.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΑΙΣΧΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΚΑΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΗ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ


ΑΠΟ 1/9 ΤΟ ΒΑΡΥ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ, ΑμεΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέφερε διπλό πλήγμα στους περισσότερους από τους 145.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που όχι μόνο είδαν να χάνουν για πάντα το ΕΚΑΣ από τις 1/6/2016 αλλά με προ ημερών εγκύκλιο του ΙΚΑ χάνουν από την 1η Σεπτεμβρίου ένα από σημαντικότερα προγράμματα κοινωνικής στήριξής τους και μάλιστα στο πεδίο της υγείας τους, δηλαδή το πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" , το οποίο ήδη μετονομάσθηκε με τη διάταξη άρθρου 138 Τμήμα Β’ του νόμου 4052/2012 σε «Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων».

Το ίδιο ακριβώς θα πάθουν και πολλοί από τους άλλους 231.000 εναπομείναντες χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, στους οποίους η κυβέρνηση θα το καταργήσει σταδιακά μέχρι την 31-12-2019.

Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη εγκύκλιος του ΙΚΑ, η οποία αναφέρει ότι με βάση Υπουργική Απόφαση του 2012 τα κριτήρια υπαγωγής χαμηλοσυνταξιούχων, ηλικιωμένων ανασφάλιστων και ΑμεΑ στο πρόγραμμα "Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων" μεταξύ άλλων είναι "το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ".
 
Με τις διατάξεις, όμως, του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, που ψήφισε η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή στις 8.5.2016, τροποποιήθηκε σημαντικά προς τα κάτω το συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα που προβλέπεται στην χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα για την παροχή του ΕΚΑΣ.

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει η εγκύκλιος του ΙΚΑ, για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων», το συνολικό ετήσιο φορολογητέο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων διακοσίων δέκα έξι (7.216,00) ευρώ από 9.884,11 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα, ή το οικογενειακό, το ποσό των ένδεκα χιλιάδων (11.000,00) ευρώ, από 15.380,90 που ίσχυε μέχρι τώρα, όπως προβλέπει η παραπάνω νομοθετική διάταξη.

Από την εγκύκλιο του ΙΚΑ επισημαίνεται πως οι παραπάνω οδηγίες έχουν εφαρμογή και για εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων, που έχουν υποβληθεί μέχρι την κοινοποίηση της, αλλά και γι’ αυτούς για τους οποίους έχουν εκδοθεί εγκριτικές αποφάσεις.

Στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» εντάσσονταν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου όλων των φορέων κυρίας ασφάλισης καθώς και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και πληρούν σωρευτικά κριτήρια, που σχετίζονται με την ηλικία, το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση, την κατάσταση της υγείας και την πρόσκαιρη ή μόνιμη εξάρτηση κάθε συνταξιούχου. Συνολικά οι δικαιούχοι του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» ήταν μέχρι σήμερα 130.000 και απασχολούνταν σε αυτό 3.500 εργαζόμενοι.

Το πιο απάνθρωπο είναι ότι με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, που ισχύουν ως προϋπόθεση για την ένταξη των ΑμεΑ στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, αποκλείονται από αυτό και οι περισσότεροι από όσους και όσες από αυτούς ήταν ενταγμένοι σε αυτό.

O επερχόμενος μαρασμός και σταδιακός θάνατος, όπως όλα δείχνουν, του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», θα σημάνει τον κοινωνικό αποκλεισμό, το στιγματισμό αλλά ακόμα και τον εγκλεισμό ή και θανατηφόρα ατυχήματα μεταξύ των 130.000 χιλιάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι εξυπηρετούνταν από τις υπηρεσίες του προγράμματος.

Επίσης θα σημάνει και κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας των 3.800 εργαζομένων σε αυτό, οι οποίοι/ες παραμένουν σε εργασιακή ανασφάλεια και πολιτική ομηρία με συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου εδώ και 15 χρόνια.

Ειδικά, δε, που στη σημερινή συγκυρία των Μνημονίων της ανθρωποκτόνου λιτότητας, όλα δείχνουν ότι αυξάνονται καθημερινά οι κοινωνικές ανάγκες για την ύπαρξη προγραμμάτων ανοιχτών δομών περίθαλψης, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι", που, αντί να περικοπούν, θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν, να επεκταθούν, να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων σε αυτά και να μπει ένα τέλος στην εργασιακή ανασφάλειά τους.

Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα πολλά, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε με τη στήριξη της μνημονιακής «αντιπολίτευσης» σε βάρος των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, στα πλαίσια των δεσμεύσεων της με το τρίτο μνημόνιο, δείχνοντας μία ταξική μονομέρεια σε βάρος τους, τη στιγμή που θεσπίζει νέα προνόμια και δυνατότητες κερδοφορίας στο εγχώριο και διεθνές μεγάλο κεφάλαιο.

Ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού και σίγουρα θα βρει τον τρόπο να εκφραστεί κινηματικά και πολιτικά και να σαρώσει στο διάβα του και τα καταστροφικά μνημόνια και όσους τα υπηρετούν ή τα στηρίζουν, που οι πολιτικές ημέρες τους είναι μετρημένες.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της ΠΓ της ΛΑ.Ε, μετά από συνάντηση του με εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα νέα πολύ αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια, που θέσπισε με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο για την σταδιακή και ταυτόχρονα οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, επειδή αυτά πλέον ισχύουν και για όσους χαμηλοσυνταξιούχους, υπερήλικες ανασφάλιστους του ΟΓΑ και ΑμεΑ εντάσσονταν στο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης «βοήθεια στο σπίτι», αποκλείει άμεσα από αυτό δεκάδες χιλιάδες από αυτούς. Κατά συνέπεια τους οδηγεί σε πλήρη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, σε κοινωνικό αποκλεισμό, περιθωριοποίηση και κίνδυνο για την υγεία και την ίδια τη ζωή τους.

Το μέτρο αυτό είναι βάρβαρο και απάνθρωπο και πρέπει άμεσα να ανακληθεί, όπως επίσης μπορεί και πρέπει με τον αγώνα των κοινωνικά αδύναμων λαϊκών στρωμάτων και όλου του λαού να ανατραπούν οι ανθρωποκτόνες μνημονιακές πολιτικές και όσοι τις εφαρμόζουν και τις στηρίζουν».

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου