Δεν
είναι βέβαια το πευκοδάσος Σχίνου-Πισσίων Περαχώρας το μοναδικό που
ξεπατώνεται.
Ασχολούμαστε τόσο πολύ με το συγκεκριμένο, επειδή ανοίξαμε
ένα μέτωπο και υπάρχουν κάτοικοι της περιοχής που μας ενημερώνουν
συνεχώς για το συνεχιζόμενο έγκλημα, που έχει ως κίνητρο το εμπόριο
καυσόξυλων. Ξεκινήσαμε αυτή την έρευνα το καλοκαίρι του 2014,
δημοσιεύσαμε δύο άρθρα το Γενάρη και στις αρχές Φλεβάρη του 2015, ενώ
μετά από αίτημα του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου Π.
Καλλίρη πραγματοποιήσαμε κοινή αυτοψία.
Μετά
την αυτοψία, ο Π. Καλλίρης έκανε έγγραφο και το κοινοποίησε στις 20
Φλεβάρη στο Δασάρχη Κορίνθου, στο γενικό διευθυντή Δασών της
Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, στον προϊστάμενο της διεύθυνσης
Συντονισμού Επιθεώρησης Δασών και σε εμάς. Επισημάναμε τόσο στον
προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου όσο και στο Γενικό Διευθυντή
Δασών, ότι κακώς αναγόρευσαν τον Δασάρχη Κορίνθου σε ελεγκτή, τη στιγμή
που είναι ελεγχόμενος. Σ’ αυτή την επισήμανση δεν πήραμε καμία απάντηση.Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου με το έγγραφό του εισηγούνταν:
- Την κήρυξη των τμημάτων του δάσους που είχαν ξεπατωθεί ως αναδασωτέων.
- Την απαγόρευση της υλοτομίας στα τμήματα αυτά.
- Να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της ανάκλησης των παραχωρητηρίων.
Ο Δασάρχης Κορίνθου Π. Μπούλιας απάντησε στις 21 Απρίλη και τα βρήκε όλα σωστά, απορρίπτοντας τις προτάσεις του Διευθυντή Δασών Κορίνθου. Αυτή η απάντηση ήταν αναμενόμενη από εμάς, γιατί ο ελεγχόμενος ήταν επόμενο να γνωμοδοτήσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι δεν πρέπει να γίνουν αυτά που ζήτησε ο διευθυντής Δασών. Ο Π. Καλλίρης έστειλε στις 23 Απρίλη νέο έγγραφο στις ίδιες Διευθύνσεις, με πρώτη αυτή τη φορά την Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, εμμένοντας στα αιτήματά του, ενώ απάντησε στο Δασάρχη Κορίνθου ότι δεν εντοπίστηκαν προσημάνσεις των πεύκων που υλοτομήθηκαν, τονίζοντας ότι η προσήμανση είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωτική.
Απαιτήσαμε ακόμη να ξηλωθεί άμεσα η πρόχειρη στάνη που κατασκεύασε ο Χρ. Φόρτης κοντά στη δεξαμενή του Σχίνου, γιατί τη χρησιμοποιεί ως ορμητήριο για να υλοτομεί παράνομα και να εμπορεύεται τα καυσόξυλα. Στο Διευθυντή Δασών Κορίνθου είχαμε επισημάνει ότι όλες οι υλοτομίες είναι παράνομες και ότι δεν περιορίζονται μόνο στις τοποθεσίες που κάναμε αυτοψία. Υποσχεθήκαμε ότι θα επανέλθουμε με αυτοψία σε νέες τοποθεσίες και του εισηγηθήκαμε τις προτάσεις του να τις κάνει για όλο το πευκοδάσος.
Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και την περασμένη Κυριακή επισκεφθήκαμε το δάσος και βρήκαμε νέα σημαντικά ευρήματα. Καταγράψαμε τα στοιχεία ηλεκτρονικά, βγάλαμε πολλές φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία στείλαμε στη Διεύθυνση Δασών Κορίνθου για να κάνει την δική της αυτοψία.
Βρήκαμε ότι ο Χρ. Φόρτης, ψηλά στα Γεράνεια και πάνω από το Σχίνο, έχει φτάξει μια πρόχειρη κατασκευή, όπου μετέφερε τα 18 κατσίκια μαζί με τα σκυλιά του. Μια πρόχειρη κατασκευή που δεν πληρεί ούτε τους ελάχιστους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των ζώων. Για να βρεθεί κανείς σ’ αυτή τη στάνη της συμφοράς πρέπει να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα ασφάλτου και στη συνέχεια δασικού δρόμου όχι σε καλή κατάσταση. Ο δρόμος αυτός δεν είναι πολυσύχναστος την άνοιξη και το καλοκαίρι και έτσι δίνεται η δυνατότητα σ’ όποιον το συνηθίζει να εκτελεί ανενόχλητα το θεάρεστο έργο της παράνομης υλοτομίας. Στις πλαγιές εκατέρωθεν αυτού του δασικού δρόμου καταγράψαμε πολλά κομμένα δέντρα. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την έρευνα κατά μήκος αυτού του δρόμου, γιατί στην περιοχή έχει γίνει μεγάλη ζημιά. Θα συνεχίσουμε την έρευνα και τις αποκαλύψεις μέχρι ότου επιστραφούν όλα τα παραχωρητήρια και επανέλθει το δάσος στο δημόσιο, κηρυχθεί αναδασωτέο και απαγορευτεί η υλοτομία για αρκετά χρόνια.
Εκτός από την επιστροφή των παραχωρητηρίων, την απαγόρευση της υλοτομίας και την κήρυξη όλου του δάσους ως αναδασωτέου, θα πρέπει να ξηλωθούν τα μαντριά του Χρ. Φόρτη και όλων των άλλων, που τα χρησιμοποιούν ως ορμητήρια καταστρέφοντας αυτό το όμορφο και πολύ χρήσιμο δάσος.
ΥΓ. Πριν λίγο καιρό, αυτοί που κόβουν πεύκα, από φόβο μην τους πιάσουν «με τη γίδα στην πλάτη», άρχισαν να κόβουν ελιές σε αυλές σπιτιών που οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν, πηδώντας πάνω από μάντρες, και σε ιδιόκτητα χωράφια που δεν τα προσέχουν οι ιδιοκτήτες τους. Αυτό συμβαίνει στην περιοχή που είναι κοντά στη δεξαμενή του Σχίνου. Εχουμε φωτογραφίες από κομμένες ελιές σε αυλές σπιτιών.
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΧΘΕΣ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΗ)
πηγή: eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου