.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Απορίες και προβληματισμοί για τον τρόπο διάθεσης των διαρκείας

Η Λογιστική είναι ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα, το οποίο όλο και περισσότερο μετατρέπεται σε λειτούργημα, εξαιτίας των πολλών απλήρωτων για τις υπηρεσίες τους συναδέλφων.


Οι Λογιστές οφείλουμε σε καθημερινή βάση να συμβιβάσουμε τ’ ασυμβίβαστα. Από τη μια οι συχνά παράλογες απαιτήσεις του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίες και θέτουν το πλαίσιο λειτουργίας μας και από την άλλη οι απαιτήσεις του πελάτη ή εργοδότη μας. Δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας ένας λογιστής έχει περισσότερες ελπίδες να τη «βγάλει καθαρή» περνώντας μέσα από τα ναρκοπέδια του Έβρου παρά μέσα από τις Συμπληγάδες των απαιτήσεων από τη μια του Υπουργείου Οικονομικών και από την άλλη του Πελάτη του.

Στην δύσκολη και λόγω ζέστης αυτή περίοδο (που η υποβολή των δηλώσεων πολλών συμπολιτών μας είναι στην κορύφωση της) ήρθε και το τελευταίο σοκ σχετικά με τον τρόπο πώλησης των εισιτηρίων διαρκείας της περιόδου 2014-2015. Η σωστή εξάσκηση του λογιστικού επαγγέλματος απαιτεί πολύ διάβασμα και συνεχή κατάρτιση. Απαιτεί επίσης και συνδρομή σε βάση δεδομένων που παρέχει όλη τη σχετική νομοθεσία με όλες της τις αλλαγές (κωδικοποίηση). Ακόμη όμως και έτσι υπάρχει πάντα η πιθανότητα (λόγω της πολυνομίας) «κάτι να σου ‘χει ξεφύγει». Οπότε είναι κατανοητή η έκπληξη που ένιωσα όταν διάβασα για τον τρόπο διάθεσης των διαρκείας της περιόδου 2014-2015. Αντιγράφω επί λέξει από το ανεπίσημο γραφείο τύπου της Α.Ε.Κ. (με τον κίνδυνο πάντα ο συντάκτης να μην έχει καταλάβει ακριβώς τι του λένε ή αυτός που του τα μεταφέρει να είναι από λογιστικής πλευράς άσχετος) με τις υπογραμμίσεις δικές μου:

«Μέσω της Δικέφαλος 1924 θα πωλούνται τα εισιτήρια διαρκείας της ΠΑΕ ΑΕΚ για την περίοδο 2014-2015 σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του aek365. Ο λόγος είναι καθαρά τυπικός και έχει να κάνει με την υπό σύσταση νέα ΠΑΕ που δεν μπορεί ακόμη επισήμως να πουλάει εισιτήρια γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία.»

Μόλις διάβασα τα παραπάνω η πρώτη μου αντίδραση είναι ότι πρόκειται για χαζομάρες. Η δεύτερη ήταν να κρατήσω κάποια αμφιβολία για το αν έχουν υπάρξει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Αφού όμως βεβαιώθηκα ότι τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι σε κάποιους αρέσουν οι πατάτες, ιδιαιτέρως οι «καυτές». Έφτασε όμως η στιγμή να γίνω ξεκάθαρος.

Η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» είναι σύμφωνα με το Καταστατικό της (σύσταση) μια Κατασκευαστική εταιρεία, της οποίας σκοπός είναι η κατασκευή και η εκμετάλλευση του γηπέδου της Ν. Φιλαδέλφειας όπως προκύπτει και από το σημείο 5 παρ. γ-ε του Φ.Ε.Κ. 5650/2013 (Τεύχος Α.Ε. & Ε.Π.Ε.) με το οποίο συστάθηκε. Πουθενά δεν αναφέρεται η πώληση εισιτηρίων για αθλητικές διοργανώσεις ως επιτρεπτή δραστηριότητα. Μόνο η εκχώρηση τού γηπέδου για πολιτιστικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προβλέπεται. Ακόμη και η πλέον ελαστική ερμηνεία του σημείου 5 παρ. ε δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Περαιτέρω ο νομοθέτης επεφύλαξε το δικαίωμα έκδοσης και πώλησης εισιτηρίων για αθλητικές διοργανώσεις μόνο στην Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε. που χρησιμοποιεί το γήπεδο (άρθρο 65 παρ.1 του Ν. 2725/1999) και όχι στον ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή του, αφού το δικαίωμα συμμετοχής το έχει η Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε. και κανείς άλλος.

Άρα η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» δεν νομιμοποιείται να πωλήσει εισιτήρια διαρκείας με παραστατικά αξίας (Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών) που να έχουν πάνω τους την επωνυμία της. Ακόμη όμως και να είχε το νομικό δικαίωμα, από φορολογικής άποψης έχει το δικαίωμα και με ποιόν τρόπο να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια;

Έστω ότι η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» επιτρέπεται από τη νομοθεσία να κάνει κάτι τέτοιο, τότε σύμφωνα με όσα ίσχυαν ως χθές το βράδυ θα έπρεπε να είχε προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

• Να έχει πρακτικό απόφασης Γ.Σ. στο οποίο να περιγράφεται αναλυτικά η νέα δραστηριότητα (πώληση εισιτηρίων).
• Να έχει καταθέσει το πρακτικό αυτό σε όλες τις Δημόσιες Αρχές, των οποίων η έγκριση απαιτείται.
• Να έχει καταθέσει στην εφορία της Δήλωση Μεταβολής στο τμήμα του Μητρώου με την οποία να δηλώνει την νέα της δραστηριότητα, λαμβάνοντας και τον σχετικό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας.
Μετά από όλες αυτές τις ενέργειες (το δύσκολο κομμάτι είναι η γρήγορη έγκριση από τις Δημόσιες Αρχές) η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» θα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει να πωλεί τα εισιτήρια διαρκείας (με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει ο νόμος). Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα. Η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» έχει έδρα και ασκεί τη δραστηριότητα της στην οδό Αργοστολίου 15 στην Αθήνα. Η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας όμως γίνεται από το Ολυμπιακό Στάδιο. Αυτό είναι και το μοναδικό σημείο πώλησης στο οποίο τα παραστατικά πώλησης εκδίδονται την ίδια στιγμή (για τις πωλήσεις μέσω του τηλεφωνικού κέντρου και του διαδικτύου τα παραστατικά εκδίδονται από την έδρα και αποστέλλονται ταχυδρομικά). Συνεπώς την ίδια μέρα που θα είχε πάει στην εφορία για να δηλώσει τη νέα δραστηριότητα της, θα έπρεπε να έχει δηλώσει το Ολυμπιακό Στάδιο ως Υποκατάστημα της.

Τώρα θα ήταν πραγματικά έτοιμη για να ξεκινήσει τις πωλήσεις διαρκείας.

Κλείνοντας την παρέμβαση μου αυτή θέλω να τονίσω (για τους λογιστικά άσχετους) ότι με μόνη πράξη την πώληση των διαρκείας η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» είναι υπόλογη απέναντι στη εφορία για την καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α. ο οποίος και στην ουσία θα ήταν το σύνολο του Φ.Π.Α. 13% που αναλογεί στα εισιτήρια (δεδομένου ότι η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» δεν έχει έξοδα με τα οποία να συμψηφίσει το Φ.Π.Α. των πωλήσεων της). Τέλος όσα ακούγονται ότι: «Μόλις αποκτήσει ΑΦΜ η ΠΑΕ ΑΕΚ θα περάσουν σε αυτή τα έσοδα.» είναι για γέλια, ενώ στην περίπτωση που το υποστήριξε κάποιος για παράδειγμα από το λογιστήριο της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» (αλήθεια έχει στελεχωθεί;) είναι και για κλάματα πολύ απλά γιατί δεν προβλέπεται τέτοια ανοησία από τη φορολογική νομοθεσία. Φανταστείτε να έχετε στα χέρια σας Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (και όχι Τιμολόγιο Πώλησης καθώς τα διαρκείας δεν είναι εμπόρευμα αλλά υπηρεσία) από την «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» και το αντίστοιχο έσοδο να το εμφανίζει (στην φορολογική της δήλωση) η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. η οποία την ημερομηνία της πώλησης απλά δεν υπήρχε ! Θα εκδώσει εκ των υστέρων η Π.Α.Ε. (με ποια ημερομηνία άραγε;) νέα τιμολόγια (χιλιάδες) σε αντικατάσταση των αντίστοιχων της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» και η τελευταία θα εκδώσει χιλιάδες πιστωτικά; Θα μας τρελάνουν εντελώς;;;

Λογιστικά δεν υπάρχει κανείς νόμιμος τρόπος να γίνει ότι υπαινίσσεται η ανάρτηση του ΑΕΚ365. Εκτός αν έχουν βρεί κάποια μπαλκονόπορτα στην περίπτωση μας για την γνώση της οποίας χιλιάδες συνάδελφοι μου (μεταξύ τους και εγώ) θα πληρώναμε αμοιβή να την μάθουμε και εμείς. Ελπίζω όλα να έχουν λυθεί απλά, νόμιμα και οριστικά ως το Σάββατο το πρωί που θα πάω ν’ ανανεώσω το εισιτήριο μου.

Υ.Γ.1.Δεδομένου ότι δεν εργάζομαι στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» και δεν μπορώ ούτε να γνωρίζω αλλά ούτε και να εικάσω τι στην πράξη θα κάνουν για το θέμα αυτό, βασίστηκα αποκλειστικά στην πληροφόρηση από το ΑΕΚ365.

Υ.Γ.2.Το μόνο που από την πλευρά μου θα μπορούσα να προτείνω (στην περίπτωση που υπάρχει συνδυασμός διατάξεων τον οποίο αγνοώ) για να μην υπάρχει πρόβλημα είναι από αύριο να μην πωλούνται (εκδίδεται φορολογικό παραστατικό και να εισπράττονται τα λεφτά) τα εισιτήρια διαρκείας, αλλά να γίνεται όλη η υπόλοιπη προεργασία (υπό τον τύπο της λήψης παραγγελίας). Η έκδοση των τιμολογίων και η είσπραξη των χρημάτων (με οποιονδήποτε τρόπο) θα πρέπει να γίνει μετά την ίδρυση της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.

Υ.Γ.3.Είναι πιθανότερο (αν και με το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος) να κατορθωθεί πρώτα η τηλε-μεταφορά από την μεταφορά εσόδων από εταιρεία σε εταιρεία. Δεν νομίζω πως στην περίπτωση μας θα μπορούσαν να σκαρώσουν μια σύμβαση όπως αυτή μεταξύ Ερασιτεχνικής και της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» που να τους επιτρέπει (αν αυτό πράγματι σκοπεύουν να κάνουν) να πωλούν εισιτήρια διαρκείας αντί της Π.Α.Ε. από αύριο και να μην έχουν φορολογικές αν μη τι άλλο κυρώσεις.

Υ.Γ.4.Οι παραβάσεις από φορολογικής άποψης έχουν τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία καταλογίζονται στην εταιρεία και όχι στο Δ.Σ. της ή τους μετόχους της, υπονομεύοντας έτσι το μέλλον της.

Υ.Γ.5.Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους όσους (ξέρουν αυτοί) μέσω των σχολίων τους μου αναγνωρίζουν το ενδιαφέρον μου για τα κοινά της Α.Ε.Κ. Το καλύτερο για όλους μας θα ήταν όλα να κυλούσαν προβλέψιμα και βαρετά (από διοικητικής άποψης τουλάχιστο) και έτσι να μην απαιτείται η παρέμβαση κανενός μας.

Αθήνα 04/07/2014.

Κοτσώνης Κων/νος
Μέτοχος της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.»
Κάτοχος διαρκείας αδιαλείπτως από την περίοδο 2004-2005


πηγή: aek-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου