.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Ρήτρα μεταρρυθμίσεων!

Ενας «ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών» (βαλτός από τον Γιούνκερ, δηλαδή) μάζεψε τους έλληνες ανταποκριτές την περασμένη Τρίτη για μια «χαλαρή συζήτηση», απ' αυτές που γίνονται για να τροφοδοτήσουν δημοσιεύματα που θα «προετοιμάσουν το κλίμα».

Αφού είπε τα γνωστά για την καλή πορεία της τρίτης αξιολόγησης (χωρίς πρόβλεψη για το χρόνο ολοκλήρωσής της), πέρασε στο «ζουμί». Στο τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου «προγράμματος», τον Αύγουστο του 2018.

Υπάρχουν τρία σενάρια, είπε. Το πρώτο αφορά ένα τέταρτο «πρόγραμμα», που δεν το θέλει καμιά κυβέρνηση στην ΕΕ και δε συζητείται. Το δεύτερο αφορά μια «καθαρή έξοδο», για την οποία μιλάει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά είναι ανέφικτη, γιατί οι «αγορές» δεν έχουν δείξει καμιά διάθεση να αρχίσουν να δανείζουν με «νορμάλ» επιτόκια το ελληνικό κράτος, καθώς βλέπουν τον τεράστιο όγκο του χρέους. Το τρίτο σενάριο είναι ρεαλιστικό και εφικτό, καθώς προβλέπει μια παραλλαγή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η οποία είχε συμφωνηθεί να ανοιχτεί για την Ελλάδα το φθινόπωρο του 2014, αλλά μεσολάβησαν οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε (στη θέση της μπήκε το τρίτο Μνημόνιο, τον Ιούλη-Αύγουστο του 2015).


Οπως εξήγησε ο «ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών», οι δανειστές θα παράσχουν μέσω του ESM εγγυήσεις χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, ώστε να καθησυχαστούν οι φόβοι των «αγορών», ενώ θα συμφωνηθεί μια «ρήτρα μεταρρυθμίσεων», οι οποίες θα συνδεθούν με μελλοντικές παρεμβάσεις στο χρέος.

Ο «ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών» έδωσε σάρκα και οστά σ' αυτό που είχε πει ο Σόιμπλε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Παπαχελά: «Τα μέτρα [σ.σ. για το χρέος] που οφείλαμε να εφαρμόσουμε βραχυπρόθεσμα τα εφαρμόσαμε. Για την περίπτωση κατά την οποία μετά το πέρας του προγράμματος θεωρηθεί απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έχουμε ήδη καθορίσει τα επόμενα βήματα. Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα. Ο επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ είπε πρόσφατα ότι η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος σε μια εξέλιξη που κατά την άποψή του δεν καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων, αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος».

Είναι γνωστό ότι μέχρι το 2022 τα τοκοχρεολύσια δεν είναι ψηλά. Μετά εκτινάσσονται. Επομένως, οι ιμπεριαλιστές δανειστές δεν πρόκειται να πάρουν από τώρα μέτρα για μετά το 2022. Αυτά θα τα παίρνουν τμηματικά, εφαρμόζοντας τη «ρήτρα μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή, το νέο Μνημόνιο, που δε θα το λένε Μνημόνιο (για ευνόητους λόγους).

Είναι επίσης γνωστό, ότι η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ήδη συμφωνήσει σε «πρωτογενή πλεονάσματα» 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 μέχρι το 2022 και «λίγο πάνω από το 2% από το 2023 μέχρι το 2060. Γιατί οι ιμπεριαλιστές δανειστές να σπεύσουν να ρυθμίσουν από τώρα το χρέος για όλη αυτή την περίοδο και να μην επιλέξουν τη μέθοδο των τμηματικών ρυθμίσεων, που τους επιτρέπει τη συνέχιση της σκληρής επιτροπείας;

Ο «ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών» ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η «ρήτρα μεταρρυθμίσεων» για το μέλλον θα περιλαμβάνει ως όρο ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως τώρα δε θα ξηλωθούν.

Πόσο πιο καθαρά να πουν ότι η μνημονιακή πολιτική δεν έχει τέλος;


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου