.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Τριήμερο εκδηλώσεων κατοίκων των Σεπολίων και του Κολωνού ενάντια στο νέο mall και αντιφασιστική συναυλία

Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται 3ήμερο εκδηλώσεων και δράσεων στην Ακαδημία Πλάτωνα στις 27, 28 και 29 Ιουνίου από την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, την Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων- Κολωνού- Ακαδημίας Πλάτωνα, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α’βαθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης δημοτικής Κοινότητας και από το Δίκτυο Μαθημάτων Αλληλεγγύης Ακαδημίας Πλάτωνα
 
Κεντρικός άξονας των δράσεων και παρεμβάσεων, είναι η σχεδιαζόμενη ανέγερση του mall «Αcademy gardens» από την πολυεθνική «Black Rock» που ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με τους κατοίκους θα καταστρέψει μακροπρόθεσμα την περιοχή και θα βυθίσει τις τοπικές αγορές των Δυτικών Συνοικιών. «Η πολιτική πλήρους διάλυσης του κοινωνικού και δημόσιου χώρου και η αντιδραστική αναδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης, σε μια εσκεμμένα υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας που σπρώχνεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση, «ανθίζει» η φασιστική απειλή ως μακρύ χέρι επιβολής του συστήματος. Στο 4ο διαμέρισμα προωθείται συστηματικά η υποβάθμιση των γειτονιών μας, τη στιγμή που ο παγκόσμιας σημασίας Αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα παραμένει εσκεμμένα μετέωρος. Την περίοδο που όλα μαζί, και οι ζωές των ανθρώπων, ξεπουλιούνται στη φτήνια σε διεθνή και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, θέλουν να εκποιήσουν και το «όνομα της Ακαδημίας Πλάτωνα»», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των κατοίκων.
 
Κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα και Σεπολίων έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην κατασκευή του νέου mall «Academy Gardens», έχουν ήδη κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ η απόφαση του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής τους, αναμένεται το επόμενο διάστημα. Στόχος των παρεμβάσεων και δράσεων από τις συλλογικότητες και τους φορείς, είναι η ενημέρωση για όλα αυτά που μέχρι σήμερα κερδήθηκαν. Με επίκεντρο τον ελεύθερο χώρο του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα, όπως τονίζουν, απαιτούν, ενεργοποιούνται, και διεκδικούν ένα διαφορετικό μέλλον για τις γειτονιές τους. Ένα μέλλον που στηρίζεται στον Πολιτισμό, την παιδεία, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια, την τοπική οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος των κοινών αγαθών, ένα μέλλον για όλους, όπως τονίζουν.
 
Το 3ήμερο δράσεων αρχίζει με την αντιφασιστική συναυλία την Παρασκευή 27 Ιουνίου στην πλατεία Πλάτωνα υπό τον τίτλο «Με αγώνες και αλληλεγγύη κόντρα στη φτώχεια και τον φασισμό». Μετέχουν οι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Ναταλία Ρασούλη, Καίτη Κουλλιά, Δημήτρης Βεριώνης, Ηχοβολή, Νίκος Βενετάκης, Νίκος Βερύκοκος, Απροβαρίστας, Τοξικά απόβλητα, The Silent Wedding. Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Ιουνίου του 2014 θα διεξαχθούν στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα ποικίλες πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις, εργαστήρια, παιχνίδια, συναυλίες, εκθέσεις, συλλογικές κουζίνες, ξεναγήσεις στο πάρκο με τη συμμετοχή δεκάδων ενεργών ομάδων και καλλιτεχνών.
 
Το Σάββατο 28 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει η κεντρική συζήτηση με θέμα την ανέγερση του Mall με τίτλο «Mall-υνση και ζωή δεν πάνε μαζί». Και την Κυριακή στις 7.30 μ.μ. δάσκαλοι και γονείς παρεμβαίνουν για τη δημόσια εκπαίδευση και τον Πολιτισμό. Ο χάρτης των εκδηλώσεων θα βρίσκεται σε όλους τις εισόδους του Πάρκου και στη Μοναστηρίου.
 
Για το Mall

Στον κόμβο Λένορμαν & Κηφισού, στα όρια Ακ. Πλάτωνος – Κολοκυνθούς – Περιστέρι, στο πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, η εταιρεία Artume που εξαγόρασε η BlackRock και ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες, όπως τονίζουν οι φορείς των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην ανέγερσή του, επιδιώκει με κάθε μέσο την κατασκευή ενός Mall εμπορίου και μαζικής ψυχαγωγίας με τον τίτλο “Academy Gardens”, 55.000 τμ. Οι «επενδυτές» δηλώνουν πως θα συμβάλλουν στην «αξιοποίηση» του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, αλλά και του μελλοντικού Μουσείου της Πόλης των Αθηνών.
 
«Τα σχέδια της Artume στηρίζει ο Δήμαρχος Αθήνας, στήριξε ο απερχόμενος περιφερειάρχης Σγουρός και, κυρίως, στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας περιόδου, που έχουν ρημάξει τις ζωές μας αφήνοντας στην ανεργία πάνω από 1.500.000 εργαζόμενους και νέους. Με διαδικασίες μιας νύχτας κατεδάφισαν κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (Μάρτιος 2012). Με επιλεκτικές ρυθμίσεις εξαιρούν την ιδιοκτησία μόνον της Artume από τη μείωση των όρων δόμησης που προβλέπεται για όλη την περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο (Απρίλιος 2013). Άλλαξαν τις χρήσεις γης, πάλι μόνο για την ιδιοκτησία της Artume (Φεβρουάριος 2014). Σχεδιάζουν, με απαίτηση του επενδυτή, την άμεση σύνδεση του Mall με τον αρχαιολογικό χώρο μέσα από πεζόδρομους. Αυτήν την κατεύθυνση δίνει και η Απόφαση έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου του Mall, που ψηφίστηκε δια βοής από την κυβερνητική πλειοψηφία του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές (Απρίλιος 2014)», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι κάτοικοι της περιοχής σε σχετική τους ανακοίνωση.
 
Η πολυεθνική διάλεξε με μεγάλη ακρίβεια τη θέση. Στο στόχαστρό της εκτός από την εκμετάλλευση του αρχαιολογικού χώρου, είναι η αρπαγή της αγοράς της δυτικής Αθήνας, κυρίως του Περιστερίου, τη στιγμή που οι εμπορικοί σύλλογοι της περιοχής υπολογίζουν ότι το νέο Mall θα οδηγήσει στην απώλεια 6000 θέσεων εργασίας.
 
Η κατασκευή του Mall, σημαίνει σύμφωνα με τους κατοίκους που αντιδρούν:
 
«Καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ, του Πλάτωνα, όσων ακόμα επιβιώνουν από την επίθεση των μνημονίων. Ερήμωση στο Μπουρνάζι, στην εμπορική αγορά στο Περιστέρι και άλλους γειτονικούς δήμους. Οικονομικές δραστηριότητες «φούσκα» που θα γεννήσουν κτίρια- φαντάσματα, όπως αυτά της Ολυμπιάδας 2004. Κυκλοφοριακή συμφόρηση- τσιμεντοποίηση. Εμπορευματοποίηση ενός παγκόσμιας αξίας Πολιτιστικού αγαθού, του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνος. Οι κάτοικοι των γειτονιών μας και οι φορείς έχουμε αντισταθεί με πολλές δράσεις στα σχέδια της πολυεθνικής και των πολιτικών πρακτικών κυβέρνησης, δήμου, περιφέρειας που τα στηρίζει.
 
Πριν ένα χρόνο κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΠΔ που εξαίρεσε την ιδιοκτησία της Artume από τη μείωση των συντελεστών δόμησης στην ευρύτερη περιοχή, μάλιστα παρά την αντίθετη επεξεργασία γνωμοδότησης από το ΣτΕ. Τα ασφαλιστικά μέτρα κερδήθηκαν, ενώ αναμένεται η έκδοση της Απόφασης για την προσφυγή.
 
Ένας ακόμη σταθμός στους αγώνες μας είναι το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνουν φορείς και συλλογικότητες, στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στις 27 – 28 – 29 Ιούνη, για τα μεγάλα ζητήματα που φλέγουν τις γειτονιές μας: τη νέα φτώχεια, την ανεργία, την καταστροφή της δημόσιας παιδείας, την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του πολιτιστικού πλούτου, τη φασιστική απειλή. Το Σάββατο 28 Ιούνη στις 7:30 το βράδυ, ενημερωνόμαστε και συζητάμε για τις εξελίξεις σε σχέση με το Mall. Συζητάμε για το πώς θέλουμε εμείς το μέλλον στις γειτονιές μας και αποφασίζουμε πως θα το κάνουμε πράξη».

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014
© 2010-2014 ThePressProject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου