.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ (ΠΩΣ ΛΕΜΕ «ΕΙΝΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ»;)

Δεν υπάρχει τίποτα δυσκολότερο από το να προσπαθήσεις να κάνεις ένα παιδί και έναν πλούσιο και ισχυρό ν’ αλλάξουν γνώμη για ένα θέμα. Το μεν παιδί αδυνατεί να κατανοήσει πώς λειτουργούν οι συλλογισμοί, ενώ ο πλούσιος και ισχυρός αδυνατεί να κατανοήσει πως είναι δυνατόν να κάνει λάθος (ειδικά αφού οι τριγύρω του τον αποθεώνουν συνεχώς). Σχετικά με τον πλούσιο και ισχυρό ο οποίος έχει με το μέρος του την «πειθώ» που απορρέει από την οικονομική του ισχύ έχουμε να παρατηρήσουμε πως είναι αποτελεί τον παραδοσιακό «χορηγό» περίεργων και «αιρετικών» απόψεων και σχεδίων, αρκεί να πειστεί πως υπάρχει η πιθανότητα να «σώσει» έτσι την ψυχή του (αφού τα «συγχωροχάρτια» έχουν πλέον καταργηθεί).


Όταν η οικονομική δύναμη συνδυάζεται με τις θρησκευτικές κυρίως πεποιθήσεις καθίσταται αήττητη. Έτσι με έκπληξη (να ήταν πραγματική άραγε;) τα Μ.Μ.Ε. ανακάλυψαν Σαουδάραβα ιμάμη που υποστηρίζει ότι η Γή δεν κινείται (βλέπε εδώ). Μ’ ένα λογικοφανές επιχείρημα προσπάθησε να πείσει το ακροατήριο του για την ορθότητα της άποψης του. Δυστυχώς γι’ αυτόν δεν ήταν της ίδιας ποιότητας με τα «παράδοξα του Ζήνωνα» (βλέπε εδώ). Αφήνοντας τον ιμάμη και τις σοφιστείες του για να σκιαγραφήσουμε έναν άλλο τύπο ισχυρογνώμονα (αγύριστου κεφαλιού).

Υπάρχουν περιπτώσεις που η ισχυρογνωμοσύνη είναι συνδεδεμένη με την καταγωγή. Στις περιπτώσεις αυτές βέβαια η εντύπωση που έχουμε για την σύνδεση της ισχυρογνωμοσύνης (ξεροκεφαλιάς) με την καταγωγή είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της λειτουργίας του στερεότυπου. Μας έχουν πεί δηλαδή πως: «Οι Πόντιοι είναι (κατά περίπτωση) χαζοί, ξεροκέφαλοι» ή οτιδήποτε άλλο κατά περιόδους αποφασίσουν κάποιοι να τους προσάψουν. Στον βαθμό που δεν είμαστε σε θέση να έχουμε προσωπική άποψη για όλους τους Πόντιους προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε το στερεότυπο.      
,
Υπάρχουν κάποιοι που καταλογίζουν στον Μελισσανίδη ξεροκεφαλιά, πως δεν ακούει τίποτα και κανέναν ειδικά αν δεν συμφωνεί με όσα αυτός πιστεύει. Δεν ξέρουμε αν είναι τελείως αλήθεια (άλλωστε πάντα απαιτείται κάποιο ποσοστό αλήθειας για την δημιουργία στερεοτύπου), αλλά ξέρουμε πως η ισχυρογνωμοσύνη δεν συνδέεται με την καταγωγή περισσότερο από άλλα γνωρίσματα, αφού την συναντούμε ειδικά στους πλούσιους και ισχυρούς όλων των φυλών. Εμείς δεν θα πάρουμε θέση σχετικά με την ξεροκεφαλιά του Μελισσανίδη κυρίως γιατί θεωρούμε ότι για να φτάσει εκεί που έφτασε είναι σε θέση ν’ αντλεί διδάγματα από την ζωή. Συνεπώς είμαστε σίγουροι πως ακόμη και αν δεν θέλει ν’ ακούσει τίποτα για κάποια ζητήματα, πολύ σύντομα θα πρέπει ν’ ακούσει όσα έχουν κάποιοι να του πούν και να συλλογιστεί σχετικά μ’ αυτά. Είναι πιθανότατα ο μόνος τρόπος να καταφέρει κάτι σημαντικό και αξιομνημόνευτο στον χώρο της Α.Ε.Κ. το οποίο ενδεχομένως και ν’ αλλάξει το μέλλον του Σωματείου.    

23 Φλεβάρη 2015.
παρατηρητήριο.
πηγή: aek-watch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου