.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Οι Φιλαδελφειώτες αντιστέκονται

Το Συντονιστικό Κατοίκων καταδικάζει το κλίμα τρομοκρατίας και τις «καταστροφικές επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων που βάζουν άμεσα σε κίνδυνο το Αλσος» και επιμένει σε δημόσια συζήτηση για το νέο γήπεδο. Υπό αίρεση η συμμετοχή του Π. Τσαρούχα στην Ενωση Φίλων της ΑΕΚ.


Του Δημήτρη Αγγελίδη


 

Με συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Ιουλίου, απαντά το Συντονιστικό Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας στο κλίμα τρομοκρατίας που έχουν επιβάλει στην πόλη σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ΑΕΚ, εμποδίζοντας να πραγματοποιηθεί κάθε δημόσια συζήτηση για τους όρους του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και τις επιπτώσεις του στην περιοχή.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ το δικαίωμά μας να έχουμε λόγο για θέματα που αφορούν άμεσα τις ζωές μας. Αντιστεκόμαστε στις καταστροφικές επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων που βάζουν άμεσα σε κίνδυνο το Αλσος και θέτουν υπό απειλή συνολικά τη γειτονιά μας και τον χαρακτήρα της ως περιοχής κατοικίας. [...] Το “πείραμα της Φιλαδέλφειας” δεν αφορά μόνο τους κατοίκους, την πόλη και το δάσος της, τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Απευθύνεται συνολικά στον κόσμο της αντίστασης και του αγώνα και χρειάζεται συλλογική απάντηση», γράφει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Κάλεσμα σε συνέλευση την Κυριακή έχουν εξαγγείλει άτομα και συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου, με σκοπό τη διοργάνωση πορείας την Πέμπτη στη Φιλαδέλφεια «ενάντια στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της καπιταλιστικής “ανάπτυξης” και λεηλασίας, την επέλαση του κεφαλαίου και των εμπροσθοφυλακών του, για την υπεράσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων, για την Αλληλεγγύη στις καταλήψεις, τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες», όπως γράφουν.

«Να διαχωρίσει τη θέση της»

Για «ιδιότυπο φασιστικό καθεστώς στη Φιλαδέλφεια» έκανε λόγο στην «Εφ.Συν.» και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης, Αρης Βασιλόπουλος, καλώντας τη διοίκηση της ΑΕΚ να διαχωρίσει τη θέση της από τα έκτροπα των οπαδών της που ματαίωσαν την Τρίτη ανοιχτή συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο (τη διοργάνωνε ο ίδιος ο κ. Βασιλόπουλος και ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης) και επιτέθηκαν την Παρασκευή σε συγκέντρωση κατοίκων, τραυματίζοντας οκτώ και προκαλώντας καταστροφές στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Στρούγκα».

Ωστόσο, η διοίκηση της ΑΕΚ εξακολουθεί να σιωπά, ενώ σε φιλοαεκτζίδικες ιστοσελίδες εμφανίζονται άρθρα που λοιδορούν τον κ. Βασιλόπουλο και τους κατοίκους της περιοχής, όπως και όσους διαφοροποιούνται από τα έκτροπα.

«Ποδοσφαιρικό παρακράτος»

Την Τρίτη, ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Ενωσης Φίλων της ΑΕΚ» (συστάθηκε την περασμένη εβδομάδα ως μη κερδοσκοπικό σωματείο που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ), δήλωσε ότι θέτει υπό αίρεση τη συμμετοχή του.

«Σε καμία περίπτωση [...] δεν θα επιτρέψω να γίνω ο “μπροστινός” ενός διαφαινόμενου νέου ποδοσφαιρικού παρακράτους και καλώ και τα υπόλοιπα μέλη αυτής της κίνησης να κάνουν το ίδιο, εάν όντως η διάθεσή τους είναι ανιδιοτελής».

«Η δήλωση αυτή τιμά τον Π. Τσαρούχα και ταυτόχρονα αποτελεί κόλαφο για όλους τους υπόλοιπους, κανένας από τους οποίους δεν ψέλλισε λέξη», σχολιάζει η εφημερίδα «ΚΟΝΤΡΑ», παραθέτοντας τα ονόματα των υπόλοιπων ιδρυτών της Ενωσης Φίλων: Κ. Νεστορίδης, Μ. Παπαϊωάννου, Θ. Μαύρος, Φ. Κωνσταντουδάκης, Ντ. Μπάγεβιτς, Α. Πορτοσάλτε, Λ. Νικολάου, Ν. Πανταζής, Αγγ. Αρκάδη, Γ. Κεφαλίδης, Στ. Σεραφείδης, Γρ. Ψαριανός, Κ. Χαρδαβέλλας, Ν. Ευαγγελάτος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Σ. Καλεντερίδης, Ν. Ξανθόπουλος, Κ. Βουτσάς, Γ. Σκρέκης, Στ. Γάντζουλας, Π. Κοντογιαννίδης, Αλ. Μαργαρίτης, Δ. Μουρίκης, Γ. Μητσικώστας.

Μετά από ειρωνικά σχόλια σε φιλοαεκτζίδικες ιστοσελίδες, ο κ. Τσαρούχας επανήλθε χθες, διευκρινίζοντας ότι είναι υπέρ του γηπέδου, ακόμα και με παραχώρηση χώρου του Αλσους Φιλαδέλφειας, που θα επιστραφεί σε άλλο σημείο. Και πρόσθεσε: «Μακριά από κάθε υποκινούμενη ένταση. Καθίστε στα απέναντι καφενεία και χαζέψτε με το θέαμα όποιων προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα. Το γήπεδο θα γίνει. Ας μη γίνουμε εμείς οι ίδιοι εκείνοι που θα καθυστερήσουν την έναρξη των έργων».


πηγή: efsyn.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου