.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Αυλωνίτου: «Το γήπεδο πρέπει να είναι της ΑΕΚ, όχι άλλου φορέα»

Μία ιστορική αναδρομή του θέματος με το γήπεδο της ΑΕΚ απ’το σεισμό του ’99 μέχρι σήμερα έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου, μιλώντας στην ειδική επιτροπή της Βουλής.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις». Θέλω, όμως, να σταθώ ειδικά σε μια από τις άλλες διατάξεις, αφού δυστυχώς είναι μόνιμο χαρακτηριστικό του νομοθετικού έργου της σημερινής Κυβέρνησης, το να περνάει ζωτικά και κρίσιμα θέματα στο κ.λπ., στο «και άλλες διατάξεις». Επειδή, διάφοροι προεκλογικά θέλησαν να διαστρεβλώσουν, για ευνόητους λόγους, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο θέμα του πολύπαθου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, δικαιολογείται σήμερα η ενισχυμένη παρουσία μας στο να κάνει ξεκάθαρη τη θέση μας πάνω σ” αυτό το θέμα.


Καταρχήν, διαπιστώνω, ότι το θέμα του γηπέδου το τρυπώσατε σε ένα βαρύγδουπο γενικόλογο νομοσχέδιο και το φορτώσατε με άσχετες και επιζήμιες για την ομάδα διατάξεις. Η ΑΕΚ υπήρξε και παραμένει σεισμόπληκτη επί 15 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερης διάρκειας σεισμό όλων των εποχών. Βέβαια, κάποιοι, διοικούντες στο παρελθόν την ΠΑΕ ΑΕΚ, έκριναν ότι ο σεισμός του 1999 ήταν για αυτούς σωσμός οικονομικός και προτίμησαν να χαντακώσουν την ομάδα, αφήνοντας την χωρίς γήπεδο, επειδή προσδοκούσαν ότι η κατάσταση αυτή θα τους ήταν οικονομικά επωφελής. Δεν τους βγήκε, η ΑΕΚ όμως πλήρωσε και πληρώνει τα σπασμένα.

Σήμερα, επιδιώκεται πάλι κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και επί της αρχής αυτή η επιδίωξη μάς βρίσκει σύμφωνους. Ξεκαθαρίζουμε, όμως, απόλυτα ότι, όταν λέμε ότι συμφωνούμε με την κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ, εννοούμε ακριβώς αυτό. Η προς έγκριση κατασκευή, πρέπει να είναι κατασκευή γηπέδου, όχι άλλου πράγματος, και το γήπεδο πρέπει να είναι της ΑΕΚ, όχι άλλου φορέα, ιδρύματος ή εταιρίας.

Θυμίζω ότι ο χώρος του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 1934 στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως», για την κάλυψη των αθλητικών αναγκών του. Οποιοδήποτε έργο στο χώρο αυτό πρέπει να μην αποκλίνει από τον αρχικό σκοπό παραχώρησης του χώρου. Ακόμα, πρέπει να σέβεται το περιβάλλον και το δασικό χαρακτήρα του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ πρέπει ακόμα να υπάρξει ειδική μέριμνα για να μην δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη σε κάθε αγώνα.

Τρεις όρους, λοιπόν, πρέπει να καλύπτει το υπό συζήτηση γήπεδο της ΑΕΚ.

Πρώτον, να κατοχυρώνει απόλυτα τα δικαιώματα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Το ερασιτεχνικό σωματείο δεν πρέπει να απολέσει ούτε ένα δικαίωμα που έχει σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε θέση μειονεκτική, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο της χώρας.

Δεύτερον, να προστατεύεται απόλυτα το περιβάλλον και ο δασικός χαρακτήρας του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας. Αυτό σημαίνει, ότι αν υπάρξει απόλυτη ανάγκη το γήπεδο να ενσωματώσει, έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο δάσους, αυτό το τ.μ., θα αντικατασταθεί με ίσης έκτασης γη μέσα στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, που θα χαρακτηριστεί δασικός και θα φυτευτεί με δέντρα. Η αντικατάσταση παραχωρούμενου δασικού χώρου, γίνεται μόνο με παραχώρηση γης ίσου εμβαδού, δεν γίνεται με το να φυτέψει κανείς οτιδήποτε μέσα στον ήδη υπάρχοντα δασικό χώρο.

Τρίτον, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και του προβλήματος στάθμευσης, τις ημέρες που θα γίνονται οι αγώνες στο γήπεδο, με τρόπο που να μην υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εδώ το θέμα, δεν είναι να βρεθεί τρόπος να χωρέσουν μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια τα μισά αυτοκίνητα του λεκανοπεδίου, ό,τι και να κάνεις δεν χωράνε, θα πρέπει όμως οι χώροι στάθμευσης να αυξηθούν, πέρα από τους προβλεπόμενους, πράγμα το οποίο μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ της δημοτικής αρχής της πόλης και της ίδιας της ομάδας της ΑΕΚ.

Επιπλέον, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη γραμμή 4 του μετρό, που προβλέπει στάση στον Περισσό, η οποία θα απέχει περίπου 550 μέτρα από το γήπεδο. Η απόσταση αυτή υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί κατά πολύ με τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης περιοχής, δηλαδή με αστική ανάπλαση στην εν λόγω περιοχή εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Όταν γίνουν αυτά, τόσο για αύξηση χώρων στάθμευσης, όσο και η ανάπλαση της περιοχής από τη στάση του μετρό στο γήπεδο, το γήπεδο, όχι μόνο δεν θα υποβαθμίσει τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά αντίθετα θα την αναβαθμίσει, ενώ θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα βελτίωση της ποιότητας ζωής και προστασία του περιβάλλοντος για όλο το λεκανοπέδιο.

Λύσεις υπάρχουν, λοιπόν, αρκεί να στοχεύουμε όλοι σε αυτό που λέμε ότι στοχεύουμε, χωρίς κρυμμένες ατζέντες κάτω από το τραπέζι.

Στον απόηχο των ευρωεκλογών ακούγονται πολλά από πολλές πλευρές για την ανάγκη συναίνεσης στην αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων της χώρας. Εμείς, δεν θα πούμε ότι είναι δυνατόν να γεφυρωθούν οι βαθιές διαφορές μας στα κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά τουλάχιστον για το γήπεδο της ΑΕΚ, πιστεύουμε ότι αν έχουμε όλοι λίγη καλή διάθεση μπορούμε να καταλήξουμε συναινετικά σε μία πρακτικά εφαρμόσιμη λύση. Θα προτιμούσαμε, φυσικά, το θέμα της ΑΕΚ, να ερχόταν στην Βουλή μόνο του και όχι σε ένα νομοσχέδιο τόσο αμφιλεγόμενο όσο αυτό, αλλά έστω και έτσι εμείς θα κάνουμε ουσιαστικές προτάσεις βελτίωσης των συγκεκριμένων διατάξεων για να αποκτήσει επιτέλους η ΑΕΚ το γήπεδο που τόσα χρόνια άδικα στερήθηκε. Ήδη, θέσαμε, υπόψη τόσο στους παράγοντες της ΑΕΚ όσο και στον κ. Υπουργό, τροπολογίες βελτίωσης και φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση σε αυτό το θέμα.

Συνεπώς, κύριε Πρόεδρε, σε ότι αφορά το άρθρο 81 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου, που αφορά, το κανονιστικό πλαίσιο, το σχεδιασμό και την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής για την δημιουργία Κέντρου Αθλητισμού μνήμης και πολιτισμού, συμφωνούμε επί της Αρχής στο συγκεκριμένο άρθρο και θεωρούμε μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, άμεσα. Από την πλευρά μας, προσχωρούμε άμεσα στην κατάθεση βελτιωτικών τροπολογιών και για αυτές έχει συναινέσει και ο κ. Υπουργός, πράγμα που είναι πολύ θετικό για όλους εμάς – για όλο τον κόσμο της ΑΕΚ και γενικότερα για όλο τον ελληνικό αθλητισμό».

πηγή: aek-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου