.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ελληνικό - Αγιος Κοσμάς: Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο του αποχαρακτηρισμού δασών

Εδώ και καιρό έχουμε αποκαλύψει με στοιχεία το σκάνδαλο του αποχαρακτηρισμού εκατοντάδων στεμμάτων δάσους στην περιοχή που εκτείνεται από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μέχρι τον Αγιο Κοσμά. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό το σκάνδαλο διαδραμάτισαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος και ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης. Συμμετείχαν, επίσης, υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, προκειμένου το Γ’ Τμήμα του ΝΣΚ να εκδώσει τη Γνωμοδότηση 337/2016 και να αποχαρακτηριστούν 135 στρέμματα δάσους, με το επιχείρημα αποτελούν προϊόν Τεχνητής Δασικής Φυτείας. Οπως αποκαλύψαμε τότε, το ΝΣΚ δεν έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τον δασικό ή μη χαρακτήρα εκτάσεων.


Η Γνωμοδότηση αυτή «έμπαζε», όχι μόνο επειδή το ΝΣΚ είναι αναρμόδιο, αλλά και γιατί με την απόφασή του συναρτούσε τον αποχαρακτηρισμό των Τεχνητών Δασικών Φυτειών από την ύπαρξη φυτοτεχνικών μελετών. Τέτοιες μελέτες, όμως, δεν υπήρχαν στην περίπτωση του Ελληνικού και έτσι η Γνωμοδότηση 337 δεν ίσχυε. Αυτό όμως δεν πτόησε τον Φάμελλο, που έβαλε την πρόεδρο του Γ’ Τμήματος να γνωμοδοτήσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτή την «έλλειψη». Στη συνέχεια, σύμβουλος του Φλαμπουράρη, ξεπερνώντας κάθε όριο, διέταξε παράνομα τον Δασάρχη Πειραιά να κάνει Πράξη Χαρακτηρισμού με σκοπό να αποχαρακτηριστούν τα 135 στρέμματα δάσους. Ο Δασάρχης, «με το πιστόλι στον κρόταφο», αναγκάστηκε να αποχαρακτηρίσει τα 135 στρέμματα δάσους, υιοθετώντας τη Γγνωμοδότηση 337 του ΝΣΚ. Εσωσε όμως ένα δάσος 36,92 στρεμμάτων.

Ακολούθως, η  υπόθεση πήγε στην Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΤΕΕΑ) Πειραιά, μετά από τις αντιρρήσεις υπέβαλαν από κοινού οι εταιρίες ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ και ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ. Αντιρρήσεις υπέβαλε και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, υποστηρίζοντας με πλήρη τεκμηρίωση ότι στο Ελληνικό τα δάση κάλυπταν συνολικά 587 στρέμματα.

Η ΤΕΕΑ Πειραιά, στις 2 Οκτώβρη του 2017, απέρριψε τις αντιρρήσεις της Επιτροπής Αγώνα και δέχτηκε τις αντιρρήσεις των δύο εταιριών, με ψήφους 2 προς 2 και με την ψήφο του προέδρου της να μετράει διπλή. Ετσι, αποχαρακτηρίστηκε το σύνολο των δασών του Ελληνικού. Η προκλητική αυτή απόφαση της ΤΕΕΑ Πειραιά δε θα μείνει στο απυρόβλητο. Η Επιτροπή Αγώνα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα καταφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, κατά της απόφασης. Ομως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Αυτό το θέμα το ερευνούμε και θα επανέλθουμε.

Δεν είναι μόνο αυτές οι παρανομίες που έκαναν οι δύο υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προκειμένου να αποχαρακτηρίσουν τον δασικό πλούτο της περιοχής. Και δεν είναι μόνον ο δασικός πλούτος. Υπάρχει πρόβλημα και με τα μπαζωμένα ρέματα στην περιοχή, που αποκτά δραματική επικαιρότητα μετά το έγκλημα σε Μάνδρα – Νέα Πέραμο.

Ας θυμηθούμε κάποιες ημερομηνίες, γιατί έχουν σημασία.

• Ο Φάμελλος υπέβαλε ερώτημα στο ΝΣΚ να γνωμοδοτήσει για τον δασικό ή μη χαρακτήρα των Τεχνητών Δασικών Φυτειών την 1η Δεκέμβρη του 2016.

• Το ΝΣΚ, με μεγάλη ταχύτητα, εξέδωσε τη Γνωμοδότηση 337, με την οποία άνοιξε το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό των δασών, ισχυριζόμενο ότι οι Τεχνητές Δασικές Φυτείες δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία, στις 23 Δεκέμβρη του 2016.

• Ομως, στις 15 Δεκέμβρη του 2016, η αναπληρώτρια προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά είχε θεωρήσει τον Δασικό Χάρτη του Ελληνικού, χωρίς να προχωρήσει στην ανάρτησή του, γιατί αυτό θα στεκόταν εμπόδιο στο σχέδιο των Φάμελλου-Φλαμπουράρη, που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Γιατί στον Δασικό Χάρτη έχουν αποτυπωθεί 215 στρέμματα δάσους!

Αυτό αποκαλύφτηκε πριν από μερικές μέρες, στις 2 Νοέμβρη του 2017, από την οικολογική οργάνωση ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Σύμφωνα με τον νόμο 3889/2010, άρθρα 13 και 14, τους Δασικούς Χάρτες θεωρούν οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δασών των νομών, στους οποίους υπάγονται οι εκτάσεις που αποτυπώνονται σ’ αυτούς. Στη συνέχεια, μετά από 15 μέρες, οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δασών αναρτούν τους θεωρημένους Δασικούς Χάρτες.

Η ανάρτηση είναι δικαίωμα και υποχρέωση αυτών των υπηρεσιακών παραγόντων και όχι της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ και της ΕΚΧΑ ΑΕ. Το σημειώνουμε υπογραμμίζοντάς το, γιατί στην περίπτωση του Πειραιά η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών ενήργησε κόντρα στη νομοθεσία, στέλνοντας τον Δασικό Χάρτη στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και στην ΕΚΧΑ ΑΕ «για τις δικές τους ενέργειες»!

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά θεώρησε τον Δασικό Χάρτη που περιλαμβάνει και τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης στις 15 Δεκέμβρη του 2016 και στην απόφασή της, που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κατέληγε: «Η παρούσα διαβιβάζεται στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ και στην ΕΚΧΑ ΑΕ για τις δικές τους ενέργειες»!

Ασφαλώς, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά γνώριζε τι προβλέπει ο νόμος 3889 για τη θεώρηση και ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. Παρολαυτά, έστειλε τον Δασικό Χάρτη σε αναρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι η ΓΔΑΠΔΑ και η ΕΚΧΑ ΑΕ. Προφανώς, ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή διατάχτηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες αυτών των υπηρεσιών. Και από ό,τι έχουμε καταλάβει, η συγκεκριμένη προϊσταμένη είναι επιρρεπής στο να υπακούει σε παράνομες εντολές, και μάλιστα προφορικές.

Είναι η ίδια που, ενώ είχε δεχτεί πρόταση από υφιστάμενό της να μην υποβληθούν αντιρρήσεις κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά (που γλίτωνε από τον αποχαρακτηρισμό τα 37 στρέμματα), υπέκουψε στην παράνομη εντολή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και συμμετείχε ενεργά στη σύνταξη του κειμένου των αντιρρήσεων. Επιπλέον, δέχτηκε να χρησιμοποιήσει ο Συντονιστής τη σφραγίδα της Διεύθυνσής της και το πρωτόκολλό της, χωρίς να εκφράσει την αντίθεσή της, ως όφειλε και όπως είχε δικαίωμα.

Ο Δασικός Χάρτης, μετά την παρέλευση 15 ημερών από τη θεώρησή του (δηλαδή στις 30 Δεκέμβρη του 2016), έπρεπε να αναρτηθεί. Αυτό όμως δεν έγινε και δεν έγινε γιατί σύμφωνα με τον Δασικό Χάρτη υπάρχουν στο Ελληνικό 215 στρέμματα δάσους. Επιπλέον, από τη στιγμή που αναρτάται ένας Δασικός Χάρτης απαγορεύεται στον Δασάρχη να κάνει Πράξη Χαρακτηρισμού. Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτό θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στους χειρισμούς του Φάμελλου, που επεδίωκε με «φαστ τρακ» διαδικασίες να αποχαρακτηρίσει τα δάση του Ελληνικού.

Μετά από 33 μέρες, ο Γενικός Διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ, με παράνομη διαταγή, επιχείρησε να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο κλείσιμο στο συρτάρι του Δασικού Χάρτη του Ελληνικού. Ψάξαμε να βρούμε αν τελικά αυτός ο Δασικός Χάρτης αναρτήθηκε και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει ακόμα αναρτηθεί! Ο λόγος είναι προφανής: τα 215 στρέμματα δάσους του συγκεκριμένου Δασικού Χάρτη τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Αυτοί που βιάζονται να θεωρήσουν και να αναρτήσουν Δασικούς Χάρτες – καρικατούρες, προκειμένου να βολέψουν τους κάθε είδους καταπατητές, στην προκειμένη περίπτωση διπλοκλείδωσαν έναν θεωρημένο Δασικό Χάρτη στο συρτάρι, επειδή αυτός δεν βολεύει τους πλιατσικολόγους καπιταλιστές που θέλουν να ρημάξουν κάθε ίχνος δάσους στην έκταση που θα αναπτύξουν τη μπίζνα τους.

Αν σκέφτεστε ότι αυτές οι μεθοδεύσεις θυμίζουν μεθόδους μαφίας, σωστά σκέπτεστε. Εμείς πάντως συνεχίζουμε το ρεπορτάζ και θα επανέλθουμε.



ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 18 ΝΟΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου