Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Δημόσια Δήλωση

 
Ισραήλ: Να επιτρέψει την Πρόσβαση στη Γάζα σε Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Οι ισραηλινές αρχές φαίνεται να παίζουν γραφειοκρατικά παιχνίδια με εμάς σχετικά με την πρόσβαση στη Γάζα, θέτοντας τελείως παράλογες προϋποθέσεις, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών», δήλωσε η Anne FitzGerald, Διευθύντρια Έρευνας και Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σε σημερινή δήλωσή τους η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφεραν ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει άμεσα πρόσβαση στη Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες διεθνείς οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Γάζα , ώστε να ερευνήσουν τις καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τα συγκρουόμενα μέρη.

«Το δικαίωμα των θυμάτων και του κοινού να μάθει τι συνέβη κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών απαιτείται από τις ισραηλινές αρχές. Να διασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια για τις ενέργειές τους και να μην εμποδίζουν την ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για όλες τις ισχυριζόμενες παραβιάσεις».
Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, στις 8 Ιουλίου 2014, με την κωδική ονομασία “Προστατευτική Αιχμή”, οι ισραηλινές αρχές έχουν αρνηθεί επανειλημμένα αιτήματα από τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εισέλθουν στη Γάζα μέσω της διάβασης του Ερέζ, η οποία ελέγχεται από το Ισραήλ. Και οι δύο οργανώσεις ζήτησαν επίσης πρόσβαση από τις αιγυπτιακές αρχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν την έχουν χορηγήσει.
«Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και είναι απαραίτητο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχουν  πλέον τη δυνατότητα να εισέλθουν στη λωρίδα της Γάζας, για να ξεκινήσει το ζωτικής σημασίας έργο της εξακρίβωσης καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου».

«Εάν το Ισραήλ είναι σίγουρο για τον ισχυρισμό του ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα, ποιος ο λόγος του να εμποδίζει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προβούν σε επιτόπιες έρευνες»; δήλωσε η Sarah Leah Whitson, διευθύντρια της Μέσης Ανατολής του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Δηλώσεις ενός των συμπλεκομένων, δεν προσδιορίζουν  κατά πόσο οι επιθέσεις παρέβησαν τους νόμους του πολέμου. Θα μπορούσαν όμως να το διαπιστώσουν επιτόπιες έρευνες».

Από 7 Ιουλίου, η Διεθνής Γραμματεία της Διεθνούς Αμνηστίας υπέβαλε τρεις αιτήσεις για άδεια εισόδου στη Γάζα μέσω της διάβασης του Ερέζ στην Πολιτική Διοίκηση του Ισραήλ, η οποία λειτουργεί υπό το Υπουργείο Άμυνας. Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Διοίκηση είπε ότι δεν είναι σε θέση να  επεξεργαστεί τις αιτήσεις, και ότι η διάβαση του Ερέζ είναι κλειστή. Δημοσιογράφοι, προσωπικό του ΟΗΕ και προσωπικό οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και άλλα άτομα με άδειες είχαν τη δυνατότητα να  χρησιμοποιούν τη διάβαση του Ερέζ κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ για τις άδειες εισόδου στη Γάζα, καθώς επίσης και διάφορες κυβερνήσεις άλλων κρατών έθεσαν το θέμα με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά καμία από τις προσπάθειες αυτές δεν ήταν επιτυχής.

Από την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει λάβει παρόμοιες απαντήσεις από την Πολιτική Διοίκηση του Ισραήλ στο αίτημά του για άδεια εισόδου στη Γάζα. Οι Ισραηλινές αρχές στη διάβαση του Ερέζ ανέφεραν επίσης ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πληροί τις προϋποθέσεις να του επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα, διότι δεν είναι μία καταχωρημένη οργάνωση στις Ισραηλινές αρχές. Ωστόσο, οι Ισραηλινές αρχές αναγνώρισαν ότι είχαν την ευχέρεια να κάνουν εξαίρεση. Στις 17 Αυγούστου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε μια τέτοια εξαίρεση το συντομότερο δυνατόν. Πριν από το 2006 οι Ισραηλινές αρχές έδωσαν επανειλημμένα δικαίωμα πρόσβασης στη Γάζα στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να απαιτείται από την οργάνωση να καταχωρηθεί ή να ζητήσει ειδική εξαίρεση.

Κατά τις πρόσφατες εχθροπραξίες, Ισραηλινές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει εντατικά τη λωρίδα της Γάζας από τον αέρα, τη ξηρά και τη θάλασσα, επιφέροντας αρνητικές συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό. Σύμφωνα με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, 1.976 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 1.417 αμάχων από τους οποίους 459 παιδιά και 239 γυναίκες. Χιλιάδες πυρομαχικά τα οποία δεν έχουν εκραγεί είναι διάσπαρτα σε όλη τη λωρίδα της Γάζας.  Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και εξήντα επτά Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί συμπεριλαμβανομένων τριών αμάχων.
Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες έχουν εκτοξεύσει αδιάκριτα χιλιάδες ρουκέτες προς Ισραηλινά  πληθυσμιακά κέντρα, ενώ φέρονται να έχουν αποθηκεύσει ρουκέτες σε άδεια σχολικά κτίρια. Επίσης  υπάρχουν ισχυρισμοί ότι απέτυχαν να λάβουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για την πρόληψη τραυματισμού  αμάχων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν μικρό αριθμό προσωπικού στη Γάζα, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να επαληθεύσουν  πολλές από τις αναφερόμενες παραβιάσεις λόγω της άρνησης πρόσβασης στους ερευνητές από τις Ισραηλινές αρχές.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει την ανεξάρτητη επιβεβαίωση όλων των καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου και άλλων παραβιάσεων και τη δυνατότητα να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα. Η επιτόπια παρακολούθηση τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί επίσης να χρησιμεύσει στην πρόληψη περαιτέρω καταπατήσεων από όλες τις πλευρές. Άρνηση στην πρόσβαση σε διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποδηλώνει περιφρόνηση του δικαιώματος στην αναζήτηση, λήψη και μετάδοση πληροφοριών.

Η τελευταία φορά που οι Ισραηλινές αρχές επέτρεψαν την πρόσβαση στη Γάζα από τη διάβαση του Ερέζ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν το 2006, και στη Διεθνής Αμνηστία το καλοκαίρι του 2012.

Από τότε, έχει επανειλημμένα ειπωθεί στη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι πρέπει να καταχωρηθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, το οποίο καταγράφει μόνο διπλωμάτες και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, ή το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Η εγγραφή στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι μια επιλογή που έχουν ανθρωπιστικές οργανώσεις και αναπτυξιακοί  οργανισμοί με γραφεία στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο για τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως διεθνείς οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, να πληρούν τις προϋποθέσεις για την εγγραφή αυτή.

Υπόβαθρο

Η τελευταία φορά που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία άδεια εισόδου στη Γάζα μέσω της διάβαση του Ερέζ  ήταν τον Ιούνιο του 2012, όταν μια αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Γάζα για τη διεξαγωγή έρευνας. Πριν από αυτό, ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας έλαβαν άδειες εισόδου μέσω της διάβασης του Ερέζ σε πολλές περιστάσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων, αν και μερικές φορές με σημαντική καθυστέρηση. Κατά την Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση “Χυτός Μόλυβδος” το 2008-2009, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας υπέβαλλαν αιτήματα για άδεια εισόδου στις Ισραηλινές αρχές(όπως και διάφοροι άλλοι οργανισμοί που κατέθεσαν αιτήσεις κατά το χρονικό αυτό διάστημα), χωρίς να λάβουν άδεια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, και τελικά εισήλθαν στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα τις τελευταίες ημέρες των εχθροπραξιών.

Η Διεθνής Αμνηστία δεν διέθετε άδεια να εισέλθει στη Γάζα μέσω της διάβασης του Ερέζ, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση “Πυλώνας της Άμυνας” το Νοέμβριο του 2012, και υπέβαλε αιτήσεις για αρκετούς αντιπροσώπους στο Τμήμα Διεθνών Οργανισμών και Διεθνών Σχέσεων της Ισραηλινής Διεύθυνσης  Συντονισμού και Συνδέσμου Διαχείρισης Σχέσεων με τη Γάζα (CLA) στο Ερέζ, λίγο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Παρά της επανειλημμένες τηλεφωνικές επαφές με τη Διεύθυνση  Συντονισμού και Συνδέσμου Διαχείρισης Σχέσεων με τη Γάζα, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας δεν έλαβαν άδεια και τελικά εισήλθαν στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα στις 21 Νοεμβρίου του 2012. Στις 6 Δεκεμβρίου 2012, η Διεθνής Αμνηστία έλαβε ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο ανέφερε ότι η Διεύθυνση  Συντονισμού και Συνδέσμου Διαχείρισης Σχέσεων με τη Γάζα επιτρέπει και συντονίζει την πρόσβαση «για οργανισμούς που καταχωρούνται στο Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων (κυρίως αντιπροσωπίες του ΟΗΕ, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διπλωματικές αποστολές) είτε στο Ισραηλινό Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων (Διεθνής ΜΚΟ)».

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα
Τηλ. (210) 3600628
Email: athens@amnesty.org.gr
Ακολουθήστε μας στο Twitter: AmnestyGreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook: Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα