.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Γνωριμία με την προδικτατορική ΕΔΑ – Το έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αμέσως μετά τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Ο Στέφανος Σαράφης, στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ (αριστερά) μαζί με τον Άρη Βελουχιώτη, γενικό καπετάνιο του ΕΛΑΣ, στα Γιάννενα
Στην εισήγηση του Στέφανου Σαράφη προς την Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΕΔΑ, που έλαβε χώρα 15-17 Ιουλίου 1956, περιλήφθηκαν και τα παρακάτω:

«… μέσα στο τρίμηνο διάστημα της πρώτης Συνόδου της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο καθόρισε, στην απάντησή της στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβερνήσεως, τις θέσεις της ΕΔΑ στα βασικά προβλήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής … Οι βουλευτές μας πήραν επίσης μέρος στην γενική συζήτηση για το Κυπριακό, το σιτικό, του λαδιού και άλλα αγροτικά προβλήματα. Ταυτόχρονα πήραν μέρος σε πολλά συνέδρια των παραγωγικών τάξεων της χώρας μας και ανέπτυξαν τις θέσεις μας για τα προβλήματα που τις απασχολούν (συνέδριο για το σιτικό, συνέδριο καπνοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη, συσκέψεις της ΠΑΣΕΓΕΣ κλπ.) … Τρεις βουλευτές μας πήραν μέρος σε διεθνή συνέδρια, όπου έθεσαν μαζί με άλλα και το Κυπριακό πρόβλημα (Νίκος Κιτσίκης στο Συνέδριο Ειρήνης στην Στοκχόλμη, Ηλίας Ηλιού στο Συνέδριο Νομικών στις Βρυξέλλες, Στέφανος Σαράφης στο Διεθνές Συνέδριο Αντίστασης στο Παρίσι).


Στο ίδιο τρίμηνο κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε ωρισμένες περιπτώσεις και με την συνεργασία άλλων κομμάτων, σοβαρός αριθμός επερωτήσεων, ερωτήσεων και λαϊκών αναφορών: Πάνω από 25 επερωτήσεις για εργατικά προβλήματα (ανεργία, καταλήστευση κεφαλαίων ασφαλιστικών οργανισμών, αύξηση συντάξεων του ΙΚΑ, παράνομη έξωση πολλών σωματείων από τα εργατικά κέντρα). Επερωτήσεις για το σιτικό και το σταφιδικό ζήτημα, για ζητήματα υγείας και πρόνοιας, συγκοινωνιών και δημοσίων έργων, για την μετανάστευση, για την Αυτοδιοίκηση, για την κατάργηση των νόμων 375 και 509, για την περιωρισμένη εφαρμογή του νόμου 2058 περί μέτρων ειρηνεύσεως. Κατατέθηκαν επίσης 75 ερωτήσεις και 100 αναφορές».

Προσθέτω πως όσα παραπάνω καταχώρησα περιλαμβάνονται, μ’ αυτόν ακριβώς τον τρόπο, στο βιβλίο του Τάσου Τρίκκα «ΕΔΑ 1951-1967. Το νέο πρόσωπο της Αριστεράς», Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 2009, Τόμος πρώτος, σελ. 419-420.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου