.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Άρθρο του Θανάση Μάλλιου* για το γήπεδο της ΑΕΚ και το άλσος



ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ»

    
  Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα στο τοπικό λαϊκό κίνημα που αναπτύχθηκε το 2002 και το οποίο μαζί με τον Δήμο πέτυχε την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των «νόμων Γρανίτσα» και την αναστολή υλοποίησης των σχεδίων της ΑΕΚ για την ανέγερση γηπέδου. Και πρόκειται για αναστολή διότι, 12 χρόνια μετά, βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε καινούρια «επίθεση» με διαφορετικό τρόπο οργανωμένη αυτή τη φορά.

      Η ιστορία διεκδίκησης τμήματος Δάσους από την ΑΕΚ έχει βαθιές τις ρίζες. Ξεκινάει από την περίοδο της χούντας. Τότε αποφασίστηκε η παραχώρηση 27 στρεμμάτων  τα οποία μάλιστα είχε περιφράξει. Υπολείμματα της μάντρας υπάρχουν μέχρι σήμερα. Αυτή η παραχώρηση δεν προχώρησε μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος. 


Η μακέτα του νέου «γηπέδου της ΑΕΚ» είναι παραπλανητική. Εμφανίζει να έχει ίδιο ύψος με τα γύρω σπίτια και περίπου ίδιο με τα δέντρα!

Τέσσερα χρόνια μετά, το 1978, η ΑΕΚ επανέρχεται με αίτημα στο Δήμο να της παραχωρηθούν 9 στρέμματα Δάσους. Το ζήτημα ήρθε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά από μια μεγαλειώδη κινητοποίηση του λαού της πόλης η συνεδρίαση διαλύθηκε και δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Μετά απ’ αυτή την αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση φάνηκε ότι η ΑΕΚ έκανε πίσω στις διεκδικήσεις. Ήταν απλώς μόνο μία αναστολή. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 2002 επανήλθε στις διεκδικήσεις της με διαφορετικό τρόπο με τα γνωστά αποτελέσματα μετά την ομόθυμη λαϊκή αντίδραση.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΠΑΡΩΔΙΑ

      Το γαϊτανάκι όμως συνεχίζεται. Δώδεκα χρόνια μετά επανέρχεται με άλλη οργάνωση και διαφορετική μεθόδευση. Πρώτος στόχος ήταν να δυσκολέψουν την λαϊκή αντίδραση. Γι’ αυτό μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, τον προηγούμενο χρόνο (2013), σε δύο συνεδριάσεις παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου με 19 σύμβουλους παρόντες από τους 33 υπεκλάπη  η «συναίνεση». Η παρουσίαση περιελάμβανε ένα βίντεο με συναισθηματική φόρτιση χωρίς συγκεκριμένες τεχνικές αναφορές και δεσμεύσεις και με αναληθείς, όπως αποδείχτηκε, υποσχέσεις.

      Η επόμενη κίνηση των «ανθρώπων της ΑΕΚ», αφού υποτίθεται ότι εξασφάλισαν την «τοπική αποδοχή» με τη Δήμαρχο να δίνει «γη και ύδωρ», ήταν η σύνταξη, μαζί με την Πολιτεία, δύο νομοθετικών ρυθμίσεων. Και τα δύο νομοσχέδια βρίσκονται προ των πυλών της Βουλής και έχουν να κάνουν (και τα δύο), καταρχήν, με το ΔΑΣΟΣ. Αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων τους και προσπαθούν να το ξεπεράσουν. Στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μπορεί να παραχωρηθεί, ακόμα και σε ιδιώτες, μέχρι και 5% (δηλαδή 22,5 στρέμματα!) της συνολικής έκτασης του Δάσους για χρήσεις κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές, δηλαδή οικοδομικές. Και με την άλλη ρύθμιση, στο σχέδιο νόμου για το «γήπεδο ΑΕΚ», συγκεκριμενοποιούν την έκταση των 6 στρεμμάτων με δυνατότητα αύξησης κατά 2%, δηλαδή 9 στρέμματα

ΙΔΙΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΕ ΤΟ 2002

      Εκτός όμως από το Δάσος, που δεν παύει να είναι κυρίαρχο σαν θέμα, ανακύπτουν και άλλα ζητήματα με το σχέδιο για το γήπεδο. Αυτά έχουν να κάνουν με τον όγκο, τις χρήσεις και το κυκλοφοριακό.Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει :
·         Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος πυλώνων ανάρτησης στεγάστρων 40 μέτρα
·         Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος στεγάστρων 30 μέτρα
·         Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων 27 μέτρα
·         Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος απολήξεων κλιμακοστασίων (πέραν του ανωτάτου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων, δηλαδή των 27 μέτρων) 2,7 μέτρα
·         Ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης 60%

     Ίδιες προβλέψεις όμως υπήρχαν και στα σχέδια προ 12ετίας. Και για να γίνει το μέγεθος πιο κατανοητό πρέπει να αναφερθεί ότι το ύψος των παλιών παραδοσιακών οικιών είναι, 9 μέτρα και το ύψος των νέων, με τις προδιαγραφές του προεδρικού διατάγματος, είναι 12,5 μέτρα. Το γήπεδο σύμφωνα με την πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου θα έχει ύψος 30 μέτρα. Και δεν σταματάει εκεί. Αναφέρεται ότι ο συντελεστής δόμησης θα είναι 1,2 όταν στα ολυμπιακά έργα, κατά παρέκκλιση για λόγους εθνικούς, δόθηκε συντελεστής δόμησης 0,6! Προβλέπεται επίσης και η δυνατότητα αύξησης κατά 15% για την περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων με αποτέλεσμα, τελικά, ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης να ανέλθει στο 1,38! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «άνθρωποι της ΑΕΚ» ισχυρίστηκαν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Δήμου ότι ο συντελεστής δόμησης θα είναι πολύ πιο κάτω από 1! Ανάλογο ισχυρισμό είχαν εκφράσει και για το ότι δεν θα πάρει Δάσος όπως και για το ότι δεν θα έχει εμπορικές χρήσεις. 


Το γράφημα αυτό δείχνει την διαφορά ύψους του «σχεδίου Γρανίτσα» με τα γύρω σπίτια. Το καινούργιο σχέδιο διαφέρει μόνο 5 μέτρα. Αντί δηλαδή να έχει ύψος όσο μια 12όροφη πολυκατοικία, προτείνεται 10όροφη!

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

      Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, από αθλητικής πλευράς, προβλέπεται μόνο γήπεδο ποδοσφαίρου. Το κατεδαφισθέν περιλάμβανε στίβο, μπάσκετ, βόλεϊ και λοιπά. Εκτός από το γήπεδο, το νέο οικοδόμημα θα έχει : αθλητικές βοηθητικές εξυπηρετήσεις, εστίαση αθλητών και λοιπά, γυμναστήριο, κυλικεία, πολιτιστικές χρήσεις (μουσείο κα ), χώρους αναψυχής και εμπορικές χρήσεις. Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τη διάταξη για τις χρήσεις διαπιστώνει  ότι στο συγκρότημα του γηπέδου θα δημιουργηθεί μια αγορά παράλληλη αυτής που ήδη υπάρχει στην πόλη. Οι οργανώσεις των καταστηματαρχών στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα άδικα προσδοκούν ότι θα αναπτυχθεί η εμπορική κίνηση. Το πιθανότερο είναι η όποια κίνηση να απορροφάται στα καταστήματα του γηπέδου. Προς ενίσχυση της άποψης ότι θα αναπτυχθούν εμπορικές  χρήσεις  ας ανατρέξει όποιος αμφιβάλλει σε ένα τρίτο νομοσχέδιο που όμως έγινε νόμος στις 10/4/2014. Αυτός ο νόμος αφορά «ρυθμίσεις για τα υδατορέματα» και στο άρθρο 17 θα διαπιστώσει ότι επιτρέπονται όλες οι εμπορικές χρήσεις! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προβλέπονται αναψυκτήρια-καφέ, εστιατόρια, μαγειρεία, εμπορικά καταστήματα, ένα συνεδριακό κέντρο 300 θέσεων, ένας κινηματογράφος επίσης 300 θέσεων, χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής και λοιπά. Μπορεί το ποσοστό να καθορίζεται στο 15% του συνολικού ποσοστού υλοποιημένης δόμησης αλλά αυτό είναι καθ’ υπέρβαση των ήδη επιτρεπομένων χρήσεων γης του οικοπέδου. Όμως, ακόμα και η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ότι αυτό συντομότατα δεν θα γίνει 30% ή παραπάνω. Το νέο «γήπεδο της ΑΕΚ» που έχει τον τίτλο «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού του Αθλητικού Σωματείου της ΑΕΚ» θα είναι και αυτό ένα εμπορικό κέντρο το οποίο συναγωνίζεται το εμπορικό κέντρο του «σχεδίου Γρανίτσα». 

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

      Η υπάρχουσα νομοθεσία απαιτεί την κατασκευή τουλάχιστον 2000 θέσεων παρκινγκ. Το νομοσχέδιο προβλέπει 180 και άλλες 200 σε απόσταση έως  500 μέτρα. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αναφέρθηκαν από τους «ανθρώπους της  ΑΕΚ» επίσημα δεν έχουν κατατεθεί. Μιλάνε για υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου και της Φωκών, για αλλαγή κατευθύνσεων κάποιων άλλων, για πεζοδρομήσεις και μια σειρά άλλες περίεργες μετατροπές. Τους υπενθυμίζουμε ότι είναι η βασική δίοδος επικοινωνίας της ανατολικής Αττικής με τα δυτικά προάστια, αλλά και της Ν. Ιωνίας με τη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που, εκτός από την τοπική σημασία του, αφορά το λεκανοπέδιο, δηλαδή την Περιφέρεια. Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι πάντως και να μην έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, πράγμα που δεν έχει γίνει ,μέχρι τώρα. 

Τελειώνοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι, υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας στην προσπάθεια να υλοποιηθεί το νέο σχέδιο. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να τις διευθετήσει μετατρέποντας πάγιες ρυθμίσεις. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει θεατής. Βρισκόμαστε μπροστά σε αδίστακτα επιχειρηματικά συμφέροντα που εφόσον υλοποιηθούν θα βλάψουν την κοινωνία και τους ανθρώπους της, τη φύση και το περιβάλλον γενικότερα.

̶  Το 2002 ας μας παραδειγματίσει!


*Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ»

7 σχόλια:

  1. Σε καθε εκλογικη αναμετρηση καθε τεσσερα χρονια εμφανιζεται ο συμπαθης Θανασης να μας υπενθυμισει τους αγωνες του για το Αλσος και το περιβαλλον.
    Ενα πραγμα ομως ξεχνα παντα συστηματικα να αναφερει ο γιατρος:
    Aλσος, ΜΑΒΑ, Πλ. Κακαβα ειναι διεκδικησεις του Σαββα Σταματιαδη. Ετσι απλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ μόνη λύση εἶναι νά γίνει τοπικό δημοψίφησμα καί ἄς άναλάβει ὁ καθένας τίς εὐθύνες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ. Μαλλιο γιατι κρύβετε την μισή αληθεια??? Γιατι δεν λετε οτι η ΑΕΚ θα αναλαβει (συμφωνα με το νομοσχεδιο) την αναδασωση του Αλσους και θα δεντροφυτευσει διαφορες περιοχες στην Ν.Φιλαδελφεια και των γυρω περιοχων που η συνολικη εκταση ειναι 50 στρεμματα!!!!! το γραφει καθαρα μεσα στο νομοσχεδιο...

    γιατι δεν λετε ολη την αληθεια??? φανταζομαι αυτη θα ειναι και η πολιτική που θα ακολουθήσετε αν καποτε εκλεχθείτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aλήθεια που θα βρεθούν τα 50 στρέμματα; Θα πάρουν πευκοδάσος για να επιστρέψουν τί και πότε; Μήπως νερατζιές; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Ούτε τα παιδιά δεν τα πιστεύουν.

      Διαγραφή
  4. Μάλλιο αλλαξε πόλη αν δεν γουστάρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τραβατε Πειραια... Εκεί βρήκατε την ΑΕΚ απο το 1930 στη Φιλαδελφεια ηταν το γηπεδο! ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ λοιπόν!!!!
    Όποιος δεν γουσταρει ας παει αλλου! τελος τα παιχνιδια σας για τα δικά σας συμνφέροντυα στην πλάτη της ΑΕΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ξεκινησουν τα εργα οπωσδηποτε πριν τις 1 Σεπτεμβριου και μετα για να τα σταματησετε θα περασετε πανω απο το πτωμα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή