.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Το ταξικό, πολιτικό έγκλημα στη δυτική Αττική δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο!

Η φονική τραγωδία στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο είναι μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, με θύματα για άλλη μια φορά τις φτωχογειτονιές τις Δυτικής Αττικής. Μία βδομάδα μετά, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον τους 21, ενώ ακόμα υπάρχουν αγνοούμενοι. Ταυτόχρονα, μια ολόκληρη πολιτεία παραμένει μέσα στις λάσπες με τους κατοίκους να προσπαθούν με ό,τι μέσα διαθέτουν, χωρίς ρεύμα και νερό, να καθαρίσουν τους τόνους λάσπης και μπάζων. Εικόνες γενικής καταστροφής μιας ολόκληρης πόλης, του οδικού δικτύου, των υποδομών της, των καταστημάτων και των σπιτιών συνθέτουν τον απόηχο ενός εγκλήματος με ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα και ξεκάθαρα ταξικό πρόσημο. Γιατί ακόμη μία φορά αποδεικνύεται περίτρανα, ότι τις καταστροφές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, τις ασθένειες από τα φουγάρα και τη χωματερή, οι φτωχοί τις μετράνε με νεκρούς, τραυματίες, αρρώστους, χαμένο μόχθο μίας ζωής, ενώ οι πλούσιοι τις βλέπουν από τα κανάλια ή από τις μετρήσεις και τις έρευνες... 
Οι κυβερνητικές, περιφερειακές και δημοτικές, και αρχές πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών, επιδίδονται σε έναν αέναο τηλεπικοινωνιακό τσακωμό, αντί να μεριμνήσουν ώστε να τεθεί σε λειτουργία ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αποκατάστασης της περιοχής.  Μία εβδομάδα μετά και δεν υπάρχει η στοιχειώδης ενεργοποίηση για την αντιμετώπιση των ζημιών: για να καθαρίσει χωρίς καθυστέρηση η πόλη από τη λάσπη, να αποκατασταθεί το ρεύμα και το νερό, να δοθεί άμεσα στέγη και περίθαλψη σε όσους το έχουν ανάγκη! 

Το ταξικά ανάλγητο δολοφονικό και μνημονιακό κράτος δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει μόνο όταν το χρειάζεται ο πλούσιος και ο ισχυρός. Ενεργοποιείται αποτελεσματικά για την καταστολή διαδηλώσεων, για παρελάσεις ή επισκέψεις ευρωπαίων και Αμερικάνων πολιτικών, αλλά απουσιάζει όταν πεθαίνει και καταστρέφεται η εργατιά!
Το δε κενό της δημόσιας αρμοδιότητας και της κατάρρευσης των κοινωνικών υπηρεσιών έρχεται να καλυφθεί από τον στρατό ή από ΜΚΟ και εθελοντισμό, παρέχοντας τζάμπα εργασία και ευκαιρίες καριέρας για διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις και δίκτυα συμφερόντων. 
Παράλληλα, αντί να εστιάζει η κουβέντα στα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου γινόμαστε θεατές μιας αέναης κοκορομαχίας πολιτικαντισμού για το ποιος φταίει! Φταίει η κλιματική αλλαγή; φταίει ο καιρός; φταίει ο θεός;  Φταίει το δασαρχείο; η γραφειοκρατία; Μήπως φταίμε όλοι μαζί που ψιλοαυθαιρετούσαμε; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα Όχι!



Οι ευθύνες για αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα είναι πολιτικές και είναι και συγκεκριμένες!
 
Ακούγεται ότι είχαμε μια πρωτοφανή και αναπάντεχη βροχόπτωση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής! Προσπαθούν να δικαιολογηθούν, λέγοντας πως είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια... Όμως ο σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων γίνεται ακριβώς με τέτοια δεδομένα. Η επανεμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων ανά εκατονταετία θεωρείται μάλιστα για τέτοια έργα ως μία πρόβλεψη μέσης πιθανότητας. Άρα είχαμε μία εξαιρετικά έντονη φθινοπωρινή βροχόπτωση που όμως για τα δεδομένα της περιοχής  είχε αρκετές πιθανότητες να προκύψει και όχι κάποια θεόσταλτη θεομηνία που κανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να την έχει αντιμετωπίσει!
Για την εμφάνιση ενός πλημμυρικού φαινομένου με τόσο καταστροφικά αποτελέσματα έπαιξαν ρόλο μία σειρά από παράγοντες που αποκρυσταλλώνουν το «αναπτυξιακό μοντέλο» που ακολούθησαν τόσο οι προηγούμενες, όσο και η τωρινή κυβέρνηση. Ένα μοντέλο ανάπτυξης, που ευνοεί την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, που μπαζώνει τα ρέματα, καίει τα δάση, τσιμεντοποιεί τα πάντα και θυσιάζει τη φύση στο κεφάλαιο και τις «επενδύσεις».
Πιο συγκεκριμένα, για τη φονική τραγωδία στη δυτική Αττική συνέβαλαν κατά βάση δύο ρέματα. Το ρέμα Σούρες (περνάει στο ανατολικό όριο του οικισμού της Μάνδρας) και το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης (περνάει μέσα από τον οικισμό).  Αρχικά, σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή πάνω από τον οικισμό. Εκεί μια σειρά από επεμβάσεις δεκαετιών όπως οι δασικές πυρκαγιές στο όρος Πατέρα, η υπερβόσκηση ,εκχερσώσεις,  λαθροϋλοτομίες, λανθασμένα τεχνικά έργα κ.α  οδήγησαν στην αποψίλωση του δάσους και των λοιπών χορτολιβαδικών εκτάσεων και ακύρωσαν έτσι τον ρόλο τους ως "επιβραδυντές" και "κατακρατητές" του νερού. Αυτό επηρέασε τόσο τον όγκο όσο και την ταχύτητα με την οποία το νερό έφτασε στις κάτωθι περιοχές! Ταυτόχρονα, οι πολλές αυθαίρετες (νόμιμες και μη) επεμβάσεις στο να μετατραπεί ο χείμαρρος σε ορμητικό ποτάμι.. Στο μεγαλύτερο ρέμα Σούρες, το νερό βρίσκοντας εμπόδια δεν μπόρεσε να σταματήσει και δημιούργησε νέους δρόμους, οι οποίοι στην περίπτωση της Μάνδρας ήταν ο ίδιος ο οικισμός. 
Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν δεκάδες νόμιμα-αυθαίρετα κτίσματα πάνω στο εν λόγω ρέμα, ενώ οι  ευθύνες του Δήμου είναι τεράστιες! Όχι μόνο έχει επιτρέψει σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως η Βακόντιος ΑΒΕΕ να βρίσκονται πάνω στο ρέμα, αλλά και εργοτάξια, καθώς και το αμαξοστάσιο και  εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας βρίσκονται σε εγκάρσια μάλιστα σχέση με τη ροή του χειμάρρου! 
Από την άλλη, το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης αν και πιο μικρό αποδειχθηκε εξίσου φονικό... Ο οικιστικός ιστός της πόλης της Μάνδρας έχει αναπτυχθεί στα  χείμαρρο βορειοδυτικά κυριολεκτικά πάνω στο χείμαρρο της Αγίας Αικατερίνης. Μάλιστα, το 2003 έγινε τροποποίηση του ΓΠΣ, όπου εγκρίθηκε η επέκταση της πόλης στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης μέσα στη λεκάνη κατάκλυσης του ομώνυμου ρέματος (ΦΕΚ 1066Δ'/9.10.2003.). Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο πουθενά δεν προβλέπει ως όφειλε, ρέμα, κοίτη, πράσινη πενηντάμετρη ζώνη σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αντίθετα επάνω σχεδόν στην κοίτη τοποθετήθηκαν οι νέες ασφάλτινες λεωφόροι. Με πλήρη νομιμότητα! Και σαν να μην έφτανε αυτό, κανένα έργο εκτροπής δεν έχει λάβει χώρα αν και συζητιέται για δεκαετίες, ενώ λόγω αστοχίας κατασκευής, ο χείμαρρος δεν ενώνεται πουθενά με τους ήδη υπάρχοντες αγωγούς της ΕΥΔΑΠ! 
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εξοργιστική αν αναλογιστεί κανείς ότι η επίμαχη "Μελέτη εκτροπής χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες” που περιλάμβανε μέτρα προστασίας για την περιοχή υπάρχει έτοιμη στα ράφια και έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από τον Γενάρη του 2016.. Όσες δηλώσεις γίνανε (από την Περιφέρεια, τους Δήμους, τα Υπουργεία κτλ.) πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών από το Υπουργείο στην Περιφέρεια, από την Περιφέρεια στους Δήμους, από τους Δήμους στην Περιφέρεια, από εκεί στο Δασαρχείο και πάει λέγοντας... Μάλιστα στο τελευταίο έκτακτο ΠΣ λίγο πριν η  Δύναμη Ζωής προβεί στην προσχεδιασμένη διακοπή του, ο  Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γ. Βασιλείου μας ενημέρωσε ότι τελικά η μελέτη δεν έχει εφαρμοστεί λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών και καθυστερήσεων στις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις...(!)
Όμως, είναι πραγματικά αιτιολόγηση της αναποτελεσματικότητάς τους η εναπόθεση των ευθυνών σε έναν ασαφή και απρόσωπο εχθρό που είναι ο «κρατικός μηχανισμός», η «γραφειοκρατία» ή «το δημόσιο»; Μπορεί αυτό να αποτελέσει δικαιολογία όταν μετράμε 21 χαμένες ζωές; 
Ξέρουμε πολύ καλά, ότι όταν πρόκειται για τη διευκόλυνση επενδύσεων, όταν τίθεται ζήτημα για τη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων εκεί υπάρχουν τρόποι για φαστ τρακ διαδικασίες.. Με ευκολία βρίσκονται τρόποι για να δώσουμε λεφτά στο Φάληρο του Νιάρχου, για να διευκολυνθεί ο Λάτσης, για να εκποιηθεί η δημόσια περιουσία, για χρηματοδοτηθούν έργα βιτρίνας και αναπλάσεις πλατειών... Για τα άλλα, για τα σημαντικά έργα ασφάλειας, κολλάει τα πάντα η γραφειοκρατία. Και η λογική αυτή δεν αφορά μόνο τις προηγούμενες κυβερνήσεις.  
Η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι ακολουθεί τις ίδιες πολιτικές! Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες των προγενέστερων κυβερνήσεων, αλλά και της τωρινής για τον ανεπαρκή αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, για τις αλόγιστες επεκτάσεις σχεδίων, την καταπάτηση των δασών, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων! Δεν ξεχνάμε ότι μόλις τον Οκτώβρη ψήφισε το νέο νόμο για την νομιμοποιήση των αυθαιρέτων
Ό,τι κινήσεις εντυπωσιασμού και να προσπαθεί να κάνει η κυρία Δούρου, η πολιτική ευθύνη της Περιφερειακής διοίκησης Αττικής και των προγενεστέρων είναι τεράστια! Μάλιστα, μόλις τον περασμένο Ιούλη, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ενέκρινε την «Ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου» στον Ασπρόπυργο χωρίς να τηρούνται βασικότατες προϋποθέσεις και όροι της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σε μια περιοχή που διασχίζεται από 7 ρέματα που δεν έχουν οριοθετηθεί! Τα δε χρήματα και τα κονδύλια που δαπανώνται δήθεν για την αντιπλημμυρική προστασία πηγαίνουν κυρίως σε έργα εγκιβωτισμού των ρεμάτων και τσιμεντοποίησης και σε  κυκλώματα «ημέτερων» προμηθευτών των υπουργείων, της Περιφέρειας και των Δήμων

Ήρθε όμως η ώρα, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα να μην αφήσουν και αυτό το φονικό έγκλημα χωρίς απάντηση!
Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί και η οργή μας θα γίνει ένα ορμητικό ποτάμι που θα πάρει στο διάβα του όλη τη σαπίλα τους, τις υποσχέσεις για τα ψίχουλα βοήθειας, τα διοικητικά προσχήματα και την κυνική αδιαφορία τους για τις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας!

Για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς αδικοχαμένους!
 
Για να ανατρέψουμε συνολικά την αστική πολιτική και την μνημονιακή καταστροφή αυτών και των προηγουμένων και όλων όσων μετατρέπουν ακόμα και τη φύση σε συνεργό των δολοφονικών τους πολιτικών !
Απαιτούμε και Διεκδικούμε:
·       Να λογοδοτήσουν τώρα όλοι οι υπεύθυνοι είτε είναι στην κυβέρνηση και στο κράτος, είτε στην περιφέρεια και στους δήμους,  είτε είναι εργολάβοι και επιχειρηματίες!
·       Να  στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών  άμεσα μέτρα για την ένδυση, στέγαση, τη σίτιση. Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, στα νοικοκυριά, και μικρές επιχειρήσεις. Να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) και στο ακέραιο όσοι πλήγηκαν!
·       Μέριμνα για συναδέλφους πρόσφυγες και μετανάστες που μένουνε σε “παραπήγματα” στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, της Μάνδρας και της Μαγούλας.
·       Διαγραφή των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
·       Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο δήμο για την αντιμετώπιση των αναγκών καμία απόλυση συμβασιούχου οποιασδήποτε μορφής. Ενίσχυση του Θριάσιου Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.
·       Κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού για να μπορούν να μετακινηθούν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών. Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό για όλη την Αττική, που θα περιλαμβάνει τα βουνά, τα ρέματα και τα ποτάμια,  για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από καμία κακοκαιρία! Να γίνουν μελέτες και αυστηροί έλεγχοι ασφαλείας για να μη ζήσουμε άλλες παρόμοιες καταστάσεις!
·       Όχι άλλα έργα με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη, την ασύδοτη, εγκληματική δράση του κεφαλαίου, της καπιταλιστικής «ανάπτυξης»,  όχι άλλα έργα χωρίς να υπολογίζεται το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος!  Έργα υποδομής για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου