν να προέλθουν και από τις επιφανειακές απορροές του έργου (όμβρια ύδατα) τα οποία δυνητικά μπορούν να επιβαρύνουν τόσο την υδραυλική δίαιτα των επιφανειακών νερών της περιοχής όσο και την ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων νερών. Στις εγκαταστάσεις του ακινήτου προβλέπεται ειδικό δίκτυο συλλογής ομβρίων υδάτων το οποίο θα συμβάλει στο δίκτυο της περιοχής. Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, τα όμβρια από το στέγαστρο του γηπέδου θα συλλέγονται σε δεξαμενές και θα επαναχρησιμοποιούνται (αφού περάσουν από αμμοσυλλέκτη) για να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης του αγωνιστικού χώρου. Συνεπώς η ποσότητα των ομβρίων που θα οδηγείται προς διάθεση στο δίκτυο ομβρίων της περιοχής θα είναι μικρή και θα αφορά κυρίως τη συλλογή των όμβριων υδάτων εξωτερικά και περιμετρικά του γηπέδου και τη διόδευσή τους προς τα κατάντη. Τα όμβρια αυτά ύδατα δε θα δημιουργήσουν ποσοτικό πρόβλημα στους αποδέκτες, καθώς οι αποδέκτες τα δέχονται πρακτικά και σήμερα, ενώ η ποιότητα των όμβριων υδάτων θα είναι η αντίστοιχη αυτής που ήδη δέχεται το δίκτυο.


10.13 ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ως αθροιστικές επιπτώσεις θεωρείται το σύνολο των πιθανών επιπτώσεων πολλών επιμέρους έργων ή δραστηριοτήτων που αποτελούν είτε ένα ενιαίο προς περιβαλλοντική αδειοδότηση έργο (ή δραστηριότητα) είτε εντάσσονται σε ένα σύνολο έργων (δραστηριοτήτων) ίδιου ή ανάλογου είδους ή σε κάθε περίπτωση αντίστοιχου ή ανάλογου μεγέθους στην ίδια χωρική ενότητα. Ως συνεργιστικές επιπτώσεις θεωρούνται αυτές που προκύπτουν από επιμέρους έργα (δραστηριότητες), αλλά συνδυαζόμενες μεταξύ τους αποκτούν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες από πλευράς έντασης και χαρακτήρα επιδράσεις από το αθροιστικό σύνολο των επιμέρους επιπτώσεων. Στο παρόν κεφάλαιο εξετάζονται οι αθροιστικές και συνεργιστικές επιπτώσεις που

ενδέχεται να προκληθούν από το υπό μελέτη έργο σε συνδυασμό το έργο "Ταπείνωση και κάλυψη τμήματος Οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια" το οποίο προβλέπεται στην ίδια χωρική ενότητα και αποτελεί το κύριο έργο ανάλογου μεγέθους που προβλέπεται για την άμεση περιοχή του έργου του γηπέδου.

Φορέας του έργου της "ταπείνωσης" είναι η Δ/νση Οδικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής. Η αδειοδότηση του εν λόγω έργου έχει δρομολογηθεί, σύμφωνα με τη ΜΠΕ, και η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει εκπονηθεί από την εταιρεία Δρόμος ΕΠΕ (Σεπτέμβριος 2014) και είναι σε διαδικασία έγκρισης. Τεύχος της ΜΠΕ της "ταπείνωσης" επισυνάπτεται στο Παράρτημα της παρούσας ΜΠΕ, ενώ η ανάλυση των επιπτώσεων που ακολουθεί αντλεί στοιχεία και από τη μελέτη αυτή.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των δύο έργων γίνεται η υπόθεση ότι το έργο της "ταπείνωσης" προηγείται της κατασκευής του "Κέντρου". Όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ της "ταπείνωσης" προβλέπεται να χρησιμοποηθεί ως εργοταξιακός χώρος η έκταση του πρώην γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ στη ΜΠΕ του "Κέντρου" θεωρείται δεδομένη η υπογειοποίηση της οδού και ο σχεδιασμός του "Κέντρου" προσαρμόζεται στην ήδη υπογειοποιημένη οδό πρόσβασης. Ωστόσο, για λόγους εξέτασης του δυσμενέστερου σεναρίου, εξετάζεται το ενδεχόμενο η έναρξη των εργασιών της ταπείνωσης της οδού να προηγηθεί χρονικά μόνο κατά ένα τρίμηνο από το έργο του "Κέντρου". Στην περίπτωση αυτή (αν και το πιθανότερο είναι να έχει τελειώσει το έργο υπογειοποίησης πριν την έναρξη κατασκευής του γηπέδου) ενδέχεται να υπάρξουν αθροιστικές επιπτώσεις κατά την κατασκευή, που θα εξεταστούν στη συνέχεια. Ως προς τη φάση λειτουργίας προφανώς αξιολογούνται οι επιπτώσεις από την ταυτόχρονη λειτουργία των δύο έργων.

10.13.1 Επιπτώσεις στα Μορφολογικά και Τοπιολογικά χαρακτηριστικά

Φάση κατασκευής

Κατά τη φάση κατασκευής αναμένεται μια πρόσκαιρη, μικρή υποβάθμιση στην εικόνα του τοπίου από κοντινή θέση θέασης και στα δύο έργα, δεδομένων των απαιτούμενων διαμορφώσεων και εργασιών. Οι χωματουργικές εργασίες και οι κατασκευές πριν πάρουν την τελική τους μορφή θα αλλοιώσουν πρόσκαιρα και
μερικά τη φυσιογνωμία της περιοχής. Επιπλέον, δεδομένης της μη ταυτόχρονης κατασκευής των δυο έργων (η έναρξη των εργασιών ταπείνωσης της οδού θα προηγηθεί τουλάχιστον 3 μήνες) οι επιπτώσεις αυτές θα είναι πολύ περιορισμένες ως προς τον αθροιστικό χαρακτήρα τους. Αντίθετα, όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ της "ταπείνωσης" προτείνεται να χρησιμοποηθεί ως εργοταξιακός χώρος για τις εργασίες στην οδό η έκταση του πρώην γηπέδου της ΑΕΚ. Η πρόταση αυτή θεωρείται ότι θα συμβάλλει θετικά μειώνοντας τις αθροιστικές επιπτώσεις από τα δύο έργα και τα δύο εργοτάξια που μπορούσαν να δημιουργηθούν αν τα έργα γίνονται ανεξάρτητα. Επιπλέον, ο χώρος του γηπέδου είναι σχετικά απομονωμένος (με τη μεσολάβηση δρόμων μεταξύ αυτού και του οικιστικού ιστού, αλλά και με την προσωρινή περίφραξη που ήδη διαθέτει), είναι ήδη υποβαθμισμένος αισθητικά ως εγκαταλελειμμένος χώρος και αρκετά μεγάλος ώστε να επιτευχθεί ελεγχόμενη οργάνωση των εργοταξίων. Έτσι, η επιβάρυνση του τοπίου θα παραμείνει περιορισμένη στη θέση των δύο έργων χωρίς να επεκταθεί στην άμεση οικιστική περιοχή.

Φάση λειτουργίας

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το έργο του Αθλητικού Κέντρου με το συγκεκριμένο σχεδιασμό του εντάσσεται αρμονικά στο υπάρχον αισθητικό περιβάλλον, χωρίς να θίγει με κανένα τρόπο την υφιστάμενη αισθητική αξία του χώρου, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η ιστορικότητα του χώρου και της λειτουργίας του σωματείου της ΑΕΚ στη συγκεκριμένη θέση εδώ και 70 περίπου χρόνια. Αντιθέτως, μάλιστα, βοηθά στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου, αφενός λόγω της επαναφοράς ενός σημαντικού ιστορικού τοποσήμου της περιοχής που είχε καταστραφεί (γήπεδο) και αφετέρου λόγω της αρχιτεκτονικής ποιότητας του νέου γηπέδου. Συνεπώς, αναμένονται μακροχρόνιες θετικές επιπτώσεις στο δομημένο αστικό τοπίο της περιοχής. Από την άλλη, το έργο της ταπείνωσης της οδού θα επιφέρει σαφώς θετικές επιπτώσεις στο αισθητικό περιβάλλον της περιοχής και στο τοπίο σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Το αστικό περιβάλλον θα αναβαθμιστεί, η κυκλοφορία των οχημάτων θα είναι διακριτική, ενώ θα διαμορφωθεί ένας δημόσιος χώρος ήπιας κυκλοφορίας και διακίνησης πεζών σε αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση όπου ο χώρος διαμελίζεται από το δευτερεύον οδικό δίκτυο.


10.13.2 Επιπτώσεις στα Γεωλογικά χαρακτηριστικά

Φάση κατασκευής

Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των γεωλογικών σχηματισμών, την επίπεδη γεωμορφολογία και τον σχεδιαζόμενο τρόπο κατασκευής δεν αναμένονται επιπτώσεις στην ευστάθεια του εδάφους σε κανένα από τα δύο έργα. Η περίσσεια εκσκαφών προς τελική διάθεση εκτιμάται της τάξης των 100.000 m3. Τα υλικά αυτά θα διαχειριστούν και θα ανακυκλωθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 362591/1757/Ε103/2010 περί ΑΕΚΚ, ενώ μέρος τους μπορεί να διατεθεί και ως τράπεζα εδάφους εντός του άλσους, σύμφωνα με τους στόχους της σχετικής μελέτης προστασίας-ανάπλασης του άλσους (ΥΛΗ, 2009). Για το σκοπό της διαχείρισης κατά την ΚΥΑ περί ΑΕΚΚ, ο φορέας του έργου έχει ήδη έρθει σε επαφή με εγκεκριμένα από τον ΕΟΑΝ Συστήματα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και έχει λάβει σχετική βεβαίωση για τη δυνατότητα παραλαβής και διαχείρισης της περίσσειας των χωματισμών του έργου.

Κατά το έργο της ταπείνωσης της οδού, σύμφωνα με την σχετική ΜΠΕ (Δρόμος ΕΟΕ, 2014), η περίσσεια εκσκαφών προς τελική διάθεση είναι της τάξης των 45.000 m3 εκ των οποίων τα 7.000 m3 αφορούν υλικά καθαιρέσεων (αποξήλωση οδοστρωμάτων και κρασπέδων). Για τον χώρο απόθεσης των υλικών προς απόθεση αυτών προτείνονται τα παρακάτω α) η απόθεση να γίνει κατά προτεραιότητα σε χώρο ανενεργού λατομείου της Αττικής, β) τα υλικά καθαιρέσεων να διατεθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 362591/1757/Ε103/2010 περί ΑΕΚΚ.

Πέρα από τα παραπάνω, κατά τις εργασίες κατασκευής των δύο έργων αναμένεται να απαιτηθεί μικρή ποσότητα αδρανών υλικών (της τάξης των 10.000 m3) και η οποία μπορεί να ληφθεί είτε από τη μονάδα ανακύκλωσης ΑΕΚΚ όπου θα οδηγηθεί και η περίσσεια είτε από νομίμως λειτουργούντα λατομεία.


Φάση λειτουργίας

Κατά τη λειτουργία και των δύο έργων εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις στο έδαφος θα είναι ουδέτερες. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής δεν θα παραμένουν εκτεθειμένα ή μη διαμορφωμένα πρανή και όλος ο χώρος θα είναι πλήρως αποκατεστημένος. Οπότε δεν τίθεται θέμα αθροιστικών επιπτώσεων. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα προστασίας σχετικά με την ορθολογική διαχείριση των ομβρίων αλλά και τη συλλογή των απορριμμάτων.
 

10.13.3 Επιπτώσεις στην ποιότητα του Αέρα

Φάση κατασκευής

Στα πλαίσια της συνημμένης Μ.Π.Ε. εξετάσθηκε το δυσμενές σενάριο να μην έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του οδικού έργου και επομένως να υπάρχει μία μικρή επικάλυψη στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής των δύο έργων. Στο ενδεχόμενο αυτό εκτιμήθηκε ότι σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος των έργων της υπογειοποίησης, όπως πιθανές πασσαλοεμπήξεις και το μεγαλύτερο μέρος των εκσκαφών, που υλοποιούνται στην αρχή ενός έργου, θα έχουν συντελεστεί πριν την έναρξη των εργασιών του γηπέδου, ενώ είναι δυνατόν, στη χειρότερη περίπτωση, να εκκρεμεί ένα μικρό μέρος των εκσκαφών και των σκυροδετήσεων καθώς και το σύνολο των εργασιών ασφαλτόστρωσης.

Εκπομπές σκόνης δύναται να προκληθούν από τα οχήματα του εργοταξίου, εκτιμάται όμως έπειτα από ανάλυση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από τις εκπομπές σκόνης.

Φάση λειτουργίας

Για την εκτίμηση των αθροιστικών επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα συνυπολογίσθηκαν οι συγκεντρώσεις τόσο από την καύση φυσικού αερίου στους καυστήρες του κέντρου (γηπέδου) όσο και από τη λειτουργία του οδικού δικτύου κατά την ώρα αιχμής. Kατά την προσομοίωση των υπογείων οδικών έργων της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στο τμήμα της από την οδού Λεύκης μέχρι την εκκλησία της Αγίας Τριάδας περίπου (συνολικό μήκος 275 m) και Χρυσοστόμου Σμύρνης στο τμήμα της από την οδό Λυκούργου έως την είσοδο στον χώρο στάθμευσης του γηπέδου (συνολικό μήκος 146 m), αυτές ελήφθησαν υπόψη ως σημειακές πηγές εκπομπής (από τις εισόδους των σηράγγων. Έτσι, η προσομοίωση περιλαμβάνει και γραμμικές πηγές στην επιφάνεια του εδάφους αλλά και σημειακές πηγές από το υπόγειο έργο, αφού λόγω του συστήματος αερισμού τα καυσαέρια στα υπόγεια τεχνικά με οριζόντια προώθηση προς την κατεύθυνση κίνησης των οχημάτων θα οδηγούνται στο στόμιο εισόδου-εξόδου και από εκεί θα διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Σημειώνεται ότι στην οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Φωκών ελήφθη ο συνολικός κυκλοφοριακός φόρτος δηλαδή τόσο ο φόρτος από τη γενική λειτουργία του έργου της υπογειοποίησης όσο και ο φόρτος από την προσέλευση-αποχώρηση των θεατών του γηπέδου.

Η ΜΠΕ καταλήγει έπειτα από ανάλυση ότι δεν αναμένονται αθροιστικές ή συνεργιστικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα.


10.13.4 Επιπτώσεις από Θόρυβο

Φάση κατασκευής

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η κατασκευή του υπό μελέτη έργου έπεται χρονικά του έργου της ταπείνωσης και κάλυψης της Πατριάρχου Κωνσταντίνου. Κατά συνέπεια, δεν αναμένονται αθροιστικές επιπτώσεις στο ακουστικό περιβάλλον κατά την κατασκευή.

Αναμένεται επιβάρυνση του ακουστικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι το οδικό έργο είναι υπόγειο και επομένως το ίδιο το τεχνικό και οι τοίχοι στις ράμπες εισόδου και εξόδου λειτουργούν ως πετάσματα που εμποδίζουν τη διάδοση του θορύβου. Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι δεν αναμένεται υπέρβαση των 65 dB(A) και επομένως δεν αναμένονται επιπτώσεις.

Φάση λειτουργίας Έπειτα από ανάλυση η ΜΠΕ καταλήγει ότι δεν αναμένονται αρνητικές αθροιστικές ή συνεργιστικές επιπτώσεις

στο ακουστικό περιβάλλον κατά την ώρα αιχμής, αντίθετα αναμένονται σημαντικές αθροιστικές θετικές επιδράσεις.

Έκθεση πληθυσμού σε θόρυβο αθροιστικά.

Δεν αναμένονται αθροιστικές αρνητικές επιπτώσεις αλλά αντίθετα θα μειωθεί ο αριθμός των κατοίκων που εκτίθενται σε υψηλές στάθμες θορύβου. Συμπερασματικά λοιπόν, από τη συνολική ανάλυση αθροιστικών επιπτώσεων στο ακουστικό περιβάλλον, προκύπτει ότι δεν αναμένονται αρνητικές αθροιστικές επιπτώσεις στο ακουστικό περιβάλλον, αντίθετα αναμένονται θετικές.




9.15.5 Επιπτώσεις στα Ύδατα Φάση κατασκευής  

Κατά τη φάση κατασκευής και των δύο υπό εξέταση έργων δεν προβλέπονται επεμβάσεις στα ρέματα της περιοχής (ρέμα Γιαμπουρλά κ.α.) και συνεπώς δεν αναμένεται να προκληθούν μεταβολές στις παροχές των ρεμάτων της περιοχής, αφού η υδραυλική τους δίαιτα δεν επηρεάζεται από τις σχετικές εργασίες. Για τις ανάγκες κατασκευής των έργων δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ούτε τα επιφανειακά ούτε τα υπόγεια ύδατα της περιοχής. Οι ανάγκες αυτές θα είναι πολύ περιορισμένες (διαβροχή εκχωμάτων κ.α.) και θα καλυφθούν από υδροφόρα οχήματα ή από το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής. Ωστόσο, από τις χωματουργικές εργασίες και των δύο έργων, ιδιαίτερα σε περιόδους βροχοπτώσεων είναι δυνατόν, αν δεν ληφθούν μέτρα ορθής πρακτικής εργοταξίου στη φάση κατασκευής, να μεταφερθούν σκόνη και χώμα προς το ρέμα Γιαμπουρλά που διέρχεται πλησίον και στα νοτιοανατολικά των δύο υπό εξέταση έργων. Εν τούτοις, το εν λόγω ρέμα κατά το χειμώνα έχει ήδη αυξημένα αιωρούμενα στερεά από τη φύση του και σε κάθε περίπτωση εφόσον ληφθούν κατάλληλα μέτρα (σωστή διαχείριση του εργοταξίου, των εκχωμάτων κ.α.) οι εν λόγω αθροιστικές επιπτώσεις θα είναι αμελητέες, τοπικές και με μικρή χρονική διάρκεια.

Φάση λειτουργίας

Αθροιστικές επιπτώσεις κατά τη λειτουργία των δύο υπό εξέταση έργων στα νερά είναι δυνατό να προέλθουν από τις επιφανειακές απορροές καθώς και τα δύο έργα έχουν πρακτικά τον ίδιο τελικό αποδέκτη των ομβρίων υδάτων. Τα όμβρια από το στέγαστρο του γηπέδου θα συλλέγονται σε δεξαμενές και θα επαναχρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης του αγωνιστικού χώρου. Συνεπώς, η ποσότητα των ομβρίων που θα οδηγείται προς διάθεση στο δίκτυο ομβρίων της περιοχής θα είναι μικρή και θα αφορά κυρίως τη συλλογή των όμβριων υδάτων εξωτερικά και περιμετρικά του γηπέδου και τη διόδευσή τους προς τα κατάντη.

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ του έργου της ταπείνωσης της οδού (Δρόμος ΕΟΕ, 2014), προβλέπεται η αντικατάσταση του υφιστάμενου αγωγού συλλογής ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό προσαρμοσμένο στα νέα οδικά έργα. Τα όμβρια θα συλλέγονται μέσω πλευρικών στομίων υδροσυλλογής, θα συγκεντρώνονται μέσω αγωγού στο χαμηλό σημείο του ταπεινωμένου οδικού άξονα, για να οδεύσουν στη συνέχεια προς την οδό. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ του έργου της ταπείνωσης της οδού (Δρόμος ΕΟΕ, 2014), προβλέπεται η αντικατάσταση του υφιστάμενου αγωγού συλλογής ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό προσαρμοσμένο στα νέα οδικά έργα. Τα όμβρια θα συλλέγονται μέσω πλευρικών στομίων υδροσυλλογής, θα συγκεντρώνονται μέσω αγωγού στο χαμηλό σημείο του ταπεινωμένου οδικού άξονα, για να οδεύσουν στη συνέχεια προς την οδό.

Κατά τη λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου τα παραγόμενα υγρά απόβλητα θα οδηγούνται στο δίκτυο ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ. Επίσης οι ανάγκες ύδρευσης και πυρόσβεσης μπορούν να καλυφθούν από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στο δίκτυό της. Από την άλλη, κατά τη λειτουργία του έργου της ταπείνωσης της οδού δεν αναμένονται παραγόμενα λύματα ούτε θα προκύψουν ανάγκες σε νερό. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα αθροιστικών ή συνεργιστικών επιπτώσεων σε αυτούς τους τομείς.

ΜΕΡΟΣ 2ο : ΜΕΤΡΑ, ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


10. ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΡΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΘΟΡΥΒΟΥ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1.        Στερεά απόβλητα: ΚΥΑ 50910/2727/03 (ΦΕΚ 1909/Β/03) «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης.» Στο Παράρτημα ΙΒ, της εν λόγω ΚΥΑ, περιλαμβάνεται ο αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κατάλογος Αποβλήτων (απόφαση 2001/118/ΕΚ). Οι κωδικοί αποβλήτων που σημειώνονται με αστερίσκο αντιστοιχούν σε εν δυνάμει επικίνδυνα απόβλητα.

2.        Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά: ΠΔ 116/04 (ΠΔ 81/Α/04) «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, των χρησιμοποιημένων ανταλλακτικών τους και των απενεργοποιημένων καταλυτικών μετατροπέων…»

3.        Μεταχειρισμένα ελαστικά: ΠΔ 109/04 (ΠΔ 75/Α/04) «Μέτρα και όροι για την εναλλακτική διαχείριση των μεταχειρισμένων ελαστικών των οχημάτων. Πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείρισή τους».

4.        Χρησιμοποιημένοι συσσωρευτές: ΚΥΑ 41624/2057/Ε103 /28-09-2010 (ΦΕΚ1625/Β/11-10-2010) «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών σε συμμόρφωση με τις διατάξεις των οδηγιών, 2006/66/ΕΚ σχετικά με τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές και τα απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών

5.        Απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού: ΠΔ 117/04 (ΦΕΚ 80/Α/04) <<Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού>>

6.        Άχρηστα Υλικά Συσκευασίας: Ν. 2939/01 (ΦΕΚ 179Α/01)

7.        Χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια (ΑΛΕ): ΠΔ 82/04 (ΦΕΚ 64/Α/04) «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων»

8.        Υγρά απόβλητα: ΚΥΑ με αριθμ. οικ. 145116/2011 «Καθορισμός μέτρων, όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 354/Β/8-3-2011) και την με ΥΓ 179182/79 Απόφαση Νομαρχών Αττικής (ΦΕΚ 582/Β/79). Η υπ. αρ. Ε1 β/221/1965 (Β' 138) Υγειονομική Διάταξη περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπ. αρ.

Π/17831/7.12.1971 (Β'986), Γ4/1305/2.8.1974 (Β'801) και  .ΥΓ2/Γ.Π.οικ.133551/30.9.2008 (Β' 2089)

9.        Επικίνδυνα απόβλητα: Η ΚΥΑ 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/Β/30-06-2006) «Έγκριση Γενικών Τεχνικών Προδιαγραφών για την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνα με το άρθρο 5 (παρ. Β) και την υπ’ αριθμ. ΚΥΑ Η. Π. 13588/725/06 (ΦΕΚ 383/Β/28-3-06) “Μέτρα, όροι και περιορισμοί για τη διαχείριση

επικινδύνων αποβλήτων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 91/689/ΕΟΚ “για τα επικίνδυνα απόβλητα” του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 1991. Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 19396/1546/97 ΚΥΑ (ΦΕΚ 604Β/97) “Μέτρα και όροι για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων”.

10.    Διαχείριση και προστασία των υδάτων:

α) ΥΑ Α5/2280/1983: περί «Προστασίας των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής Πρωτευούσης από ρυπάνσεις και μολύνσεις»

β) Ν3199/03 (ΦΕΚ280/Α/09-12-2003) περί της «Προστασίας και διαχείρισης των υδάτων – Εναρμόνιση με την οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28η Οκτωβρίου 2000»

γ) ΠΔ51/2007(ΦΕΚ54/Α/8-03-2007) περί «Καθορισμού, Μέτρων και Διαδικασιών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ «για τη θέσπιση του πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000»

δ) ΚΥΑ46399/4352/1986 (ΦΕΚ438/Β/3-7-1986) περί της «Απαιτούμενης ποιότητας των επιφανειακών νερών που προορίζονται για πόσιμα κλπ)»

ε) ΥΑ οικ38295/07 (ΦΕΚ/Β/630/26-04-2007) περί «Ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης»

11.    Αέρια απόβλητα (σκόνη, ρύποι κλπ): Για τα αέρια απόβλητα τα όρια εκπομπής αναφέρονται στο άρθρο 2 του Π. .1180/81 καθώς και μετρήσεις για τους ρύπους της παραγράφου αυτής, γίνονται με τους όρους των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 2 του Π. .1180/81 (ΦΕΚ 293/81).
 
12.  Θόρυβος: Όσον αφορά στο θόρυβο των μηχανημάτων ισχύουν τα προβλεπόμενα στις αποφάσεις:

α) Υπ. Απ. 2640/270 (ΦΕΚ 689/Β΄/18-08-78) «Περί της χρήσεως κατασιγασμένων αεροσφυρών»,

β) Υπ. Απ. 560206/1613 (ΦΕΚ 570/Β΄/9-9-86) «Προσδιορισμός της ηχητικής εκπομπής μηχανημάτων και συσκευών εργοταξίου σε συμμόρφωση προς τις οδηγίες 79/113/ΕΟΚ και85/405/ΕΟΚ.»,

γ) Υπ. Απ. 69001/1921 (ΦΕΚ 751/Β΄/18-7-88) «Έγκριση τύπου ΕΟΚ για την οριακή τιμή στάθμης θορύβου μηχανημάτων αεροσυμπιεστών, των πυργογερανών, των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συγκόλλησης, των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος και των φορητών συσκευών θραύσης σκυροδέματος και αεροσφυρών» όπως έχει συμπληρωθεί απόπ την ΥΑ 10399/91 (ΦΕΚ359/Β/91),

δ) Υπ. Απ. 765 (ΦΕΚ 81/Β΄/21-2-91) «Καθορισμός των οριακών τιμών στάθμης θορύβου των υδραυλικών πτύων, των πτύων με καλώδια των προωθητικών γαιών, των φορτωτών και των φορτωτών-εκσκαφέων» όπως έχει τροποποιηθεί με την Κ.Υ.Α. 11481/523/97 (Φ.Ε.Κ. 295Β/97).

Για την λειτουργία της εγκατάστασης ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 1180/ΦΕΚ 293 Α/1981.

13.    Δομικά μηχανήματα εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες που προβλέπει η ΚΥΑ 37393/202 (ΦΕΚ 1418/Β΄/01-10-2003), θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από πλευράς εκπομπών θορύβου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε αυτήν (9272/471/2007).

14.    Αέριοι ρύποι οχημάτων: ΚΥΑ:37353/2375 (ΦΕΚ543/Β/2007): «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2005/553/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Σεπτεμβρίου 2005 «περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των εκπομπών αερίων και σωματιδιακών ρύπων από τους κινητήρες ανάφλεξης με συμπίεση που χρησιμοποιούνται σε οχήματα, καθώς και κατά των εκπομπών αερίων ρύπων από κινητήρες επιβαλλόμενης ανάφλεξης που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο ή υγραέριο και χρησιμοποιούνται σε οχήματα», καθώς και των Οδηγιών 2005/78/ΕΚ της Επιτροπής της 14ης Νοεμβρίου 2005 που τροποποιεί τα παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV και VI της Οδηγίας 2005/55/ΕΚ και 2006/51/ΕΚ της 6ης Ιουνίου 2006 που τροποποιεί το παράρτημα Ι της Οδηγίας 2005/55/ΕΚ και το παράρτημα IV της Οδηγίας 2005/78/ΕΚ.»

15.    Ρυπαντικά φορτία στην ατμόσφαιρα:

α) Π.Υ.Σ. 99/10-7-1987 (ΦΕΚ 135/Α/87),

β) Π.Υ.Σ. 25/18-3-1988 (ΦΕΚ 52/Α/88)

γ) Π.Υ.Σ. 34/30-05-2002 (ΦΕΚ 125/Α/02),

δ) ΚΥΑ με α.η.π. 14122/549/Ε103/24.3.2011 (Β' 488), με την οποία καθορίζονται μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚ.

ε) ΚΥΑ με α.η.π. 22306/1075/Ε103/29.5.2007 (Β' 920), με την οποία καθορίζονται τιμές - στόχοι και όρια εκτίμησης των συγκεντρώσεων του αρσενικού, του καδμίου, του υδραργύρου, του νικελίου και των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στον ατμοσφαιρικό αέρα, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2004/107/ΕΚ.

16.    Αμιαντούχα υλικά: ΚΥΑ Αριθμ. 21017/84/24-6-2009 (ΦΕΚ287/Β/30-6-2009) Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις εργασίες κατεδάφισης και αφαίρεσης αμιάντου ή/και υλικών που περιέχουν αμίαντο από κτίρια, κατασκευές, συσκευές, εγκαταστάσεις και πλοία, καθώς επίσης και με τις εργασίες συντήρησης, επικάλυψης και εγκλεισμού αμιάντου ή/και υλικών που περιέχουν αμίαντο.

17.    Απόβλητα Υλικών Καθαιρέσεων: ΚΥΑ 36259/1575/23-8-2010 (ΦΕΚ1312/Β΄/24-8-2010) Μέτρα και όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 40 του Ν4030/12.




11. Η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προτείνει τα ακόλουθα τεχνικά έργα και μέτρα αντιρρύπανσης και γενικότερα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται να κατασκευασθούν και να εφαρμόζονται.

11.1. Πριν την έναρξη κατασκευής του έργου

Οι όροι που ακολουθούν αφορούν στον κύριο του έργου και τον Ανάδοχο και η ευθύνη τήρησής τους διατηρείται ακόμη και στις περιπτώσεις εκτέλεσης του έργου με τη μέθοδο των υπεργολαβιών.

1.      Ο κύριος του έργου οφείλει κατά τις διαδικασίες επίβλεψης και παραλαβής να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τον Ανάδοχο, στο μέρος που τον αφορούν όπως επίσης και η δυνατότητα αντιμετώπισης και αποκατάστασης δυσάρεστων περιβαλλοντικών καταστάσεων οφειλομένων σε ενέργειες ή παραλείψεις του αναδόχου κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

2.      Ο κύριος του έργου οφείλει για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, να εξασφαλίζει κατά προτεραιότητα τις απαιτούμενες δαπάνες για τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος.

3.      Για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εγκατάσταση απαραίτητη για τη λειτουργία του έργου, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν χορηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία άδειες και εγκρίσεις (π.χ. πολεοδομίες, αδειοδοτούσες αρχές, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων που απαιτούνται για τις επί μέρους δραστηριότητες ή εγκαταστάσεις.

4.      Οι πάσης φύσεως εργασίες εκσκαφών κ.λπ. να γίνονται υπό την εποπτεία των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Πριν την έναρξη των εν λόγω εργασιών θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγγράφως και εγκαίρως η αρμόδια Εφορία, ώστε κατά περίπτωση να εκτελεστούν οι κατάλληλες ενέργειες (π.χ. λήψη σχετικών αδειών και εγκρίσεων εκτέλεσης εργασιών, πραγματοποίηση δοκιμαστικών τομών, να παρίστανται κατά τις εκσκαφικές εργασίες κ.λπ.).

5.      Αν κατά τις εκσκαφές βρεθούν αρχαία, οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα.

6.      Σε περίπτωση που απαιτηθεί τροποποίηση ή άλλη επέμβαση κατά την κατασκευή ή/και λειτουργία του έργου να γίνεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και μόνο μετά την τροποποίηση των σχετικών εγκρίσεων και των αδειών.

7.      Τα εργοτάξια του αναδόχου του έργου θα πρέπει να αποτυπωθούν – χωροθετηθούν σε τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο θα συνοδεύεται με πλήρη περιγραφή των εργοταξιακών χώρων (με στοιχεία για την έκταση που θα καταλαμβάνει, τις υποδομές που θα φιλοξενεί, την χρήση νερού, τη διάθεση λυμάτων, τη διαχείριση ορυκτελαίων και απορριμμάτων) και θα υποβληθεί για έγκριση ή θεώρηση στην αρμόδια υπηρεσία. Πέραν των ανωτέρω, θα γίνει περιγραφή της λειτουργίας του εργοταξίου που θα περιλαμβάνει το ωράριο, τη διαχείριση όχλησης από θόρυβο και σκόνη και οπωσδήποτε τον τρόπο κίνησης (ασφάλεια) των μηχανημάτων από και προς το έργο. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση εργοταξίων

εντός του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, ή σε έκταση δίπλα στο ρέμα Γιαμπουρλά ή εντός των εγκαταστάσεων των εργοστασίων «Μπριτάννια» και «Βαμβακουργία» τα οποία έχουν χαρακτηριστεί νεώτερα μνημεία.

8.      Να γίνουν οι ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις στο φυσικό δίκτυο απορροής ομβρίων της περιοχής και να ληφθούν αντιδιαβρωτικά μέτρα, όπου κριθεί απαραίτητο.

9.      Ο προγραμματισμός των έργων να γίνει έτσι ώστε, η δέσμευση των δρόμων, κατά τη φάση κατασκευής των τεχνικών έργων, να γίνεται για το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα και η όποια αποκατάσταση απαιτηθεί να πραγματοποιείται άμεσα και να παρέχεται η απρόσκοπτη κυκλοφορία σε όλων των ειδών τα οχήματα αλλά και στους κατοίκους. Για το διάστημα αυτό της δέσμευσης των δρόμων, να δίνονται εναλλακτικές διαδρομές και να υπάρχει για το σκοπό αυτό η κατάλληλη σήμανση.

10.   Τα οικοδομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, για την κατασκευή των έργων, να είναι φιλικά προς το περιβάλλον απαλλαγμένα οργανικών διαλυτών και άλλων ουσιών επιβλαβών για την υγεία και το περιβάλλον (δηλ. ενώσεις που περιέχουν υδράργυρο, αρσενικό, κάδμιο, οργανοκασσιτερικές, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες κ.λπ.) και που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου 1100/91/91(ΦΕΚ/Β/1008/12-12-1991) και των Υ.Α. 475/2002/03(ΦΕΚ/Β/208/25-02-2003) και 121/2003/03 (ΦΕΚ/Β/1045/29-07-2003).

11.   Τα αδρανή υλικά να λαμβάνονται από νομίμως λειτουργούντα λατομεία και εγκαταστάσεις αμμοχαλικοληψίας με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

12.   Απαγορεύεται η δημιουργία δανειοθαλάμου και οι αμμοληψίες ή λήψεις αδρανών ή άλλων υλικών από οποιοδήποτε σημείο χωρίς νόμιμη αδειοδότηση.

13.   Θα πρέπει να ορισθεί υπεύθυνος τήρησης περιβαλλοντικών όρων τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής όσο και κατά το στάδιο της λειτουργίας από τον κύριο του έργου και της δραστηριότητας.

14.  Να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ατομική υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων (κράνη, γάντια, μάσκες, στολές, ωτασπίδες κ.λπ.).

15.  Να ληφθούν κατάλληλα μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου όσο και κατά τη λειτουργία της δραστηριότητας, με την κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής και διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.
16.   Για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων να τηρούνται οι όροι και διατάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/03 (ΦΕΚ 1909/Β/03)

17.   Τα υλικά εκσκαφών που προκύπτουν να αποθηκεύονται προσωρινά και να χρησιμοποιηθούν για τις επιχώσεις.

18.   Η διαχείριση των παραγόμενων ΑΕΚΚ, θα γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με προώθησή τους σε εγκεκριμένα συστήματα διαχείρισης ΑΕΚΚ (Κ.Υ.Α. 36259/1757/Ε103/23-08-2010, ΦΕΚ 1312Β/24-8-2010). Συγκεκριμένα μεταφέρονται σε πιστοποιημένο χώρο απόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών για τα απόβλητα υλικών καθαιρέσεων (ΑΕΚΚ). Επιπλέον, τα ακατάλληλα πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφής (από τυχόν ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, μπετά κ.λπ.) και τα υλικά των εκσκαφών που περισσεύουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ανενεργών λατομείων εξορυκτικής δραστηριότητας μετά από τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις.

19.   Απαγορεύεται κάθε ανεξέλεγκτη έστω και προσωρινή αποθήκευση υλικών έξω και γύρω από τις εγκαταστάσεις.

11.2  Όροι κατά την κατασκευή του έργου

20.   Κατά την διάρκεια της κατασκευής να γίνουν μόνο οι απαραίτητες εκσκαφές για την ανάδειξη του έργου, όπως αυτές περιγράφονται στη Μ.Π.Ε.
21.   Τα υλικά των εκσκαφών να συγκεντρώνονται κατά το δυνατόν στις κοντινότερες επιχώσεις.

22.   Να σημανθούν με προειδοποιητικές πινακίδες οι εκάστοτε χώροι παρέμβασης.

23.   Για την αποφυγή εκπλύσεων που είναι δυνατόν να προκύψουν (κυρίως έκπλυση επιχωμάτων) θα πρέπει να αποφεύγεται να γίνονται χωματουργικές εργασίες κατά τη διάρκεια υψηλών βροχοπτώσεων στην περιοχή (π.χ. προτεινόμενη περίοδος εργασιών από Απρίλιο έως Οκτώβριο).

24.   Να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή της παράσυρσης του αποτιθεμένου υλικού από τις βροχές.

25.   Η διέλευση έμφορτων φορτηγών που μεταφέρουν υλικά για τις ανάγκες του έργου να γίνεται πολύ πρωινές ώρες και ώρες μη αιχμής. Σε έκτακτες ή ειδικές περιπτώσεις και μόνο μετά από έγγραφη έγκριση της Υπηρεσίας επίβλεψης, μπορεί να επιτραπεί η κατ’ εξαίρεση διέλευση των φορτηγών, σε άλλες ώρες πριν των αναφερομένων. Θα πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι που επιβάλουν την εξαίρεση αυτή, καθώς επίσης και το χρονικό διάστημα που επιτρέπεται αυτό. Σε κάθε περίπτωση εφόσον μεταφέρονται χύδην υλικά (άμμος, χαλίκι, μπάζα κ.λπ.), οι καρότσες των φορτηγών θα είναι σκεπασμένες με ειδικό κάλυμμα.

26.   Μετά το πέρας των κατασκευών του έργου ο χώρος θα επαναφερθεί από τον Ανάδοχο στην μορφή που έχει προβλεφθεί από τις εγκεκριμένες μελέτες. Ειδικότερα, ο εργολάβος του έργου θα πρέπει να αφαιρέσει και να απομακρύνει από τα εργοτάξια, κάθε προσωρινή εγκατάσταση που υπάρχει, απορρίμματα, εργαλεία, ικριώματα, μηχανήματα, πλεονάζοντα υλικά, χρήσιμα ή άχρηστα, προσωρινές εγκαταστάσεις μηχανημάτων, κ.λπ. Επισημαίνεται ότι η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τις προσωρινές κατασκευές και είναι ανεξάρτητη της απόστασης από τη θέση του έργου.

27.   Να εξασφαλίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου η κατασκευή του σύμφωνα με την τρέχουσα βέλτιστη κατασκευαστική τεχνολογία και τις ισχύουσες εθνικές κ.λπ. προδιαγραφές.

28.   Να εξασφαλίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων υλικών και των διαλαμβανομένων υπηρεσιών, διενεργώντας τακτικά (π.χ. στις θέσεις παράδοσης) τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία και τις προδιαγραφές ελέγχους.

29.   Απαγορεύεται οποιαδήποτε μη απαραίτητη ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωση επιφανειών.

30.   Η κοπή δένδρων (εντός του χώρου των έργων), να γίνει μόνο αφού αυτά καταγραφούν και χαρτογραφηθούν και η κοπή τους γίνει με σχετική άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας.
31.   Κατά την εκτέλεση των εργασιών να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας.

32.   Εντός ή πλησίον φυτικής έκτασης, δεξαμενής καυσίμων ή άλλων εύφλεκτων μέσων απαγορεύονται οι εργασίες κοπής και συγκόλλησης καθώς και οποιασδήποτε άλλης εργασίας η οποία εγκυμονεί το κίνδυνο πρόκλησης σπινθήρα και εκδήλωσης πυρκαγιάς.

33.  Κατά τη λειτουργία των εργοταξίων πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα πυροπροστασίας για την περίπτωση πυρκαγιάς, κατά τη λειτουργία των μηχανημάτων, συνεργείων, κ.λπ. και για ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσής της σε παρακείμενες περιοχές.

34.  Να υπάρξει κατάλληλη σήμανση για την κατασκευή του έργου και να υπάρχουν ειδικά άτομα για την εκτροπή της κυκλοφορίας.

35.   Kατά την εκτέλεση των εργασιών να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των διερχομένων (οχημάτων και πεζών) από ατυχήματα καθώς και τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας.
36.   Να αποφευχθεί η δημιουργία και να εμποδίζεται η εύκολη πρόσβαση σε επικίνδυνα σημεία όπως, μη
επαρκώς στηριχθέντα ογκώδη, βαριά ή/και ψηλά σώματα, δεξαμενές νερού, λάκκους, επιχωματώσεις, χαλαρά πρανή, χάλυβες, πλέγματα, σωλήνες κ.λπ.
37.   Όλα τα αυτοκινούμενα οχήματα να φέρουν ηχητική και οπτική προειδοποίηση κατά την οπισθοκίνηση.
38.   Όλες οι εργασίες να πραγματοποιούνται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

39.   Κατά την κατασκευή του έργου να ληφθούν πρόσθετα ηχομονωτικά μέτρα, όπως κινητά ηχοφράγματα, απαγόρευση εργασιών εντός ωρών κοινής ησυχίας, σύνταξη μελέτης διέλευσης των φορτηγών μεταφοράς εντός κατοικημένων περιοχών κ.λπ.

40.   Πριν την έναρξη των εργασιών θα πρέπει να γίνει αναλυτική καταγραφή ευαίσθητων αποδεκτών σε ικανή απόσταση από τις περιοχές επέμβασης προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ηχοπροστασίας.

41.   Συχνή και περιοδική συντήρηση όλων των μηχανημάτων κατασκευής από ειδικευμένο προσωπικό. Τα μηχανήματα κατασκευής θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στην ελληνική και κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τις εκπομπές αέριων ρύπων και θορύβου.

42.  Η εγγυημένη στάθμη ακουστικής ισχύος του εξοπλισμού των μηχανημάτων του εργοταξίου να μην υπερβαίνει την επιτρεπόμενη στάθμη ακουστικής ισχύος που ορίζεται με την Κ.Υ.Α. 37393/202/ΦΕΚ 1418 ΤΕΥΧΟΣ Β/2003 όπως τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α. ΗΠ9272/471/2007(ΦΕΚ Β΄/286/2-3-2007).

43.  Τα κάθε είδους απορρίμματα και άχρηστα υλικά, παλιά ανταλλακτικά και μηχανήματα, λάδια και παντός τύπου απορρίμματα να συλλέγονται και να απομακρύνονται από τους χώρους του έργου, η δε διάθεσή τους να γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ή/και μέσω Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΠΔ 116/04 (ΦΕΚ 81/Α/04).

44.   Απόβλητα υλικών συσκευασίας που θα προκύψουν να συλλέγονται σε ειδικό προς τούτο χώρο και να διαχειρίζονται σύμφωνα με το Ν. 2939/2001.

45.   Τα αστικά απορρίμματα να συγκεντρώνονται σε κάδους απορριμμάτων για περισυλλογή από τα απορριμματοφόρα του οικείου δήμου.
46.   Απαγορεύεται η κάθε μορφής καύση υλικών (λάστιχα, λάδια κλπ.) στις περιοχές του έργου.
47.   Η διαχείριση των μεταχειρισμένων ελαστικών να γίνεται σύμφωνα με το Π. . 109/2004 (ΦΕΚ Α 75/5-3-04).

48.   Απαγορεύεται η ρίψη, έστω και προσωρινά, μπαζών, χωμάτων, λοιπών αδρανών, απορριμμάτων ή λυμάτων στο περιβάλλοντα χώρο ή οπουδήποτε αλλού.

49.   Απαιτείται ο συστηματικός καθαρισμός στους δρόμους πλησίον του έργου και στα εργοτάξια με μηχανικά σάρωθρα, σε συνεννόηση με το Δήμο.

50.  Οι χρησιμοποιημένοι συσσωρευτές και ο λοιπός απορριπτόμενος ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός του εργοταξίου να διαχειρίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

51.  Ο ανάδοχος του έργου πρέπει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει δέσμη μέτρων (στις πηγές εκπομπής) με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών σκόνης ή αιωρούμενων σωματιδίων. Πιο συγκεκριμένα:

        Η διαβροχή των σωρών και των επιχωμάτων προτείνεται να γίνεται μέσω εγκατεστημένου συστήματος διαβροχής για να αποφεύγεται αφενός μεν η σπατάλη νερού, αφετέρου δε να μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας περίσσειας εκπλυμάτων.

        Συστηματική διαβροχή των αδρανών υλικών με μόνιμα ή μεταφερόμενα συστήματα διαβροχής κατά την ξηρή περίοδο του έτους.

        Κάλυψη των βαρέων οχημάτων μεταφοράς με κατάλληλο κάλυμμα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

        Στην περίπτωση που ο εργοταξιακός χώρος χρησιμοποιηθεί και ως προσωρινός χώρος απόθεσης θα πρέπει οι σωροί υλικών να καλύπτονται, εφόσον μένουν επί τόπου για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Εφόσον παραμένουν για μικρότερα διαστήματα, θα πρέπει να διαβρέχονται τουλάχιστον στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα της εκσκαφής και τα υλικά κατασκευής να μην αποτίθενται σε χώρους με αξιόλογη φυτική βλάστηση.

52.   Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής θα πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα για την αποφυγή της ρύπανσης του εδάφους (αποφυγή πλύσης οχημάτων εντός του χώρου, αλλαγής, διαρροής ή/και απόρριψης λαδιών, χρωμάτων, διαλυτών κ.λπ.).

53.   Συνίσταται η εγκατάσταση συστημάτων πλύσης των τροχών όλων των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται από το χώρο εργασιών. Να κατασκευαστεί φρεάτιο συλλογής και καθίζησης των νερών έκπλυσης και να γίνεται τακτικός καθαρισμός του φρεατίου από την ιλύ, με διάθεσή της σε εγκεκριμένους χώρους.

54.  Για τη διάθεση των λυμάτων του εργοταξιακού προσωπικού να χρησιμοποιηθούν προσωρινές χημικές τουαλέτες μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.
55.   Απαγορεύεται  η  απόρριψη  παλαιών  λαδιών  επί  του  εδάφους.  Η  διαχείριση  των  μεταχειρισμένων
ορυκτελαίων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κ.Υ.Α. 71560/3053/85 (ΦΕΚ 665/Β/85) και στο ΠΔ 82/2004 (ΦΕΚ 64Α/2-3-2004).

56.   Η επισκευή, συντήρηση ή αλλαγή λαδιών των μηχανημάτων - οχημάτων στο χώρο διαμόρφωσης να γίνεται σε εγκεκριμένα συνεργεία ή/και με στεγανό δάπεδο, τα οποία θα είναι επίσης εφοδιασμένα με όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις - εγκρίσεις, άδειες, και όλα τα μηχανήματα - οχήματα θα φέρουν πιστοποιητικά θορύβου, ΚΤΕΟ, κάρτας καυσαερίων κλπ.

57.   Σε περίπτωση τυχόν διαρροής καυσίμων, λαδιών ή πίσσας να γίνεται χρήση προσροφητικών υλικών όπως άμμος ροκανίδια τα οποία εν συνεχεία θα διατίθενται ως επικίνδυνα απόβλητα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

11.3.  Όροι κατά την λειτουργία του έργου που πρέπει να τηρούνται

58.  Προτείνεται, σε επιλεγμένους χώρους του Κέντρου να γίνεται συλλογή/διαλογή συσκευασιών (πλαστικών, γυάλινων κ.λπ.), λαμπτήρων, μπαταριών, συσσωρευτών και να διατίθενται σε κατάλληλο φορέα με σκοπό την ανακύκλωσή τους.

59.  Προτείνεται, για το φωτισμό των χώρων, η χρήση λαμπτήρων με μεγάλο χρόνο ζωής και ταυτόχρονα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

60.  Προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα της ψύξης – θέρμανσης των χώρων καθώς και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού, γεωθερμία κλπ.

61.  Στους χώρους υγιεινής, προτείνεται η τοποθέτηση μπαταριών ανάμιξης ζεστού – κρύου νερού που ενεργοποιούνται με φωτοκύτταρο, με σκοπό τη μείωση της σπατάλης νερού.

Κατά τα λοιπά ισχύουν όλα τα μέτρα αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επιβάλλεται να ληφθούν και προτείνονται από την Περιβαλλοντική Μελέτη εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τους προαναφερόμενους περιβαλλοντικούς όρους.



14.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η  Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, εισηγείται υπέρ της εγκρίσεως της υποβληθείσας Μ.Π.Ε. με τους ανωτέρω περιβαλλοντικούς όρους και τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

14.1  Να προσδιοριστεί επακριβώς τόσο ο αριθμός των δέντρων που επιβάλλεται να κοπούν για την κατασκευή του Κέντρου, όσο και η έκταση του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας, μιας και παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις μεταξύ της συνημμένης ΜΠΕ και του Παραρτήματος της αιτιολογικής Έκθεσης του Νόμου 4277/2014.

14.2    Οι θέσεις στάθμευσης τόσο εντός όσο και εκτός του Κέντρου να είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 42 του Ν. 4277/2014 με ιδιαίτερη έμφαση στη χωροθέτηση των 200 θέσεων στάθμευσης σε ακτίνα το πολύ ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου.

14.3  Σχετικά με το συνολικό αριθμό θέσεων στάθμευσης που ορίζονται από το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014, είναι προφανές ότι είναι υπερβολικά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των θεατών (31.527). Αν και το μέτρο του περιορισμού των θέσεων στάθμευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα στο σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς αποσκοπεί μεταξύ άλλων: α) στην ενθάρρυνση της χρήσης των ΜΜΜ, β) στη μείωση της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής και γ) στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίων που θα επιβάρυναν επιπλέον την ατμόσφαιρα της περιοχής, εντούτοις στην περίπτωση του εξεταζόμενου έργου δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των σταθμών του ΗΣΑΠ «Περισσός» και «Πευκάκια» καθώς και η επέκταση της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ.

14.4    Όσον αφορά στο έργο της ταπείνωσης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Φωκών και Χρυσοστόμου Σμύρνης, αυτό αποτελεί συνοδό έργο του κυρίως έργου, δηλαδή του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού και δεν μπορεί να εξεταστεί αποσπασματικά και διακριτά, μιας και όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στην παρούσα εισήγηση, η κατασκευή και ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών έργων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του κυρίως έργου. Επιπλέον, αξιολογείται και αδειοδοτείται περιβαλλοντικά η δραστηριότητα στο σύνολό της και όχι ο φορέας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο φορέας του έργου της ταπείνωσης των οδών είναι η Περιφέρεια Αττικής και ο φορέας του Κέντρου είναι η Δικέφαλος ΑΕ..
14.5 Θα πρέπει να στεγαστούν οι δραστηριότητες της ερασιτεχνικής ΑΕΚ έστω και εκτός του χώρου του Κέντρου που ρυθμίζεται από το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014, άλλα με τη δέσμευση του φορέα του έργου για τον προσδιορισμό - υλοποίηση της εγκατάστασής τους σε συγκεκριμένους χώρους.




Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
Ο ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
Η ΑΝ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Ο. ΦΟΡΟΖΙΔΟΥ
Κ. ΑΚΡΙΒΟΣ
Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ
Δρ. Φυσικός - Περιβαλλοντολόγος

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου