.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

«Αναβάθμιση» F-16: Προσπαθούν να θολώσουν τα νερά

Τσίπρας και Καμμένος, μολονότι μίλησαν υπό διαφορετικές κοινοβουλευτικές συνθήκες (ο Καμμένος καυγαδίζοντας με τον Μπουμπούκο και άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης), ο Τσίπρας συζητώντας «κυριλέ» και χαμηλότονα με τον Θεοδωράκη, ισχυρίστηκαν τα ίδια πράγματα σχετικά με την «αναβάθμιση» των F-16 που συμφώνησαν στις ΗΠΑ με τον Τραμπ. Σημάδι του ότι προηγήθηκε γερό φροντιστήριο στο Μαξίμου, ώστε να καταφέρουν να διαμορφώσουν ένα κοινό «αφήγημα» (παραμύθι δηλαδή), θολώνοντας τα νερά.

Το «αφήγημα» λέει ότι δεν έχουν υπογράψει καμιά συμφωνία, αλλά έστειλαν ένα letter of request, για να τους δώσουν προσφορά οι Αμερικάνοι. Οι Αμερικάνοι τους έδωσαν προσφορά 2,4 δισ. δολαρίων, που είναι «ταβάνι» για την «αναβάθμιση» όλων των F-16 που διαθέτει ο ελληνικός στόλος, όμως η κυβέρνηση δε διατίθεται να δώσει πάνω από 1,1 δισ. δολάρια (1 δισ. ευρώ) και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας (δηλαδή, 100 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσό αστείο, που προβλέπεται στον αμυντικό προϋπολογισμό, όπως είπε ο Τσίπρας).


Ερώτημα πρώτο: Αφού είναι έτσι, γιατί ο Τσίπρας δεν έκανε μια ευγενική διόρθωση στις απανωτές αναφορές του Τραμπ σε συμφωνία για 2,4 δισ. δολάρια;

Ερώτημα δεύτερο: Αφού είναι έτσι, τότε γιατί ο Καμμένος έλεγε στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον (έγραψε και σχετικό tweet), ότι η συμφωνία έχει ύψος 2,4 δισ. δολάρια, αλλά η κυβέρνηση θα πληρώσει μόνο 1,1 δισ., ενώ τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν από άλλες πηγές;

Εχει και συνέχεια το «αφήγημα». Απαντώντας στον Θεοδωράκη, ο Τσίπρας διακήρυξε: «Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία που ενδεχομένως εμείς να προβούμε στο μέλλον, αντισταθμιστικά οφέλη. Τα λάθη του παρελθόντος εμείς δεν θα τα κάνουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ».

Ερώτημα τρίτο: Γιατί ο Βίτσας δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη στα οποία θα συμμετάσχουν η ΕΑΒ και ιδιωτικές ελληνικές εταιρίες, οι οποίες μάλιστα θα στείλουν τεχνικούς στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν; Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας (και άνθρωπος που το Μαξίμου έχει βάλει δίπλα στον Καμμένο) προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα. Είπε ότι τον θόρυβο τον κάνουν εταιρίες που αποκλείονται από τα αντισταθμιστικά οφέλη. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «γίνεται μια κριτική του τύπου “να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα“». Και γεμάτος προσποιητή αγανάκτηση συμπλήρωσε, ότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε στη λογική του «να μην πάρει ο άλλος μια δουλειά, αν δεν την πάρω εγώ».

Είναι φανερό πως οι Τσιπροκαμμένοι αιφνιδιάστηκαν από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και από τη γενικά αρνητική σκοπιά από την οποία παρουσίασαν τη συμφωνία τα ελληνικά ΜΜΕ. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε και εσωτερικό πρόβλημα, καθώς οι δυσαρεστημένοι από τη μη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση βρήκαν την ευκαιρία να «γκρινιάξουν». Ισως να πήραν και προειδοποιητικά μηνύματα από το Βερολίνο και το Παρίσι (του τύπου «αλλού τρώτε και πίνετε και αλλού πάτε και το δίνετε»). Ετσι, αποφάσισαν να θολώσουν τα νερά, έως ότου περάσει η μπόρα. Είναι σίγουρο ότι θα βάλουν μπροστά τους στρατηγούς, για να υπερασπιστούν αυτοί την «εθνική ανάγκη» της «αναβάθμισης» των F-16.



ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου