.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ποια ΑΕΚ; «AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.»

«AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.» - ΜΕΡΟΣ Α’

(ΕΝΑ ΝΕΟ «ΦΡΟΥΤΟ» ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ)

Το καλό (ή κακό ανάλογα της οπτικής καθενός μας) είναι ότι στην Α.Ε.Κ. πάντα κάτι «περίεργο» (μυστικοπαθές) συμβαίνει και δεν μας αφήνει να πλήξουμε. Έτσι αφού ιδρύθηκαν οι νέες Π.Α.Ε και Κ.Α.Ε. (κυριολεκτικά) οι διοικούντες αποφάσισαν να ιδρύσουν ακόμη μια εταιρεία. Ίδρυσαν λοιπόν με 24.000 (2.400 μετοχές πρός 10 Ευρώ) Μετοχικό Κεφάλαιο (το ελάχιστο Μ.Κ. για Α.Ε.) την «AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.». Η ύπαρξη αυτής της εταιρείας ήρθε στο προσκήνιο από αυτή την επιστολή την οποία απέστειλε ένας προβληματισμένος ΑΕΚτζής ο οποίος αγόρασε είδη της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. από το ηλεκτρονικό μαγαζί της. Καλό θα ήταν όμως να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Από την δημοσιευθείσα επιστολή προκύπτει το Φ.Ε.Κ. σύστασης της εταιρείας. Από αυτό βρίσκουμε ότι ο Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. (132030501000). Μέσω της ιστοσελίδας του Γ.Ε.ΜΗ. (www.businessportal.gr) επιλέγουμε την κατηγορία «ΔΕΔΟΜΕΝΑ Γ.Ε.ΜΗ.» και εκεί τον σύνδεσμο «Δημοσιότητα Γ.Ε.ΜΗ.» όπου και εισάγοντας τιν Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. έχουμε αυτή την οθόνη.
Ολοκληρώνοντας τα «στοιχεία ταυτότητας» της νέας εταιρείας να δώσουμε και το Α.Φ.Μ. της, το οποίο προκύπτει από τα παρασταστικά που η ίδια εκδίδει. Το Α.Φ.Μ. της είναι το 800610210 (όπως επιβεβαιώσαμε και απο το ΤΑΧΙS (βλέπε εδώ) και η εφορία που ανήκει είναι η Φ.Α.Ε. ΑΘΗΝΩΝ στην Καλλιθέα (όπως και η πλειοψηφία των Α.Ε. άλλωστε). 

(Σημείωση: Στην περίπτωση που θα είχαμε μόνο την επωνυμία μπορούμε να βρούμε Αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και Α.Φ.Μ. από την σελίδα www.et.gr και την επιλογή «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ» και στη συνέχεια «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» και τότε λαμβάνουμε αυτό.).
Στο σημείο αυτό ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία από την αρχή.

Όπως ιστορεί και ο «σκεπτόμενος» ΑΕΚτζής θέλοντας να ενισχύσει την ομάδα αγόρασε δυο εμφανίσεις από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Π.Α.Ε. Ο «σκεπτόμενος» ΑΕΚτζής είχε την εντύπωση ότι το παραστατκό που θα λάμβανε θα είχε τα στοιχεία της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. (από την οποία και είχε αγοράσει διαρκείας). Ωστόσο λαμβάνοντας τα εμπορεύματα ένοιωσε έκπληξη όταν είδε τα στοιχεία της «AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.». στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Ν. 2725/1999 («Αθλητικός Νόμος») ορίζει στο άρθρο 65 (σελ. 3105 του Φ.Ε.Κ.) περιοριστικά τον σκοπό των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Α.Ε.) και η εμπορική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτόν (τον σκοπό). Οι τακτικοί αναγνώστες μας θυμούνται ότι σε αρκετά μας κείμενα έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να τελειώνουμε οριστικά με τα φαινόμενα αδιαφάνειας που προκύπτουν όταν παρεμβάλονται παρένθετες εταιρείες όπως η συγκεκριμένη.

Ερευνώντας το θέμα φτάνει στην ανακοίνωση σύστασης της εταιρείας στην οποία περιλαμβάνεται τόσο το Δ.Σ. της όσο και η μετοχική της σύνθεση. Αντιπαραβάλλοντας τα ονόματα των μελών του Δ.Σ. τόσο με αυτά των αντίστοιχων μελών του Δ.Σ. της Π.Α.Ε. όσο και με των στελεχών της (όπως προκύπτουν από την ιστοσελίδα της) βλέπουμε ότι:
  • Στο Δ.Σ. της «AEK FC DEVELOPMENT» συμμετέχουν τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Α.Ε. κ.κ. Ασλανίδης (ο οποίος προεδρεύει και στα δύο) και Δέδες (ο οποίος εκτελεί χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου και στα δύο).
  • Επίσης στο Δ.Σ. της «AEK FC DEVELOPMENT» συμμετέχει και ο Οικονομικός Διευθυντής (Προϊστάμενος Λογιστηρίου) κος Πάτκας (ο οποίος ασκεί τα ίδια καθήκοντα και στην Π.Α.Ε.).
Σχετικά με την μετοχική σύνθεση της «AEK FC DEVELOPMENT» παρατηρούμε ότι μεγαλομέτοχος είναι ο κος Παναγιώτης Θώμογλου με 98,33%, ο οποίος εκ πρώτης μόνο όψεως φαίνεται να μην έχει άλλη σχέση (έστω και έμμεση) με τη Π.Α.Ε. Το υπόλοιπο Μετοχικό Κεφάλαιο κάλυψαν οι: Ασλανίδης, Δέδες, Γιογάκη και Βραχυπέδης

Επειδή στο σημείο αυτό μπορεί κάποιων «το μυαλό να πάει στο πονηρό» (και από μια άποψη καλά θα κάνει) να σημειώσουμε ότι τόσο από μετοχικής σύνθεσης όσο και σε σχέση με τα μέλη του Δ.Σ. δεν υπάρχει κανενός είδους κώλυμα, ούτε και θα μπορούσε να θεωρηθεί η «AEK FC DEVELOPMENT» ως συνδεδενένη με την Π.Α.Ε. επιχείρηση. Κάθε άλλο μάλιστα. Η μόνη περίπτωση να υπήρχε πρόβλημα θα ήταν αν η «AEK FC DEVELOPMENT» ασκούσε ανταγωνιστική πρός την Π.Α.Ε. δραστηριότητα (κάτι που όμως δεν ισχύει).

Τέλος για να τελειώσουμε με τα «τυπικά» (που όμως έχουν μεγάλη σημασία) να σημειώσουμε ότι και αυτή την εταιρεία (όπως τις Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.) τις ελέγχει ο ίδιος Ορκωτός Ελεγκτής (ο οποίος φαίνεται ότι έχει χρεωθεί με «108» όποια εταιρεία έχει την λέξη «Α.Ε.Κ.» στην επωνυμία της).

Δραστηριότητα της«AEK FC DEVELOPMENT».

Σχετικά με την δραστηριότητα της εταιρείας πιο διαφωτιστική είναι η ανακοίνωση σύστασης της στην οποία (αν κρίνουμε από τα γραφόμενα στην επιστολή) δεν έδωσε και πολύ σημασία ο «σλκεπτόμενος» ΑΕΚτζής (πιθανόν γιατί δεν είχε από την πλευρά του λόγο να το κάνει). Με βάσγη την ανακοίνωση η εταιρεία έχει σαν σκοπούς τα εξής:
  • Η εμπορία (χονδρική-λιανική) αθλητικών και μη ειδών εντός και εκτός καταστημάτων, με αλληλογραφία και μέσω διαδικτύου.
  • Η δημιουργία Ακαδημίας Ποδοσφαίρου και η εμπορία (όπως και παραπάνω) των σχετικών μ’ αυτή ειδών.
  • Η ανάπτυξη και οργάνωση δικτύου συνεργαζομένων Ακαδημιών.
  • Η ανάπτυξη και ποιοτική εκπαίδευση νεαρών παικτών στις Ακαδημίες.
  • Η παροχή υπηρεσιών αθλητικών σωματείων.
  • Η πώληση στην ημεδαπή ή την αλοδαπή τηλεοπτικών ή διαδικτυακών δικαιωμάτων αγώνων, η διανομή προγράμματος κατ’ οίκον κ.λπ.
  • Η παροχή υπηρεσιών ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητισμού.
  • Η παροχή υπηρεσιών περί χορήγησης αδειών για την εμπορική εκμετάλλευση και την εκχώρηση εμπορικών σημάτων όσο και επι δικαιωμάτων συμβάσεων δικαιόχρησης.
  • Η διαφημιστική εκμετάλλευση των αγώνων.
  • Η διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικών με την δράση, την ιστορία κ.λπ. της ομάδας.
Για την επίτευξη των παραπάνω (τα οποία θ’ αναλύσουμε στο Β’ Μέρος) η εταιρεία μπορεί:
  • Να συμμετέχει ή να συνεργάζεται (μετά από έγκριση της Γ.Σ.) με άλλα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν τους ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.
  • Να ιδρύει υποκαταστήματα, πρακτορεία ή γραφεία οπουδήποτε.
  • Να συγχωνεύεται με άλλες εταιρείες ή να απορροφά άλλες συναφείς επιχειρήσεις ολόκληρες ή κλάδους (δραστηριότητας) αυτών, ατομικές ή εταιρικές ή να εισφέρει κλάδους (δραστηριότητας) σε υφιστάμενη ή συνιστώμενη νέα εταιρεία.  
  • Να ιδρύει νέες επιχειρήσεις και εταιρείες που θα έχουν τους ίδιους σκοπούς καθώς και να συμμετέχει ή αντιπροσωπεύει ή συνεργάζεται με οποιονδήποτε τρόπο σε εταιρείες ή επιχειρήσεις υφιστάμενες ή μελλοντικά ιδρυθησόμενες ημεδαπές ή αλλοδαπές που έχουν τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό.
  • Να διενεργεί κάθε άλλη εμπορική εργασία η οποία θ’ αποφασιστεί από την Συνέλευση των εταίρων (sic!).
Κλείνοντας το Α’ Μέρος οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο «Τίγρης» είναι όχι μόνο «Παπουτσωμένος Γάτος» αλλά και «σπιρουνάτος» (όπως και στην ομώνυμη παιδική ταινία) αφού κατάφερε σε μια και μόνη εταιρεία να συνδυάσει τόσο την εμπορική δραστηριότητα της πώλησης των ειδών με σήμα τον «Δικέφαλο Αετό», το όραμα του Μάκη Κασνακίδη, δηλαδή της μετεξέλιξης των SUPPORTERS σε εταιρεία που θ’ ασχολούνταν αποκλειστικά με τα τμήματα υποδομής (Ακαδημίες) και την εκμετάλλευση των διαφημίσεων και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Δεν είναι δα και λίγο να καταφέρνεις να παντρέψεις την EMPIRE, τους SUPPORTERS και την διαφημιστική εταιρεία που εκμεταλλευόταν τις διαφημίσεις στο «Ν. Γκούμας». Α! Και να μην ξεχάσω και την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (την οποία ανάθεμα και αν καταλαβαίνω γιατί δεν την κάνει η ίδια η Π.Α.Ε). Αλλά γι’ αυτά στο Β’ Μέρος.

Υ.Γ. Η πρωτογενής έρευνα που έκανε ο «σκεπτόμενος» ΑΕΚτζής είναι πάρα πολύ καλή. Βρήκε όλα όσα θα μπορούσε οποιοσδήποτε πολίτης να βρεί (αν και κατά την γνώμη μας τα στοιχεία που δημοσιεύονται θα έπρεπε να είναι περισσότερα). Οι απορίες και οι φόβοι του ήταν εύλογες καθώς λίγοι (αν όχι ελάχιστοι) έχουμε ασχοληθεί με το τί επιτρέπει και τι απαγορεύει η νομοθεσία στα Σωματεία και τις Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν «παρατηρητές» είμαστε όλοι μας (ακόμη και όσοι μας έχουν στην «μπούκα») καθώς και ότι το καλύτερο ρεπορτάζ το κάνουν οι μη επαγγελματίες (οι οποίοι έχουν και καθαρότερη ματιά). «Σκεπτόμενε» φίλε της Α.Ε.Κ. σ’ ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς. Το ζήτημα που ανέδειξες είναι μεγαλύτερο και σημαντικότερο απ’ όσο φαντάζεσαι.

10 Νοέμβρη 2015
παρατηρητής1.

πηγή: aekwatch.gr

2 σχόλια:

  1. Κατά τα άλλα, ο Μελιτζανίδης δηλώνει, ότι δεν θέλει να βγάλει λεφτά από την ΑΕΚ (sic)!!!!! Όμως, όποιος πηδάει πολλά παλούκια, κάποιο του μπαίνει στον ...πώλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι'αυτό Λιάκο προσοχή με τα παλούκια. Γιατί το πραγματικά άσχημο είναι να σου αρέσει κιόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή