Αυτή τη φορά, θύμα των παράνομων αστυνομικών επιχειρήσεων απαγωγής και επαναπροώθησης που, σύμφωνα με πληθώρα στοιχείων και καταγγελιών, συνεχίζονται χωρίς σταματημό στον Εβρο, ήταν Σύρος αναγνωρισμένος πρόσφυγας στη Γερμανία από το 2015.
Ο Γ.Α. (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») έφτασε στη Θεσσαλονίκη με την πρωινή πτήση της Ryanair από το Αμβούργο στις 5 Οκτωβρίου, όπως δείχνει η κάρτα επιβίβασης.
Ταξίδεψε με το ΚΤΕΛ των 7 μ.μ. στο Διδυμότειχο για να συναντήσει συγγενή του, διανυκτέρευσε στην πόλη και πήρε το πρωινό ΚΤΕΛ στις 6.05 για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπως λέει ο ίδιος από την Τουρκία, όπου βρίσκεται σήμερα, μιλώντας στην οργάνωση «Γέφυρες» της Αθήνας και στη συνέχεια στην «Εφ.Συν.».
Περίπου μισή ώρα μετά την αναχώρηση, το λεωφορείο σταμάτησε σε έλεγχο αστυνομικών που ζήτησαν ταυτότητες.
Ο Γ.Α. τους έδειξε τη γερμανική κάρτα διαμονής, το γερμανικό ταξιδιωτικό του έγγραφο και το αεροπορικό εισιτήριο.
«Με πήραν στο Αστυνομικό Τμήμα για να ελέγξουν τα έγγραφα, αλλά δεν μου επέτρεψαν να πάρω τον σάκο μου από το λεωφορείο. Με έβαλαν σε ένα μικρό δωμάτιο με τέσσερα κρεβάτια, μαζί με άλλους 24 ανθρώπους. Εμεινα εκεί μέχρι περίπου τις 7 το απόγευμα, χωρίς νερό και φαγητό. Εχω πίεση και παίρνω φάρμακα, αλλά δεν με άκουσαν ούτε ενδιαφέρθηκαν», αναφέρει.
Μαζί με άλλα περίπου 40 άτομα, τουλάχιστον ένα από τα οποία ήταν επίσης αναγνωρισμένος πρόσφυγας στη Γερμανία, τους έβαλαν σε δύο λευκά βαν χωρίς καθίσματα, όρθιους, και τους οδήγησαν στον Εβρο.
«Δεν μου έδωσαν πίσω τα χαρτιά μου ούτε το τηλέφωνό μου. Δεν μου έδωσαν κανένα χαρτί που να αποδεικνύει ότι με συνέλαβαν, ούτε γιατί με συνέλαβαν, ούτε ότι κράτησαν τα χαρτιά μου. Με έβαλαν με άλλους ανθρώπους σε μια φουσκωτή βάρκα. Προσπάθησα να προβάλω αντίσταση, τους εξηγούσα συνεχώς ότι ζω στη Γερμανία, ότι βρέθηκα εκεί σαν επισκέπτης. Με αγνόησαν και με χτύπησαν. Μας πήγαν με το φουσκωτό στην άλλη πλευρά του ποταμού, στην τουρκική, και μας άφησαν εκεί. Δεν είχα τίποτα. Ούτε νερό, ούτε φαγητό, ούτε φάρμακα για 12 ώρες. Περπάτησα ώρες μέσα στη νύχτα μέχρι που βρήκα κάποιον που με οδήγησε στον σταθμό, από όπου πήρα λεωφορείο για την Κωνσταντινούπολη», λέει.
Ο δικηγόρος του στη γερμανική πόλη Φορ αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως έχει καταθέσει αναφορά στη γερμανική αστυνομία, ώστε να σταλούν στο γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τα νέα έγγραφα του Γ.Α. για να μπορέσει να επιστρέψει στη Γερμανία.
Μέχρι τότε ο Γ.Α. φοβάται να ξεμυτίσει από το σπίτι, μήπως τον συλλάβει η τουρκική αστυνομία χωρίς χαρτιά και τον στείλει στη Συρία.
Τι λένε από την ΕΛ.ΑΣ.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονται ότι δεν ευσταθεί η καταγγελία και σημειώνουν ότι τη θεωρούν ακραία.«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν κάποιον που έχει άσυλο στη Γερμανία και να τον γυρίσουν στην Τουρκία, ιδίως μαζί με άλλους 40», λένε.
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή πριν από μερικούς μήνες, σχετικά με τις καταγγελίες της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για δύο περιστατικά επαναπροώθησης Τούρκων προσφύγων από ομάδες αστυνομικών και κουκουλοφόρων στον Εβρο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε περιοριστεί να αναφέρει ότι το υπουργείο και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επιδεικνύουν «απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα» των προσφύγων και ότι το αστυνομικό προσωπικό που δραστηριοποιείται στα σύνορα έχει πάρει εντολές και ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο.
Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς έχει ζητήσει να διεξαχθεί σοβαρή και ανεξάρτητη έρευνα για κάθε καταγγελία επαναπροώθησης, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής εισακουστεί από την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, από όσα είναι γνωστά.
πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου