.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

«Πωλητής πάγου σε Εσκιμώους» εντοπίστηκε στη Μύκονο να «πουλάει γούνες» σε οπαδούς για να βγάλουν ένα ακόμη Αύγουστο…



Κρότου λάμψης σε οπαδούς φέρεται να έριξε ξανά ο Δημήτρης Μελισσανίδης στη Μύκονο για να τρέψει τους οπαδούς της ΑΕΚ στην αγορά διαρκείας





Πριν λίγο καιρό είχε δει τη δημοσιότητα άρθρο το οποίο αφορούσε το αφεντικό της ΑΕΚ, και θέλοντας να δείξει πόσο καπάτσος είναι στο χειρισμό του κόσμου, είχε τον εύστοχο τίτλο «Μελισσανίδης: Πουλάει πάγο σε Εσκιμώο».  


 


Πριν μερικές μέρες ως συνήθως ξαφνικά, αλλά όχι τυχαία, πλημύρισε ο τύπος από την «είδηση», της και καλά τυχαίας συνάντησης του Μελισσανίδη με οπαδούς της ΑΕΚ στη Μύκονο. Εκείνο το οποίο έχει αξία φυσικά, είναι τι φέρεται να τους είπε. «Σύντομα εκδίδεται η άδεια και ξεκινούν τα έργα» λένε τους διαβεβαίωσε. Στη πραγματικότητα πρόκειται για μια νάιλον είδηση, που σημαίνει πως κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του πελάτη, και συνεπώς αναφέρει το μήνυμα που εκείνος επιθυμεί να μεταφερθεί στους δικούς του πελάτες – οπαδούς. Στους καταναλωτές δηλαδή αυτού που πουλάει.


 


Η υποτιθέμενη συνομιλία, εμφανίστηκε πανομοιότυπη παντού. Λες και μοιράστηκε με νον πέιπερ. Οπαδοί λοιπόν της ΑΕΚ βρίσκονται στον ακριβότερο τόπο της χώρας, την ακριβότερη περίοδο, βλέπουν το Μελισσανίδη, και του πιάνουν κουβέντα για το γήπεδο. Δίπλα ο Σαλβατόρ Νταλί. Στρίβει το μουστάκι του, χαμογελάει, και σκέφτεται, αυτή η σκηνή, ο επόμενος πίνακας μου!


 


Ο Μελισσανίδης λοιπόν επαναλαμβάνει στους οπαδούς, αυτό που λέει αδιάκοπα εδώ και 4 σχεδόν χρόνια. Σύντομα η άδεια και η κατασκευή του γηπέδου. Και όλοι το αναπαράγουν χωρίς καν μια υποσημείωση που να λέει, τα ίδια ακριβώς είχε πει και το 2013, 2014, 2015, και δεν έγινε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Γιατί να γίνει τώρα; Αλλά μήπως όταν λέει κάτι ο αρχιεπίσκοπος, βγαίνει κανείς να τον αμφισβητήσει; Αλίμονο…

 


Είδηση θα ήταν αν ο Μελισσανίδης έβαζε το χέρι στη τσέπη και κέρναγε π.χ. ένα αναψυκτικό τους οπαδούς που συνομιλούσαν μαζί του. Είδηση θα ήταν αν τους έδινε κουπόνια για να βάλουν δωρεάν βενζίνη στα οχήματα τους. Είδηση αν και πάλι άνευ ιδιαίτερης αξίας, θα ήταν αν έβγαινε ο ίδιος και έκανε δημόσια δήλωση. Γιατί τώρα όλο το θέμα είναι, πως φέρεται να είπε κάτι που κανείς δε μπορεί να επιβεβαιώσει πως είπε. Όπως για παράδειγμα το 2013, είπε ότι το πολύ σε 100 μέρες εκδίδεται η άδεια του γηπέδου, και ξεκινούν τα έργα. Αλλά τέτοια λάθη δε ξανακάνει.


 


Και με αφορμή αυτό, θυμήθηκα κάποτε που ήμουν στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Τότε ήταν κυβέρνηση το πρωτότυπο ΠΑΣΟΚ στις δόξες του, με Μένιο Κουτσόγιωργα υπουργό εσωτερικών. Κάτω από τη πίεση μιας  απεργίας που συμπλήρωνε ένα μήνα, αποδέχτηκε τις βασικές αρχές ενός συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, που θα συνέτασσε η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει σχετικά αιτήματα μας. Για να γίνει πειστικός μάλιστα, και να κλείσει η απεργία, προθυμοποιήθηκε να υπογράψει σχετικό δεσμευτικό για τη κυβέρνηση κείμενο. Η απεργία έκλεισε, ο καιρός πέρναγε, αλλά πουθενά στον ορίζοντα δε φαινόταν η υλοποίηση της δέσμευσης. Οπότε μερικούς μήνες μετά, δημοσιοποιήσαμε το έγγραφο με την υπογραφή του. Την επόμενη φορά που συναντηθήκαμε για διαπραγματεύσεις, η αντίδραση του ήταν να μας πει, ότι φερθήκαμε ανήθικα επειδή τον εκθέσαμε, και ποτέ ξανά δε πρόκειται να μας υπογράψει οτιδήποτε παρόμοιο.


 


Μαθαίνοντας λοιπόν από τα λάθη του και ο Μελισσανίδης, σταμάτησε να λέει αριθμούς ημερών ή ημερομηνίες, και χρησιμοποιεί λέξεις που έχουν απεριόριστη σχετικότητα, όπως η λέξη «σύντομα». Αναβαθμίζοντας ποιοτικά το δούλεμα στους οπαδούς, δε βγήκε καν να κάνει δήλωση. Αντίθετα προτίμησε να κυκλοφορήσει από τους πρόθυμους συνεργάτες στο δούλεμα, μια υποτιθέμενη συνομιλία που αποδίδει σε αυτόν, πως είπε σε οπαδούς σύντομα η άδεια και τα έργα. Κανείς δε μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις από κανένα, όταν μάλιστα από πουθενά δεν υπάρχει το τεκμήριο ότι είπε κάτι συγκεκριμένο. Όχι πως διαφορετικά θα τολμούσε κανείς να ζητήσει εξηγήσεις, αλλά λέμε τώρα…


 


Εξάλλου πάντα θα υπάρχει κάποιο «εμπόδιο», που για να μη πλήττουν οι οπαδοί, δε πρέπει να είναι πάντα το ίδιο. Πότε ο δήμαρχος, πότε ο εκάστοτε υπουργός, πότε η γραφειοκρατία, πότε ο συριζα, πότε οι καλοκαιρινές διακοπές κλπ. Αλλά βλέπεις χρειάζονται αυτά τα εμπόδια, γιατί το αφεντικό δεν επιτρέπεται να έχει αδυναμίες, αστοχίες, αποτυχίες, να κάνει λάθη, ούτε πολύ περισσότερο να ζητάει συγνώμη. Αντίθετα πάντα πρέπει να είναι επιτυχημένος, να λέει μόνο σωστά πράγματα, να χτυπάνε όλοι προσοχή μπροστά του κλπ.


 


Το γήπεδο λοιπόν που σχεδιάζεται, αν ποτέ κατασκευαστεί, είναι προορισμένο να αργήσει πολλά – πολλά χρόνια η τυχόν ολοκλήρωση του. Γιατί αν και εντελώς ιδιωτικό, θα χτιστεί με δημόσιο χρήμα, όπως και τα συνοδά έργα του. Επομένως σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και κάπιταλ κοντρόλ, με τη περιφέρεια να έχει παραδώσει τα αποθεματικά της στη Τράπεζα Ελλάδας, για να πληρώνονται οι δόσεις σε ΕΕ και ΔΝΤ, με το Σάλλα που θα εξασφάλιζε το τραπεζικό δανεισμό, απόμαχο πλέον του τραπεζικού συστήματος, με εκκρεμείς δίκες σχετικά με το οικόπεδο που θα κρατήσουν χρόνια, με πλήρως απαξιωμένο το ποδοσφαιρικό προϊόν στη χώρα μας, και στην ΑΕΚ ένα αφεντικό που δε θέλει να βάλει μία από τη τσέπη του, δεν υπάρχει περίπτωση το σχέδιο να έχει καλή κατάληξη…


 


Γιατί ακόμη κι η άδεια να βγει, δεν έχει ιδιαίτερη αξία. Ο Γρανίτσας δυο είχε στα χέρια του με νόμο της βουλής, και δε βρήκε επενδυτές σε ανέμελους οικονομικά καιρούς. Και έργα να ξεκινήσουν πάλι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί κι ο Γρανίτσας όχι μόνο γκρέμισε το Νίκος Γκούμας και το Ανδρέας Μόσχος, αλλά έκανε εκσκαφές στο βάθος που υπάρχουν ως σήμερα, και έθεσε υποστυλώσεις, τοτινής αξίας πάνω από 4.000.000 ευρώ που παραμένουν απλήρωτα φέσια.


 


Τα έργα δε που τυχόν θα ξεκινήσουν, θα είναι με λεφτά της περιφέρειας, και θα αφορούν τις υπογειοποιήσεις δρόμων, κι όχι το γήπεδο. Και οι προβλεπόμενες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς, μόνο ευοίωνες δεν είναι. Δηλαδή κανείς δε ξέρει αν η περιφέρεια θα έχει ακόμη τα 20.000.000 ευρώ διαθέσιμα, αν κάποτε φτάσει το γήπεδο στη φάση που αυτά προβλέπεται να εκταμιευτούν.


 


Η είσοδος στη παράλληλη αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, έχει αποδειχτεί ως μια ακόμη φούσκα για οπαδική κατανάλωση, ή μια απελπισμένη προσπάθεια μήπως και βρεθούν κάποιοι που θέλουν να πετάξουν τα λεφτά τους στην «Αγιά Σοφιά». Αλλά ούτε περίεργοι δε βρέθηκαν απλά για επίσκεψη και να περάσουν την ώρα τους. Οι διάφοροι άραβες ενδιαφερόμενοι, ή επισκέπτες των «Ποσειδωνίων» που σύμφωνα με δημοσιεύματα έρχονταν ειδικά για να επενδύσουν στο γήπεδο Μελισσανίδη, αμέσως μετά γίνονται ατμός. Ωστόσο πάντα εκφράζεται αισιοδοξία από πλευράς επιχειρηματικών συμφερόντων, και πάντα λένε ή διαρρέουν, ότι αρέσει στους οπαδούς να ακούν. Γίνεται δηλαδή μια άκρως επικοινωνιακή διαχείριση των οπαδών, με τους όρους που διεξάγεται και ο πολιτικός «αγώνας» των καθεστωτικών κομμάτων. Απλά εδώ ο ηγέτης δε χρειάζεται εκλογές για να παραμείνει στη θέση του. Λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν, μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπεί.




Στον ορυμαγδό της αναπαραγωγής του υποτιθέμενου διαλόγου Μελισσανίδη με οπαδούς, ξεχώρισε κάποιο άρθρο του Μάριου Τριβυζά, στο sdna.gr, ο οποίος αρθρογραφεί στο οπαδικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Σε αυτό εκτός άλλων μας περιγράφει, και στην ουσία εξηγεί, ποια ανάγκη οδήγησε στη νάιλον είδηση. Αναφέρεται στο άρθρο μας, και στη πραγματικότητα παραδέχεται την απήχηση που έχουμε, ακόμη και στο πιο φανατικό οπαδό του Δημήτρη Μελισσανίδη. Εμείς το γνωρίζουμε από καιρό, γιατί επικοινωνούμε με αρκετούς από τους οπαδούς, όχι γιατί συμπίπτουν οι απόψεις ή οι επιδιώξεις μας, αλλά γιατί η δυσπιστία για ότι λέγεται από πλευράς επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι πλέον τόσο διάχυτη, που καταφεύγουν σε μας για να μάθουν την αλήθεια. Βλέπετε στη πορεία του χρόνου, έχουν διαπιστώσει πως όσα τους σερβίρουν είναι αναξιόπιστα, ενώ εμείς επαληθευόμαστε.




Στο άρθρο αναφέρεται πως ο διάλογος για την υψομετρική μελέτη, ανάμεσα στο δήμο και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, διακόπηκε όταν τα τελευταία διαπίστωσαν πως ήταν αδιέξοδος. Απλά θα σημειώσω, πως με βάση τα πραγματικά γεγονότα όπως προκύπτουν από τα έγγραφα, πουθενά δε τίθεται θέμα του τύπου, μας ζητάτε πολλά, μας ζητάτε παράλογα πράγματα, παράνομα, ή οτιδήποτε παρόμοιο. Ούτε υπήρξε σχετική φιλολογία δυο χρόνια τώρα στο προσκείμενο στα επιχειρηματικά συμφέροντα τύπο. Αλλά κυρίως δεν υπήρξε καν νύξη παρόμοιου θέματος σε δήλωση ή συνέντευξη, προσώπου ή φορέα των επιχειρηματικών συμφερόντων.




Για την έγκριση της υψομετρικής μελέτης επίσης, γράφεται σε άλλα άρθρα πως μπορεί να παρακαμφθεί ο δήμος, και ο υπουργός να προχωρήσει στην έκδοση άδειας, χωρίς την έγκριση του δήμου. Το γιατί αφού υποτίθεται είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε έργα, δε το έκαναν τόσα χρόνια δε μας το λένε. Το γιατί ξέχασαν αυτό που τότε γραφόταν, πως δηλαδή μπορεί να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, και μετά να εγκριθεί η υψομετρική μελέτη, παραμένει ανεξήγητο… Εκείνο που όμως παραμένει απίστευτο, είναι γιατί δυο χρόνια τώρα δεν έβαλαν ένα μηχανικό να φτιάξει αυτά που ζητάει ο νόμος και κατά συνέπεια ο δήμος.




Να σημειώσουμε πως κανείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δε διανοήθηκε επίσημα ή ανεπίσημα, να διαψεύσει ή να διορθώσει – συμπληρώσει,  όσα παρουσιάσαμε ως γεγονότα με το επίμαχοδημοσίευμα μας.




Να σημειώσουμε επίσης ότι στο δημοσίευμα του sdna.gr  εμπεριέχονται με ας πούμε εύσχημο περιτύλιγμα, ας τις ονομάσουμε «προειδοποιήσεις», πράγμα λίαν επιεικώς απαράδεκτο.




Κυρίως όμως να πούμε δυο πράγματα, στους οπαδούς που επιχειρούν να τους ταΐσουν παραμύθια.




Ακόμη κι αν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, είχαν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα για την έγκριση της υψομετρικής μελέτης έγγραφα, ώστε ο δήμος να την εγκρίνει, πάλι δε μπορούσε να εκδοθεί άδεια. Γιατί χρειάζονται κι άλλες εγκρίσεις που πρέπει να προηγηθούν πριν την έκδοση της, και οι οποίες δεν υπάρχουν. Χρειάζονται κι άλλα βήματα που πρέπει να προηγηθούν και πραγματοποιηθούν που επίσης δεν έχουν γίνει. Θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη η ενεργή συγκατάθεση του δήμου, για πράγματα που έχει δηλώσει τις αντιρρήσεις του και έχει λάβει σχετικές αποφάσεις. 


Και τέλος να πούμε πως υπάρχει σαφής επίσημη τοποθέτηση, που λέει πως ή θα εγκριθούν όλα τα έργα και το γήπεδο μαζί, ή οικοδομική άδεια μόνο για το γήπεδο Μελισσανίδη δε πρόκειται να εκδοθεί.


Εξαίρεση φυσικά αποτελεί ένα γήπεδο που θα ήταν συμβατό με τη νομοθεσία που ισχύει γενικά, και δε θα αφαιρούσε άλσος. Και το οποίο δε θα είχε συναντήσει κανένα απολύτως εμπόδιο για να υλοποιηθεί, ούτε και θα χρειαζόταν καμιά συγκατάθεση του δήμου για να προχωρήσει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου