.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Το γήπεδο, η ΑΕΚ και η Αριστερά

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Μια φορά και έναν καιρό σε μια περιοχή βόρεια της τότε Αθήνας το ελληνικό κράτος μέσω του υπουργείου Πρόνοιας παραχωρεί μια έκταση με δένδρα και ανώμαλο έδαφος στην Κεντρική Επιτροπή Στεγάσεως (Προσφύγων) με στόχο την δημιουργία ενός Γυμναστηρίου για να αθλούνται τα παιδιά των προσφύγων. Ήταν το 1926.
Μια εποχή που το ελληνικό κράτος το μόνο που πρόσφερε στους πρόσφυγες ήταν η ανείπωτη τραγωδία και ο ξεριζωμός του 1922, τα υποτιμητικά βλέμματα και ο χαρακτηρισμός «Τουρκόσποροι» και προπάντων ανείπωτη φτώχεια. Έτσι αποφάσισε να τους δώσει ένα χώρο να παίζουν για να ξεχνάνε τα βάσανά τους.
Φίλαθλοι και ποδοσφαιριστές της περιοχής που είχαν δημιουργήσει το 1924 την ΑΕΚ πήραν την πρωτοβουλία να μετατρέψουν το χώρο σε Γυμναστήριο προκειμένου να αποφύγουν την καταπάτησή του από σπίτια και οικισμούς. Με εθελοντική εργασία νύχτα-μέρα και πρωτόγονα μέσα φτιάχτηκε κάτι που είχε την μορφή Γηπέδου. Το 1930 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια και έγινε ο πρώτος φιλικός αγώνας με τον Ολυμπιακό. Η περιοχή πήρε το όνομα Νέα Φιλαδέλφεια.
Από τα ρομαντικά και αθώα εκείνα χρόνια κύλησε πολύ νερό στον Ποδονίφτη (σημ: ποτάμι της περιοχής). Η ΑΕΚ έγινε μεγάλη και τρανή και μαζί με ΠΑΟ και Ολυμπιακό συμπλήρωνε το κάδρο των 3 μεγάλων ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά. Μπήκε στην εποχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αφού πέρασε από τα χέρια του Λ. Μπάρλου και του Δ. Ζαφειρόπουλου κατέληξε σε κάτι τύπους ονόματι Τροχανάς, Ψωμιάδης, Γρανίτσας και βέβαια Μελισσανίδης.


Ο Μελισσανίδης

Σήμερα λοιπόν ο Τίγρης (ψευδώνυμο του Μελισσανίδη) θέλει να ξαναπάρει τα ηνία της ΑΕΚ. Όχι γιατί είναι ΑΕΚτζής αλλά γιατί είναι αεριτζής καπιταλιστής.
Αφού αδιαφόρησε για το γκρέμισμα του γηπέδου το 2003, αφού άφησε την ΑΕΚ να υποβιβαστεί στην Γ’ Εθνική προκειμένου να σβήσουν τα χρέη της, τώρα εμφανίζεται σαν Μεσσίας με το δώρο ενός γηπέδου και μάλιστα με το όνομα Αγιά Σοφιά.
Και δεν το κάνει σαν επενδυτής της ελεύθερης αγοράς που με τον παρά του αγοράζει ότι θέλει αλλά σαν λαμόγιο της σειράς με μέντορα τον... Σωκράτη Κόκκαλη. Πραγματικά ο Κόκκαλης έκανε σχολή για το πώς να φτιάχνεις γήπεδο με κρατικό χρήμα. Πήρε το Καραϊσκάκη από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που ανέλαβαν και τα έξοδα για το γκρέμισμά του. Μετά έβαλε 50 εκατομμύρια για το γήπεδο για να πάρει πίσω 110 εκ. όταν το πούλησε στον Λαυρεντιάδη και στον Μαρινάκη.
Όσο για τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό; Θα παίρνει το 15% των διαφημιστικών εσόδων μετά το 2019 δηλ. 15 ολόκληρα χρόνια μετά την λειτουργία του νέου Καραϊσκάκη. Όμως δεν είναι μόνο το αθλητικό σκέλος. Στην ουσία το γήπεδο και οι οπαδοί χρησίμευσαν σαν στρατός που διαφήμιζε και ταυτόχρονα προστάτευε όλο τον επιχειρηματικό όμιλο του Κόκκαλη (Ιντρακόμ) και τον βοηθούσε να κλείνει τις καλύτερες δουλειές.
Κάπως έτσι πήρε αυτός το χρίσμα της επιδότησης λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παίρνοντας τη μπουκιά απ’ το στόμα από την ΑΕΚ και τον Γρανίτσα που αρχικά ήταν αυτοί που θα έμπαιναν στα Ολυμπιακά έργα για να γίνουν στο γήπεδο της ΑΕΚ οι γυναικείοι αγώνες ποδοσφαίρου της Ολυμπιάδας.
Ανάλογο μοντέλο ακολούθηθηκε για το νέο γήπεδο AEL F.C. Arena στη Λάρισα, όπου η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ο Δήμος Λάρισας παραχώρησε δημόσια έκταση 144 στρεμμάτων για το νέο γήπεδο στην Ερασιτεχνική ΑΕΛ. Έπειτα η Ερασιτεχνική ΑΕΛ το παραχώρησε στην ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 και μετά αυτή με την σειρά της προς την ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΕ του Κ. Πηλαδάκη, ο οποίος μετά από 7 μήνες λειτουργίας, στις 31/7/11, έβαλε λουκέτο στο γήπεδο εκβιάζοντας για νέες επιδοτήσεις και αφήνοντας έξω απ' αυτό την ομάδα της πόλης.
Έτσι ο Μελισσανίδης θέλει να χρησιμοποιήσει την ΑΕΚ και τους οπαδούς της για να πάρει το γήπεδο και τα κέρδη του, να πάρει πρώτα 6 και μετά 22 στρέμματα του Άλσους, να μην δίνει τίποτα από τα έσοδα στην ερασιτεχνική που ήδη φυτοζωεί, να φτιάξει πάρκινγκ και καταστήματα στην γύρω περιοχή, φτάνοντας μέχρι τον χώρο της Κολούμπια στην Ριζούπολη και στο κλειστό του Μπάσκετ στο Γαλάτσι. Μιλάμε για χιλιόμετρα ολόκληρα μαζικών τσιμεντένιων κατασκευών που θα αποτελούν χρυσωρυχεία για το Μελισσανίδη. Παράλληλα θα δώσει με καλύτερους όρους τη μάχη με τις δίκες και τις καταδίκες που τον ακολουθούν για το θέμα με τα πετρέλαια ενώ έχει ήδη πάρει και το φιλέτο του ΟΠΑΠ.
Πόσα θα βάλει από την τσέπη του, ο μεγάλος αυτός «επενδυτής»; Ούτε ένα ευρώ!! Αφού θα πάρει 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια, 15 εκατ. ευρώ από Νοτιά, Χατζηιωάννου κ.α, 10 εκατ. από το brand name της Α. Σοφιάς, μερικά εκατομμύρια ευρώ από τους οπαδούς από την αγορά μετοχών και τα διαρκείας, άλλες εισφορές από κρατικά κονδύλια ή επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα με «φιλικό» δάνειο από τον Σάλλα της Πειραιώς στην οποία γίνονται ήδη οι καταθέσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924…
Για αυτά τα σκάνδαλα καθώς και για την πλήρη εγκατάλειψη του Άλσους ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ καθώς και οι προηγούμενες περιφερειακές και δημοτικές αρχές της πόλης που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΔΗΜΑΡ.

Οι παλινωδίες της Αριστεράς

Επομένως δεν μιλάμε για ένα γήπεδο που θα ανήκει στην ΑΕΚ ή στους οπαδούς της αλλά για ένα γήπεδο κλαμπ του Μελισσανίδη που θα το κάνει ότι θέλει.
Αυτό βέβαια το ξέρουν οι οπαδοί της ΑΕΚ, όσοι τουλάχιστον δεν είναι τυφλοί από οπαδικό φανατισμό ή μελλοντικοί υπάλληλοι του Μελισσανίδη. Ξέρουν πολύ καλά και τον ίδιο τον Μελισσανίδη. Γι’ αυτό και στις εκλογές του 2005 ψήφισαν για πρόεδρο τον Ντέμη Νικολαϊδη ενάντια στον «Τίγρη». Η αποτυχία του Ντ. Νικολαϊδη, το βούλιαγμα στα χρέη, οι απατηλές υποσχέσεις για γήπεδο πότε στην Φυλή, πότε στα Σπάτα και τελικά πουθενά, έφεραν ξανά στο προσκήνιο το Μελισσανίδη. Η μεταστροφή των οπαδών σήμερα έχει να κάνει με την «απελπισία» τους και την αίσθηση της αδικίας. Το σκεπτικό τους είναι απλό: ο Μελισσανίδης είναι αυτός που είναι, αλλά τουλάχιστον με αυτόν θα έχουμε γήπεδο όπως έχουν όλοι οι άλλοι.
Το θέμα όμως έχει και μιαν άλλη πτυχή – τα ελλείμματα της Αριστεράς. Η Αριστερά όλη αυτή την περίοδο μάσαγε τα λόγια της στο θέμα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και μια  σειρά βουλευτές και στελέχη (Στρατούλης, Αυλωνίτου, Πάντζας, Φλαμπουράρης) έλεγαν ναι στο Μελισσανίδη μετά από κάτι δήθεν υποχωρήσεις του, στην πραγματικότητα «φύλλα συκής» όπως: όσο άλσος καταπατήσει τόσο θα φτιάξει σε άλλη περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας.
Δηλαδή θα βρει ο Μελισσανίδης στην Ν. Φιλαδέλφεια ένα άλλο άλσος με πεύκα και κυπαρίσσια υπεραιωνόβια όπως αυτά του νυν Άλσους; Επίσης έριξε λίγο το ύψος των κτιρίων στα... 27 μέτρα (δηλ. μια 10όροφη πολυκατοικία) και των πυλώνων στα 40 μέτρα, ενώ στο προηγούμενο γήπεδο ήταν περίπου στα μισά. Τέλος θα αυξήσει λίγο τις θέσεις πάρκινγκ που δεν φτάνουν ούτε για ζήτω, οπότε τις μέρες των αγώνων της ΑΕΚ θα γίνεται χαμός.
Τα ηγετικά, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν έτσι έκθετα τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ –που μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές στο δήμο– στις πιέσεις των τοπικών παραγόντων και στις ορδές των φανατικών.
Από την άλλη το ΚΚΕ έλεγε ναι στο γήπεδο αλλά όχι στους όρους Μελισσανίδη, αλλά με τρόπο δειλό, διστακτικό και μεσοβέζικο. Ούτε μία ανοικτή εκδήλωση για το θέμα, ελάχιστα στο προεκλογικό του υλικό ενώ στην σχετική συνεδρίαση-παρωδία του ΔΣ για το θέμα στις 2/10/13, που περισσότερο ήταν φιέστα της ΑΕΚ παρά δημοτικό συμβούλιο, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ απλά αποχώρησαν. Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο,  δημοτική σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ λιποθύμησε την ώρα της συνεδρίασης λόγω των πιέσεων…
Έτσι η Αριστερά δεν έπειθε, δεν άνοιγε δρόμο συνεννόησης με την πλειοψηφία των οπαδών που απλά ήθελαν ένα γήπεδο για την ομάδα τους. Στο κενό αυτό το μοναδικό «συντονιστικό κατοίκων» που δημιουργήθηκε είχε έντονη παρουσία αναρχοαυτόνομων στοιχείων και μελών της οργάνωσης ΚΟΝΤΡΑ, κι επομένως όχι τη μαζική εμβέλεια που απαιτείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Οι επιθέσεις όμως οργανωμένων ομάδων οπαδών της ΑΕΚ –τους οποίους μέχρι σήμερα η ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ δεν καταδίκασε– ενάντια σε 3 συγκεντρώσεις του «συντονιστικού», που είχαν σαν συνέπεια τον τραυματισμό 8 ατόμων και ζημιές στο αντιεξουσιαστικό στέκι ΣΤΡΟΥΓΚΑ, δημιούργησε νέα δεδομένα.

Νέα δεδομένα

Πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με μια διεκδίκηση αθλητικού χώρου αλλά με την οργανωμένη προσπάθεια κόσμου της νύχτας, μπράβων, Χρυσαυγιτών από το πρώην ΓΚΕΤΟ της Πατησίων (σημ: κλαμπ φιλάθλων της ΑΕΚ στα Α. Πατήσια με φασίστες) να τρομοκρατήσει και να εξοντώσει κάθε φωνή που έλεγε κάτι διαφορετικό στην περιοχή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και δεν θα γίνει!
Τώρα πλέον το θέμα του γηπέδου παίρνει νέα τροπή. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και η Δύναμη Πολιτών έχουν πάρει θέση ενάντια στους όρους Μελισσανίδη και στα άρθρα 81 και 82 του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αθήνα που αφορούν το γήπεδο της ΑΕΚ και το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Άλλες οργανώσεις της Αριστεράς όπως η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήραν ανάλογες θέσεις. Πρωτοβουλίες όπως αυτή των 2 δημάρχων της Αριστεράς Η. Γκότση στη Ν. Ιωνία και Ά. Βασιλόπουλου στη Ν. Φιλαδέλφεια-Ν. Χαλκηδόνα για κοινή εκδήλωση στις 24/6 για το θέμα του Άλσους είναι στην σωστή κατεύθυνση και πρέπει να έχουν συνέχεια.
Το ζήτημα αφορά την Αριστερά κεντρικά και όχι μόνο τοπικά. Από τη μάχη με το Μελισσανίδη θα κριθεί όχι μόνο το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον κλείνει το μάτι στο κεφάλαιο και τα επιχειρηματικά του σχέδια, όχι μόνο το αν ο Αλαφούζος και ο Σαββίδης θα ζητήσουν το δικό τους μερίδιο στη Λεωφόρο και στην Τούμπα αντίστοιχα, αλλά κυρίως το αν το κεφάλαιο μετά το ποδόσφαιρο και τους δήμους (Πειραιά - Βόλου αρχικά) επιχειρήσει να επιβάλλει τους δικούς του νόμους με άμεσο τρόπο και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Για το λόγο αυτό επείγει να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας και να ξεκινήσει ο διάλογος όλων των ενδιαφερόμενων φορέων της περιοχής για το θέμα του γηπέδου και του Άλσους. Γιατί εκτός από το γήπεδο κινδυνεύει ολόκληρο το  Άλσος το οποίο με το νέο Ρυθμιστικό φεύγει από την δικαιοδοσία του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και γίνεται Μητροπολιτικό Πάρκο υπό άλλον φορέα ο οποίος θα μπορεί να παραχωρεί και άλλα τμήματα σε οποιονδήποτε το ζητήσει. Οπότε μια Φιλαδέλφεια με ένα γήπεδο 33.000 θέσεων με καταστήματα και χιλιάδες αυτοκίνητα και χωρίς Άλσος θα είναι μια περιοχή αβίωτη για τους κατοίκους της.

Διάλογος και προτάσεις

Ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει με βάση μερικά απλά σημεία
  • Η ΑΕΚ μπορεί να κάνει γήπεδο εκεί που ήταν και το προηγούμενο στα ίδια μεγέθη και στο οποίο κάλλιστα μπορούν να γίνονται ευρωπαϊκοί αγώνες όπως γίνονται στην Λεωφόρο ή στο Περιστέρι που είναι πολύ μικρότερα.
  • Δεν θα πειραχτεί κανένα τμήμα του Άλσους το οποίο πρέπει αμέσως να μπει σε νέα φάση και να σταματήσει η εγκατάλειψή του, το σκουπιδομάνι κτλ.
  • Το γήπεδο να ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ με την αποφασιστική συμμετοχή του Δήμου, της Περιφέρειας, των οπαδών της και όχι στον Μελισσανίδη ή άλλο επίδοξο σωτήρα.
  • Ο Δήμος και η Περιφέρεια, που πλέον ανήκουν στην Αριστερά, να ετοιμάσουν ένα πλάνο κατασκευής καθώς και χαμηλότοκο δάνειο από Συνεταιριστική Τράπεζα που θα ιδρύσουν όχι μόνο για το γήπεδο της ΑΕΚ αλλά και για άλλους ελεύθερους χώρους στην περιοχή (πχ στην Καμινάδα) αλλά και για να διευκολύνει και να ανακουφίσει γενικότερα τα μικρομεσαία στρώματα.
  • Με αυτό τον τρόπο μπορεί να καλυφτεί το προβλεπόμενο κόστος του γηπέδου, το οποίο είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερο από τα 65 εκατομμύρια ευρώ που δηλώνει ο Μελισσανίδης.
Τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος και η ερασιτεχνική από τις διαφημίσεις, τα διαρκείας, τα απλά εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ θα δώσουν ανάσα και θα αρχίσουν να αποσβένουν χρέη.
Όλος αυτός ο σχεδιασμός σημαίνει  και πολλές νέες θέσεις εργασίας με ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και μισθούς και όχι σαν αυτές που έχει σήμερα ο Μελισσανίδης στις επιχειρήσεις του.
Επιπλέον θα δημιουργηθεί μια νέα και πιο υγιή βάση για την ανάπτυξη όλων των τμημάτων της ΑΕΚ, για την ανάδειξη νέων ταλέντων από τα σπλάχνα της κοκ.
Παράλληλα η περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας θα παραμείνει ανθρώπινη και κατοικήσιμη αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα των συγκοινωνιών και του ενδεχόμενου νέου σταθμού του Μετρό στον Περισσό.
Αυτά όλα θα πρέπει να ενταχθούν σε μια γενική πολιτική της Αριστεράς, για να αρχίσει η αντίστροφη πορεία στο χώρο του ποδοσφαίρου που τώρα τον λυμαίνονται εφοπλιστές, απατεώνες και νονοί της νύχτας. Ο κόσμος της ΑΕΚ στο μεγαλύτερο μέρος του έχει αριστερές και αντιφασιστικές ρίζες και παραδόσεις. Να χρησιμοποιηθεί αυτό το μοντέλο για τη Λεωφόρο και την Τούμπα και όχι αυτά που σχεδιάζουν ο Αλαφούζος και ο Σαββίδης. Επίσης να ανοίξει ο αμαρτωλός φάκελος του Καραϊσκάκη με στόχο να γυρίσει άμεσα το γήπεδο στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναγίνει το ποδόσφαιρο γιορτή, να έχουμε γήπεδα με οικογένειες –άντρες, γυναίκες και παιδιά– μαζικό λαϊκό αθλητισμό και όχι κλειστά κλαμπ, με πανάκριβα εισιτήρια, αφιονισμένους οπαδούς ικανούς να σκοτώσουν «για τον πρόεδρο», παράγκες και άθλιο θέαμα που αντανακλάται στο τωρινό επίπεδο της Superleague και της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.
__________________________
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ – ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1. Σχέδιο νόμου για ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας: www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Epexergasia-stis-Epitropes
2. Ανακοίνωση της Ορίτζιναλ 21 www.original21.com.gr
3. www.xekinima.org/arthra/view/article/to-paixnidi-toy-melissanidi-sti-nea-filadelfeia-kai-o/
4. www.xekinima.org/arthra/view/article/ayti-einai-i-nea-ellada-ti-symbainei-anamesa-se-syri/  - See more at: www.xekinima.org/arthra/view/article/to-paixnidi-toy-melissanidi-sti-nea-filadelfeia-kai-o/5. www.gazzetta.gr/football/article/593891/ta-panta-gia-gipedo-tis-aek6. http://el.wikipedia.org/wiki/Στάδιο_Αγία_Σοφία
7. tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/09/ael-fc-arena.htm
8. www.newsit.gr/default.php
 
πηγή:  antinazizone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου