.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΟΛΟΙ ΟΙ “ΚΑΛΟΙ” ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


ΔΕΝ ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ - ΜΠΑΛΤΑΣ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Ο Τσίπρας έπρεπε να λύσει ένα σταυρόλεξο με τις προτάσεις του στην Κεντρική Επιτροπή για την ηγεσία του Κόμματος: πολλές νοσηρές φιλοδοξίες για λίγες θέσεις, 

Ο Τσίπρας έλυσε αυτό το σταυρόλεξο με την χειρότερη δυνατή συνταγή: όλοι οι καλοί χωράνε.
Για να επιτύχει, λοιπόν, αυτό το θαύμα ανακάλυψε αυτήν την πρωτότυπη φαρσοκωμωδία

Άφησε τον ίδιο άχρωμο και ευπροσάρμοστο Γραμματέα του Κόμματος για να μην κάνει “τίποτα”, να μην “ενοχλεί” κανένα και να είναι πάντα ανοικτός στα πιο δεξιά μνημονιακά ανοίγματα. 

Η πιο “πρωτότυπη” ανακάλυψη, όμως, ήταν να χωρίσει την ηγετική σύνθεση του Κόμματος σε δύο όργανα (!) με συνολικό αριθμό 27 μέλη (!), ώστε να χωρέσουν όλες οι φιλοδοξίες: το Πολιτικό Συμβούλιο (11 μέλη) και το Εκτελεστικό Συμβούλιο (16 μέλη).
 
Ο Τσίπρας, ταυτόχρονα, με ένα τέτοιο διαχωρισμό ταύτισε, σχεδόν, απολύτως κυβέρνηση και κόμμα, δίνοντας στην πρώτη, με τους υπουργούς να κατέχουν την απόλυτη υπεροχή στο Πολιτικό Συμβούλιο, την πλήρη εξουσία στο Κόμμα και στον εαυτό του τη θέση του “αυτοκράτορα”. 

Είναι προφανές ότι το όργανο που χάνει κάθε αξία και παίζει απλώς διακοσμητικό ρόλο, όπως περισσότερο τα μέλη του Κόμματος, είναι η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Τσίπρας διαμόρφωσε μια ηγετική δομή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα ενός αρχηγικού μεταλλαγμένου νεομνημονιακού κόμματος σε βαθιά κρίση. 

Βεβαίως ο Αλ. Τσίπρας είχε και κάποιες απώλειες. 

Ασήμαντη λεπτομέρεια θα πρέπει να χαρακτηριστεί η μη εκλογή της Όλγας Γεροβασίλη και του Αρ. Μπαλτά που και οι δύο προέρχονται, όπως οι περισσότεροι στην κυβέρνηση, από το παλιό κόμμα με τον Γιάννη Μπανιά (θυμάστε τη διαμάχη για εκείνο το “Κ”), με την πρώτη όψιμη οπαδό του Τσίπρα και τον δεύτερο παλιότερο θαυμαστή των προσόντων του. 

Αυτές που εκλέχτηκαν στη θέση τους (Βάκη, Χριστοδουλοπούλου) είναι ακίνδυνες “μηδίσασες” άνευ πολιτικής σημασίας, εκτός της γνωστής ανούσιας πολιτικής “γκρίνιας”. 

Ίσως πιο σοβαρά μπορεί να εξελιχθεί η υπόθεση Σκουρλέτη, αν ο τελευταίος επιβεβαιωθεί ότι βρίσκεται σε τροχιά διάστασης ή και σύγκρουσης με τον Τσίπρα επί ορισμένων ουσιαστικών πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, αν και οι τελευταίες έχουν πάρει, ήδη, το δρόμο τους. 

Το κύριο πρόβλημα πάντως τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης του δεν είναι η ηγετική τους δομή και η σύνθεση τους. Το πρόβλημα και των δύο είναι ο ίδιος ο Τσίπρας, η μετάλλαξη τους και η νεομνημονιακή πολιτική που ακολουθούν.   

Κ.Μ.  

Στη συνέχεια και προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας παραθέτουμε επίκαιρο και έγκυρο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Νίκης Ζορμπά από το Capital.gr:

ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ - ΜΠΑΛΤΑΣ!

Επανεκλέγεται γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Παναγιώτης Ρήγας, όπως προέκυψε από την ψηφοφορία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. 

Στο μεταξύ, χωρίς την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αριστείδη Μπαλτά θα είναι το νέο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, του οργάνου το οποίο συστήνεται μετά από εισήγηση του Α. Τσίπρα, 

Το νέο όργανο του κόμματος, το οποίο εν πολλοίς θα αντικαταστήσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιούσε ο πρωθυπουργός κάθε Δευτέρα, μετρά 11 μέλη τα οποία είναι τα εξής: 

Πολιτικό Συμβούλιο 

Βάκη Φωτεινή,
Βούτσης Νίκος,
Δούρου Ρένα,
Δραγασάκης Γιάννης,
Μπαλάφας Γιάννης,
Παππάς Νίκος,
Σβίγκου Ράνια,
Τζανακόπουλος Δημήτρης,
Τσακαλώτος Ευκλείδης,
Φίλης Νίκος,
Χριστοδουλόπουλου Τασία 

Να σημειωθεί ότι η εκλογή των Βάκη και Χριστοδουλοπούλου αμφότερες υποψηφιότητες που δεν προέρχονταν από τον πρωθυπουργό, "εξοβέλισαν" τους προτεινόμενους από τον κ. Τσίπρα Όλγα Γεροβασίλη και Αρ.Μπαλτά. 

Τα υπόλοιπα 11 ονόματα αποτέλεσαν εισήγηση του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού. 

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο συγκροτείται ως εξής: 

Αναγνωστοπούλου Σία
Δημητριάδης Δημήτρης
Ηλιόπουλος Νάσος
Θεοδωρακοπούλου Νατάσα
Καλαμαρά 'Εφη
Καλκανδής Πέτρος
Καραγεώργος Πέτρος
Κνήτου Κατερίνα
Κοτσακάς Αντώνης
Κυπριανίδου Ερμίνα
Λάμπρου Πάνος
Μανταδάκης Άγγελος
Μπουρνούς Γιάννης
Σκορίνης Νίκος
Υδραίος Μιχάλης
Χριστόπουλος Αλέξης


Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο "Διευρύνεται το ρήγμα Τσίπρα - Σκουρλέτη", το Capital.gr μετέδιδε:

Διευρύνονται οι πολιτικές αποστάσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του υπ. Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Capital.gr, ο κ. Σκουρλέτης δεν συμπεριλήφθηκε στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για τις υποψηφιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου και όταν προτάθηκε από άλλο μέλος της ΚΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει. 

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε ότι αρνήθηκε την υποψηφιότητα γιατί δεν βρισκόταν στο πλάνο του ίδιου του πρωθυπουργού και δήλωσε εντός της αιθούσης που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, ότι δεν δέχεται για να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα. 

Ο υπουργός, όπως προέκυψε από τη συζήτησή του στο ίδιο δημοσιογραφικό "πηγαδάκι", είναι δυσαρεστημένος από το κλίμα που τον φέρει να απομακρύνεται από το υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και δεν πρόκειται να δεχθεί τη μετακίνησή του σε κανένα άλλο υπουργείο. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα για να αλλάζουν. 

Τσίπρας για ανασχηματισμό 

Στο μεταξύ, έξω από την αίθουσα της ΚΕ κυριαρχούν οι συζητήσεις για ανασχηματισμό, με κυβερνητικά στελέχη να επιχειρούν να "απενεργοποιήσουν τον συναγερμό" ότι επίκεινται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εντός των επόμενων 24ωρων, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε γελώντας, "θα κάνω γκάλοπ στους δημοσιογράφους, πότε θέλουν και τότε θα τον κάνω". 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε για μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τους κ.κ. Φίλη, Βούτση, Τζανακόπουλο, Δραγασάκη, Γεροβασίλη, Παππά, Τσακαλώτο, Σβίγκου, Μπαλάφα, Δούρου και Μπαλτά.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου