.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Τίγρης και γήπεδο (και ο ΣΥΡΙΖΑ)

του Σπύρου Νιάκα

Το γήπεδο της ΑΕΚ εξελίχτηκε σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις δημοτικές εκλογές  -και όχι μόνο– στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, αλλά και ευρύτερα. Από την κατεδάφιση του γηπέδου το 2003 το ζήτημα αυτό απασχολεί φίλαθλους της ΑΕΚ και την τοπική κοινωνία. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αράπογλου που πήρε το χρίσμα από τον Δ. Μελισσανίδη, απέτυχε να περάσει στο δεύτερο γύρο, οδηγώντας τον επιχειρηματία να τα ποντάρει όλα στην υποψηφιότητα του Λύσσανδρου Γεωργαμλή, παλαίμαχου διεθνή ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Ο τελευταίος διεξήγαγε μια προεκλογική καμπάνια εστιάζοντας στο θέμα του γηπέδου, επένδυσε στην οπαδοποίηση και χουλιγκανοποίηση της πολιτικής ζωής και σε μια εκστρατεία διαστρέβλωσης των θέσεων του αντιπάλου του, Άρη Βασιλόπουλου που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.



Η θέση του τελευταίου από την αρχή ήταν θετική όσον αφορά την ανέγερση του γηπέδου, το οποίο συνορεύει με το άλσος Φιλαδέλφειας. Εστίασαν σε τρία σημεία: α) να ανεγερθεί το γήπεδο χωρίς να καταπατηθεί έκταση από το άλσος, β) να μην ανεγερθεί το γήπεδο σε ύψος που θα «καλύψει» την παρακείμενη γειτονιά (τα γειτονικά σπίτια έχουν ύψος 12 μέτρα και τα αρχικά σχέδια που προωθεί ο Μελισσανίδης προέβλεπαν 27 μέτρα ύψος) και γ) να ληφθούν κατάλληλα μέτρα ώστε να ρυθμιστεί το κυκλοφοριακό/συγκοινωνιακό ζήτημα που συνεπάγεται η ανέγερση του γηπέδου. Παράλληλα, η παράταξη ανέδειξε αυτόνομα το θέμα του άλσους.

Η κυβέρνηση με την ψήφιση του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας/Θεσσαλονίκης που προωθεί, καταρχήν αποχαρακτηρίζει το άλσος στο άρθρο 18 «αναβαθμίζοντας» το σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ενώ στο άρθρο 81 φωτογραφίζει την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ, εκχωρώντας το 5% του άλσους (περίπου 26 στρέμματα πλέον του οικοπέδου του παλιού γηπέδου) και αλλάζοντας τον συντελεστή δόμησης ώστε να ανεγερθεί γήπεδο σύμφωνα με τις φαραωνικές προδιαγραφές που ζητάει ο επιχειρηματίας.

Η νίκη του Βασιλόπουλου συντελέστηκε κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας και χουλιγκανισμού, έβαλε ανάχωμα στα σχέδια του επιχειρηματία να αλώσει την πόλη μέσω του γηπέδου, και άνοιξε το δρόμο για να φτιαχτεί ένα γήπεδο μέσα από τα μάτια της πόλης και με σεβασμό στους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες. Παρόλα αυτά, μετά τις εκλογές, ανακοινώθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από το τμήμα αθλητισμού –εν αγνοία μάλιστα του τμήματος περιβάλλοντος του κόμματος– συμφωνία με τον Μελισσανίδη! Η ανακοίνωση αυτή σόκαρε πολύ κόσμο του κόμματος που πανηγύρισε την νίκη της αριστεράς στην Φιλαδέλφεια.

Ασχέτως από τις ακριβείς τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, η ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες της συμφωνίας ενός κόμματος της αριστεράς με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, την στιγμή μάλιστα της ήττας των συμφερόντων του –τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με αυτά του αθλητισμού και του φίλαθλου πνεύματος– καταφέρνουν να τον ξαναβάλουν στο παιχνίδι σαν ρυθμιστή! Είναι ακόμα πιο παράλογο, αφού συμβαίνει μετεκλογικά εκθέτοντας καταρχάς τον κόσμο της αριστεράς που το προηγούμενο χρονικό διάστημα τραβούσε το λούκι στην πόλη. Φανερώνει ακόμα μια ανησυχητικά ηττοπαθή ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, με μια πρόχειρη προσπάθεια να μαζευτούν ενόψει των επόμενων εκλογών ακροατήρια χωρίς κανένα κριτήριο. Να το θυμίσουμε για μια ακόμα φορά γιατί φαίνεται ότι σε κάποια αυτιά ακούγεται δύσκολο: δεν χάσαμε τις εκλογές, κερδίσαμε!

Πηγή: Εποχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου