.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός στη Ν. Φιλαδέλφεια;

Ενώ όλες οι εξελίξεις για το γήπεδο της ΑΕΚ είναι θετικές, προξενεί απορία το «πέσιμο» στο τοπικό Πνευματικό Κέντρο από κάποιους που εμφανίστηκαν ως οργανωμένοι οπαδοί των «κιτρινόμαυρων», για να διαλύσουν συζήτηση για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας.

«Η ιστορία του γηπέδου -που εντέχνως και με σαφή στόχευση συνενώθηκε στον ίδιο νόμο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου- είναι η πρόφαση. Πίσω από αυτήν κρύβεται η προσπάθεια για να βρεθεί νέο πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης για το κεφάλαιο» τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 
Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Εντονο προβληματισμό σε πολίτες και πέραν των ορίων του Δήμου Φιλαδέλφειας–Χαλκηδόνας προκαλούν τα όσα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου δημοκράτες πολίτες και μέλη συλλογικοτήτων συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομοκρατικές απειλές και φασίζουσες νοοτροπίες από κάποιους που εμφανίζονται ως οπαδοί της ΑΕΚ.

Το τελευταίο κρούσμα εκδήλωσης ακραίων συμπεριφορών, με αφορμή το γήπεδο της ΑΕΚ, σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο τοπικό Πνευματικό Κέντρο, όπου η Πρωτοβουλία Κατοίκων Φιλαδέλφειας–Χαλκηδόνας είχε καλέσει σε ανοιχτή συζήτηση γύρω από το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας.

Μαρτυρίες

«Ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να συγκεντρώνεται, εμφανίστηκαν στον χώρο μερικές δεκάδες οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, με εμφανώς απειλητικές διαθέσεις. Τραμπουκίζοντας, βρίζοντας και απειλώντας, προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν όσους βρίσκονταν στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου, δημιουργώντας παράλληλα τέτοιες συνθήκες, που κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της εκδήλωσης», περιγράφει η Πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για «σκηνές από εποχές παρακράτους». Καταγγέλλει ακόμη ότι υπήρξαν απειλές του τύπου «ξέρουμε τα σπίτια σας», «αν ξανασχοληθείτε με την ΑΕΚ, θα σας κάψουμε».

Ολα αυτά, ενώ οι εξελίξεις είναι θετικές υπέρ της κατασκευής του γηπέδου (η σχετική διάταξη οδηγείται στο να εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση στη Βουλή και η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει δεκτές τις βελτιωτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το βράδυ της Τετάρτης ο Δ. Μελισσανίδης και στενοί συνεργάτες του συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμφωνώντας σε ορισμένα σημεία) και ενώ η ανοιχτή συζήτηση θα εστίαζε σε άλλες πτυχές του Ρυθμιστικού.

Τονίζοντας πως ενέργειες όπως αυτή της Πέμπτης πλήττουν συνολικά τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης, η «Δύναμη Πολιτών», παράταξη που εξέλεξε δήμαρχο στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Α. Βασιλόπουλο, με ανακοίνωσή της θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο δεν ταυτίζεται με το άρθρο 81 που αφορά την ΑΕΚ, όπως λανθασμένα νομίζουν πολλοί. Το άρθρο 81 αποτελεί άρθρο ενός νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πολλές άλλες διατάξεις και άρθρα που αφορούν την πόλη μας. Με το νέο Ρυθμιστικό, εκτός δηλαδή του άρθρου 81 που αφορά την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, υπάρχουν οι εξής σοβαροί κίνδυνοι για το Αλσος της πόλης μας. Δίνεται η δυνατότητα εκχώρησης του 5% του Αλσους, δηλαδή 23,5 στρεμμάτων, για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ το Αλσος συνολικά μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο, όπου η διαχείρισή του φεύγει από τον δήμο και μεταβιβάζεται σε κάποιον άγνωστο φορέα διαχείρισης πάρκων», επισήμανε η παράταξη.

Ο προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας γι’ αυτές τις πτυχές αποτυπώθηκε έντονα σε συζητήσεις της «Εφ.Συν.» με κατοίκους, οι οποίοι μάλιστα αναρωτήθηκαν γιατί δεν αντιδρούν και πολίτες από άλλους δήμους, καθώς -τονίζουν- μέσω του Ρυθμιστικού θα αποχαρακτηριστούν και λοιπά δάση και κατ’ επέκταση θα οικοδομηθούν.

Ερωτήματα

Περισσότερα, όμως, ερωτήματα, προκαλεί το αποδοκιμαστέο περιστατικό στο Πνευματικό Κέντρο, από τη στιγμή που αφενός μεν υπάρχουν οι προαναφερθείσες εξελίξεις σχετικά με το γήπεδο, αφετέρου δε η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν στοχοποιηθεί επιθυμούν την επιστροφή της ΑΕΚ στη γειτονιά της.

«Μήπως το γήπεδο λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για να περάσουν άλλα σχέδια;» είναι ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα που θέτουν οι κάτοικοι. Δεύτερον, θα συνεχιστούν ή θα υλοποιηθούν οι απειλές; «Υπεύθυνο για ό,τι συμβεί σε οποιονδήποτε κάτοικο της πόλης» η Πρωτοβουλία Κατοίκων θεωρεί τον Δ. Μελισσανίδη.

Να συμβάλουν στην αποτροπή της επανάληψης επικίνδυνων για τη δημοκρατία ενεργειών καλεί όλους τους εμπλεκόμενους η «Δύναμη Πολιτών». Τα γεγονότα της Πέμπτης καταδικάζει απερίφραστα η τοπική Λαϊκή Συνέλευση. Τα μέλη της συμφωνούν με τις θέσεις της «Δύναμης Πολιτών» για το γήπεδο, στον βαθμό που θα επιμείνει στις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

«Δεν πρέπει η γειτονιά μας να θυμίζει πολεμική ζώνη από την παρουσία των ΜΑΤ και της ασφάλειας», υπογραμμίζει η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Ν. Ιωνίας, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης), αναφέροντας: «Η ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ -που εντέχνως και με σαφή στόχευση συνενώθηκε στον ίδιο νόμο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου, προκειμένου τα επιχειρηματικά συμφέροντα να χρησιμοποιήσουν την αγωνία των φιλάθλων της ΑΕΚ και να τους χειραγωγήσουν- είναι η πρόφαση. Πίσω από αυτήν κρύβεται η προσπάθεια, για να βρεθεί νέο πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης για το κεφάλαιο», τονίζει.

πηγή:  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου