.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Νέα Φιλαδέλφεια: ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ





του Μάκη Βάσιλα


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρώην αντιδήμαρχος, μέλος της δημοτικής πλειοψηφίας, με άρθρο του σε τοπικά site και στο facebook επιχείρησε να απαντήσει στην καταγγελία του Σωματείου εργαζομένων στο δήμο, ότι η δημοτική αρχή προχωράει σε μερική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πρασίνου μέσω της παραχώρησης 11 πάρκων και πλατειών της πόλης για μελέτη, ανάπλαση και συντήρηση για τα επόμενα δύο χρόνια σε ιδιώτη εργολάβο.
Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχήν πως είναι γνωστή η κατάσταση της κυβερνητικής πολιτικής για τους δήμους. Πρόκειται για μια πάγια πρακτική που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, η οποία περνάει μέσα από την διαρκή υποχρηματοδότηση των δήμων, την απαξίωση των υπηρεσιών, την έλλειψη προσωπικού αλλά και μηχανολογικού-τεχνικού εξοπλισμού.

Αυτή λοιπόν την κατάσταση, που ο πρώην αντιδήμαρχος μέσω της παρέμβασής του θεωρεί ότι είναι δεδομένη, την περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα. Έχουμε πρόβλημα στην συντήρηση των πάρκων, το προσωπικό μας διαρκώς μειώνεται, δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε λόγω των απαγορεύσεων που επιβάλλουν τα μνημόνια κλπ. Και μετά περνάει στην αντεπίθεση. Απορεί γιατί κατηγορείται η δημοτική αρχή για μια πρακτική η οποία (λόγω των δυσκολιών και των συνθηκών) ακολουθείται πολλές φορές και έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν. Έπειτα απαριθμεί τις περιπτώσεις όπου η δημοτική αρχή -ως αριστερή που είναι- έκανε το καθήκον της απέναντι στους οκτάμηνους συμβασιούχους, αναφέρει την αίτηση του δήμου για 19 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και επανερχόμενος στην δύσκολη κατάσταση, εξοργίζεται γιατί κάτι που όλοι ανεξαιρέτως οι ΟΤΑ ακολουθούν σαν πάγια πρακτική, ξενίζει. Τέλος δεν παραλείπει να κατηγορήσει τους εργαζόμενους του δήμου ότι μιλούν με πολιτική σκοπιμότητα, ότι ουσιαστικά γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τους κατοίκους, ενώ αυτοί (η δημοτική αρχή) επειδή εκτός από «αριστερή» είναι και υπεύθυνη, δεν μπορούν να τους ακολουθήσουν σε αυτή τους τη στάση.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι αληθές το ότι οι ΟΤΑ αρκετές φορές, αναθέτουν έργα σε ιδιώτες .Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που προκύπτει η ανάγκη για κάποιο έκτακτο ή ειδικό έργο για το οποίο προφανώς και δεν υπάρχει ούτε η κατάλληλη τεχνογνωσία, ούτε κυρίως το προσωπικό των ειδικοτήτων που απαιτούνται κάθε φορά. Όμως είναι άλλο πράγμα η μελέτη και η συντήρηση και άλλο πράγμα η κατασκευή. Το πρώτο πρέπει να γίνεται από τον δήμο και τις υποδομές του. Το δεύτερο θα πρέπει πάλι να εξετάζεται κατά περίπτωση και μόνο όταν δεν υπάρχει η δημόσια υποδομή, θα μπορούσε να το αναλάβει κάποιος ιδιώτης.
Για την αδυναμία της εκτέλεσης των έργων από τις υπηρεσίες του δήμου υπάρχουν δύο οπτικές για να απαντήσει κανείς.
Η πρώτη είναι να αποδεχτείς την κατάσταση. Κάτι σαν το ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) των νεοφιλελεύθερων που φανταζόμαστε αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας εκεί στην δημοτική αρχή. Μπορείς βέβαια σαν «αριστερή» δημοτική αρχή που είσαι, να βαφτίσεις το κρέας ψάρι να πεις ότι σέβεσαι τους κατοίκους και πως ό,τι κάνεις είναι το αποτέλεσμα του σεβασμού σου.
Μοιραία βέβαια αυτή η λογική στο όνομα των ελλείψεων και της ανυπαρξίας της κρατικής βοήθειας και των πόρων καταλήγει τελικά στο παρακάτω: Θέλεις δημότη μου πράσινο στην περιοχή σου; Πρέπει να πληρώσεις ιδιωτικές εταιρείες γι’ αυτό. Μήπως θέλεις και αξιοπρεπή φωτισμό στους δρόμους της; Να πληρώσεις και πάλι. Να υπάρχουν στοιχειώδεις όροι καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων; Πρέπει να πληρώσεις. Θέλεις καλά σχολεία; Καλά νοσοκομεία; Και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχίζεται. Η δημοτική αρχή προσχωρεί σε μία λογική που ουσιαστικά λέει ότι αυτός που πληρώνει θα έχει. Αυτός που δεν πληρώνει δεν θα έχει. Και μάλιστα ότι αυτό είναι το σωστό. Αυτό μαθηματικά θα καταλήξει ότι σταδιακά σε όλα θα μπει κάποιο αντίτιμο. Μικροί δημοτικοί φόροι και τέλη αρχικά, οι οποίοι θα αυξάνονται σταδιακά.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης -στον οποίο υποτάσσεται αν δεν συμφωνεί κι όλας η δημοτική αρχή- είναι να συρρικνωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, ώστε σταδιακά στο μέλλον να περάσουν στα χέρια των εργολάβων/ιδιωτών. Ταυτόχρονα αυτή η πρακτική αποτελεί τον δούρειο ίππο ώστε να χτυπηθούν η μόνιμη και σταθερή εργασία, οι εργασιακές σχέσεις και τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους στους δήμους και να γενικευτεί η ελαστικοποίηση μέσω των προγραμμάτων διαμοιρασμού της φτώχειας και της μιζέριας.
Και φυσικά όπως κάθε αντιλαϊκό μέτρο προκειμένου να υλοποιηθεί χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις πρέπει να καλλωπιστεί και να προωθηθεί με  τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, η δημοτική αρχή συνεπής στην πρακτική που κάθε διοίκηση έχει, επιτίθεται στους εργαζόμενους του δήμου με το απίστευτο επιχείρημα ότι αν δεν γίνει αυτό που λέει οι χώροι πρασίνου θα μαραζώσουν, κουνώντας τους το δάχτυλο.
Μάλιστα για να εξισορροπήσουν την επίθεση ανακαλύπτουν φιλολαϊκές και γενναίες αποφάσεις όπως αυτή της ανανέωσης των συμβάσεων των οκταμήνων. Σοβαρά μιλάτε; Αυτό δεν έγινε έπειτα από τις κινητοποιήσεις των ίδιων των συμβασιούχων και των σωματείων τους (που τώρα ο αντιδήμαρχος κατηγορεί); Δεν αναγκάστηκε η κυβέρνηση να νομοθετήσει έπειτα από τον αγώνα τους; Και θέλουν και εύσημα για κάτι που μέχρι και ο Πατούλης έκανε; Έλεος πια.
Η άλλη λογική, είναι να αποτελέσει προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η  πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου. Αυτό φυσικά, δε γίνεται με τη λογική της αποδοχής της κατάστασης δηλαδή,  πόσα ανταποδοτικά, πόσες προσλήψεις μπορώ να κάνω τώρα, πόσες συνταξιοδοτήσεις, πόσες προσλήψεις μου επιτρέπουν κυβέρνηση ΕΕ ΔΝΤ να κάνω; Ειδικά αν λες ότι είσαι αριστερός. Αρκετά πια με την υπεύθυνη αριστερά (υπεύθυνη βέβαια απέναντι στους δανειστές και τις κυβερνήσεις είναι κ όχι στους κατοίκους και τους εργαζόμενους). Μπουχτίσαμε από αυτούς.
Αν θες να μιλήσεις διαφορετικά, βάζεις κάτω τις ανάγκες του δήμου και των κατοίκων, μιλάς στους κατοίκους και τους εξηγείς τι γίνεται, μιλάς με διπλανούς δήμους και διεκδικείς. Προσπαθείς να κινητοποιήσεις τον κόσμο. Είσαι στα όρια της νομιμότητας. Δεν τα αποδέχεσαι όλα  στο όνομα του κακού μπαμπούλα δεξιού/πασόκου  που θα έρθει κ άρα εσύ είσαι ο καλύτερος διαχειριστής της φτώχιας και της μιζέριας μας. 
Και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας λοιπόν, μέσα από τις πολιτικές που υλοποιεί η δημοτική αρχή, αποτελεί τελικά ένα  ακόμη εργαλείο μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται σε τοπικό επίπεδο η αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Το ότι ίσως γίνεται με σχετικά πιο ήπιο τρόπο απ’ ό,τι αν η δημοτική αρχή είχε άλλο πολιτικό πρόσημο, δεν αλλάζει επί της ουσίας το τελικό αποτέλεσμα. Στο σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει η ΕΕ και τα μνημόνια, ο Καλλικράτης και το Παρατηρητήριο των δήμων εφόσον τα αποδέχεται κανείς και τα θεωρεί δεδομένα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μια απλή διαχείριση. Αυτό το γνωρίζουν και στη δημοτική αρχή. Ας έχουν το θάρρος να το ομολογήσουν και ας αφήσουν τα κούφια λόγια περί «υπεύθυνης» , «φιλολαϊκής» στάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου