.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Δημοσιεύματα για τον Κάρολο Μαρξ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Το πρώτο από τα δημοσιεύματα που θέλω να επικαλεστώ είναι μια βιογραφία του Καρόλου Μαρξ γραμμένη από τον Φρειδερίκο Ένγκελς το 1874 για τα «Λαϊκά Χρονικά» που έβγαζε ο σοσιαλδημοκράτης W. Bracke – περιέχεται στο Μαρξ-Ένγκελς, «Άπαντα», τόμος Ι, Εκδόσεις «Φλόγα» Γιάννη Π. Σωτηράκου, Αθήναι 1956, σελ. 9-25.

Το δεύτερο είναι η υπό τον τίτλο «Κάρολος Μαρξ, ο θεμελιωτής του επιστημονικού σοσιαλισμού» σημαντική μελέτη του Σεραφείμ Μάξιμου, υπογεγραμμένη με το ψευδώνυμό του Σ. Βόρειος, η οποία έχει καταχωρηθεί στο «Αρχείον Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών» του Δημήτριου Καλιτσουνάκι. Ο Σεραφείμ Μάξιμος, που φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, είχε ευρεία μόρφωση και είχε κατακτήσει σημαντική μαρξιστική παιδεία. Αυτό που κάνει εντύπωση στην παραπάνω μελέτη, πέραν της σημαντικής μετοχής του σε παιδεία μαρξιστική, είναι και η επιμελής από μέρους του παρακολούθηση των τρεχουσών εξελίξεων και των κατακτήσεων της σύγχρονης σκέψης στους τομείς των θετικών επιστημών, της φιλοσοφίας, της οικονομίας, κά., αλλά και των επιχειρημάτων των αντιτιθέμενων, η προσπάθειά του να ορθοτομήσει, ύστερα απ’ όλα αυτά, το λόγο της αληθείας. Εντύπωση εξαιρετική κάνει η αναγνώριση και από μέρους του της οφειλής του μαρξικού έργου στην αρχαιοελληνική σκέψη γενικότερα και των Ιώνων φιλοσόφων ειδικότερα, αναπτυσσομένων των σχετικών σε περίοπτη θέση της μελέτης του και σε ευρεία έκταση.


Το τρίτο, και τελευταίο για εδώ, δημοσίευμα που θέλω να επικαλεστώ, είναι το βιβλίο της Γκαλίνα Σερεμπριάκοβα «Ο Νέος Προμηθέας, Κάρολος Μαρξ (βιογραφία)», που κυκλοφόρησε το 1963 από τις Εκδόσεις Σύγχρονο Βιβλίο και εκτείνεται σε 629 σελίδες. Αναφέρεται στη δραστήρια πνευματικά άξια ζωή και το πλούσιο ποικίλο υψηλής στάθμης πολυσήμαντο έργο, στην υπηρεσία του ανθρώπου, του εξέχοντος διανοητή και επαναστάτη Καρόλου Μαρξ, και σημάδεψε θαρρώ κι αυτό τους ανήσυχους νέους και νέες του ’60.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου