.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Στα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ το "Παλαί" Γαλατσίου

Χρειάστηκαν σκληροί και συντονσιμένοι αγώνες των όμορων Δήμων (Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Φιλοθέη-Ψυχικό), των κατοίκων της περιοχής και φορέων (πχ εμπορικοί σύλλογοι) για να αποτραπεί η εξέλιξη αυτή (το Mall το είχε προαναγγείλει ο Πάγκαλος επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), που τώρα επανέρχεται!!

Πιθανότατα συνδέεται με τα μελλοντικά σχέδια για σταθμό μετρό κοντά στο συγκεκριμένο σημείο και στα σχέδια για "αξιοποίηση" - ιδιωτικοποίηση του άλσους Βεΐκου (και εκεί απετράπη την τελευταία στιγμή η κατεδάφιση δήθεν σαν "αυθαίρετων" των εγκαταστάσεων εντός του άλσους (δημοτικό κολυμβητήριο, δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου, δημοτικό κλειστό γήπεδο μπάσκετ και ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, συναυλιακός χώρος-αμφιθέατρο, κλπ).

 Αναδημοσιεύουμε από την τοπική εφημερίδα ΖΩ:

Ξανά – μανά σοκ για το κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου στο άλσος Βείκου – Το παίρνει και αυτό το ΤΑΙΠΕΔ για “αξιοποίηση”!


Δεν έχει τέλος η αναξιοπιστία των ελληνικών κυβερνήσεων σχετικά με την τύχη του κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου, του Παλέ, στο άλσος Βείκου, το οποίο βρίσκεται στα όρια με το δήμο Νέας Ιωνίας.

Για μία ακόμη φορά γίνεται προσπάθεια εξαπάτησης των κατοίκων των δύο δήμων της περιοχής, αφού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αυτήν τη φορά επιχειρείται να αρθεί η δέσμευση που υπήρχε πριν το 2004 ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για αθλητικές χρήσεις.

Μία δέσμευση που είχε δοθεί όχι μόνο προς τους κατοίκους της περιοχής αλλά και προς στο ΣτΕ το οποίο προ του 2004 με οριακή απόφαση μίας ψήφου επέτρεψε την κατασκευή του στην περιοχή για λόγους “Εθνικού Συμφέροντος” λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων – εννοείται πως ο πανταχού παρών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε φροντίσει να υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, εξάλλου είναι γνωστή πλέον και η συμμετοχή του στο γνωστό σκάνδαλο μερικά μόνο χιλιόμετρα παραπέρα, του The Mall Athens στο Μαρούσι.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το The Mall Athens, το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου χρησιμοποιήθηκε πράγματι για αθλητικά αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η περιπέτεια αρχίζει όμως σχεδόν αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε το πάν να το πουλήσει (επικράτησε του σχετικού διαγωνισμού ο Όμιλος Χαραγκιώνη σε συνεργασία με την πορτογαλική Sonae Sierra) προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο.

Υπήρξε σφοδρή αντίδραση φορέων και κατοίκων και με ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο, αλλά και με “σύμμαχο” μετά το 2010 και την... οικονομική κρίση (άρχιζε πλέον να είναι ασύμφορη η μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί πριν την κρίση) η αγορά ναυάγησε οριστικά μόλις πριν λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2013.

Τώρα όμως, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ για να “αξιοποιηθεί” και φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Πρόκειται για την ίδια απόφαση που μεταβιβάζει και τα προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και έχει ξεσηκώσει ήδη σάλο, αλλά και την αντίδραση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου καθώς και του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Γ.Σακελλαρίδη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του http://www.euro2day.gr με την σχετική βέβαια “οικονομική γλώσσα”, “Το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, το Ξενία Πλαταμώνα, 137 διαμερίσματα από τα προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας, πολλά κτίρια-οικόπεδα στην Πλάκα και ακίνητο στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνονται στο τελευταίο κύμα των 168 ακινήτων που μεταβιβάζονται στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για να αξιοποιηθούν.

Τα ακίνητα μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, καθώς με βάση το μνημόνιο πρέπει να υπάρχει σταθερή ροή μεταβιβάσεων προς το Ταμείο.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει τελικά και την αξιοποίηση των παραμελημένων ολυμπιακών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εδώ και δέκα χρόνια σε αχρηστία. Κορυφαία παραδείγματα είναι το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο (και το γειτονικό Ολυμπιακό Σκοπευτήριο, που πιθανώς θα μεταβιβαστεί σε επόμενο στάδιο), το κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά και το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.

Το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, εκτάσεως 1.029.279,62 τ.μ., δεν περιλαμβάνεται στον εν εξελίξει διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα (που έχει βαλτώσει εξαιτίας θεσμικών εκκρεμοτήτων). Για την κατασκευή του ιππικού κέντρου η κυβέρνηση φόρτωσε με δάνεια 200 εκατ. ευρώ τον Οργανισμό του Ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ) τα οποία ο τελευταίος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Αρκετοί αναρωτιούνται πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν οι τεράστιες εγκαταστάσεις του Μαρκοπούλου αν δεν αναστηθεί ο ιππόδρομος.

Περισσότερο ελκυστική στην αγορά θεωρείται η εγκατάσταση του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχοινιά στον Μαραθώνα η οποία επίσης έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Όσο για τον Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επιφάνειας περί τα 93.000 τ.μ.), χρειάστηκαν χρόνια για να επισημοποιηθεί το ναυάγιο του σχεδίου κατασκευής εμπορικού κέντρου από τον όμιλο Χαραγκιώνη.

Με την τελευταία απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ και το Ξενία Πλαταμώνα, συνολικής εκτάσεως 7.043 τ.μ., καθώς και δύο κτίρια του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων («ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.») στη Μεσσήνη (έκταση οικοπέδου 660 τ.μ.) και στον Δήμο Σιντίκης Σερρών (έκταση οικοπέδου 2.682,50 τ.μ.). Μεταφέρονται, επίσης, περίπου 20 ακίνητα στην Πλάκα.

Πωλητήριο μπαίνει και σε οικόπεδο με κτίσμα στη Βορειοδυτική Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τετραώροφο κτίριο γραφείων το οποίο αποκτήθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 1949. Την ίδια τύχη θα έχει και κτίριο στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής.

Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 1.766 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί διώροφο κτίριο επιφανείας 350 τ.μ. και πρόσθετο κτίσμα επιφανείας 50 τ.μ. που είχε αγοραστεί από το δημόσιο το 1996. Πωλείται, επίσης, ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας, το οποίο αποτελείται από ένα κτίριο συνολικού εμβαδού 1.156,7 τ.μ. και τέσσερα ξεχωριστά βοηθητικά κτίρια συνολικού εμβαδού 361,7 τ.μ.

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρονται και 137 διαμερίσματα του Αστικού Προσφυγικού Συνοικισμού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933 και 1935, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Κίμωνος Λάσκαρι και Δημητρίου Κυριακού, και στέγασαν ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Πρόκειται για οκτώ πολυκατοικίες με 228 διαμερίσματα, τα οποία άρχισαν να απαλλοτριώνονται σταδιακά από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Τα σχέδια κατεδάφισης κάποιων κτιρίων συνάντησαν αντιδράσεις κατοίκων και επιστημονικής κοινότητας και τα κτίρια κηρύχθηκαν διατηρητέα το 2008 από το υπουργείο Πολιτισμού”.

πηγή: ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου