.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΚΚ Πορτογαλίας: Διεύρυνση του μετώπου πάλης

Αναδημοσίευση από τον εργατικό αγώνα

Ο Εργατικός Αγώνας δημοσιεύει σε ελληνική μετάφραση την απόφαση που πήρε η ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ τον Δεκέμβριο του 2013. Οι λόγοι είναι απλοί και ευεξήγητοι. Οι ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία είναι πάρα πολλές.  Πρόκειται για μια χώρα λίγο μικρότερη σε έκταση από την δική μας αλλά με περίπου ίσο πληθυσμό.  Η Πορτογαλία, όπως και η Ελλάδα, βρίσκεται κάτω από την πολιτική των μνημονίων και τον έλεγχο του διεθνούς ιμπεριαλισμού, αμερικανικού και ευρωπαϊκού, μέσω της τρόικας. Ο λαός της βιώνει όσα και ο δικός μας. Συνεπώς, η ενημέρωση για το τι συμβαίνει εκεί και πως αντιμετωπίζει την κατάσταση το Πορτογαλικό Κ.Κ. μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει στο δικό μας επαναστατικό κίνημα, στους Έλληνες κομμουνιστές. 



Το κομμουνιστικό κίνημα της Πορτογαλίας έχει πολλά κοινά ιστορικά χαρακτηριστικά με το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα. Τρεις είναι οι χώρες στη Δυτική Ευρώπη όπου στην διάρκεια του 20ου αιώνα έγιναν επαναστάσεις: Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Επιπλέον, το ΚΚ Πορτογαλίας και το ΚΚΕ ήταν τα κυριότερα ευρωπαϊκά Κομμουνιστικά κόμματα που αντιστάθηκαν με λόγο και με έργο στην πορεία εκφυλισμού του δυτικοευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος την περίοδο του ευρωκομουνισμού αποδεικνύοντας στην πράξη πως η προωθητική δύναμη της Οκτωβριανής Επανάστασης δεν εξαντλήθηκε ποτέ, πως ο μαρξισμός- λενινισμός ήταν και παραμένει ζωντανός, αρκεί να γίνεται αντιληπτός ως ζωντανή επιστήμη- θεωρία και πολιτική- και όχι ως νεκρό γράμμα, τσιτατολογίας και μιμητισμού. Η ύπαρξη και η δράση αυτών των δύο κομμάτων σε δεκαετία του ’70 και του ’80- με την συμβολή και το κύρος δύο μεγάλων ηγετών, του Αλβάρο Κουνιάλ και του Χαρίλαου Φλωράκη- σφράγιζε το επαναστατικό κίνημα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα πραγματικό κίνημα κι όχι συναθροίσεις γκρουπούσκουλων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, το Πορτογαλικό ΚΚ και το ΚΚΕ κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την κρίση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος της περιόδου 1989- 1991 και να αποδείξουν ότι το μέλλον είναι μπροστά για τα λενινιστικά κόμματα νέου τύπου. 

Το κείμενο που ακολουθεί φανερώνει πως το Πορτογαλικό ΚΚ συνεχίζει αυτό τον δρόμο. Μελετάει την ζωντανή πραγματικότητα της χώρας του και διεθνώς, βγάζει συμπεράσματα, χαράσσει πολιτική που απαντάει στο σήμερα ώστε να διαμορφωθούν οι όροι για την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Δεν έχει καμία σημασία αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με επιμέρους θέσεις ή απόψεις που καταγράφονται στην απόφαση της ΚΕ του, που θα παραθέσουμε. Σημασία έχει η μέθοδος προσέγγισης των προβλημάτων του λαού και η στάση που παίρνει το κόμμα απέναντι σ’ αυτά. Κι είναι μέθοδος και στάση που αρμόζουν σε ένα πραγματικό επαναστατικό κόμμα.


Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Πορτογαλίας (ΚΚΠ) 15 - 16 Δεκ 2013

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ συνεδρίασε στις 15-16 Δεκεμβρίου 2013. Αφού ανέλυσε την κατάσταση σε εθνικό επίπεδο, την επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και τις συνέπειες που θα υποστεί η Πορτογαλία από την έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014, επαναβεβαίωσε ότι η μαζική πάλη είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της επερχόμενης επίθεσης. Η Κεντρική Επιτροπή εξέφρασε την αλληλεγγύη με τους επερχόμενους αγώνες και απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους, τις κοινότητες, και σε όλους τους δημοκράτες και πατριώτες να μην αποφύγουν να αντιπαλέψουν την επίθεση και να αγωνιστούν για μια πατριωτική και αριστερή εναλλακτική λύση. Η Κεντρική Επιτροπή υπογράμμισε τη διάσταση, το σκοπό και τη σημασία των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της εκατονταετίας (από τη γέννηση) του Αλβάρο Κουνιάλ[1] και εξέδωσε δύο ψηφίσματα: Ένα σχετικά με την οργανωτική ενίσχυση του κόμματος, και ένα άλλο για την 40η επέτειο της Επανάστασης του Απρίλη το 2014.

1 . Κρατικός προϋπολογισμός για να λεηλατήσουν τους εργαζόμενους και το λαό. Νέο πακέτο μέτρων κοινωνικής τρομοκρατίας.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Πορτογαλία - ως αποτέλεσμα της άνω των 37 ετών δεξιάς πολιτικής, της διαδικασίας καπιταλιστικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της ίδιας της φύσης της διαρθρωτικής κρίσης του καπιταλισμού - αντανακλά τη διαδρομή της οικονομικής ύφεσης και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης: Αρχικά με το PECs (Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας) του PS[2] (Σοσιαλιστικού Κόμματος), στη συνέχεια, με το Σύμφωνο Επιθετικότητας που υπογράφτηκε από το PS, το PSD[3] και το CDS[4] (κόμματα) με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και τα δύο ήταν παράγοντες που συνέβαλλαν στην επιτάχυνση και την επιδείνωση αυτής της παρακμής και της οπισθοδρόμησης.

Οι πολιτικές αυτές έχουν υποδουλώσει την Πορτογαλία στα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου. Έχουν βυθίσει την Πορτογαλία στη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση στην ιστορία της. Η ανεργία πλησιάζει το ενάμισι εκατομμύριο εργαζόμενων, η φτώχεια εξαπλώνεται και τεράστια τμήματα του πληθυσμού είναι εξαθλιωμένα. Τα επίπεδα επενδύσεων είναι κοντά σε αυτά που ήταν το 1950, και το επίπεδο του χρέους και οι ξένες εξαρτήσεις βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από τα χρόνια του φασισμού (1926-1974). Αν δεν ηττηθούν  αυτές οι πολιτικές κι αυτή η κυβέρνηση, απειλούν να καταστρέψουν τις συνθήκες διαβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού της Πορτογαλίας, να ισοπεδώσουν την εθνική οικονομία, να θέσουν σε κίνδυνο την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και το μέλλον της Πορτογαλίας.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2014, που εγκρίθηκε πρόσφατα στη Συνέλευση της Δημοκρατίας (Βουλή) με τις ψήφους του PSD και του CDS, είναι ένα ακόμα εργαλείο για την πολιτική της εκμετάλλευσης και της εξάλειψης των (εργασιακών) δικαιωμάτων. Με πρόσθετα μέτρα λιτότητας που κοστίζουν περισσότερο από 4.400 εκατ. ευρώ, ο κρατικός προϋπολογισμός επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ταξική φύση των προηγούμενων μέτρων. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι περικοπές μισθών των εργαζομένων της δημόσιας διοίκησης, οι περικοπές συντάξεων, οι περικοπές σε κοινωνικές παροχές, στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας, στη Δημόσια Εκπαίδευση, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στο δικαστικό σύστημα, στον πολιτισμό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την άλλη πλευρά, δισεκατομμύρια διοχετεύονται στις τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων, ως πληρωμές τόκων του δημοσίου χρέους, ως συνεταιρισμοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως συμβάσεις SWAP[5] και άλλες καταστροφικές συμβάσεις που συνάπτονται με ιδιωτικά συμφέροντα. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα προνόμια που παρέχονται στον μεγάλο κεφάλαιο (συμπεριλαμβανομένων των Off-shore λογαριασμών στη Μαδέρα)  με τις άμεσες επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις εγγυήσεις που χορηγήθηκαν στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παρά το «αναπόφευκτο» (όπως προσπαθούν να ονομάσουν την πορεία που ακολουθείται) αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι μια ξεκάθαρη, καλά σχεδιασμένη και δόλια επιλογή από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Είναι σαφές, γιατί κάθε ευρώ που έχει κλαπεί από τους μισθούς, τις συντάξεις ή τα εισοδήματα των μικρής κλίμακας επιχειρηματιών και οι αγροτών, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όπως και στο παρελθόν, για να διατηρηθεί αναλλοίωτη η ύπαρξη και η παρασιτική φύση των μονοπωλιακών ομίλων που λειτουργούν στην Πορτογαλία κι όχι να λύσει κανένα από τα προβλήματα του έθνους. Είναι καλά σχεδιασμένο, διότι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι η χρησιμοποίηση της κρίσης ως δικαιολογίας για την εκκαθάριση των παλαιών κατακτήσεων με τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν από την Επανάσταση του Απρίλη (1974) -το κράτος είναι να οργανωμένο για να εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, για να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να μειώνει τους μισθούς και τα δικαιώματα, να επιμηκύνει το ωράριο εργασίας. Είναι παραπλανητικό, επειδή παρουσιάζεται ως ένα μονοπάτι για να «ελευθερώσουν» την Πορτογαλία από την τρόικα, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη «επιστροφή στις αγορές» στην πραγματικότητα βοηθά τη διαιώνιση της εξαθλίωσης και της λιτότητας ως τρόπου ζωής για τις επόμενες δεκαετίες, ως το μέλλον της Πορτογαλίας και ως πηγή κερδών και προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο - καταδικάζοντας έτσι την Πορτογαλία από την υποβολή σε υποταγή στο υπερεθνικό κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Έτσι, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καταστροφή στην οποία βυθίζουν την Πορτογαλία, με την κυβέρνηση, τους μονοπωλιακούς ομίλους και εκείνους που τους βοηθούν να επιτίθενται με μια εκστρατεία ψεμάτων, με χειραγώγηση και απόκρυψη της αλήθειας για να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που οδήγησε το λαό της Πορτογαλίας σε μια τέτοια δραματική κατάσταση. Είναι η απάτη του «πορτογαλικού θαύματος», που βασίζεται στη χυδαία χειραγώγηση των στατιστικών στοιχείων: δεν συνυπολογίζουν τους περισσότερους από 130.000 εργαζόμενους που μετανάστευσαν από την Πορτογαλία το 2013 και την πραγματική καταστροφή των θέσεων εργασίας, και μας λένε ότι η ανεργία πέφτει. Παρουσιάζουν τα πλεονάσματα του εμπορικού ισοζυγίου ως επιτυχίες, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που αντανακλούν είναι μια δραματική πτώση της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων κάτι που σημαίνει φτώχεια και οπισθοδρόμηση (όπως ακριβώς και η δραματική φτώχεια του 1943, με την οποία κατ’ επανάληψη το συγκρίνουμε). Παίζουν με τα εποχικά στοιχεία του ΑΕΠ και τις διακυμάνσεις της απασχόλησης για να εμφανίσουν την οικονομική οπισθοδρόμηση που έχει φέρει το εθνικό ΑΕΠ πίσω στα επίπεδα του έτους 2000 ως θετική εξέλιξη.


2 . Να νικηθούν οι κυβερνητικές και δεξιές πολιτικές, να εφαρμοστούν πατριωτικές κι αριστερές πολιτικές

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ επιβεβαιώνει ότι - με την πορεία προς την εκμετάλλευση, την παρακμή και την κοινωνική οπισθοδρόμηση που έχει επιβληθεί στην Πορτογαλία, καθώς και τα σχέδια για τη διαιώνισή της- η πτώση της κυβέρνησης και η απαίτηση για πρόωρες εκλογές γίνονται καθοριστικά και επείγοντα ζητήματα.

Μαζί με την προπαγάνδα για τα «σημάδια της αλλαγής», έχει ενταθεί η κινδυνολογία με τον απατηλό ισχυρισμό ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε τώρα όλες τις θυσίες των τελευταίων ετών». Μέσα από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κυβέρνηση και οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί όμιλοι επιδιώκουν την αποδοχή και τον κομφορμισμό -να εξασφαλίσουν τη λαϊκή αποδοχή στα καταστροφικά μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, που μόλις εγκρίθηκε, αλλά και να δημιουργήσουν συνθήκες αποδοχής των επόμενων μέτρων που ετοιμάζονται για να στηρίξουν τις τρέχουσες πολιτικές.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες με τις οποίες επιδιώκουν να εδραιώσουν και να θεσμοθετήσουν την επίθεση που εξαπολύεται σήμερα ενάντια στα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού της Πορτογαλίας. Το λεγόμενο «σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του κράτους» δεν είναι, όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν, ένα αόριστο κείμενο χωρίς περιεχόμενο. Περισσότερο, είναι ένα έγγραφο που χαρτογραφεί τα περαιτέρω βήματα της αντιδημοκρατικής εκστρατείας που διεξάγουν οι δεξιές πολιτικές εδώ και πολύ καιρό. Είναι αλήθεια ότι το «σχέδιο» δεν περιλαμβάνει κάποιες πτυχές που είναι ήδη παρούσες στη γραμμή και την πρακτική της κυβέρνησης, αλλά η φιλοδοξία του δεν είναι απλά η εδραίωση της εν εξελίξει διαδικασίας για την αναμόρφωση του κράτους και την εξυπηρέτηση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Επιδιώκει επίσης να συμπεριλάβει και να δικαιολογήσει την ανατροπή του Συντάγματος ως προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας.

Πέρα από κάθε σχεδιασμό  για να ανακτήσει η Πορτογαλία τη θέση της ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος (όπως με δόλο διακηρύσσουν), αυτό που ετοιμάζουν το PSD και το CDS - με της πλήρη συνενοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας- είναι να δεσμεύσουν την Πορτογαλία με νέες συμφωνίες και υποχρεώσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λεηλατούν το εισόδημα και τους πόρους του έθνους, να διατηρήσουν τις συνθήκες και τους παράγοντες της εθνικής εξάρτησης, να παράσχουν εγγυήσεις για την εν εξελίξει διαδικασία εκβιασμού που ωφελεί το υπερεθνικό κεφάλαιο και τη διάταξη των δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το πρόσχημα της «επιστροφής στις αγορές» τον επόμενο Ιούνιο («ξεχνώντας» ότι αυτός ήταν ο στόχος που έχει τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου), αυτό που ετοιμάζουν η κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα που εκπροσωπούν το υπερεθνικό κεφάλαιο είναι ένα νέο πρόγραμμα επίθεσης, ανεξάρτητα από το  όνομα που θα του δώσουν  Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ εφιστά την προσοχή στους συνεχιζόμενους ελιγμούς τους για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική διαιώνιση του Συμφώνου Επίθεσης -επικαλούμενοι την περίπτωση της Ιρλανδίας και λέγοντας ωραία λόγια περί συναίνεσης και κοινωνικής ειρήνης (και κάνοντας ελιγμούς για να εξασφαλιστεί η συνενοχή της UGT [η κεντρική συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στο PS και το PSD] στο συμβούλιο κοινωνικής συνεννόησης), παρουσιάζοντάς τα ως παραδείγματα και απαραίτητες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Συμφώνου Επίθεσης. Το PS έχει σταματήσει να απαιτεί τη διάλυση της κυβέρνησης και να ζητά νέες εκλογές και τώρα εμπλέκεται και υποστηρίζει τις σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία μηχανισμών που θα απαλλοτριώσουν την οικονομική και δημοσιονομική κυριαρχία του έθνους . Αυτό δείχνει ότι το PS σαφώς συγκλίνει με τα σχέδια που καταρτίζονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία του σφετερισμού και της εκμετάλλευσης.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ επιβεβαιώνει ότι είναι επείγον να ακυρωθούν οι δεξιές πολιτικές και να αλλάξει η πορεία της Πορτογαλίας, να ανοίξει ο δρόμος για εναλλακτικές πατριωτικές και αριστερές πολιτικές. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την Πορτογαλία ώστε να εξασφαλίσει ότι έχει μέλλον, ένα μέλλον της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου, ​​ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να απελευθερώσουν την Πορτογαλία από την εξάρτηση και την υποταγή, να εξασφαλίσουν πως τα υπάρχοντα της Πορτογαλίας θα επιστρέφονται στην Πορτογαλία, και θα αποκαταστήσουν τα δικαιώματα, τους μισθούς και τα εισοδήματα των εργαζομένων και του λαού.

Αυτή η πολιτική πρέπει να βασίζεται σε έξι βασικές αρχές:
  • επαναδιαπραγμάτευση του χρέους -του ποσού, των επιτοκίων, της διάρκειας, των όρων πληρωμής- απορρίπτοντας το παράνομο τμήμα του
  • προστασία και αύξηση της εγχώριας παραγωγής, επιστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα και των άλλων στρατηγικών επιχειρήσεων και κλάδων στην κρατική ιδιοκτησία
  • αύξηση της πραγματικής αξίας των μισθών και των συντάξεων, και ρητή δέσμευση αποκατάστασης των κλεμμένων μισθών, των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών παροχών
  • επιλογή μιας Δημοσιονομικής Πολιτικής που θα απορρίπτει τις υπερβολικές δαπάνες πλούτου, και θα βασίζεται σε υψηλότερους φόρους στα μερίσματα του μεγάλου κεφαλαίου και των κερδών, και στην ανακούφιση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • πολιτικές για την προστασία και την ανάκτηση των δημόσιων υπηρεσιών, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν τις κοινωνικές λειτουργίες του κράτους
  • έγκριση μιας κυρίαρχης πολιτικής που θα προτάσσει τα εθνικά συμφέροντα

3 . Μαζική πάλη: η απάντηση στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση.

Οι εργατικοί αγώνες αποτέλεσαν αποφασιστικό παράγοντα για την παρεμπόδιση των δεξιών πολιτικών και των συνεπειών τους να αντιμετωπίσει την άγρια επίθεση που εξαπολύθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια  σε βάρος των εργαζομένων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και οι επιθέσεις ενάντια στο δημοκρατικό καθεστώς και την κυριαρχία της Πορτογαλίας. Αυτές οι επιθέσεις θα γίνουν ακόμη χειρότερες με το πρόγραμμα κοινωνικής τρομοκρατίας που η κυβέρνηση και η ξένη τρόικα θέτουν σε εξέλιξη, και του οποίου ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.

Ο αγώνας διεξάγεται στους εργασιακούς χώρους, ενάντια στην κλοπή των μισθών, ενάντια στην καταστροφή των παραγωγικών δυνατοτήτων, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και για τις θέσεις εργασίας με δικαιώματα (ιδιαίτερη σημασία έχει ο αγώνας των εργαζομένων της Viana do Castelo Shipyard (ENVC)[6] ), για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων, για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες (όπως στην περίπτωση των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το Ταχυδρομείο).

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της συνεχιζόμενης επίθεσης ήταν η προπαγάνδα εναντίον του ρόλου του κράτους και του δημόσιου τομέα γενικότερα. Στόχος του είναι να θέσει όλο και περισσότερους δημόσιους πόρους στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, αντί να υπηρετεί τους εργαζόμενους, το λαό και την ανάπτυξη της Πορτογαλίας.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ επισήμανε – μέσα στους πολλούς αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους, ενάντια στην επιμήκυνση και την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας, ενάντια στην κλοπή των μισθών, για την προάσπιση της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων – την ολόψυχη συμμετοχή (του ΚΚΠ, ΣτΜ) στην Εθνική Απεργία της 8ης του περασμένου Νοεμβρίου, που προκήρυξε το Κοινό Μέτωπο των Συνδικάτων Εργαζομένων της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και τις κατά τόπους διαμαρτυρίες της PJ (Δικαστικής Αστυνομίας), των ανακριτών, της SEF (Υπηρεσία Συνόρων και Μετανάστευσης), των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων της Γενικής Εισαγγελίας. Η ΚΕ του ΚΚΠ αναφέρθηκε επίσης τις απεργίες στο Carris (λεωφορεία και τραμ της Λισαβόνας), στο CP (σιδηροδρομικές μεταφορές), στο CP Carga (σιδηροδρομικές μεταφορές  εμπορευμάτων), στη REFER (σιδηροδρομική υποδομή),  στο Metro (τον υπόγειο της Λισαβόνας), στο STCP (δημόσιες μεταφορές του Οπόρτο), στη Transtejo και τη Soflusa (υπηρεσίες φέριμποτ) και στο CTT (Ταχυδρομείο).

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ επισημαίνει τρεις αγώνες-ορόσημα των εργαζομένων και των άλλων στρωμάτων, που έφεραν στο προσκήνιο το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους και έθεσαν το μαζικό αγώνα σε νέα επίπεδα: Την «Πορεία για τον Απρίλη, ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση» στις 19 Οκτωβρίου στη Λισαβόνα, το Οπόρτο, και τις Αυτόνομες Περιφέρειες των Αζορών και της Μαδέρας. Την «Εθνική Ημέρα Αγανάκτησης και Αγώνα» στις 26 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα . Και οι δύο είχαν συγκληθεί από την CGTP -IN και υπήρξε συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από πολύ διαφορετικούς εργασιακούς χώρους (εργαζόμενοι από την Δημόσια Διοίκηση, από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μικροί και μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων), νέων, συνταξιούχων, καθώς και άλλων τμημάτων του πληθυσμού. Και, επίσης, η πρωτοφανής κοινή διαδήλωση από όλες τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τις δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας- την PSP (αστυνομία), την GNR (ρεπουμπλικανική φρουρά - παραστρατιωτικό σώμα), τη Ναυτική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία , τη SEF (Υπηρεσία Συνόρων και Μετανάστευσης), τη PJ (δικαστική αστυνομία), την ASAE (υπηρεσία επιθεώρησης  για την υγεία και την υγιεινή) - ενάντια στις περικοπές στις αμοιβές και τα δικαιώματά τους .

Σε διεύρυνση του κοινωνικού μετώπου του αγώνα, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι αγώνες των συνταξιούχων γήρατος και άλλων συνταξιούχων, των μικροϊδιοκτήτών επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους, της εργαζόμενης νεολαίας, των φοιτητών, των διανοουμένων και των εργαζομένων στις τεχνικές υπηρεσίες, των εργαζομένων του πολιτισμού και των τοπικών κοινοτήτων. Ιδιαίτερα εμφανείς ήταν οι αγώνες ενάντια στην απαξίωση και το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών: στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης , των Οικονομικών γραφείων, τα δικαστήρια, τους σταθμούς και τα τμήματα των δυνάμεων ασφαλείας, διακοπής της λειτουργίας των δημόσιων γραμμών μεταφοράς. Οι αγώνες αυτοί έχουν κινητοποιήσει χιλιάδες λαού στον αγώνα για συγκεκριμένους στόχους, και οδηγούν πολλά διαφορετικά τμήματα και στρώματα να συγκλίνουν στην ευρύτερη κοινωνική πάλη ενάντια στις πολιτικές της δεξιάς.

Στο πεδίο των μαζικών αγώνων –με τη συμμετοχή της εργατικής τάξης και των εργαζομένων γενικά, αλλά και άλλων αντιμονοπωλιακών δυνάμεων και στρωμάτων- η αντοχή τους, η ποικιλία, ο βαθμός της σύγκλισης, καθώς και οι αιτίες και οι στόχοι στους οποίους έχει τις ρίζες της, όλα επιβεβαιώνουν πόσο σημαντική σύγκλιση είναι - ως βασικό στοιχείο για την απόκρουση των δεξιών πολιτικών και ως σημαντική συμβολή για να διευρύνουν το κοινωνικό μέτωπο του αγώνα και να αυξήσουν την κοινωνική και πολιτική συνείδηση ​​των μαζών.

Η βαθιά κρίση που περνά η Πορτογαλία -με τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της- είναι πάνω απ’ όλα το αποτέλεσμα των 37χρόνων δεξιών πολιτικών που έχουν εξαντλήσει τον παραγωγικό μηχανισμό της χώρας, παραβιάζοντας συστηματικά τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, οδήγησε στην αποδυνάμωση της την ίδια τη δημοκρατία. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να ενωθούν όλοι όσοι προσβλέπουν σε μια πατριωτική και αριστερή πολιτική εναλλακτική λύση, μια πραγματική εναλλακτική λύση, όπου οι προτάσεις του ΚΚΠ υπολογίζονται και βαρύνουν αποφασιστικά.

Η Κεντρική Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι σε αυτή την κατάσταση της βαθιάς κοινωνικής δυσαρέσκειας, που επηρεάζει τους εργαζόμενους καθώς και όλα τα αντιμονοπωλιακά στρώματα, που παρουσιάζουν αντιφατικές όψεις – από τη μια την εξέγερση  και από την άλλη την αποθάρρυνση- είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενότητα με επίκεντρο την πολιτική δουλειά. Το έργο αυτό συνεπάγεται εμπλοκή και δράση όλου του κόμματος, για να επιφέρει μια σύγκλιση όλων εκείνων που είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι να πολεμήσουν για την εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών.

Η αποθάρρυνση, η δυσπιστία, η απελπισία, η αποχή, η αποτυχία να κάνουν τις πολιτικές και εκλογικές επιλογές που υπερασπίζονται καλύτερα τα συμφέροντα του λαού από τις δεξιές πολιτικές - βοηθούν μόνο τη συνέχιση της δεξιάς αντεργατικής πολιτικής.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014  -μαζί με μια δέσμη των αντικοινωνικών μέτρων, όπως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, η απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων της Δημόσιας Διοίκησης, περισσότερες ώρες εργασίας, η βάναυση περικοπή συντάξεων και η εντατικοποίηση της διαδικασίας αναδιαμόρφωσης του  κράτους - θα απαιτήσουν τους επόμενους μήνες την ένταση της μαζικής πάλης ως αποφασιστικού παράγοντα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την αντίσταση κατά την καταστρατήγηση των κοινωνικών κατακτήσεων.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να αντιμετωπίσουν αυτή την επίθεση, εντείνοντας τον αγώνα για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων τους - αρχίζοντας από τη συμμετοχή στους αγώνες που συγκαλούνται από τη CGTP -IN (συνομοσπονδία συνδικάτων), και ιδίως την Αγρυπνία την ερχόμενη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 στο Belem (προεδρικό μέγαρο) για να απαιτήσουν την εγκατάλειψη των δεξιών πολιτικών και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών που θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα στον αγώνα για μια πατριωτική και αριστερή εναλλακτική  λύση.
Αν και είναι δύσκολος και απαιτητικός, ο αγώνας είναι αποφασιστικής σημασίας, για να εμποδιστεί η κρίση, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να επηρεαστεί η πολιτική διαδικασία, να υπάρξει αντίβαρο σε νέες επιθέσεις, να επανορθωθούν οι αδικίες και να κερδηθούν νέα δικαιώματα.
Το μέλλον της Πορτογαλίας βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων και του λαού της και στον αγώνα τους για αλλαγή.


4 . Πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κεντρική Επιτροπή ανέλυσε τις βασικές πτυχές της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντίθεση με την προπαγάνδα της κυρίαρχης ιδεολογίας σχετικά με μια υποτιθέμενη ανάκαμψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που αντικατοπτρίζεται στην αναμενόμενη οικονομική στασιμότητα μετά από μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης στο σύνολο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, με μια όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων όπως η ανεργία που πλήττει 27 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις αντιφάσεις και τους ανταγωνισμούς που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της κρίσης του καπιταλισμού που βαθαίνει, το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο και το κατευθυνόμενό από τη Γερμανία διευθυντήριο επιμένουν στην ενδυνάμωση των νεοφιλελεύθερων, μιλιταριστικών και φεντεραλιστικών πυλώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν εξελίξει διαδικασία για πιο σφιχτή Οικονομική και Νομισματική Ένωση - Οι κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής διακυβέρνησης από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και από τη στρατηγική για το 2020 - Η «Συνθήκη του προϋπολογισμού» - Η Τραπεζική Ένωση και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός - Η ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς και η επέκταση σε νέες κερδοφόρες περιοχές -Οι πρόσφατα εγκριθέντες μακροοικονομικοί κανόνες ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων - Η μείωση του ήδη γελοίου κοινοτικού προϋπολογισμού – όλα αυτά αν συνυπολογιστούν και θεωρηθούν ως συνέχεια σε ό, τι είχε ήδη κατοχυρωθεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας, σημαίνουν ότι επιβάλλονται σχεδόν απόλυτα περιορισμοί στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη καθώς και την κυριαρχία. Πρόκειται για μια προσπάθεια να γίνει «φυσιολογική» και να θεσμοθετηθεί η «προσαρμογή», και να διαιωνιστεί η συνεχιζόμενη κοινωνική οπισθοδρόμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μοναδικός στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων και να συνεχιστεί η καταβολή εκατομμυρίων για την υποστήριξη των τραπεζιτών.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει εντονότερα να συμπεριφέρεται ως  ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Η Κεντρική Επιτροπή προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενυπάρχουν στη διαδικασία της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας ( ΚΠΑΑ ) που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι μια προσπάθεια να μεταφέρουν την Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ στη θεσμική δομή της ΕΕ -ειδικά με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συμπλέγματος πολεμικής βιομηχανίας.

Όπως διαφαίνεται από την πρόσφατη πολιτική συμφωνία μεταξύ της δεξιάς και των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία (περιλαμβάνει συγκεκριμένα σημεία για τα ευρωπαϊκά θέματα), οι ιθύνοντες της διαδικασίας καπιταλιστικής ολοκλήρωσης συμφωνούν όχι μόνο να μείνουν προσκολλημένοι στην τρέχουσα πορεία -η οποία είναι από μόνη της ένας παράγοντας που θα δημιουργήσει νέα επεισόδια στην κρίση- αλλά ακόμα και να την ενισχύσουν με νέα πλήρως αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά μέτρα και να συγκεντρώσουν την οικονομική και πολιτική δύναμη.

5 . Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η πάλη για την πατριωτική πολιτική της αριστεράς
Το ΚΚΠ θα συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μέρος του CDU [συνασπισμού][7]. Θα είναι μια σημαντική πολιτική και εκλογική μάχη. Συντονισμένη με τη γενικότερη δουλειά του Κόμματος και με την ανάπτυξη της πάλης του, θα συμβάλει προς την αναπόφευκτη ήττα της κυβέρνησης και την ανατροπή της δεξιάς πολιτικής.
Κάποιοι θα επιδιώξουν -χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- να αποκρύψουν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Πορτογαλίας και να αποφύγουν την αντιμετώπιση της ταξικής φύσης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και των συνεπειών τους. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ τονίζει πόσο αναγκαίο και σημαντικό είναι να δημιουργηθεί μια στρατηγική ευαισθητοποίησης και εκλογικής δουλειάς που να μπορεί -με επίκεντρο την κατάσταση στην Πορτογαλία και το εθνικό πρόβλημα- να αναδείξει την ψήφο στη CDU ως την ισχυρότερη και πιο αποφασιστική επιλογή για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για κυρίαρχη ανάπτυξη.

Η εκστρατεία θα πρέπει να αναδείχνει τη φύση της διαδικασίας καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης -ως ένα εργαλείο για να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο, για να εξασφαλίσει την αυξημένη εκμετάλλευση και την εξάλειψη των δικαιωμάτων. Θα πρέπει να αποκαλύπτει τις πολιτικές της κυβέρνησης και το Σύμφωνο Επιθετικότητας ως βασικούς παράγοντες εξαθλίωσης της Πορτογαλίας και του λαού της και στέρησης των δικαιωμάτων μας και των κοινωνικών παροχών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Θα πρέπει να ξεσκεπάζει τους τρέχοντες ελιγμούς -μέσω των εργαλείων της ΕΕ που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης του κεφαλαίου- για να διαιωνίσουν την κλοπή των μισθών και των εισοδημάτων και τη λεηλασία των εθνικών πόρων. Θα πρέπει να αποκαλύπτει τους ολοένα και περισσότερο ανυπόφορους περιορισμούς που επιβάλλονται από το ευρώ και από άλλες πτυχές της διαδικασίας καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και να δείξει πώς να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού της Πορτογαλίας, οι οποίοι έχουν ήδη υποφέρει επί δεκαετίες τις πολιτικές και τις αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τους προσδοκίες και τα δικαιώματα τους. Θα πρέπει να επιστήσει την προσοχή στα προπετάσματα καπνού – που κατασκευάζουν το PSD και το CDS καθώς επίσης και το PS και άλλοι που επικαλούνται το λεγόμενο «αριστερό ευρωπαϊσμό»- και χρησιμοποιούνται για την προώθηση του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού (επιγράφεται ως «ευρωπαϊκή δημοκρατία» και τα παρόμοια) ως υποτιθέμενης λύσης για τα προβλήματα της Πορτογαλίας -ενώ στην πραγματικότητα αυτό θα σήμαινε την περαιτέρω συγκέντρωση της πολιτικής εξουσίας και την απαλλοτρίωση της εθνικής κυριαρχίας των λαών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων δυνάμεων.

Η εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να θεωρείται ως ευκαιρία για την ενίσχυση της CDU, και έτσι να δίνει την ώθηση να οικοδομηθούν πατριωτικές και αριστερές πολιτικές ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού της Πορτογαλίας, για να διεκδικηθεί η εθνική κυριαρχία και να ελευθερωθεί η Πορτογαλία από την πορεία στην οποία οδηγείται από τις δεξιές πολιτικές: την κοινωνική οπισθοδρόμηση, την οικονομική ύφεση και την εξάρτηση.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ καλεί τα μέλη και τις οργανώσεις του να πραγματοποιήσουν μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στην προσωπική επαφή τους με τους εργαζόμενους, με το λαό . Αυτό είναι απαραίτητο για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να υποστηρίξουμε με σιγουριά ότι είναι δυνατό να υπάρξει ένας άλλος δρόμος, με εναλλακτικές πολιτικές και νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη. Η εκστρατεία θα πρέπει να παρουσιάσει την ψήφο στη CDU ως το την πιο συνεπή συνεισφορά για:
  • να απομονώσει κοινωνικά και πολιτικά την κυβέρνηση και να οδηγήσει στη διάλυσή της, σε πρόωρες εκλογές , καθώς και στην ήττα της δεξιάς πολιτικής
  • να διευρυνθεί και να ενταθεί ο αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, των μισθών και των εισοδημάτων, καθώς και την επαναφορά τους (στα προ της κρίσης επίπεδα, ΣτΜ)
  • να εκθέσει όλους εκείνους που -όπως το PS-  ενώ παριστάνουν την αντιπολίτευση και κρατούν αποστάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, στην πραγματικότητα συμμερίζονται πλήρως τις νεοφιλελεύθερες, φεντεραλιστικές και μιλιταριστικές απόψεις της Ε και επιθυμούν να προχωρήσουν παραπέρα στην ίδια πορεία προς την καταστροφή χρησιμοποιώντας τα οικονομικά και πολιτικά εργαλεία κυριαρχίας της ΕΕ
  • να διεκδικηθούν οι αξίες και τα επιτεύγματα του Απρίλη [της επανάστασης του 1974] ως βασικές συνιστώσες μιας εναλλακτικής πατριωτικής και αριστερής πολιτικής -μια απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή σε μια Πορτογαλία με μέλλον, και να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου και της συνεργασίας μεταξύ κυρίαρχων κρατών με ίσα δικαιώματα
  • αγώνα για την απελευθέρωση της Πορτογαλίας από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάκτηση της πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής κυριαρχίας της
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθεί η CDU, να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών της να υπερασπιστεί σθεναρά τα πορτογαλικά συμφέροντα, να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της ολοκλήρωσης, να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και οι ευκαιρίες στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και κατά των υπερεθνικών επιβολών και των περιορισμών που τίθενται για τη δημοκρατία και τη βούληση του λαού, να δράσει εξειδικευμένα και σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τους λαούς των άλλων χωρών για να ακυρώσει τη διαδικασία της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η παρουσία αυτών των ευρωβουλευτών θα είναι διαφορετική από όλων των άλλων: θα θεωρούν τα ιδιαίτερα  προβλήματα της Πορτογαλίας ως τον κύριο λόγο της συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διακριτοί από όλους τους άλλους, θα διεκδικούν το δικαίωμα της Πορτογαλίας στην κυρίαρχη ανάπτυξη της σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού της, τα οποία θα πρέπει να υπερισχύουν από κάθε όρο ή περιορισμό.

6 . Για ένα ισχυρότερο Διεθνές Κομμουνιστικό και Επαναστατικό Κίνημα
Η Κεντρική Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη σημασία στην 15η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα στις 8-10 Νοεμβρίου 2013, με τη συμμετοχή 75 κομμάτων από 63 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Η 15Η ΔΣΚΕΚ ήταν ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία των Διεθνών Συναντήσεων, λόγω του σημαντικού αριθμού των συμμετεχόντων, των επίκαιρων θεμάτων που συζητήθηκαν, καθώς και την ευρεία ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και απόψεων που ενεργοποίησε. Εγκρίθηκε σημαντικός αριθμός κατευθυντήριων γραμμών για κοινές ή συγκλίνουσες δράσεις και εκφράστηκε η βούληση για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί αυτή η διαδικασία πολυμερούς συνεργασίας.

Αφού δεν κατέστη δυνατή η έκδοση της τελικής Διακήρυξης, το ΚΚΠ ανέλαβε την πρωτοβουλία και την ευθύνη για τη σύνταξη μιας Κίνησης με θέμα «Η παγκόσμια κατάσταση και ο αγώνας των εργαζομένων και των λαών»  που υπογράφτηκε από 56 κόμματα.

Ως φιλοξενών κόμμα, το ΚΚΠ εργάστηκε ολόψυχα για να προετοιμάσει και να φιλοξενήσει τη 15η ΔΣΚΕΚ, προσπαθώντας -μέσα στα πλαίσια των αδελφικών σχέσεων και χρησιμοποιώντας τη συλλογική εργασία ως μέθοδο- να συμβάλει στην ενίσχυση αυτού του σημαντικού φόρουμ της διεθνιστικής ανταλλαγής και της  συνεργασίας.

Έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν διαφορές απόψεων και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, σημαντικές διαφωνίες, το ΚΚΠ θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης, της ενοποίησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού και Επαναστατικού Κινήματος και των λειτουργικών δυνατοτήτων του -στηριγμένο σε μια ειλικρινή και αδελφική συζήτηση των κοινών προβλημάτων, και στις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και την αμοιβαία αλληλεγγύη, και απορρίπτοντας τα διάφορα -είτε τα προσαρμοσμένα στο σύστημα είτε τα δογματικά και θρησκευτικά- είδη του οπορτουνισμού.

Το ΚΚΠ  θα συνεχίσει τη δέσμευσή του στη διεθνή αλληλεγγύη με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που -στις αντίστοιχες χώρες τους- αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών και τη διεύρυνση και επέκταση του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.

7 . Ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο ΚΚΠ

Όσον αφορά την εφαρμογή των ψηφισμάτων και των στόχων του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ τονίζει πόσο σημαντικό είναι -ως συνεχής προτεραιότητα για όλα τα μέλη και τις οργανώσεις του κόμματος- να ενισχύσουν το Κόμμα και όλα τα τμήματά του.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ ανέλυσε και έκρινε θετικά την εθνική εκστρατεία ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση που διοργανώθηκε από κομματικές οργανώσεις σε όλη την Πορτογαλία, με το σύνθημα «Είχαμε αρκετές κλοπές και ψέματα». Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συναντήθηκαν σε δράσεις στους δρόμους, στις δημόσιες συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια για να καταγγείλουν τους στόχους του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014 και τις δεξιές πολιτικές, και να προβάλουν την εναλλακτική πατριωτικό και αριστερή πολιτική που προτείνει το ΚΚΠ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ υπογράμμισε την επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Álvaro Cunhal. Ανάμεσα στα πιο εμφανή ήταν η Διάσκεψη για τον «Álvaro Cunhal, την κομμουνιστική προοπτική, την Πορτογαλία και τον κόσμο σήμερα». Πραγματοποιήθηκε στις 26-27 Οκτωβρίου και το εύρος του συμμετεχόντων και οι  παρεμβάσεις επιβεβαίωσαν την επιρροή του Álvaro Cunhal καθώς και τη σημασία της θεωρητικής και πολιτικής κληρονομιάς του για την σημερινή εποχή. Πραγματοποιήθηκε επίσης το ράλι στο Campo Pequeno [αρένα στη Λισαβόνα] στις 10 Νοεμβρίου, του οποίου το μέγεθος, το επίπεδο συμμετοχής και η δύναμη και η ενότητα που παρουσίασε το κατέστησαν μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση. Υπήρξε η Κεντρική Έκθεση για τη «Ζωή, Σκέψη και Αγώνας: Ένα Παράδειγμα Που Φτάνει Ως Τις Μέρες Μας Κι Ως Το Μέλλον» του Álvaro Cunhal, την οποία επισκέφθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στο Συνεδριακό Κέντρο Πόρτο Τελωνείων

Οι εορτασμοί συνεχίζονται, με δεκάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Πορτογαλία . Οι εορτασμοί θα κλείσουν στις 3 -4 Ιανουαρίου 2014 για τον εορτασμό της ηρωικής απόδρασης [Ιανουάριος 1960] από το Peniche [ φυλακή ], που θα αποτελέσουν και την εναρκτήρια εκδήλωση για την 40η επέτειο εορτασμού του Απριλιανής Επανάστασης.

Το ΚΚΠ υπογραμμίζει τα ακόλουθα ως τα βασικά καθήκοντα για να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του 19ου Συνεδρίου και να δοθεί η αναγκαία απάντηση στη σημερινή δεινή κατάσταση της Πορτογαλίας:
  • στη διάρκεια του 2014, να πραγματοποιηθεί μια εθνική εκδήλωση με επίκεντρο τις αξίες του Απρίλη [της επανάστασης του 1974 και την προώθηση μιας πατριωτικής και αριστερής πολιτικής. Αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν και να συντονιστούν με την πορεία προς τις ευρωπαϊκές εκλογές, την 25η Απρίλη 40η επέτειο [της επανάστασης] και τη δουλειά και τον αγώνα για να νικηθεί το Σύμφωνο Επιθετικότητας, να διαλυθεί το υπουργικό συμβούλιο και να ακυρωθούν οι δεξιές πολιτικές. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στην διεκδίκηση της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας ως βασικών στοιχείων για την επίλυση των προβλημάτων της Πορτογαλίας
  • δουλειά για την επέκταση, τη δυναμική και τη πολύπλευρη μορφή των αγώνων των εργαζομένων και των κοινοτήτων
  • ενίσχυση του ενιαίου συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και των μαζικών οργανώσεων και των κινημάτων
  • ανάληψη ευρύτερων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της οργάνωσης και της δομής, του Κόμματος την αύξηση της μαχητικότητας, την εκχώρηση  περισσότερων αρμοδιοτήτων σε περισσότερα μέλη, την επιτάχυνση της δουλειάς. Αυτό θα συνεπάγεται επαφή με τα μέλη του Κόμματος, την παράδοση των νέων κομματικών καρτών, την ενημέρωση των δεδομένων τους, τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για πιο εκτεταμένη και εντατική πολιτική δουλειά. Αυτό θα είναι μια συνολική άσκηση για την ενίσχυση του κόμματος, με ιδιαίτερη προσοχή στις δράσεις στους χώρους εργασίας, την τόνωση του δυναμισμού των οργανώσεων βάσης, με την ανάθεση αρμοδιοτήτων στα μέλη τους, καθώς και την στρατολόγηδη όσων ξεχωρίζουν στην ανάπτυξη του αγώνα
  • συμβολή στην επιτυχία του 10ου Συνεδρίου της JCP [κομμουνιστική νεολαία], που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Απριλίου στη Λισαβόνα
  • βελτίωση της ενωτικής δουλειάς, με τη διεύρυνση κοινής δράσης με τις χιλιάδες των δημοκρατών και πατριώτες που θέλουν να σπάσουν με δεξιές πολιτικές
  • προώθηση ενός μεγάλου αριθμού εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 40ης επετείου της 25ης του Απρίλη [επανάσταση του 1974], διεκδίκηση των αξιών και των επιτευγμάτων της, καθώς και τη σημερινή σημασία της για τον καθορισμό των βασικών στοιχείων για τον προοδευτικό προσανατολισμό μιας αναπτυγμένης  και κυρίαρχης Πορτογαλίας
  • εκκίνηση των εργασιών για την προετοιμασία των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, με την προβολή και ανάδειξη της δουλειά μας στο παρελθόν και την ευαισθητοποίηση για το πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθεί η εκπροσώπηση του ΚΚΠ - ως προϋπόθεση για μια πιο συνεπή υπεράσπιση της Πορτογαλίας, των εργαζομένων και του λαού της και της κατοχύρωσης της κυριαρχίας και της ανάπτυξης
  • η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΠ αποφάσισε να προγραμματίσει το 38ο Φεστιβάλ της «Avante!» για τις 5 με 7 Σεπτέμβρη 2014
  • ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης, συμβολή στην ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, βελτίωση της συνεργασίας με τις δυνάμεις της αριστεράς και των προοδευτικών οργανώσεων και ενίσχυση της συγκλίνουσας δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για ένα ισχυρότερο διεθνές κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα.
Με εμπιστοσύνη στη δύναμη και τις ικανότητες των εργαζομένων και του λαού, με σταθερή συμμετοχή στην ανάπτυξη και τη διεύρυνση του μετώπου πάλης, το ΚΚΠ επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά του στον αγώνα για να σπάσει τις δεξιές πολιτικές και να εφαρμόσει μια εναλλακτική πατριωτική και αριστερή εναλλακτική πολιτική για Πλατιά Δημοκρατία, για το Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό.
Πηγή: solidnet.org
Μετάφραση (από το αγγλικό κείμενο): Εργατικός Αγώνας


[1] Álvaro Cunhal (1913-2005): Εμβληματική μορφή του ΚΚ Πορτογαλίας με πλούσια αντιφασιστική δράση.  Αναδείχθηκε γραμματέας της κομμουνιστικής νεολαίας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΠ αργότερα ΓΓ. Αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Σαλαζάρ, πήρε μέρος στις κυβερνήσεις ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, και εκλέχθηκε βουλευτής από το 1975 μέχρι το 1987. Το 1992 παρέδωσε τη θέση του γραμματέα στον Κάρλος Καρβάλος παραμένοντας πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου. (ΣτΜ)
[2] PS: Πορτογαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣτΜ)
[3] PSD: Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Πορτογαλίας (ΣτΜ)
[4] CDS/PP: Λαϊκό Κόμμα, συντηρητική δεξιά (ΣτΜ)
[5] Οι συμβάσεις χρηματοοικονομικών ανταλλαγών (swaps) αποτελούν νομοθετικά αναγνωρισμένη μορφή παραγώγων αντικείμενο επιτόκιο ή συνάλλαγμα και αποτελούν κύρια επενδυτική υπηρεσία που ασκείται υπό τους όρους του νόμου από τις ΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα. Αν και προβλέπονται από τον κανονισμό του Χ.Α. ως μορφή χρηματιστηριακών παραγώγων, δεν έχουν ακόμη αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Παραγώγων και συνάπτονται αποκλειστικά σε εξωχρηματιστηριακές αγορές. Η σύμβαση αυτή δεν αποτελεί δάνειο ή πίστωση ούτε μεταβάλλει τις νομικές σχέσεις που αναπτύσσονται από τις παραπάνω συμβάσεις. Πρόκειται για ανταλλαγή δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων που έχουν γεννηθεί από άλλες παράλληλα υφιστάμενες έννομες σχέσεις (συνήθως ομολογιακά δάνεια ή επενδύσεις σε χρεωστικούς τίτλους), πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο ως όρος οικονομικός κια όχι ως τρόπος αμοιβαίας μεταβίβασης (με αντίστοιχες εκχωρήσεις απαιτήσεων ή αναδοχές χρέους) των δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις υποκείμενες της ανταλλαγής έννομες σχέσεις. Κατά συνέπεια, η ενέργεια της ανταλλαγής αναπτύσσεται μόνο μεταξύ των υποκειμένων της και δεν μεταβάλλει τη σχέση αυτών έναντι των τρίτων αντισυμβαλλομένων τους, από τις αναφερόμενες εξωτερικές ως προς την ανταλλαγή συμβατικές σχέσεις (ΣτΜ)
[6] Πρόκειται για τις αντιδράσεις των εργαζόμενων στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου πορτογαλικού ναυπηγείου κατ’ εντολήν της ΕΕ
[7] CDU: Coligação Democrática Unitária (Δημοκρατικός Ενωτικός Συνασπισμός): Συνασπισμός στον οποίο μετέχουν το ΚΚ Πορτογαλίας και οι Πράσινοι
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου