.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Μας ΕΣΠΑσαν τα νεύρα... Για τους παιδικούς σταθμούς στην Αττική

Τα τελευταία χρόνια, στo πλαίσιo της “τακτοποίησης” των οικονομικών των Δήμων και των Περιφερειών, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν δεχθεί ένα σοβαρότατο πλήγμα, αφού κάθε χρόνο μειώνονται διαρκώς, ενώ το προσωπικό εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμβάσεις με διάρκεια μικρότερη του έτους και μισθούς πείνας. Κάθε χρόνο οι γονείς βιώνουν ένα τεράστιο άγχος, ενώ πλέον, αν είναι τυχεροί και βρουν μία θέση για το παιδί τους, οι περισσότεροι από αυτούς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν και τροφεία.


Τα αποτελέσματα της μείωσης της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ήρθε -υποτίθεται- να απαλύνει το Υπουργείο Εργασίας το οποίο μέσω κονδυλίων από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτούσε τα προηγούμενα χρόνια κατά κύριο λόγο ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτό το παρουσίασαν ως "λύση" για τους γονείς που δεν είχαν γίνει δεκτοί στους δημοτικούς σταθμούς. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά υπήρχε πρόβλημα γιατί το πρόγραμμα έληγε, αλλά οι αρμόδιες αρχές καθησύχασαν τους γονείς ότι θα βρεθεί νέα χρηματοδότηση.

Σήμερα, έναν μήνα περίπου πριν από τη λήξη της χρονιάς για τους παιδικούς σταθμούς και ενώ οι δημότες έρχονται ξανά αντιμέτωποι με μειωμένο αριθμό δημοτικών σταθμών και απίστευτη γραφειοκρατία, οι γονείς μαθαίνουν ότι το πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ είναι στον αέρα
, παρόλο που προεκλογικά η κυβέρνηση κόμπαζε για την έγκριση νέου προγράμματος χρηματοδότησης.
Η Ε.Ε. δηλώνει πως η έγκριση δε θα δοθεί αν δεν πληρώνουν και οι γονείς επιπλέον χρήματα, ενώ ο νέος Υπουργός μάς ενημέρωσε ότι καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να εξασφαλιστούν τα χρήματα, την ίδια στιγμή που αποτελεί κυβερνητική παραδοχή ότι τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ θα είναι πολύ λιγότερα και για το λόγο αυτό θα αλλάξουν (και πάλι) τα κριτήρια.

Μόνο που φέτος προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: οι δημοτικοί σταθμοί εξαιρούνται από το πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία πολλών από αυτούς είναι αμφίβολη, αν συνυπολογίσει κανείς τη μειωμένη χρηματοδότηση από τους Δήμους. Επιπλέον, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μεταφερθεί η διεκπεραίωση του προγράμματος ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Εργασίας στην Περιφέρεια, με ότι καθυστέρηση συνεπάγεται αυτό!

Όμως, αυτή ήταν η κατεύθυνση από την αρχή:
στην αρχή υποχρηματοδότησαν τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τους άφησαν χωρίς προσωπικό, ούτως ώστε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να φανούν ως "μάννα εξ ουρανού" που θα λύσουν το πρόβλημα. Μόνο που τα κονδύλια του ΕΣΠΑ χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν τελικά τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς εις βάρος των δημοτικών. Όπως πάει η αλυσίδα, το επόμενο βήμα είναι να μείνουν ελάχιστοι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που θα υπολειτουργούν και στους γονείς να μοιράζονται "κουπόνια" για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (τα γνωστά voucher), και οι γονείς να είναι αναγκασμένοι να συμπληρώνουν χρήματα από την τσέπη τους. Δεν συζητάμε βέβαια για το τι σημαίνουν όλα αυτά για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς...
Είναι τουλάχιστον κοροϊδία για άλλη μια χρονιά τελευταία στιγμή το κράτος να εμπαίζει χιλιάδες γονείς. Το Σεπτέμβρη χιλιάδες παιδιά θα βρεθούν χωρίς θέση σε παιδικό σταθμό κι αυτό είναι πραγματική αναλγησία.

Οι παιδικοί σταθμοί είναι πάγια και διαρκής κοινωνική ανάγκη και οφείλει να καλύπτεται από το δημόσιο. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση χρηματοδότηση των δημόσιων παιδικών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους προϋπολογισμούς των Δήμων και των Περιφερειών (και όχι από τα ΕΣΠΑ), η στελέχωσή τους με προσωπικό που θα εργάζεται με κανονική σχέση εργασίας και αξιοπρεπείς συνθήκες, η υλικοτεχνική υποδομή ώστε να αποτελούν χώρους παιδιαγωγικούς και ευχάριστους για τα παιδιά, η πλήρης δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των παιδιών και φυσικά το να βρεθούν θέσεις για όλα τα παιδιά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιβληθούν με τον αγώνα των γονιών και των εργαζομένων. Ας μην περιμένουμε το Σεπτέμβρη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου