.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Στρούγκα: Ο πιο ζωντανός χώρος της Ν.Φιλαδέλφειας

Η Στρούγκα είναι ένας χώρος ελευθερίας. Ένας χώρος έκφρασης, μέσα στην καρδιά της πόλης, ανοιχτός για όλους. Ένας χώρος πολιτικών και κοινωνικών δράσεων, που προτάσσει την αντίσταση, την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη.


Τον Μάρτη του 2009, με τη φωτιά του Δεκέμβρη να σιγοσβήνει, αφήνοντας τα σημάδια της σε όλους όσους την έζησαν, νέοι άνθρωποι της περιοχής, ενεργοί στα κινήματα, με βλέψεις σε ένα καλύτερο αύριο, αποφάσισαν ότι η φωτιά αυτή πρέπει να μετατραπεί σε κάτι ζωντανό, διαρκές και καθημερινό, μέσα στη ζωή της γειτονιάς.  


Από τότε, και με εκατοντάδες ώρες εργασιών, μετέτρεψαν το χώρο της παλιάς ταβέρνας, από ερείπιο, σε έναν χώρο ζεστό, φιλόξενο και πάνω απ’ όλα ζωντανό. 


Από τότε και σε καθημερινή βάση, γίνονται ανοιχτές συνελέυσεις, πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις, συναυλίες και γλέντια οικονομικής ενίσχυσης, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, παιδικά εργαστήρια με δεκάδες γονείς και παιδιά.



Η Στρούγκα είναι ένας χώρος που, οι μόνοι που ενοχλούσε, ήταν οι δυνάμεις καταστολής και οι φασίστες. Οι επιθέσεις που μέχρι πρότινος είχε δεχτεί είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από φασίστες. Με συνθήματα, σπρέι στους τοίχους της και στοχάδια. Πάντα αργά το βράδυ.  


Ο κόσμος που μπαίνει μέσα στο χώρο της κατάληψης, είναι κόσμος που θέλει να την ενισχύσει, να τη στηρίξει, να την προχωρήσει κι άλλα βήματα μπροστά. Ήταν η πρώτη φορά, που μπήκε κάποιος μέσα για να τη βανδαλίσει, να τη σπάσει και να την καταστρέψει.
 Πάντα, σε κάθε επίθεση και κάθε δύσκολή στιγμή, ο κόσμος της γειτονιάς ήταν εκεί για να την ξαναφτιάξει, να σβήσει το μαύρο σπρέι και να αποκαταστήσει το χρώμα στους τοίχους.



 Έτσι και τώρα. Ακόμα και μετά απ’ την τελευταία επίθεση, των λίγων δεκάδων τραμπούκων που εισέβαλαν, σπάζοντας τα ρολά και καταστρέφοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους, ο κόσμος της, ο κόσμος της γειτονιάς, ήταν εκεί. 



Το πρωί της Κυριακής 22/6, ο κόσμος αυτός περνούσε με αγωνία για να ρωτήσει αν «είναι όλοι καλά», για να αποκαταστήσει τις ζημιές και να φτιάξει το χώρο.


Ο κόσμος αυτός, που πέντε χρόνια τώρα στηρίζει τη Στρούγκα, ο κόσμος της γειτονιάς, που της δίνει πνοή και δύναμη για να συνεχίσει, ο κόσμος που θέλει να υπάρχει κάτι διαφορετικό στη γειτονιά, ο κόσμος της συζήτησης, της συνδιαμόρφωσης, της αλληλεγγύης, δε θα σταματήσει.
 
Θα συνεχίσει να είναι εδώ.

Για να παραμείνει η Στρούγκα ο πιο ζωντανός και δραστήριος χώρος της Ν.Φιλαδέλφειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου