Την περασμένη Δευτέρα, δημοσιοποίησε τελικά ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΤΕΕΑ)του Πειραιά, Χρ. Αντωνέλλης, την απόφαση 6/2017, η οποία δέχεται τις αντιρρήσεις των εταιριών ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ και αποχαρακτηρίζει το δάσος των 36,92 στρεμμάτων. Αυτή ήταν η απαίτηση των πλιατσικολόγων «επενδυτών» και της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων. Σ’ αυτή την απαίτηση, η οποία συνοδεύτηκε από ένα εφιαλτικό παρασκήνιο (το αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, αλλά και στο παρελθόν) ανταποκρίθηκε πλήρως ο Χρ. Αντωνέλλης, που εκτός από πρόεδρος της ΤΕΕΑ Πειραιά είναι και Δασάρχης στο Λαύριο.
Παρεμπιπτόντως, αναφέρουμε ότι ως Δασάρχης Λαυρίου από τον Οκτώβρη του 2016 κάνει τις Πράξεις Χαρακτηρισμού έχοντας διπλή ιδιότητα: του εισηγητή δασολόγου και του Δασάρχη, γιατί στο Δασαρχείο Λαυρίου είναι ο μοναδικός δασολόγος! Αυτή τη δράση του Χρ. Αντωνέλλη την έχουμε ψάξει απ’ όλες τις πλευρές. Θα επανέλθουμε διεξοδικά σ’ αυτό, αφού περιληπτικά σημειώσουμε, ότι ο Χρ. Αντωνέλλης δεν ενεργεί πρωτοβουλιακά. Από το 1997 υπάρχει η απόφαση 4796 του ΣτΕ, που το επιτρέπει, σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος δασολόγος, ενώ υπάρχουν και εγκύκλιες διαταγές που αποδέχτηκαν αυτή την απόφαση. Ομως, συνάδελφοί του που βρέθηκαν σ’ αυτή τη θέση δεν εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, αλλά συνεργάστηκαν με δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών του νομού στον οποίο ανήκει το Δασαρχείο τους. Θα έπρεπε, λοιπόν, να λειτουργήσει ανάλογα και ο Δασάρχης Λαυρίου.
Επανερχόμενοι στο σχολιασμό της απόφασης της ΤΕΕΑ Πειραιά, σημειώνουμε ότι πρόκειται τυπικά και ουσιαστικά για απόφαση Αντωνέλλη. Οπως και ο ίδιος αναφέρει στην κατάπτυστη απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους του Ελληνικού, έλαβε γνώση της 16σέλιδης εισήγησης του δασολόγου Π. Χριστακόπουλου, που συνοδεύτηκε, πέρα από την εργασία γραφείου που περιλάμβανε φωτοερμηνεία αεροφωτογραφιών και ορθοφωτοχαρτών από το 1939 μέχρι το 2007, και από επιτόπια αυτοψία στο δάσος. Ενώ και τα μέλη της ΤΕΕΑ έκαναν αυτοψία, ο Αντωνέλλης αγνόησε προκλητικά την εισήγηση Χριστακόπουλου και ευθυγραμμίστηκε με τις αντιρρήσεις των εταιριών ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ.
Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την εισήγηση Χριστακόπουλου, που «επιβραβεύτηκε» από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπ. Κοκκινάκη, με την μετακίνησή του από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών στη Διεύθυνση Αναδασώσεων:
«Για το τμήμα Α, έκτασης 13,86 στρεμμάτων, συμπεραίνει: «Το τμήμα Α από το έτος1939-σήμερα ήταν και είναι δασικής μορφής παρά τις κάποιες ανθρώπινες επεμβάσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Η κάλυψη της θαμνώδους δασικής βλάστησης ανέρχεται σήμερα στο 50% περίπου.
Για το τμήμα Β, έκτασης 23,06 στρεμμάτων, συμπεραίνει: «Το σύνολο της έκτασης του τμήματος Β κατά το έτος 1939 είχε την χορτολιβαδική μορφή… Από το 1960 παρατηρείται αύξηση του ποσοστού κάλυψης της βλάστησης καθώς και σημαντική καθ’ ύψος αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην φυσική εξέλιξη καθώς και σε φυτεύσεις άλλων ειδών προφανώς για αναβάθμιση της αισθητικής του τοπίου. Με βάση τα ανωτέρω εκτεθέντα, προκύπτει σαφώς και χωρίς αμφισβήτηση η δασική μορφή επί του συνόλου της έκτασης του τμήματος Β».
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη θέση για το δάσος του Ελληνικού, η οποία ταυτίζεται με την Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασάρχη και με τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά. Ο Χρ. Αντωνέλλης, όμως, είχε διαφορετική άποψη και την εξέφρασε στην κλειστή συνεδρίαση της ΤΕΕΑ Πειραιά. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από την απόφαση της ΤΕΕΑ:
«Σύμφωνα με την προφορική εισήγηση των κ. Αντωνέλλη Χρήστου και κ. Κοτσοβού Αικατερίνης το Τμήμα 8 εμβαδού τριάντα έξι χιλιάδων εννιακοσίων δέκα οκτώ τετραγωνικών μέτρων και ένδεκα εκατοστών του τετραγωνικού μέτρου (36.918,11 τ.μ.), με στοιχεία 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,1 όπως αυτό απεικονίζεται στο συμπληρωμένο από εμάς, από Ιανουάριο του 2016 τοπογραφικό διάγραμμα κλ. 1:5000 του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού κ. Σπύρου Συντριβανόπουλου με αρ. Μητρώου ΤΕΕ 80427 επί του αποσπάσματος Φ.Χ. Γ.Υ.Σ. αριθ. 6455-7,6465-1 και 6465-3 κλίμακας 1:5.000 με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ 87, λαμβάνοντας υπόψη την α) αριθμ. 337/2016 Γνωμοδότηση του Γ’ Τμήματος του ΝΣΚ, σύμφωνα με την οποία «Στην έννοια του “ιδιοκτήτη“, της περ. γ της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 998/79, περιλαμβάνεται και το Ελληνικό Δημόσιο ή ο ειδικός διάδοχος αυτού, για τις περιπτώσεις που σε εκτάσεις του οι οποίες δεν είχαν δασικό χαρακτήρα προέβη το ίδιο ή ο διάδοχός του σε τεχνητές φυτεύσεις για καλλωπιστικούς λόγους βάσει φυτοτεχνικών μελετών, είτε πριν, είτε μετά την 11-6-1975», β) το αρ. 151924/362/20-1-2017 έγγραφο του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο έγινε αποδεκτή η ανωτέρω Γνωμοδότηση, γ) το 155483/1880/13-4-2017 έγγραφο του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο μας διαβιβάσθηκε το 231-1211/102595/3-4-2017 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του ΥΠΕΝ σύμφωνα με το οποίο «προκύπτει με σαφήνεια ότι, η ύπαρξη «φυτοτεχνικών μελετών» δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ερμηνεία της περίπτωσης γ' της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 998/79 όπως ισχύει, στην οποία οδηγήθηκε το Τμήμα και συνακόλουθα δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή της διατάξεως, όπως ερμηνεύτηκε από την ως άνω γνωμοδότηση. Κατά συνέπεια η «εξ ελευθεριότητος φύτευση» εκ μέρους του ιδιοκτήτη, σε εκτάσεις της μορφής των περιπτώσεων α' και β', της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 998/79, όπως ισχύει και μόνον, τίθεται ως ουσιαστική και αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή της διατάξεως σύμφωνα με την ως άνω γνωμοδότηση», και χαρακτηρίζει αυτή ως μη δασικού χαρακτήρα κατά την έννοια των διατάξεων της περίπτωσης γ' της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του Ν. 998/79, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του αρθ. 32 του Ν. 4280/14 (ΦΕΚ-159Α), μη υπαγόμενη στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού αυτού είναι η μορφή της έκτασης, η μορφή που είχε τα έτη 1929-2016, η μορφολογία εδάφους, ο τρόπος διαχείρισης και τα υποβληθέντα με τις αντιρρήσεις στοιχεία».
υ Ο Χρ. Αντωνέλλης αγνόησε προκλητικά την αναλυτική και άκρως θεμελιωμένη επιστημονικά εισήγηση του συναδέλφου του Π. Χριστακόπουλου, τότε προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης, που αναφέρθηκε σε δυο τμήματα της έκτασης, δίνοντας αναλυτική περιγραφή του ιστορικού και της σημερινής κατάστασης του καθενός απ’ αυτά, επειδή προφανώς δεν τον βόλευε στην προειλημμένη απόφασή του να ταυτιστεί με τις αντιρρήσεις των δύο εταιριών.
υ Ο ίδιος επισκέφτηκε την περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στο Ελληνικό και στον Αγιο Κοσμά, έκανε αυτοψία και έτσι είχε σχηματίσει γνώμη, όχι μόνο για τα 36,92 στρέμματα που είχε χαρακτηρίσει δάσος ο Δασάρχης Πειραιά, αλλά και για τα επιπλέον εκατοντάδες στρέμματα, για τα οποία είχαν υποβάλει αντιρρήσεις 65 κάτοικοι. Οφειλε, λοιπόν, από εκεί να ξεκινήσει την τοποθέτησή του.
υ Ομως, αυτός ξεκίνησε την τοποθέτησή του από τις παράνομες γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ, με τις οποίες ο Φάμελλος επιχείρησε να βγάλει εκτός δασικής νομοθεσίας τις Τεχνητές Δασικές Φυτείες, γιατί απλά δεν μπορούσε να αντικρούσει τις απόψεις του Π. Χριστακόπουλου. Πρόκειται για σολοικισμό, καθώς έπρεπε να αρχίσει την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην πραγματική κατάσταση, που διαπίστωσε και ο ίδιος με την επιτόπια αυτοψία, και να κάνει φωτοερμηνεία όλων των αεροφωτογραφιών και ορθοφωτοχαρτών. Ετσι, όμως, θα οδηγούνταν υποχρεωτικά στο συμπέρασμα, ότι η έκταση των 36.92 στρεμμάτων δεν προήλθε από Τεχνητές Δασικές Φυτείες, και δε θα χρειαζόταν να καταφύγει στην ανάλυση των αντιδασικών διατάξεων που εισήχθησαν προκειμένου να αποχαρακτηριστούν δάση και δασικές εκτάσεις επειδή προέρχονται από Τεχνητές Δασικές Φυτείες.
Θυμίζουμε ότι δύο δασολόγοι του Δασαρχείου Πειραιά έκαναν την Πράξη Χαρακτηρισμού. Δύο δασολόγοι της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά συμφώνησαν με την Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά. Ο δασολόγος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την εμπεριστατωμένη εισήγησή του, στήριξε την Πράξη Χαρακτηρισμού. Και ένας ακόμα δασολόγος, μέλος της ΤΕΕΑ Πειραιά, ψήφισε υπέρ της Πράξης Χαρακτηρισμού. Δηλαδή, έχουμε έξι δασολόγους που υπερασπίστηκαν τον δασικό χαρακτήρα του τελευταίου δάσους του Ελληνικού. Απέναντι στην ομοφωνία όλων αυτών των δασολόγων έχουμε δύο νομικούς (τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπ. Κοκκινάκη, και τον δικηγόρο με έμμισθη εντολή, Ν. Γκούβρα), τον δασολόγο Χρ. Αντωνέλλη και τη γεωπόνο Αικ. Κοτσοβού, που συμφώνησαν με τις αντιρρήσεις των εταιριών ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, κάνοντας το άσπρο μαύρο, επειδή αυτή ήταν η πολιτική βούληση της κυβέρνησης.
Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη απόφαση του Χρ. Αντωνέλλη και της Αικ. Κοτσοβού, που έγινε απόφαση της ΤΕΕΑ Πειραιά χάρη στη διπλή προεδρική ψήφο του πρώτου, είναι επιστημονικά διάτρητη και νομικά παράνομη.
ΥΓ. Γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπ. Κοκκινάκης, μετά την άρνηση των προϊσταμένων της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά και της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών να υπογράψουν εισηγήσεις για την υποβολή αντιρρήσεων κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού του Δασάρχη, κατέφυγε σε έναν δικηγόρο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Από νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά από την ανάγνωση των αντιρρήσεων που υπέβαλε ο Σπ. Κοκκινάκης, διαπιστώσαμε ότι αυτός διέταξε την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά, πρώτον να συντάξει το έγγραφο με Θέμα: «Εγερση αντιρρήσεων κατά της 39216/1659/11-5-2017 Πράξης Χαρακτηρισμού Δασάρχη Πειραιά» και δεύτερον να χρησιμοποιήσει τη στάμπα και το πρωτόκολλο της Διεύθυνσης. Ο Κοκκινάκης το έκανε αυτό γιατί δεν μπορούσε διαφορετικά να υποβάλει τις αντιρρήσεις κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά, Σ. Μυτελέτση, την οποία ρωτήσαμε αν κατέγραψε στο έγγραφο των αντιρρήσεων (αυτό που παραμένει στο αρχείο της Διεύθυνσης) τη διαφωνία της, ως όφειλε, αρνήθηκε να μας απαντήσει. Θεωρούμε ως πιθανότερο η προϊσταμένη να κατέγραψε τη διαφωνία της, δεδομένου ότι η ίδια είχε δεχτεί την εισήγηση του τμηματάρχη Δ. Νάκου και είχε εισηγηθεί να μην υποβληθούν αντιρρήσεις επί της Πράξης Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά.
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΗ
πηγή: eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου