.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ενα, δύο, τρία, πολλά φεστιβάλ


Ενάντια σε φασισμό, ρατσισμό και ξεπούλημα δημόσιων χώρων οι γειτονιές αντιστέκονται και γιορτάζουν. Τα κινήματα πόλης επιμένουν με, εκδηλώσεις και αντιφασιστικές συναυλίες σε όλο το Λεκανοπαίδιο της Αττικής.

Της Αφροδίτης Τζιαντζή


«Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές». Το σύνθημα ακούστηκε μαζικά στον απόηχο του Δεκέμβρη του ‘08, όταν τα κινήματα στις γειτονιές πήραν τη σκυτάλη από το εξεγερτικό ξέσπασμα στους δρόμους της Αθήνας.

Ανοιχτές συνελεύσεις, καταλήψεις, επανοικειοποίηση δημόσιων χώρων, τοπικές κινήσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής έδωσαν τον τόνο στην πρώτη περίοδο άνθησης νέων κινημάτων πόλης, που συνέπεσε χρονικά με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης.


Μια νέα άνθηση ακολούθησε με τα λεγόμενα κινήματα των πλατειών του 2011, με τις συνελεύσεις στις γειτονιές να πολλαπλασιάζονται και το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης να μπαίνει επιτακτικά. Τις συλλογικές κουζίνες και τα παζάρια ακολούθησαν μονιμότερες δομές, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, μαθήματα αλληλεγγύης, αγορές χωρίς μεσάζοντες, ενώ οι γειτονιές σήκωσαν σημαντικό βάρος των δράσεων ενάντια στα χαράτσια και στους πλειστηριασμούς.

Τέσσερα μνημονιακά καλοκαίρια και τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα, τα κινήματα των γειτονιών, μαζί με την εξάντληση που φέρνει το βάθεμα της κρίσης, έχουν επιπλέον να αντιπαλέψουν τον φασισμό με ή χωρίς σβάστικα, τις μαφίες και την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής, το φαστ-τρακ ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση δημόσιων χώρων.

Οι πλούσιες κινηματικές δραστηριότητες του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Ιουνίου, με αντιφασιστικές συναυλίες, συζητήσεις, φεστιβάλ σε γειτονιές της Αττικής είναι η ζωντανή υπενθύμιση ότι τα κινήματα πόλης και οι άνθρωποι που τους δίνουν πνοή δεν πάνε διακοπές. Είναι εδώ, παρά τον καύσωνα και την κινηματική άμπωτη, και αγωνίζονται για να μη γίνουν οι πόλεις μας μοντέρνες φυλακές – με εμπορικά κέντρα και ιδιωτικές παραλίες, αλλά χωρίς ελεύθερους χώρους. Με πελάτες αντί για πολίτες, που μοναδική τους ελευθερία θα είναι να ψωνίζουν στο Mall την Κυριακή, αν βέβαια έχουν τα χρήματα να το κάνουν.



Φεστιβάλ 27 ώς 29 Ιουνίου

● Ακαδημία Πλάτωνος: Με κεντρικό άξονα τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στην ανέγερση εμπορικού κέντρου, με την ονομασία «Αcademy gardens» από την πολυεθνική Black Rock που θα καταστρέψει μακροπρόθεσμα την περιοχή και θα βυθίσει τις τοπικές αγορές των δυτικών συνοικιών, κάτοικοι, σύλλογοι και φορείς διοργανώνουν, για δεύτερη χρονιά τριήμερο εκδηλώσεων και δράσεων.

Η αυλαία ανοίγει σήμερα στις 20.30 με μεγάλη αντιφασιστική συναυλία. Ακολουθεί διήμερο με πλήθος δραστηριοτήτων στο πάρκο με τη συμμετοχή δεκάδων ενεργών ομάδων και καλλιτεχνών. Σάββατο στις 19.30 το απόγευμα θα γίνει η κεντρική συζήτηση με θέμα την ανέγερση του Mall με τίτλο «Mall-υνση και ζωή δεν πάνε μαζί».

Πληροφορίες: akadimia-platonos.blogspot.gr

● Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στα Κατειλημμένα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας: Σε έναν χώρο με πυκνό συμβολισμό, που κινδυνεύει με εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών με τη Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών υψώνουν γέφυρες πολιτισμού, φιλίας και αντίστασης, γκρεμίζοντας τα τείχη του διχασμού και του φόβου. Συναυλίες, προβολές, θέατρο, συζητήσεις, μεταναστευτικό μουντιαλίτο και άλλα πολλά…

Πληροφορίες: antifaperformingarts.wordpress.com

● Φεστιβάλ Λαμπηδόνας – Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα: Στο πάρκο της Αγίας Τριάδας στον Βύρωνα λειτουργεί τρία χρόνια τώρα με ανοιχτή συνέλευση το αυτοοργανωμένο στέκι της Λαμπηδόνας. Το δεύτερο φεστιβάλ Λαμπηδόνας ξεκινάει απόψε στις 7.30 με συζήτηση για τη δικτύωση των κινημάτων πόλης και συναυλία.

Θέατρο, έκθεση σκίτσου από τους σκιτσογράφους του περιοδικού «Σχεδία», έκθεση βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, ανταλλακτήριο σπόρων, αγορά χωρίς μεσάζοντες, ζωντανή βιβλιοθήκη, παιδικές δραστηριότητες κάθε πρωί, συναυλίες κάθε βράδυ.

Πληροφορίες: politistikokentrovirona.blogspot.gr



● Αντιφασιστικό Διήμερο Εκδηλώσεων στο Κέντρο του Χαλανδρίου 28/29 Ιουνίου: Με σύνθημα «Τσακίζουμε τον εθνικισμό σε κάθε γειτονιά» η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Νέων Χαλανδρίου «Σβήστε τους» και η Κατάληψη Κτήματος Πραποπούλου διοργανώνουν αντιφασιστικό διήμερο στον συνοικισμό Χαλανδρίου (γήπεδο μπάσκετ, Μικράς Ασίας 8) και στην κεντρική πλατεία.

Συζητήσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, γλέντι. Αύριο στις 19.00 η επίκαιρη εκδήλωση «Φασισμός και Γήπεδο» με εισηγήσεις των διοργανωτών και παρεμβάσεις αθλητικών δημοσιογράφων. Κυριακή, συζήτηση για τον εκτοπισμό των Ρομά του Νομισματοκοπείου.

Πληροφορίες: svistetous.wordpress.com

● Διήμερο Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης: Με σύνθημα «κάνουμε την αλληλεγγύη μεταδοτική», τα Κοινωνικά Ιατρεία-Φαρμακεία της Αττικής ενημερώνουν τους πολίτες και συγκεντρώνουν φάρμακα, βρεφικό γάλα, εξοπλισμό. 27/6: Κοινωνικό Ιατρείο Περιστερίου, Πατησίων και Ιλίου. 28/6: Ιατρεία Ελληνικού, Αθήνας, Πειραιά, Σαλαμίνας και Ν. Σμύρνης.

Μονοήμερα φεστιβάλ

● Παρασκευή: Φάληρο: 1ο Φεστιβάλ Κινημάτων Παλιού Φαλήρου στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο της Παραλίας Φλοίσβου Πνευματικό Κέντρο. Κεντρική Συζήτηση: Παραλιακό Μέτωπο: πεδίο κερδοφορίας ή δημόσιο αγαθό. Δρώμενα, προβολές ταινιών, παιδότοπος.

● Παιανία: Εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Παιανίας από την Αντιφασιστική Κίνηση Παιανίας-Γλυκών Νερών, με αφορμή το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Θέατρο, προβολή ταινίας, d.j. set

● Σάββατο: Παραλία Φρεαττύδας (Τερψιχόρης) Πειραιάς. Στις 20.00 το βράδυ. Αναβίωση του εθίμου του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα από την Πρωτοβουλία κατοίκων Πειραιά για τις ελεύθερες παραλίες. Υπαίθριο φαγοπότι, ζωντανή μουσική, χορός, φωτιές. Ευπρόσδεκτα φάρμακα και βρεφικά γάλατα για το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου