.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ποια ΑΕΚ; «AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.» - ΜΕΡΟΣ Ε’ (ΑΘΛΗΤΙΚΟ FRANCHISE)

«AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.» - ΜΕΡΟΣ Ε’
(ΑΘΛΗΤΙΚΟ
FRANCHISE)


Ζούμε στην εποχή της απόλυτης εμπορευματοποίησης. Της εποχής των «δικαιωμάτων» (Royalties) και της κατοχύρωσης των πατεντών άνευ των οποίων δεν μπορείς να λειτουργήσεις εμπορικά. Ο απλός οπαδός μιάς ομάδας (ο οποίος έχει κρατηθεί μακρυά από τα ζητήματα της καθημερινής της λειτουργίας και για τον λόγο αυτόν διατηρεί μια ρομαντική σχέση πάθους μ’ αυτή) δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει από πόσες πλευρές και με πόσους (και ποιούς) τρόπους βγάζουν λεφτά όσοι τυγχάνει να έχουν στον έλεγχο τους το σήμα, το έμβλημα και τα διακριτικά του σωματείου.


Σήμερα στο Ε’ Μέρος της παρουσίασης της «AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.» θ’ ασχοληθούμε μ’ αυτό που σύμφωνα με την επωνυμία της θα έπρεπε να είναι η κυρίως δραστηριότητα της, τις υποδομές. Από δω και πέρα όταν μιλάμε για «ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.» δεν θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μόνο τις ομάδες που προπονούνται στα Σπάτα. Θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και όλο το δίκτυο των «συνεργαζόμενων Ακαδημιών» σ’ όλη τη Χώρα.
Είδαμε τόσο στο Α’ Μέρος όσο και στο Β’ Μέρος τους σκοπούς τους οποίους επιδιώκει η «AEK FC DEVELOPMENT». όσο αφορά τις Ακαδημίες οι σκοποί που περιλαμβάνονται στο Καταστατικό της εταιρείας είναι οι εξής:
  • Η δημιουργία Ακαδημίας Ποδοσφαίρου και η εμπορία (όπως και παραπάνω) των σχετικών μ’ αυτή ειδών.
  • Η ανάπτυξη και οργάνωση δικτύου συνεργαζομένων Ακαδημιών.
  • Η ανάπτυξη και ποιοτική εκπαίδευση νεαρών παικτών στις Ακαδημίες.
  • Η παροχή υπηρεσιών αθλητικών σωματείων.
Δεδομένου ότι τίποτα δεν είναι (διατίθεται) δωρεάν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι είδους έσοδα αναμένει να έχει η «AEK FC DEVELOPMENT» από τις «υποδομές της Α.Ε.Κ.».

Κατ’ αρχάς θα εμπορεύεται τα αναγκαία είδη (ρούχα και λοιπό εξοπλισμό) που απαιτούνται για την λειτουργία των Ακαδημιών (είτε αυτών της Π.Α.Ε., είτε του συνεργαζόμενου δικτύου). Εκτός από την εμπορία θ’ «αναπτύσει και θα οργανώνει το δίκτυο συνεργαζομένων ακαδημιών». Επίσης θα «εκπαιδεύει (ποιοτικά) νεαρούς παίκτες στις Ακαδημίες», ενώ τέλος θα παρέχει και «υπηρεσίες αθλητικών σωματείων» (ότι κι αν σημαίνει αυτό).

Εκτός από τον πρώτο σκοπό (την εμπορία) για τον οποίο δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, διερεύνηση χρειάζονται οι υπόλοιποι τρείς. Προκειμένου να μην επανερχόμαστε το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε (μάλλον να ευχηθούμε) σχετικά με την πώληση των σχετικών με την Ακαδημία Ποδοσφαίρου ειδών είναι αυτά να τα πουλάνε σε τιμές λίγο πάνω από το κόστος προκειμένου να μην επιβαρύνουν τις οικογένειες των παιδιών (από τα οποία ελάχιστα θα βρούν επαγγελματική αποκατάσταση ως ποδοσφαιριστές).

Η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. σύστησε με μετόχους ανθρώπους που εμπιστεύεται την «AEK FC DEVELOPMENT» για να οργανώσει και αναπτύξει δίκτυο συνεργαζομένων Ακαδημιών. Προφανώς και η Α.Ε.Κ. δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα, που σημαίνει ότι βαδίζει στα χνάρια των υπολοίπων ομάδων και δεν εφαρμόζει κάτι διαφορετικό. Στην ουσία μιλάμε για αθλητικό franchise (δικαιόχρηση). 

Ακόμη και ένας εντελώς άσχετος με το συγκεκριμένο ζήτημα καταλαβαίνει πως για να έχει κάποια Ακαδημία το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σήμα της Α.Ε.Κ. προκειμένου να έχει περισσότερα παιδιά (τα οποία πληρώνουν «δίδακτρα») θα πρέπει ν’ αποδίδει δικαιώματα στην Α.Ε.Κ. Είναι επίσης προφανές ότι το ποσό δεν θα είναι συνολικά το ίδιο για κάθε Ακαδημία, αλλά θα είναι ανάλογο του μεγέθους της (δηλαδή των παιδιών που προσέλκυσε εξαιτίας της συνεργασίας της με την Α.Ε.Κ.). Άρα εκτός από ένα στάνταρ ποσό για το δικαίωμα χρήσης του σήματος (δικαιόχρηση) θα πρέπει η συνεργαζόμενη Ακαδημία να πληρώνει και ένα κατ’ αποκοπή ποσό για κάθε παιδί (το οποίο σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε είναι 2 Ευρώ το παιδί ανά μήνα).

Στα έσοδα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος προμήθειας από κάθε παιδί του απαραίτητου εξοπλισμού τον οποίο πουλά η «AEK FC DEVELOPMENT» το οποίο όπως βλέπετε εδώ διακρίνεται σε «Βασικό Πακέτο ρουχισμού 1» (προφανώς υπάρχουν και άλλα πακέτα «βασικά» και «προαιρετικά») και κοστίζει συνολικά 29,90 Ευρώ (10.000 Δραχμές). 

Λίγο πριν το ανέβασμα αυτού του κειμένου μάθαμε κάποια πράγματα για την λειτουργία των καθ’ εαυτού Ακαδημιών της Α.Ε.Κ. τα οποία και δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε όπως:
  • Τα έξοδα μετακίνησης από και προς τα Σπάτα τα καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου οι γονείς («λογικό» αν σκεφτούμε το γενικότερο πλαίσιο).
  • Για τις 4 εβδομαδιαίες προπονήσεις έχει χορηγηθεί δωρεάν μόνο ένα σετ προπόνησης. Προφανώς αυτός που το σκέφτηκε αυτό δεν έχει υπηρετήσει στον στρατό. Αν είχε θα γνώριζε ότι χορηγούνται δύο σετ καθημερινές στολές και δύο ζευγάρια αρβυλών για όλη την διάρκεια της θητείας. Είναι προφανές πως το ένα σετ θα πρέπει να πλένεται 4 φορές την εβδομάδα και να έχει προλάβει να στεγνώσει μέχρι την επόμενη χρήση του. Στα παράπονα των γονιών στον φροντιστή η λύση που δόθηκε ήταν η χορήγηση έκπτωσης 20% (γιατί όχι 50%;) για την αγορά των αντίστοιχων ειδών από την μπουτίκ.    
  • Τα έξοδα μετακίνησης για τη συμμετοχή των παιδιών σε τουρνουά του εξωτερικού καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από τους γονείς.
Επειδή τ’ όνομα της Α.Ε.Κ. είναι πολύ μεγάλο για να παίζει κανείς μ’ αυτό καλούμε τους υπεύθυνους να βρούν μια καλύτερη λύση από την ισχύουσα για όλα τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία όπως αντιμετωπίζονται μικραίνουν την Α.Ε.Κ.

Τέλος πιστεύουμε ότι πρέπει να σχολιάσουμε επιγραμματικά τον σκοπό που εννοείται με την διατύπωση «παροχή υπηρεσιών αθλητικών σωματείων». Ο ποιητής προφανώς εννοεί (κυρίως) την αγοραπωλησία παικτών και δευτερευόντως την χρέωση κάποιου αντιτίμου για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των Ακαδημιών. Αν το θέμα έχει όντως έτσι είναι ιδιαιτέρως σοβαρό μιας και μια Α.Ε. η οποία συνεστήθη με το ελάχιστο επιτρεπόμενο κεφάλαιο θα έχει στην ιδιοκτησία της τα δικαιώματα των λιλιπούτειων ταλέντων, τα οποία και θα είναι σε θέση να εκμεταλλεύεται πλήρως αν το επιθυμεί. Δεδομένου ότι ο μεγαλομέτοχος μπορεί να είναι «άνθρωπος εμπιστοσύνης» αλλά δεν έχει άλλη οργανική σχέση με την Α.Ε.Κ. (ειδικά την ποδοσφαιρική) θα πρέπει να ληφθεί σ’ επίπεδο διαδικασιών κάθε πρόνοια για την προστασία των συμφερόντων της ποδοσφαιρικής Α.Ε.Κ. 

Κλείνοντας θα σημειώσουμε (αν και δεν θα ‘πρεπε) πως ότι ισχύει για τα δικαιώματα της Ερασιτεχνικής από τις πωλήσεις των ειδών με το σήμα της (το 10%), ισχύουν και εδώ. Στο κάτω-κάτω τ’ όνομα (φήμη) της Α.Ε.Κ. πουλάνε στο δίκτυο των συνεργαζόμενων Ακαδημιών και τελικά στον κόσμο που γράφει τα παιδιά του στις Ακαδημίες με την κρυφή ελπίδα της επαγγελματικής αποκατάστασης ως ποδοσφαιριστές.

Μένουν ακόμη δύο κείμενα σχετικά με την «AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.». Το ένα θα είναι σχετικά με την μετοχική της ομάδα και το δεύτερο θα είναι το «επιμύθιο» της παρουσίασης μας (η ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων σημείων).
Αυτά προς το παρόν και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε όταν απαιτηθεί…    

14 Νοέμβρη 2015
παρατηρητής 1.


πηγή: aekwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου