.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ποια ΑΕΚ; «AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.» - ΜΕΡΟΣ Β’ (Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ)


Είδαμε στο Α’ Μέρος επιγραμματικά τους σκοπούς που με βάση το Καταστατικό της επιδιώκει η «AEK FC DEVELOPMENT». Στο Β’ Μέρος θ’ ασχοληθούμε αναλυτικότερα με καθέναν από αυτούς. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τους πάρουμε έναν-έναν από την αρχή θεωρώντας ότι η σειρά με την οποία τέθηκαν αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό και την προτεραιότητα που δίνεται (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) σε καθέναν τους. Συνολικά οι σκοποί οι οποίοι έχουν τεθεί στο Καταστατικό είναι 10.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Η εμπορία (χονδρική-λιανική) αθλητικών και μη ειδών εντός και εκτός καταστημάτων, με αλληλογραφία και μέσω διαδικτύου.

Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά σχετικά με την εμπορία (χονδρική-λιανική) των ειδών με το σήμα της Α.Ε.Κ. και την ομοιότητα με την υπό-εκκαθάριση(;) EMPIRE A.E. Ίσως το μόνο που χρειάζεται να σχολιαστεί είναι ότι η πώληση θα γίνεται και χονδρικώς (σε συνεργαζόμενους εμπόρους;) αλλά και λιανικώς (στους ΑΕΚτζήδες). Βέβαια στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει και μια άλλη πλευρά (εκείνη της εκχώρησης του σήματος από την Ερασιτεχνική) με την οποία θ’ ασχοληθούμε ξεχωριστά στο Δ’ Μέρος). 

Προφανώς τα είδη που η «AEK FC DEVELOPMENT» θα πωλεί χονδρικώς και λιανικώς θα τα προμηθεύεται σε χαμηλές τιμές (κόστους;) από την εκάστοτε εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Π.Α.Ε. (όσο αφορά την ένδυση-υπόδυση) και τις υπόλοιπες εταιρείες με τις οποίες θα κλείνει τις αντίστοιχες συμφωνίες η ίδια.

Η δημιουργία Ακαδημίας Ποδοσφαίρου και η εμπορία (όπως και παραπάνω) των σχετικών μ’ αυτή ειδών.

Τι να την κάνεις την Ακαδημία με τα παραρτήματα της (βλέπε συνεργαζόμενες Ακαδημίες) αν δεν τους πουλάς (χονδρικώς και λιανικώς) τα σχετικά είδη. Αυτού του τύπου η δραστηριότητα θα μπορούσε ν’ αποφέρει σημαντικά έσοδα στην εταιρεία (και πάντως όχι ασήμαντα), ενώ αν παρήγαγε και τ’ αντίστοιχα είδη (ακόμη και αν το έκανε σε εγκαταστάσεις άλλων) θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πλήρες καθετοποιημένο σύστημα (παραγωγής και διάθεσης). 

Το ζήτημα όμως των Ακαδημιών χρήζει ειδικότερης ανάλυσης η οποία θα γίνει στο Ε’ Μέρος. Στην ίδια ενότητα θ’ ασχοληθούμε και με τους επόμενους τρείς σκοπούς δηλαδή με:
  • την ανάπτυξη και οργάνωση δικτύου συνεργαζομένων Ακαδημιών,
  • την ανάπτυξη και ποιοτική εκπαίδευση νεαρών παικτών στις Ακαδημίες,
  • την παροχή υπηρεσιών αθλητικών σωματείων.
Η πώληση στην ημεδαπή ή την αλοδαπή τηλεοπτικών ή διαδικτυακών δικαιωμάτων αγώνων, η διανομή προγράμματος κατ’ οίκον κ.λπ.

Στην παρούσα φάση που η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων γίνεται κεντρικά (από την διοργανώτρια αρχή) ο συγκεκριμένος σκοπός δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς. Μπορεί να δημιουργηθεί αγορά για την μετάδοση των αγώνων της Α.Ε.Κ. στο εξωτερικό οπότε καλό θα ήταν να είναι κανείς προετοιμασμένος. Ή μπορεί πάλι να είναι πιο συμφέρουσα από οικονομικής άποψης η διανομή προγράμματος κατ’ οίκον (pay by view) από οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκμετάλλευσης. Αυτό που θα πρέπει ν’ απαντηθεί είναι γιατί η διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων να μην γίνεται απευθείας από την Π.Α.Ε. ειδικά όταν όχι μόνον δεν απαγορεύεται από τον Ν. 2725/1999 αλλά και προβλέπεται από το άρθρο 84 (σελ. 3111 Φ.Ε.Κ.).

Η παροχή υπηρεσιών ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητισμού.

Ο έβδομος σκοπός της «AEK FC DEVELOPMENT» είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων (αν και όταν επιδιωχθεί) γιατί για να επιτευχθεί θα πρέπει η εταιρεία να είναι κάτοχος του αντίστοιχου εξοπλισμού προκειμένου να τον νοικιάζει. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ότι η εταιρεία θα δεσμεύσει ικανούς χρηματικούς πόρους για την αγορά του εξοπλισμού αυτού. Βέβαια η χρήση της λέξης «αναψυχής» είναι «πονηρή» και θα μπορούσε να υποκρύπτει δραστηριότητες όπως διοργάνωση συναυλιών ή/και την λειτουργία θερινού κινηματογράφου (κατά τα πρότυπα του Καραϊσκάκη όταν λειτούργησε ως θερινός κινηματογράφος το 2005).

Η παροχή υπηρεσιών περί χορήγησης αδειών για την εμπορική εκμετάλλευση και την εκχώρηση εμπορικών σημάτων όσο και επι δικαιωμάτων συμβάσεων δικαιόχρησης.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι και «καυτό» και πολύ ενδιαφέρον γι’ αυτό και θα εξεταστεί ξεχωριστά στο Δ’ Μέρος (μαζί με την εμπορία των ειδών με το σήμα της Α.Ε.Κ.).    

Η διαφημιστική εκμετάλλευση των αγώνων.

Τους παληούς καλούς καιρούς θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι στον συγκεκριμένο τομέα: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» (αρκεί τελικά να τα εισπράξεις). Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε ως σκοπός στο Καταστατικό της εταιρείας δεν πιστεύουμε ότι η «AEK FC DEVELOPMENT» θα μετεξελιχθεί (και) σε διαφημιστική εταιρεία (αν και ποτέ δεν ξέρεις). Πιθανότατα η διαφημιστική εκμετάλλευση ν’ αφορά μόνο την διαφήμιση στους χώρους του γηπέδου (διαφημιστικές πινακίδες, matchprogramme, διαφημίσεις στους ηλεκτρονικούς πίνακες και προωθητικές ενέργειες) μιας και η διαφήμιση μέσω τηλεόρασης γίνεται από τις διαφημιστικές εταιρείες σε συνεννόηση με το μέσο που κάνει την μετάδοση.

Η διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικών με την δράση, την ιστορία κ.λπ. της ομάδας.

Πιθανόν να ήθελαν να βάλουν στο τέλος και κάτι που να παραπέμπει σε κάποια όχι άμεσα εμπορική δραστηριότητα και να πρόσθεσαν τον συγκεκριμένο σκοπό. Όχι τίποτα άλλο αλλά θα ήταν άσχημο να έρθουν σε «σύγκρουση» με την «Ένωση Φίλων Α.Ε.Κ.» της οποίας μια από τις κύριες επιδιώξεις είναι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Φυσικά για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών η εταιρεία επιφυλάσσει στον εαυτό της το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα 4+1 μέσα που ακολουθούν:

Να συμμετέχει ή να συνεργάζεται (μετά από έγκριση της Γ.Σ.) με άλλα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν τους ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.  

Αλλοίμονο αν δεν προβλεπόταν η παραπάνω διατύπωση, η οποία περιλαμβάνεται σ’ όλα τα Καταστατικά των εταιρειών που σέβονται τον εαυτό τους. Βέβαια ακόμη και αν δεν προβλεπόταν θα μπορούσε στην πορεία να προστεθεί, αλλά έτσι θα χανόταν χρόνος αφού χρειάζεται προηγούμενη απόφαση της Γ.Σ.

Τα ίδια ισχύουν και για το επόμενο μέσο για την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας:

Να ιδρύει υποκαταστήματα, πρακτορεία ή γραφεία οπουδήποτε.

Οπότε δεν έχει νόημα να το σχολιάσω περαιτέρω. Στο κάτω-κάτω πρόκειται για κάτι αυτονόητο.

Να συγχωνεύεται με άλλες εταιρείες ή να απορροφά άλλες συναφείς επιχειρήσεις ολόκληρες ή κλάδους (δραστηριότητας) αυτών, ατομικές ή εταιρικές ή να εισφέρει κλάδους (δραστηριότητας) σε υφιστάμενη ή συνιστώμενη νέα εταιρεία.

Ακόμα και αν η παραπάνω διατύπωση είναι μέσα στα πλαίσια της επιχειρηματικής λογικής δεν είναι ωστόσο ακίνδυνη, αφού ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα οικονομικής κυρίως φύσης. Η συγχώνευση ή/και η απορρόφηση επιχειρήσεων ή κλάδων τους επεκτείνεται (αφορά) και τις κάθε είδους υποχρεώσεις (χρέη) τους. Ομοίως η εισφορά (εκχώρηση) κλάδου δραστηριότητας σε υφιστάμενη ή συνιστώμενη εταιρεία μπορεί να στερεί την «AEK FC DEVELOPMENT» από σημαντικά κέρδη τα οποία μεταβιβάζονται στην υφιστάμενη (ή νέα) εταιρεία.

Να ιδρύει νέες επιχειρήσεις και εταιρείες που θα έχουν τους ίδιους σκοπούς καθώς και να συμμετέχει ή αντιπροσωπεύει ή συνεργάζεται με οποιονδήποτε τρόπο σε εταιρείες ή επιχειρήσεις υφιστάμενες ή μελλοντικά ιδρυθησόμενες ημεδαπές ή αλλοδαπές που έχουν τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό.

Είναι απορίας άξιο γιατί δεν συμπεριλήφθηκε η παραπάνω διατύπωση με την ίδρυση υποκαταστημάτων, πρακτορείων ή γραφείων όπως επίσης και με την συμμετοχή και συνεργασία με φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ίσως να τους έπεφτε πολύ μεγάλη η πρόταση (ακόμα και για νομικό κείμενο) και την έσπασαν στα τρία. Φυσικά δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε κάτι από την παραπάνω πρόταση.

Να διενεργεί κάθε άλλη εμπορική εργασία η οποία θ’ αποφασιστεί από την Συνέλευση των εταίρων (sic!).

Μη με ρωτάτε γιατί ένοιωσαν την ανάγκη να περιλάβουν την συγκεκριμένη διατύπωση όταν η Γ.Σ. των Μετόχων μπορεί ν’ αποφασίσει τα πάντα.

Δύο επισημάνσεις και ένα ερώτημα.

Μετά από την (κουραστική για κάποιους, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά) παράθεση των παραπάνω πιθανόν κάποιοι να έχουν μπερδευτεί. Ωστόσο τώρα φτάνουμε στο καλύτερο σημείο του άρθρου. 

1η Επισήμανση: Γνωρίζουμε από το Α’ Μέρος ότι μεγαλομέτοχος της εταιρείας είναι ο Παναγιώτης Θώμογλου με 98,33%. Άρα και τα κέρδη της «AEK FC DEVELOPMENT» του ανήκουν κατά το ίδιο ποσοστό (όπως αντίστοιχα και στους υπόλοιπους 4 μετόχους).    

2η Επισήμανση: Είναι ευνόητο ότι για κάθε υπηρεσία που θα προσφέρει η «AEK FC DEVELOPMENT» στην Π.Α.Ε. θα λαμβάνει ως αμοιβή προμήθεια η οποία προφανώς θα έχει καθοριστεί με βάση ιδιωτικό συμφωνητικό (του οποίου όμως οι όροι θα πρέπει να έχουν γνωστοποιηθεί στην Φ.Α.Ε. ΑΘΗΝΩΝ). 

Μιλήσαμε παραπάνω για την ανάγκη ύπαρξης ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ της «AEKFCDEVELOPMENT» και της Π.Α.Ε. Ωστόσο και δεδομένης της μετοχικής σύνθεσης της «AEK FC DEVELOPMENT» το συμφωνητικό είναι μεταξύ των Θώμογλου και της Π.Α.Ε. Έτσι ερχόμαστε στην διατύπωση του ερωτήματος:
  • Έχει ήδη υπογραφεί ένα τέτοιο συμφωνητικό και αν ναι, με ποιους όρους;
Δεδομένων των όσων έχει περάσει η Α.Ε.Κ. τα τελευταία χρόνια θεωρούμε αυτονόητη την ενημέρωση όλων των ΑΕΚτζήδων σχετικά με το θέμα. Η διαφάνεια (και όχι η τυφλή εμπιστοσύνη) είναι ο μόνος τρόπος για να μην ξαναπεράσουμε τα ίδια.       

11 Νοέμβρη 2015
παρατηρητής 1.

πηγή: aekwatch.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου