Κατά παρέκκλιση της ισχύουσας διαδικασίας (Προεδρικό Διάταγμα) με νόμο τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της Νέας Φιλαδέλφειας για να χωρέσει το γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο ροκανίζει τρία στρέμματα του παρακείμενου Άλσους και άλλα τρία για δημιουργία πεζοδρόμου, έκταση αναδασωτέα και άρα συνταγματικά προστατευόμενη, ενώ η κατασκευή του μπορεί να χρηματοδοτηθεί με δημόσιους πόρους!


Σύμφωνα με σχέδιο νόμου, παραχωρείται δημόσιο ακίνητο, έκτασης 30 στρεμμάτων, κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, για την εκπλήρωση του καταστατικού του σκοπού και την ανέγερση στην παραπάνω έκταση κέντρου αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού με την επωνυμία Αγία Σοφία - Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ένταξη των τριών στρεμμάτων στο γήπεδο είναι παράνομη, διότι δεν έχει γίνει άρση της αναδάσωσης ούτε μπορεί να γίνει διότι δεν ολοκληρώθηκε ο σκοπός της. Επιπλέον πρόκειται για αλλαγή χρήσης σε αναδασωτέα έκταση.

Με το σχέδιο νόμου τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Όπως περιγράφει "η πολεοδομική, χωροταξική και περιβαλλοντική θεώρηση" για το "κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού" που το συνοδεύει και εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΑΕΚ, αλλάζει το ρυμοτομικό στο Οικοδομικό Τετράγωνο 295 με μετατόπιση της ανατολικής ρυμοτομικής γραμμής προς τα ανατολικά, τη δημιουργία πεζοδρόμου μεταξύ του χώρου του γηπέδου και του Άλσους, την πρόβλεψη πρασιάς προς τις οδούς Καππαδοκίας και Φωκών με σχετική μετατόπιση της οικοδομικής γραμμής και την παραχώρηση μικρού τμήματος του χώρου του γηπέδου στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας με μετατροπή του σε κοινόχρηστο χώρο. Η παραχωρούμενη έκταση περιλαμβάνει τμήμα που προέρχεται από το Άλσος".

Καθορίζονται αθλητικές χρήσεις με τις βοηθητικές εξυπηρετήσεις τους, συνοδευτικές χρήσεις των κύριων αθλητικών χρήσεων, πολιτιστικές, όπως μουσεία, χώροι αναψυχής, εμπορικά καταστήματα εκτός υπεραγορών και πολυκαταστημάτων, εκθεσιακοί χώροι και καταστήματα. Ο συντελεστής δόμησης των παραπάνω χρήσεων πιάνει το 15% του επιτρεπόμενου, ο οποίος ορίζεται στο 1,2 με ποσοστό κάλυψης 60% με ύψος κτηρίων τα 27 μέτρα, των στεγάστρων τα 30 μέτρα και των πυλώνων τα 40. Κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας που απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό θέσεων στάθμευσης, αυτός προσδιορίζεται σε 180 θέσεις και 200 σε παρακείμενο ακίνητο "ιδιόκτητο ή μισθωμένο".

Για την "ανέγερση, συμπλήρωση, επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων" ο δήμος, η περιφέρεια, ιδρύματα, το Δημόσιο ή άλλοι φορείς του Δημοσίου αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση υπογράφοντας με το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο ειδικές προγραμματικές συμβάσεις.

πηγή: avgi.gr