.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις για το γήπεδο της ΑΕΚ

 To άλσος στο επίκεντρο

Σε «σκακιέρα» στην οποία παίζεται η «παρτίδα» της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, ή για να ακριβολογούμε των όρων δόμησης και εκμετάλλευσής του, έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες η Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς η εξέλιξη αυτή «περνάει» μέσα από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο και την τύχη του άλσους της περιοχής. Για την Πέμπτη έχουν ανακοινωθεί δύο συγκεντρώσεις στον ίδιο χώρο, αρχικά η συγκέντρωση – εκδήλωση φορέων που δεν θέλουν να χαθεί τμήμα του άλσους, φοβούμενοι ότι θα είναι η αρχή για περαιτέρω εξελίξεις και ακολούθως οπαδών της ΑΕΚ, που την ανακοίνωσαν μια ώρα νωρίτερα, αφού είχε γίνει γνωστό το κάλεσμα των φορέων. Το βράδυ της Τετάρτης είναι καθοριστικό για το αν υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές τουλάχιστον στη μία εκ των δύο συγκεντρώσεων.


Τί προηγήθηκε
Μια προεκλογική περίοδος αυτή των δημοτικών εκλογών, όπου η ανέγερση του γηπέδου μπήκε στην ατζέντα των υποψηφίων δημάρχων, ενώ ο νεοεκλεγείς Άρης Βασιλόπουλος, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, δέχτηκε πυρά αντιπάλων του ότι δεν το ήθελε γιατί έχει άλλα ποδοσφαιρικά γούστα. Μάλιστα στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση έγινε λίγα μέτρα πιο πέρα και συγκέντρωση φίλων της ΑΕΚ για το γήπεδο, χωρίς όμως την παραμικρή αντιπαράθεση, αφού όλα κύλησαν ομαλά, ειρηνικά και αυτοπεριφρουρούμενα.
 
Είχαν προηγηθεί και διαμαρτυρίες φίλων της ΑΕΚ προς τη Ρ. Δούρου, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Υπήρξαν και ανοιχτές δηλώσεις - προτροπές στήριξης του συνδυασμού στον οποίο επικεφαλής ήταν ο παλαίμαχος παίκτης της ΑΕΚ, Λύσσανδρος Γεωργαμλής, διαδεχόμενος τον επί σειρά ετών επικεφαλής και ιδρυτή της παράταξης Χάρη Τομπούλογλου, μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν στην υπόθεση του χρηματισμού του πρώην διοικητή του νοσοκομείου Παίδων.
Μετά τις κάλπες, πολίτες της περιοχής κάλεσαν σε εκδήλωση - συζήτηση για το νέο ρυθμιστικό και την τύχη του άλσους, που όμως ματαιώθηκε κάτω από την πίεση ομάδας διαμαρτυρομένων που παρουσιάστηκαν σαν οπαδοί της ΑΕΚ.
Παράλληλα άρχισαν και οι διεργασίες με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω του ότι κέρδισε τη δημαρχία στην περιοχή, αλλά και την περιφέρεια, αλλά και γιατί απαιτούνται τροπολογίες στη Βουλή, με την πλευρά της κατασκευαστικής εταιρίας, συμφερόντων Μελισσανίδη, σύμφωνα με τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ, να αντιπροτείνει τη δημιουργία πρασίνου σε άλλα σημεία του δήμου, για όση έκταση "χαθεί" λόγω του γηπέδου, το οποίο για να έχει την εμπορική χρήση που θέλουν οι δημιουργοί - χρηματοδότες του, πρέπει να γίνει με άλλες προδιαγραφές από το παλιό που προϋπήρχε στην ίδια θέση.

Όμως, σύμφωνα με τους κατοίκους που εκφράζουν την αντίθεσή τους με την καταστροφή μέρους του άλσους με τις προβλέψεις στα νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, “το άρθρο 18 παρ. 4 του νομοσχεδίου, προβλέπεται η μετατροπή όλων των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα, στα οποία θα επιτρέπεται η αλλαγή της χρήσης τους, ως δασών, με διάφορες άλλες χρήσεις.

Ιδού ο ρόλος που επιφυλάσσουν στο Αλσος της Ν. Φιλαδέλφειας με τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο:

«VII. Μητροπολιτικό Πάρκο Νέας Φιλαδέλφειας: Προωθείται η ανάπτυξή του με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας και αναψυχής. Η ανάδειξη του άλσους Φιλαδέλφειας σε μητροπολιτικό πάρκο συνδυάζεται με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου  Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ, καθώς και τις αναγκαίες  και προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους και υποδομές στάθμευσης αλλά και την ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή»
”. Οι συγκεντρώσεις

Το συντονιστικό των τοπικών φορέων επανήλθε με ανακοίνωση νέας συζήτησης στην πλατεία Πατριάρχου για την Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 7μμ και ακολούθως η Original 21 ο πιο σημαντικός σύνδεσμος οπαδών της ΑΕΚ, απάντησε καλώντας την ίδια ημέρα, στον ίδιο χώρο και μια ώρα νωρίτερα συγκέντρωση για το γήπεδο. Στην πραγματικότητα “καταλαμβάνει” το χώρο, ώστε να δημιουργηθεί πίεση στους διοργανωτές της εκδήλωσης των 7μμ, εκ των οποίων αρκετοί δηλώνουν φίλοι της ΑΕΚ, θέλουν το γήπεδο, αλλά όχι με τρόπο που θα δημιουργούσε πρόβλημα στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο άλλο βήμα προσέγγισης, διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και ίσως αναζήτησης κοινής συνισταμένης, αν αυτή υπάρχει.

Στην ανακοίνωση της Original 21  απάντησαν οι διοργανωτές της πρώτης συγκέντρωσης


Παραθέτουμε τις δύο σχετικές ανακοινώσεις αρχικά της Original 21 και ακολούθως του συντονισμού των τοπικών φορέων:


"Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ΜΕΙΖΟΝ για μας θέμα της ανέγερσης του γηπέδου στα πάτρια εδάφη της Νέας Φιλαδέλφειάς ΜΑΣ,κάνουμε για ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά ξεκάθαρη τη θέση μας…

Τασσόμαστε ψυχή κ σώματι υπέρ της ανέγερσης του σπιτιού μας στο χώρο που ανήκει στην ΑΕΚΑΡΑ μας και μόνο και θα βοηθήσουμε με ΟΛΕΣ μας τις δυνάμεις για να γίνει μετά από 11 χρόνια προσφυγιάς το όνειρό μας πραγματικότητα (άρθρο 81) . Σε αυτό είμαστε ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΙ…
Όσον αφορά άλλες δραστηριότητες, βλέψεις, σχέδια, δουλειές διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών ανά την επικράτεια (άρθρο 82), φυσικά και είμαστε κάθετα αντίθετοι, αρνητικοί και ενίοτε στο πλευρό όσων αντιστέκονται σε τέτοιες βλέψεις.
Επίσης θεωρούμε τον οποιονδήποτε συσχετισμό του άρθρου 81(που αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚΑΡΑΣ μας στην Νέα Φιλαδέλφεια) με το άρθρο 82 (που αφορά επιχειρηματικά σχέδια και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας ανά την επικράτεια από οποιονδήποτε) βρώμικο, ύπουλο και καθοδηγούμενο…


Για όλα αυτά λοιπόν καλούμε ΟΛΟΝ τον κόσμο της ΑΕΚΑΡΑΣ μας (οργανωμένο και ανοργάνωτο) σε ανοιχτή και ΕΙΡΗΝΙΚΗ συγκέντρωση στη Πλατεία Πατριάρχου στη Νέα Φιλαδέλφεια, την Πέμπτη 19/6 και ώρα 18.00 με θέμα φυσικά το γηπεδό μας στα χώματα μας…
Ήρθε η ώρα αδέρφια Ενωσίτες να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα…
Ήρθε η ώρα αδέρφια Ενωσίτες να βάλουμε όπως οι παππούδες και οι πατεράδες μας και εμείς ένα λιθαράκι και να το ξαναχτίσουμε…
Ήρθε η ώρα αδέρφια Ενωσίτες να πάψουμε να είμαστε πρόσφυγες εν έτη 2014 και να συντηρούμε κάθε γηπεδάκι αυτής της χώρας…
Ήρθε η ώρα αδέρφια Ενωσίτες να βάλουμε ψυχή και στήθια μπροστά σε αυτό που θα μεγαλουργήσει την ΑΕΚΑΡΑ μας…
Ήρθε η ώρα αδέρφια Ενωσίτες να απαιτήσουμε ότι ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ…. Ήρθε η ώρα αδέρφια Ενωσίτες να κάνουμε τα λόγια και τα όνειρά μας ΓΗΠΕΔΟ…

ORIGINAL 21

YΓ. Μετά και από την σημερινή τελευταία και ΞΕΚΑΘΑΡΗ θέση μας, όποιος συνεχίσει να είναι κατά και κόντρα στο να γίνει αυτό το γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια (στον χώρο που ανήκει στην ΑΕΚΑΡΑ μας και μόνο και στον χώρο που ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ όλων μας) θα τον θεωρήσουμε εχθρό μας, καθοδηγούμενο από συμφέροντα και θα μας βρίσκει συνέχεια απέναντι του…

ΥΓ. Όσον αφορά κάποιους γελοίους που μας χαρακτήρισαν τραμπούκους, ιδιωτικούς στρατούς, μπράβους, τσιράκια κλπ, σαν ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ και σαν ORIGINAL 21 έχουμε αποδείξει και ΚΕΡΔΙΣΕΙ ότι οι αγώνες και οι ευαισθησίες μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΝΤΑ ανιδιοτελείς και ΠΟΤΕ καθοδηγούμενες… Αυτό προς πάσα κατεύθυνση…".


Το Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών, απαντάει στην Original 21:


"Διαβάσαμε το πρωί της Τρίτης 17 Ιούνη την ανακοίνωση-κάλεσμα των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ που καλεί σε "ανοιχτή και ΕΙΡΗΝΙΚΗ συγκέντρωση στην Πλατεία Πατριάρχου στη Νέα Φιλαδέλφεια, την Πέμπτη 19/6 και ώρα 18.00 με θέμα φυσικά το γήπεδό μας στα χώματά μας...". Για όσους δεν κατάλαβαν, τα δυο απειλητικά υστερόγραφα του καλέσματός τους, απευθύνονται στο Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας, το οποίο έχει, από την προηγούμενη Πέμπτη 12/6, καλέσει ανοιχτή συζήτηση για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) στον ίδιο χώρο, την ίδια μέρα και μια ώρα αργότερα.
Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι η "ειρηνική συγκέντρωση" των οπαδών είναι μια αντισυγκέντρωση που επιδιώκει να θεσπίσει το νέο παρακράτος και θυμίζει έντονα την οργάνωση "Καρφίτσα", η οποία δολοφόνησε πριν πενήντα χρόνια τον βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Πρόκειται για την πέμπτη φορά τους τελευταίους εννιά μήνες που οι οπαδοί της ΑΕΚ παρεμβαίνουν δυναμικά στα τεκταινόμενα της πόλης κατ' αυτόν τον τρόπο. Προηγήθηκαν δύο "ειρηνικές συγκεντρώσεις" σε δημοτικά συμβούλια όπου υφαρπάχθησαν αποφάσεις, μία δίπλα σε προεκλογική συγκέντρωση και άλλη μια σε εκδήλωση πρωτοβουλίας κατοίκων που επιχείρησε να διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης στις 29/5. Εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ θα επισκεφθούν και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο στην ειδική συνεδρίασή του για το νέο ΡΣΑ την ερχόμενη Δευτέρα 23/6.

Καλέσαμε εξαρχής την εκδήλωση για να μπορέσει ν' ανοίξει μια αναγκαία συζήτηση η οποία, με ευθύνη του δήμου και των πολιτικών φορέων της πόλης, δεν έχει ανοίξει εδώ και μήνες. Έχουμε κάθε καλή διάθεση να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε και να συμφωνήσουμε για τα προβλήματα της πόλης, σημερινά και αυριανά, με κάθε πολίτη, και με τους φίλους της ΑΕΚ, αν αυτοί το επιθυμήσουν. Καλωσορίζουμε μάλιστα την αντίθεσή τους στο καταστροφικό για το Άλσος μας άρθρο 82 του νέου ΡΣΑ, που επιτρέπει την επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Δικέφαλος ΑΕ στο χώρο του Άλσους. Τους καλούμε να δηλώσουν την αντίθεσή τους και στις ρυθμίσεις των άρθρων 18 και 19, που κλέβουν το Άλσος από τον δήμο μας για να καταλήξει στα χέρια ενός φορέα που σκοπό του θα έχει την οικοπεδοποίησή του για να φιλοξενήσει εμπορικές δραστηριότητες.

Οι απειλές και οι αντισυγκεντρώσεις δε βοηθούν στην κατεύθυνση της ομαλής δημοκρατικής συζήτησης. Το αντίθετο, μάλιστα: ενώ το κάλεσμα των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ μιλά για ανεξαρτησία και αντίθεση στα κάθε είδους επιχειρηματικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή αυτοί αντικειμενικά δουλεύουν για λογαριασμό του Δημήτρη Μελισσανίδη και των σχεδίων του για την πόλη μας, που αποτυπώνονται τόσο στο άρθρο 81, όσο και στα άρθρα 18, 19 και 82 του νέου ΡΣΑ.

Τι θα γίνει λοιπόν; Θα επιβληθούν οι όροι του δημοκρατικού διαλόγου ή θα επικρατήσει άνευ διαλόγου αυτός που φωνάζει δυνατότερα; Στη μια περίπτωση, θα ζούμε στην Νέα Φιλαδέλφεια με την παράδοση των δημοκρατικών αγώνων και της λαϊκής συμμετοχής. Στη δεύτερη, ίσως οι αρμόδιοι θα πρέπει να σκεφτούν να την μετονομάσουν σε Παλέρμο...".

 


πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου