.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

O Μοράλες απέκρουσε το πραξικόπημα των συνεταιρισμών


Ο Πρόεδρος Έβο Μοράλες δήλωσε το Σάββατο 27/8 από την επαρχία Κοτσαμπάμπα ότι με την πρόσφατη λήξη μιας σύγκρουσης, που προκλήθηκε από τον συνεταιριστικό τομέα της εξόρυξης που προέβαλε κάποια αιτήματα με αποκλεισμούς δρόμων, η κυβέρνηση απέκρουσε ένα πραξικόπημα. 
Η Εθνική Κυβέρνηση απέκρουσε ένα πραξικόπημα. Εγώ είμαι πεπεισμένος και γνωρίζετε όλοι κάποιους ηγέτες”, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κυβερνείο της Κοτσαμπάμπα.
 

Η σύγκρουση με τους συνεταιριστές (αυτοαπασχολούμενους) ανθρακωρύχους είχε σχέση, μεταξύ άλλων αιτημάτων, με την αντίθεση του κλάδου στην ψήφιση του Νόμου 149, ο οποίος εγγυάται την δημιουργία συνδικάτων σε αυτές τις (ιδιωτικές) μονάδες παροχής υπηρεσιών, καθώς και με την υπεράσπιση κάποιων συμβολαίων που υπογράφτηκαν με ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

 

Σύμφωνα με τον Μοράλες, η κινητοποίηση των συνεταιριστών - ανθρακωρύχων ήταν μια πολιτική συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης, γιατί υπάρχουν αποδείξεις ότι είχε σχεδιαστεί και προετοιμαστεί με την υποστήριξη πολιτικών της δεξιάς.

Ανέφερε ότι απόδειξη αποτελούν και οι δηλώσεις διαφόρων πολιτικών της δεξιάς αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν τα αιτήματα της κινητοποίησης, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της υπογραφής συμβολαίων με τον εθνικό και διεθνή ιδιωτικό τομέα.

Εκεί βρισκόταν η δεξιά. Δήλωσαν γραπτά ότι υποστηρίζουμε τους συνεταιρισμούς εξόρυξης γιατί υπερασπίζονται την καπιταλιστική ιδιωτικοποίηση. Δείτε τα περιοδικά και τις συνεντεύξεις”, τόνισε.

Ο Μοράλες υποστήριξε ότι στην πολιτική συνωμοσία συμμετείχαν ιδιωτικές επιχειρήσεις και μόνο κάποιοι συνεταιρισμοί εξόρυξης που εξαπατήθηκαν από τους ηγέτες τους και υποχρέωσαν ακόμα και κάποιους προσωρινά (σε αυτούς) εργαζόμενους να κινητοποιηθούν υπερασπίζοντας τις προσωπικές τους απαιτήσεις.

Είπε ότι μια προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία για τους στόχους της αποσταθεροποίησης, μεταξύ των οποίων και κάποια έγγραφα.

Τώρα ενημερωνόμαστε και βρίσκουμε έγγραφα που γραπτώς αναφέρουν, ότι όλο αυτό είναι για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση”, δήλωσε.


Ο Αρχηγός του Κράτους, είπε τέλος, ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να ειπωθεί η αλήθεια σε σχέση με το ποιοι συμμετείχαν και τους λόγους της κινητοποίησης των συνεταιρισμένων ανθρακωρύχων.

Ο υπουργός Κάρλος Ρομέρο αποκάλυψε την Κυριακή 28/8 πολλαπλές εκφάνσεις της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Βολιβία, που απέκρυπταν οι βίαιες διαδηλώσεις των συνεταιρισμένων ανθρακωρύχων που απέφεραν την δολοφονία του υφυπουργού Ροδόλφο Ιγιάνες, το οποίο σκόπευε να ανατρέψει το συνταγματικό οικονομικό καθεστώς της χώρας των 'Ανδεων. 

Αυτό δεν είναι πλέον ένα κίνημα διαμαρτυρίας, είναι ένα συνωμοτικό κίνημα πολιτικού πραξικοπήματος. Και όχι μόνο, τίθεται ζήτημα διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομική πολιτική αναφορικά με τους φυσικούς πόρους”, κατάγγειλε ο Ρομέρο με δηλώσεις του στην κρατική ραδιοτηλεόραση.

 
Λίγες ώρες μετά την κηδεία του Ιγιάνες και λίγο πριν ένας δικαστής στείλει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, 20 χιλιόμετρα από την Λα Πας, τον Κάρλος Μαμάνι, βασικό ηγέτη της FENCOMIN (Oμοσπονδία Συνεταιρισμών Εξόρυξης), ο υπουργός αποκάλυψε λεπτομέρειες από τον μαρτυρικό θάνατο του Ιγιάνες, που ολοκληρώθηκε με λιθοβολισμό από τους απαγωγείς του, μια ορδή συνεταιριστών- ανθρακωρύχων. Όπως επίσης και ένα δολοφονικό σχέδιο για να σκοτώσουν μέχρι και 200 αστυνομικούς, παγιδεύοντας με εκρηκτικά, σαν ναρκοπέδιο, αν οι ένστολοι έπεφταν στην παγίδα και μετακινούνταν σε έναν λόφο παγιδευμένο με πυροκροτητές και εκρηκτικά, ικανά να ανατινάξουν κτίριο 30 ορόφων. 

Στόχος ήταν να εξαπολυθεί μια πολιτική κρίση για να επικυρωθούν 31 συμβόλαια με ξένες εταιρείες, δήλωσε ο Ρομέρο.

Το “Σχέδιο συνωμοσίας -πραξικοπήματος”, όπως καθορίστηκε από την κυβέρνηση Μοράλες, ήταν το υπόβαθρο των βίαιων οδοφραγμάτων που πραγματοποιήθηκαν από τους συνεταιριστές ή αυτοαπασχολούμενους ανθρακωρύχους. Ο στόχος ήταν να επικυρώσουν 31 συμβόλαια που υπέγραψαν ξένες εταιρείες με συνεταιρισμούς ανθρακωρύχων, με το πρόσχημα της τροποποίησης του πολύ πρόσφατου Νόμου για την Εξόρυξη, που προτάθηκε και θα επικυρωνόταν από την Εθνική Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Εξόρυξης.

Οι συνεταιρισμοί εξόρυξης έχουν 31 συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες χρονολογούνται πριν από τον ισχύοντα Νόμο Εξόρυξης και παρά την κατάσταση αυτή, απαιτούν υψηλότερες παροχές σε βάρος του λαού της Βολιβίας" αποκάλυψε ο Ρομέρο.

Τα συμβόλαια με ξένους ιδιώτες που έχουν υπογράψει οι συνεταιρισμοί εξόρυξης βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, έχουν 25ετή διάρκεια, κάποια και αόριστη και δεν έχουν γίνει γνωστά ή τουλάχιστον δεν έχουν εγκριθεί από την Εταιρεία Εξόρυξης Βολιβίας (COMIBOL).

Υπενθύμισε επίσης ότι οι βασικοί ηγέτες της FENCOMIN απείλησαν μέχρι και με καταλήψεις οργανισμών αν η κυβέρνηση εμπόδιζε την είσοδο ξένων κεφαλαίων στις εκμεταλλεύσεις τους, για τις οποίες ζητούν φοροαπαλλαγές και να συνεχίσουν να κάνουν τις εξορύξεις του με πεπαλαιωμένες μεθόδους που περιλαμβάνουν την εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών, ακόμα και υδράργυρου.

Το σχέδιο πραξικοπήματος – συνέχισε ο υπουργός – είχε επτά φάσεις, και το σενάριο της οργάνωσης της κινητοποίησης κατέληγε στην επιλογή συγκεκριμένων σημείων για τοποθέτηση εκρηκτικών, την χρηματοδότηση και την προμήθεια όπλων.

Υπήρχε επίσης και ένα είδος γενικού επιτελείου του πραξικοπήματος, αποτελούμενο από ηγέτες της FENCOMIN, σύμβουλους, δικηγόρους, μεταξύ των οποίων πιστοποιήθηκαν πρόσωπα όπως οι Χάιμε Ζαμπάντα Μερκάδο, Μίρτα Κεδέδο, Φρέντι Οντιβέρος και Ιβάν Παρέδες.

Συνελήφθησαν επίσης κάποια ανθρακωρύχοι στην περιοχή των συγκρούσεων όπου δολοφονήθηκε ο Ιγιάνες, με μεγάλες ποσότητες χρημάτων, τόσο εθνικού νομίσματος όσο και επιταγών σε δολάρια. Εντοπίστηκαν τέλος, τουλάχιστον πέντε φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Ιγιάνες.


Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και τα συνδικάτα των εργαζομένων στην εξόρυξη κινητοποιούνται και εκφράζουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, δηλώσεις υποστήριξης εξέδωσαν επίσης και αρκετές κυβερνήσεις της περιοχής.



πηγή: prensa-rebelde.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου