.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Γήπεδο παρεκκλίσεων διά νόμου

 της Σταυρογιάννη Λούλη

Κατά παρέκκλιση της ισχύουσας διαδικασίας (Προεδρικό Διάταγμα) με νόμο τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της Νέας Φιλαδέλφειας για να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο ροκανίζει τρία στρέμματα του παρακείμενου Άλσους, έκταση αναδασωτέα και άρα συνταγματικά προστατευόμενη, ενώ η κατασκευή του μπορεί να χρηματοδοτηθεί με δημόσιους πόρους!


Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε χθες για διαβούλευση διάρκειας οκτώ ημερών, παραχωρείται δημόσιο ακίνητο, έκτασης 30 στρεμμάτων, κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, για την εκπλήρωση του καταστατικού του σκοπού και την ανέγερση στην παραπάνω έκταση κέντρου αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού με την επωνυμία Αγία Σοφία - Νέα Φιλαδέλφεια.
Η ένταξη των τριών στρεμμάτων είναι παράνομη, διότι δεν έχει γίνει άρση της αναδάσωσης, ούτε μπορεί να γίνει διότι δεν ολοκληρώθηκε ο σκοπός της. Επιπλέον πρόκειται για αλλαγή χρήσης σε αναδασωτέα έκταση.

Με το σχέδιο νόμου τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο με την επέκταση και τη μετατόπιση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών και καθορίζονται αθλητικές χρήσεις με τις βοηθητικές εξυπηρετήσεις τους, συνοδευτικές χρήσεις των κύριων αθλητικών χρήσεων, πολιτιστικές χρήσεις, όπως μουσεία, χώροι αναψυχής, εμπορικά καταστήματα εκτός υπεραγορών και πολυκαταστημάτων, εκθεσιακοί χώροι και καταστήματα. Ο συντελεστής δόμησης των παραπάνω χρήσεων πιάνει το 15% του επιτρεπόμενου, ο οποίος ορίζεται στο 1,2 με ποσοστό κάλυψης 60%. Το ύψος των κτηρίων φτάνει τα 27 μέτρα, των στεγάστρων τα 30 μέτρα, των πυλώνων τα 40, σε επαφή με το Άλσος και σε απόσταση αναπνοής από τον χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό προσφυγικό οικισμό.

Κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας που απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό θέσεων στάθμευσης, αυτός προσδιορίζεται σε 180 θέσεις και 200 σε παρακείμενο ακίνητο "ιδιόκτητο ή μισθωμένο". Στο όνομα "της λειτουργικής ενσωμάτωσης των επιτρεπόμενων χρήσεων στον αστικό ιστό" κατά παράβαση των διατάξεων του νέου οικοδομικού κανονισμού επιτρέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των περιμετρικών πεζοδρόμων, εκσκαφές έως πέντε μέτρα και επιχώσεις δύο μέτρων.

Για την ανέγερση, συμπλήρωση, επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων ο δήμος, η περιφέρεια, ιδρύματα, το Δημόσιο ή άλλοι φορείς του Δημοσίου αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση υπογράφοντας με το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο ειδικές προγραμματικές συμβάσεις. Όπως αναφέρεται δε στο αιτιολογικό σημείωμα οι παρεκκλίσεις στον Νόμο 2725/199 "αφορούν τη σχέση του σωματείου ως αρχικού δικαιούχου των αθλητικών εγκαταστάσεων με τον εν συνεχεία τυχόν φορέα διαχείρισης ή εκμετάλλευσης, τους τυχόν μισθωτές ή τις ομάδες που θα αγωνίζονται στο γήπεδο ποδοσφαίρου".

Το αστείο και προκλητικό είναι ότι στο ίδιο σημείωμα η επιλογή της νομοθετικής ρύθμισης αποδίδεται σε λόγους "έντονου δημοσίου συμφέροντος, έκτακτης ανάγκης, καθώς και επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών για την υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα αποτελέσει και τον βασικό μοχλό αναστολής της οικονομικής κρίσης στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας".

Με το ακροτελεύτιο έβδομο άρθρο καταργούνται οι προ-ολυμπιακοί νόμοι με τους οποίους χωροθετήθηκε το αθλητικό - εμπορικό κέντρο στη Νέα Φιλαδέλφεια, εγκρίθηκε το ρυμοτομικό, οι περιβαλλοντικοί όροι κ.λπ., οι οποίοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ.

πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου